Crypto.com – метална карта с кешбек и много други

Имаш въпрос?

Ако имате допълнителни въпроси по темата, споделете в коментарите и ще се опитам да отговоря.

Ако Ви интересува нещо друго за биткойн и криптовалутите, за други потенциални инвестиции, за ранното пенсиониране или за нещо, за което все още няма статия в блога - попитай тук.


75 мнения за “Crypto.com – метална карта с кешбек и много други”

 1. Металната карта вярно е готина и наистина си има cashback, но има места в България, където картата не работи. Например преди няколко месеца не я приемаха в Била и Фантастико. В комбинация с Curve работи навсякъде.

  1. Да, така е наистина. Мисля, че имаше проблем с POS терминалите на Уникредит и картите на Crypto.com, но не съм сигурен дали все още е така. Ще проверя и ще напиша.

   При всички положения обаче, Curve е добър вариант за обединение на различни карти, включително и тези от Crypto.com. В блога има статия и за Curve. А предполагам, че Crypto картата може да се добави и в Apple Pay и Google Pay, като така също ще бъде приемана навсякъде.

 2. Доста по-лесен вариант за покупка на Bitcoin от другите сайтове. Зареждам си акаунта направо с банковата ми карта и директно купувам каквото искам.

  1. Не мога да кажа в момента, трябва да попитате съпорта в приложението. При някои е отнемало седмица, при някои – месеци. Мисля, че вече става сравнително по-бързо и до 2-3 седмици може да се получи. И моля, използвайте кирилица. 🙂

 3. Имам дебитна карта към банка дск .Направих депозит в crypto.com и си купих криптовалути.Сега не знам как да ги изтегля.В дск ми казаха ,че ще блокират картата .А защо не са я блокирали като купувам щом не работят с крипто платформи?
  С revolut може ли да се търгува в crypto.com?

  1. Ако искате да изтеглите пари чрез банков превод, можете да го направите само към сметка (IBAN), която е на Ваше име и само ако преди това сте депозирали средства от тази сметка към Crypto.com с банков трансфер. Това го пише както в статията по-горе, така и в мобилното приложение, когато се опитате да изтеглите (withdraw) средства.

   Другият метод да „изкарате“ пари от Crypto.com е да си поръчате дебитната им карта (за най-ниския клас не се изисква да заключвате от техния тоукън) и след това да теглите пари от всеки един банкомат.

   С revolut може ли да се търгува в crypto.com?

   – Засега никой не е казал, че подобно нещо не работи в статията с информация за това кои банки работят с криптовалути. В Revolut получавате собствен IBAN в евро, в Crypto.com – също, така че би следвало ако преведете пари от Revolut към Crypto.com (с банков превод, НЕ с карта), след това да можете да направите и обратното – да изтеглите парите от Crypto.com към Revolut.

    1. В revolut до каква сума може да се депозира и възможно ли е да блокират сметката или да искат произход на средства?

     1. Не мисля, че Revolut имат лимити за депозиране чрез банков превод. Реално това си е персонална сметка и би трябвало човек да може да си превежда каквато сума реши. Но за повече информация проверете в условията им или пишете на съпорта им.

      Револют могат да поискат произход на средства както за 100 евро, така и чак за 100 000. Няма определена формула, затова който използва услугите им, трябва да е готов в определен момент да даде обяснение и някакви документи за доказателство. Това естествено важи и за всички други онлайн банки, както и крипто борси.

 4. Здравейте,
  Имам два въпроса относно картата:

  1. Взех за тест Crypto Midnight Blue карта в Евро, която вързах към Curve, за да плащам с NFC на ПОС терминали в лева. Каква валута да задам на Crypto картата в Curve? Лева или Евро? Кое е по-изгодно?

  2. При картите Royal Indigo & Jade Green има ли ограничение в посещението на салоните по летищата Loungekey? Заплаща ли се входна такса?

  Благодаря предварително за отговорите 🙂

  1. Каква валута да задам на Crypto картата в Curve? Лева или Евро? Кое е по-изгодно?

   Ако картата Ви в Crypto.com е в евро, това би трябвало да посочите и в Curve. След това при плащане на ПОС, Curve ще тегли евро от Crypto.com картата и ще го превалутира във валутата на ПОС терминала по перфектен курс (безплатно до определен лимит спрямо Curve картата). При ползване на Curve карта, трябва да имате предвид, че уикендите имат допълнителна такса за превалутиране, така че не е препоръчително да се използва в почивни дни.

