Мит: Цената на биткойн може да падне до 0 лв.

Цената на биткойн не идва от някакво централно място и никой не я определя еднолично.

Стойността се определя от това на каква цена някой е склонен да продаде и на каква цена друг е готов да закупи. Когато има определена стойност, която едновременно удовлетворява както някой купувач, така и някой продавач, те са склонни да извършват покупко-продажба, а въпросната стойност става последната актуална цена на биткойн.

Ако сделката е извършена на някаква борса, борсата ще започне да показва цената от сделката като “текуща цена на биткойн”. След малко, ако се извърши сделка на по-различна цена (защото например вече на тази борса няма продавачи, които са склонни да продават на същата цена, а само на по-висока), борсата ще обяви новата цена за актуалната.

По този начин всяка една борса обявява различна цена на биткойн, защото сделките се извършват на различни стойности, макар и с малки разлики. Има сайтове, които следят цените от множество борси и показват осреднена стойност на биткойн и може би заради това те са най-добрият източник ако трябва да говорим за текуща цена на биткойн.

Присъедини се към групата ни във фейсбук, за да следиш последните публикации.


Цената на биткойн няма как да падне окончателно на 0, защото това може да се случи само ако едновремнно са изпълнение следните условия:

  • Никой не иска да купи биткойн дори и за $0.01, а има евентуални купувачи само за цена 0.00;
  • 100% от притежателите на биткойн искат да продадат биткойните си на цена от 0.00, т.е. искат ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да реализират 100% загуба.

Горните условия нямат никакъв смисъл, първо защото винаги ще има поне един човек, който е готов да закупи на по-висока цена от 0. И второ – винаги ще има хора, които не само че не искат да продават на ниски цени, ами не искат да продават изобщо. Не е реалистично да смятаме, че всички, които в момента са инвестирали в актив, оценяващ се на около $1 трлн., ще искат задължително да реализират и осчетоводят 100% загуба.

Колкото повече цената пада, толкова по-атрактивна би ставала за хората, които са искали да закупят, но досегашната цена им е била висока. Винаги ще има поне 1 човек, който е склонен да изкупи всички налични биткойни на пазара, ако цената им е станала достатъчно ниска, което би направило сривът до 0 практически невъзможен.

Дори и доказано измамни проекти като BitConnect имат по-висока цена от 0.00, защото последно са реализирани сделки на положителна цена и дори и при тях някой е бил склонен да ги закупи за цена > 0.

Ако няма проблем с фундамента и технологията на биткойн, няма причина стойността му изобщо да падне драстично.
Първо защото винаги ще имаме нужда от актив, които не се обезценява с времето и който да използваме за съхранител на стойност. И второ, защото биткойн винаги може да има някакво приложение чрез възможността да се прехвърля стойност чрез протокола биткойн – независимо от това каква е текущата му цена. А дори и само това му качество би осигурило поне някаква ликвидност, което би дала поне НЯКАКВА стойност на биткойн, различна от 0.

Дори и биткойн да се провали като финансов актив, то винаги ще бъде първата криптовалута и първото приложение на блокчейна, така че винаги ще има поне сантиментална или колекционерска стойност за някои. Аз лично винаги ще съм готов да купя цял биткойн за $0.01 или $0.001, така че лично аз съм готов да се ангажирам с поддържането на цената на биткойн над 0. А и не съм единствен.

На теория, единственият начин биткойн да достигне до цена 0.00 е ако някой реши да продаде биткойн на някоя борса за 0.00. Това временно ще направи актуалната цена 0, но само на тази борса за този един момент. Това обаче няма да промени цената на всички други борси или да накара следващите продавачи да продават за 0. Това, че един човек е склонен да извърши подобна продажба на такава цената, не значи, че това е реалната цена и че можем да изкупим всички биткойни на 0 – просто ще е имало един продавач на една борса, но това е всичко. Осреднената цена на биткойн винаги ще е положителна, защото винаги някой някъде ще е склонен да заплати НЕЩО за него.

Имаш въпрос?

Ако имате допълнителни въпроси по темата, споделете в коментарите и ще се опитам да отговоря. Ако Ви интересува нещо друго, за което все още няма статия в блога - попитай в страницата с въпроси.


Вашият коментар