Биткойн митове

Това са най-честите митове, страхове, неразбирания и съмнения около биткойн, на които можете да попаднете.

Ако прочетете постовете за тях, бързо ще разберете, че повечето са основани просто на недостатъчна информираност и нищо друго.

еволюцията на парите - биткойн

Мит: Биткойн не е истински пари

Това дори не е труден за оборване мит. Биткойн притежава характеристиките и може да изпълни всичките функции на парите.

биткойн митове - биткойн е пирамида

Мит: Биткойн е пирамида

Биткойн е просто компютърна програма и парична система, която не споделя никоя от характеристиките на финансовите пирамиди или Понци схемите и няма нищо общо с тях.

биткойн не е измама

Мит: Биткойн е измама

Биткойн е несъвместим с дефиницията за измама. Той е форма на дигитални пари, каквито не е имало никога досега. Биткойн е публично благо и няма как да бъде измама, защото никой не обещава нищо с него.

Мит: Биткойн е вреден за околната среда

Биткойн не заплашва околната среда, а е единствената възможна технология, даваща ѝ някакъв шанс. Проблемът е в сегашната икономика и парична система.

дигиталните валути на централните банки срещу биткойн

Мит: Дигиталните валути на централните банки (CBDCs) ще заместят биткойн

Цифровите валути на централните банки (CBDCs) са нещо изключително различно от биткойн и не представляват заплаха за него. Но със сигурност представляват заплаха за финансовата независимост на отделния човек.

Мит: Не мога да си позволя биткойн, защото е много скъп

Цената на единица биткойн няма значение, защото можем да закупим само части от него. А ако сравняваме цялата му пазарна капитализация, то все още е изключитено подценен спрямо алтернативните му активи.

биткойн не е обезпечен но това не е проблем

Мит: Биткойн не е обезпечен с нищо и затова няма стойност

Биткойн не е обезпечен с нищо, но това е изцяло търсен ефект. Именно тази негова характеристика му позволява да бъде единствената напълно независима валута.

Мит: Цената на биткойн може да падне до 0 лв.

Стойността на биткойн не идва от някакво централно място и никой не я определя еднолично, затова единственият начин да падне до абсолютна нула е ако всички биткойн притежатели решат едновременно, че активът им не струва нищо.

Мит: Крах на Tether / USDT би повлиял негативно на биткойн

Tether и евентуалният му край e една от най-големите опорни точки срещу биткойн, но както и другите, тази също е много преувеличена.