   Предполагам, че можете да посочите и лева, като при това положение превалутирането ще става в Crypto.com (пак безплатно до определен лимит спрямо Crypto.com картата).

   При картите Royal Indigo & Jade Green има ли ограничение в посещението на салоните по летищата Loungekey? Заплаща ли се входна такса?

   Може да прочетете повече за lounge access директно в сайта на Crypto.com, но изглежда, че няма лимит в броя на посещенията и е безплатно. Пише, че летищата обикновено блокират определена сума при ползване на lounge access-а, като освобождават средствата до 30 дни след това.

   1. Много благодаря за поясненията!
    Мога ли да свържа директно Crypto картата с Gpay, за да избегна допълнителните такси събота и неделя?

    1. Не съм опитвал лично, но преди няколко месеца не можеше да се добави директно Crypto.com карта към Apple Pay или Google Pay. Можеше да се добави обаче Curve карта, към която има закачена Crypto.com карта.

     Може да опитате директно с Crypto.com картата в Google Pay, а ако не стане – опитайте да добавите Crypto.com картата в Curve с BGN, а след това Curve картата в Google Pay и споделете резултата. 🙂 При втория вариант на теория би трябвало превалутирането да става в Crypto.com и да няма оскъпяване през уикендите.

     1. Отново много благодаря за информацията.
      Опитах да добавя Crypto.com картата в Google Pay, но изписа „не може да се настрои за безконтактни плащания“.
      Смених валутата на Crypto.com картата в лева в Curve приложението.

     2. Направих няколко тестови плащания на малко суми при зададена валута лева за Crypto картата. Смята еврото на 1,972 – 1,973лв .
      Доста неизгоден курс.

      2,17е – 4,28 лв
      4,64е – 9,15 лв
      3,67е – 7,24 лв

      Ще тества и как Curve ще сменят еврото.

     3. Всичките превалутирания при мен са при 1.9563 – 1.9569 лева за евро, които е почти перфектен курс.

      Имайте предвид, че цифрите в евро, които пише за всяка една транзакция в Crypto.com приложението са неточни. Когато получите нотификация за изхарчени X евро, това е реалната стойност, която бива изтеглена от картата. Но ако след това проверявате какво пише в приложението, стойността за евро ще е различна и грешна.

      Изглежда показват някаква текуща валутна цена, защото съм виждал как се променя визуалната евровата стойност за конкретна покупка (без да се променя реално изтеглената сума от картата). Не съм сигурен, че го обясних добре, но се надявам да е станало ясно.

     4. Напълно Ви разбрах. Не мога да видя хронологията на нотификациите, защото съм ги бил изключил, но виждам сумите в евро от самите плащания в електронната поща.
      Има лека разлика в сумите ,както споделихте:
      @mail
      2,17е – 2,19е
      4,64е – 4.68е
      3,67е – 3.7е

     5. Супер, значи всичко е точно – всички транзакции са били около перфектния курс евро – лева. 🙂

 5. В гифт картите за България само две възможности ли ми дава? Ozone и Емаг. Доста ограничено.

    1. В самото приложение си пише, най-добре вижте там за най-актуална информация, защото може да се променя с времето.

     Последно % кешбек от гифт картите зависеше дали имаме X на брой стейкнати CRO токени.

     1. Възможно от това да е. Все още не съм стейквал CRO. Разучавам картата. Кофти,че парите в Crypto Visa картата не могат да се ползват за купуване на криптовалути в профила. Можеш само да плащаш и евентуално теглиш пари при наличие на физическа.

 6. Здравейте,
  моята карта е със статус Shiped от две седмици, знам че срока за доставка е 7-14 работни дни.
  Интересува ме с кой куриер се доставят картите в БГ ?
  Благодаря предварително !

  1. Здравейте!
   Не мога да кажа как е в момента, но аз лично мойта съм получил директно в пощенската кутия, т.е. не съм видял куриер. Така съм получавал и картите за Revolut, Curve и TransferWise.

