Мит: Крах на Tether / USDT би повлиял негативно на биткойн

Tether и евентуалният му край e една от най-големите опорни точки срещу биткойн, но както и другите, тази също е много преувеличена.

Присъедини се към групата ни във фейсбук, за да следиш последните публикации.


Tether (USDT) е един от многото стейбълкойни, но има все повече конкуренти и забавящ ръст спрямо тях. За първите 6 месеца на 2021 количеството USDT в обращение се е увеличило само с 200%, за разлика от конкурента USDC, при който ръстът е с 1820%, като USDC вече е над 50% от Tether. Това показва постепенно намалящ дял на Tether и постепенно прехвърляне на стойност към алтернативите му.

Дори и Tether да крашне напълно, това със сигурност ще ощети притежателите на Tether и то сериозно, защото ще се срине именно неговата стойност. Но това няма общо с цената на биткойн, защото биткойн е отделен актив и сриването на USDT няма основание да срине цената на друг актив. Дори напротив – ако Tether започне да се срива, това ще провокира продажбата му на всяка цена и закупуването на биткойн и други криптовалути и стейбълкойни с него.

Tether би крашнал заради евентуалните твърдени или факти, че няма достатъчно доларови резерви зад него. Но биткойн няма никакви резерви от никакви стейбълкойни зад него, включително и USDT, така че няма причина краят на един актив, нямащ много общо с биткойн като технология, обезпечение и фундамент да причини проблеми и с него.

Твърди се, че обемите на търговия на биткойн са най-големи с Tether и затова сриването му би сринало и биткойн, но това няма особена логика. Ако в момента наистина има голям обем с BTC/USDT, то това е защото USDT участва в най-много валутни двойки и се поддържа от най-много борси. Новите борси имат стимул да добавят точно Tether, защото има голяма ликвидност навсякъде. Но ако има проблем с него, пазарът изключително бързо ще наложи негов заместител, защото пазарът изисква наличието на ликвиден стейбълкойн. Ако това не може да е Tether, ще е някой друг, в рамките на дни.

Пазарът няма нужда конкретно от Tether, за да функционира, а просто от инструмент, който да позволява стабилно съхранение на стойност в моментите, в които участниците не искат да са в биткойн. Всеки друг стейбълкойн може да осигури това.

Едно от опасенията е, че разрастването на USDT увеличава цената на биткойн, без това да е придружено от реални фиатни пари. Дори и частично това да е истина, то евентуален край на USDT просто ще изчисти един от най-големите проблеми или мъгли около биткойн и това все пак ще е позитивно в дългосрочен план. Както забраната на майнването на биткойн в Китай премахна проблемът с централизацията на добива, така и евентуален краш на Tether ще разреши проблемът с евентуалната връзка между USDT и BTC.

Временно може и да има притеснение в част от участниците и намаляване на риска чрез продажба на крипто активи, но след изясняване на ситуацията пазарът ще се възвърне отново и то по-силен от всякога. Именно това стана и по време на ковид краша, когато цената на всички активи се срина през март 2020 година, но след това всичко отчете рекордни ръстове и върхове.

Дори дългосрочно може би е по-добре Tether да се срине и да изчезне, за да спре да е какъвто и да е фактор около биткойн и да започнем да имаме по-здравословна среда, с все по-малко неясноти и поводи за притеснения. Със сигурност има немалко инвеститори и големи играчи, които биха се успокоили ако знаят, че Tether вече не е абсолютно никакъв фактор и не трябва да мислят за него.

Имаш въпрос?

Ако имате допълнителни въпроси по темата, споделете в коментарите и ще се опитам да отговоря. Ако Ви интересува нещо друго, за което все още няма статия в блога - попитай в страницата с въпроси.


Вашият коментар