   1. Здравейте, от няколко дни се опитвам да разбера как се доставят Crypto.com картите, дали с Български пощи или с друг куриер… Ако се ползват Български пощи, препоръчаните писма/пратки от чужбина се получават в пощенския клон, като в пощенската кутия оставят само известието за предстоящо за получаване писмо (пратка). Пощенските кутии в големите градове са разбити или разнебитени, искрено се надявам картата да не се оставя там. Относно ползването на Crypto.com карта, ще споделя обратна връзка:
    В момента имам виртуална Ruby, с която плащам безконтактно без проблем с Curve през телефона (защото crypto.com картата не може да се добави директно в Google Pay, отделно Google Pay работи в България само с карти на 1-2 БГ банки доколкото знам). Иначе, след добавянето на Crypto.com карта в Curve, тя работи перфектно – получавам си 2 % cashback в CRO от всяка до момента направена покупка (както и 1 % в Curve, само че в GBP – няма опция за смяна на валутата на cashback за виртуалната Curve карта). Все още чакам и двете карти, crypto.com Ruby е със статус Issued, докато Curve Cash се очаква до седмица да пристигне. За съжаление поради големия интерес към Crypto.com картите и поради факта, че се издават на партиди, в момента се чака доста време да бъде получена картата физически (по мое мнение между 2-3 седмици най-малко за БГ). Отделно, Ruby дава възможност 100 % въстановяване на Spotify Premium (до 12.99 USD на месец), което все още не съм пробвал дали работи безотказно (Spotify Premium има 30 дни тестов период).

    1. Не бих се притеснявал за пристигането на картата. Ако няма пощенски кутии или са разбити, предполагам, че ще бъдат оставени в пощенския клон. Ако пък се получават с куриер, тогава ще получите обаждане. Просто както сте отбелязали, може да отнеме и повече време.

  2. Според съпорта се доставят с Български пощи, днес ми потвърдиха. Колко време отне от статус Issued до Shipped?

     1. Супер благодаря! Днес вече статусът ми е Shipped, на практика заявката бе дадена 10.08, Issued на 11.08, Shipped на 18.08. Надявам се до края на месеца да пристигне.

 7. Нещо ново – днес банкомат на ДСК ми глътна картата и не я пусна. 🙂 Явно защото е метална и по-дебела и не успя да я изплюе. Сега ще чакам от ДСК да ми я върнат…

  1. ДСК изповядва крайна политика (тип талибанска инвазия) срещу крипто търговците и като цяло срещу крипто валутите!
   Така, че ще бъде интересно за всички, да разберем дали ще ти върнат карта и като цяло развитието на този случай !
   п.с. Всеки който е решил да се занимава с крипто да не използва ДСК, там дори блокират сметките при такива транзакции свързани с крипто !!!

   1. Нямам притеснения за връщането. Картата не е тяхна собственост, така че няма как да я задържат. Приблемът е, че бях на екскурзия и ще се върна чак след 1-2 месеца на същото място, а няма възможност да я пратят към друг клон на банката. Ще пиша когато има развитие.

    Но имайте предвид, че явно не е много добра идея да се използва за теглене от ATM ако сме в друго населено място. 🙂

    1. Проблемът в случая не е в населеното място, а в масово разпространените стари банкомати на ДСК с над 15 години употреба в България (вероятно и поне 3 години някъде в чужбина преди това). Надяваме се да успеете да си я вземете, в крайна сметка дори и а доставка би било възможно. Едва ли бих чакал 2 месеца да ми се върне карта, глътната от банкомат без моя вина…

     1. По телефона от ДСК казаха, че щом картата бъде извадена от специално изпратен на място екип, ще бъде отнесена до най-близкия клон на банката, но не могат да я изпратят до друг клон.

 8. Днес получих Crypto.com Visa! Стакнах на 10.08, виртуална карта готова на 11.08 (Issued), изпратена на 17.08 (Shipped), получена на 26.08. Пристига от Бирмингам по Български пощи и се оставя в пощенската кутия. Жив късмет, че някой не я е взел!

  1. Питам, защото за моята руби стил карта чаках издаване (issued)- 2 дни, около 45 дни до статус изпращане (shipped) на 03.08 – , сега чакам от 03.08 и още я няма, проверявам в пощенския клон, те ми казаха, че ще пуснат известие в кутията, защото такава е практиката поради кражби. Писах на съпорта и там ми казаха, че било нормално до 45 дни. Като това е втора карта която ми изпращат, първата не пристигна, затова ми направиха нова !

  2. И още един въпрос, имаше ли изписан телефонния ви номер на опаковката на пратката ? Благодаря …

  3. Нямаше изписан телефона ми, нито дойде известие. Пратката беше писмо, оставено в пощенската кутия. Иначе Ruby е да, много е добра като изпълнение. Първата транзакция трябва да бъде на банкомат или на ПОС, но с чипа, след това безконтактните плащания нямат проблем.

  1. От приложението отваряте раздела Card, след това натискате горе вдясно иконката за дебитна карта и там има View pin.

 9. Здравейте ! Имате ли представа, защо когато искам да продам към FIAT WALLET-a си в приложението, стойността на сумата, която изчислява приложението, че ще получа е по-малка от тази по текущият курс в момента. Пише, че таксата за това е нула и затова ке мога да разбера откъде идва тази разлика. Благодаря !

  1. Здравейте, вече писах под другия Ви въпрос, но ще си копирам отговора и тук.

   Официално нямат такса за покупка и продажба от приложението, но реално има разлика между курса купува и курса продава, което може да се приеме за един вид скрита такса, защото не е очевидна.

   За биткойн тази разлика е под 1%, което означава, че таксата при покупка и продажба е под 0.5%, т.е. пренебрежима. За други валути обаче тази скрита такса може да стигне до 2-3% на сделка.

   1. Благодаря Ви за отговора. Проблемът е там, че при мен се генерира разлика от над 3% и затова реших да ви попитам, тъй като ми се стори голяма, а всъщото време пише, че не се удържа такса.

    1. Зависи от криптовалутата. За биткойн е много малка, но за 1-2 други видях, че достига до 2-2.5%. Явно е възможно и да е над 3% ако е някое крипто с по-ниска ликвидност. За съжаление много подобни услуги скриват таксата чрез този курс и е доста трудно да се разбере колко реално е оскъпяването.

     1. Отново благодаря ! И последно, ако е удобно да попитам, какво се предоставя при верификацията на адреса при поръчка на дебитната карта и задължително ли е текста да е изписан на латиница ?

     2. За адреса не е нужно верификация (поне преди не беше) – просто се изписва някакъв адрес за доставка и това е. Картата идва в пощенската кутия. Картата се изпраща от чужбина, така че според мен изписването на латиница е задължително.

 10. И един последен въпрос: При използване дебитната карта от FIAT WALLET-a ли взима парите или от текущият баланс ?

  1. Средствата се приспадат само от баланса на картата, не от Fiat Wallet-a. Т.е. трябва периодично да се прехвърлят пари от Fiat Wallet към Card, но това е безплатно и мигновено.

   Ако трябва да сме напълно точни, реално това е предплатена карта, а не дебитна карта.

 11. Не препоръчвам да зареждате картата през Fiat wallet, защото преди да парите да стигнт до там продавате на market order и има т.н. spread между 2.5% и 3.5 % даже в зависимост от валутата. Зареждам картата само с top up with credit card за 0 % такса.

  1. Това не е вярно. Ако имате баланс във fiat wallet-а, този баланс е в евро. Тъй като и картата е в евро, няма абсолютно никакви такси и оскъпяване за прехвърляне на пари от fiat wallet баланса към картовия баланс.

   Може би искате да кажете, че има оскъпяване ако зареждате картата през Crypto wallet-а. Това би било така, но оскъпяванете ще зависи от криптовалутата, с която зареждате и която съответно продавате (при биткойн обикновено е под 0.5%).

    1. Разбрах какво имате предвид, но сте написали друго:

     Не препоръчвам да зареждате картата през Fiat wallet

     Явно сте имали предвид Crypto wallet, а не Fiat wallet.

     1. Не съм имал предвид crypto wallet, а точно fiat wallet. Същият fiat wallet се формира от fiat, който пък се формира от продажбите на критпо валути през Crypto.com app към fiat, именно при които е налице spread в цените при market order. Сега разбирате ли логиката и защото продажбите се правят през Exchange на лимит ордер и няма такава голяма такса?

     2. Fiat wallet балансът не се формира само от продажба на крипто, той е просто еврова сметка и може да се захрани по различни начини. Аз лично си превеждам евро от друга банка към Fiat Wallet-a и след това зареждам с top-up от Fiat wallet. Без такса, спред и оскъпяване, защото не съм продавал крипто.

      Ако Вие използвате крипто за продажба – да, тогава ще имате малко скрито оскъпяване заради продажбата на криптото, но не заради зареждането на картата от fiat wallet-a, а защото сте продали крипто. Но това няма общо с fiat wallet-a.

 12. Може ли да се получават пари чрез повече от една сметка, при положение, че от всяка сме изпратили пари преди това ?

  1. Да, можете да получавате SEPA преводи към IBAN-а в Crypto.com от множество сметки. Единственото условие е сметката, от която се изпраща, да е на същото име, на което е и профила в Crypto.com.

 13. И наистина последен въпрос: тъй като ми прави вече силно впечатление, че таксите при продажба в Crypto.com към Fiat Wallet-a са масово между 3-5%, знаете ли как най-лесно и евтино да прехвърлим от там средства към друга платформа, която е по евтина откъм явни и скрити такси и бихте ли ми препоръчал такава…! Много благодаря предварително !

  1. Ако искате възможно най-евтините методи за покупка и продажба, тогава изборът е ясен – трябва Ви крипто борса. В статията са изброени по-известните с кратки описания за тях, като за мен Kraken и Cex са от по-добрите варианти.

   Изпращането до там е лесно – трябва да се регистрирате, да намерите секцията deposit за определената криптовалута и да вземете адреса за депозиране на валутата. След това от crypto.com трябва да изтеглите въпросната криптовалута към адреса, който сте взели от борсата. Имайте предвид обаче, че от всеки сайт (включително Crypto.com и изброените борси) има фиксирана такса за теглене на криптовалута, така че обикновено е по-изгодно да се тегли еднократно по-голяма сума, от колкото многократно малки суми.

 14. как стоят нещата с плащането на данъци. според мен всяко пълнене на дебитната карта дефакто е данъчно събитие стига това да е печалба спрямо цялото вложение. ако е така и данните се подават към НАП, тъй като оперират в ЕС и май са длъжни да го правят. Т.е. всяка пълнене на дебитната карта с фиат,рез продажба на крипто трябва да се подава към НАП или бъркам? следователно харченето с дебитната карта един ден трябва да влезе в данъчна декларация

  1. Няма значение дали една компания е в България, ЕС или не и дали използваме дебитна карта или не. Важно е единствено да се декларира всяка една продажба на криптовалута.

   Принципът е следният:
   – При всяка продажба на криптовалута (без значение къде и за колко пари), трябва да изчислим стойността в лева за текущия ден (според курса евро-лева или долар-лева);
   – Ако имаме документ за покупката на криптовалутата (например извлечение от борса), трябва да изчислим стойността на покупката в лева (в деня на покупката) и да извадим тази стойност от стойността на продажбата. Т.е. изчисляваме стойност продажба в левастойност покупка в лева = печалба;
   – Ако имаме само няколко продажби на криптовалута през годината и това не ни е основната дейност, тогава декларираме горната печалба и дължим 10% върху нея;
   – Ако обаче сме правили много продажби на криптовалута и може да се приеме, че извършваме дейност по занятие, тогава пак ще декларираме горната печалба, но на друго място в данъчната декларация и ще дължим 15% данък + осигуровки.

   Аз лично използвам картата само като си превеждам пари от друга банка и си зареждам картата с евро. Така не е нужно да декларирам нищо, защото реално не продавам нищо. Ако обаче зареждате картата чрез продажба на криптовалута, тогава трябва да изчислявате каква Ви е печалбата за всяка продажба и естествено да я декларирате. Пълненетото на дебитната карта (topup) само по себе си не е данъчно събитие, но продажбата на криптовалута е такова.

 15. Може ли някой да (помогне) изпрати снимка на последен етап какво трябва да се приложи за верификация на (ruby steel card).

  Сметката ми е в ОББ.

  1. Правил съм верификация преди 2 години, така че не помня какво точно се изисква. Ако имате нужда от превод на някоя от стъпките, можете да направите скрийншот с телефона, да качите снимката в https://imgur.com/ и да сложите линк към снимката тук. Така ще видим с какво точно имате затруднение и е по-вероятно да успеем да помогнем.

   Но ако искат някакъв документ, най-вероятно е personal document (т.е. лична карта), снимана от двете страни или proof of address (друг документ с адрес), което може да е фактура за някаква битова сметка (ток, вода, телефон) – стига на фактурата да има Вашите имена и адреса Ви, които сте използвали в crypto.com.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *