Кракен – борса за криптовалути

Кракен е една от най-големите и популярни борси за криптовалути. Базирана е в Щатите, но е регулирана и достъпна почти в целия свят, в това число и България. Има много ниски такси за търговия – под 0.3% на сделка и е една от най-сигурните на пазара до този момент.

Ако купуваме биткойн често и искаме да го теглим към собствен биткойн портфейл, борсата Kraken е едно от най-добрите места за целта, защото много от другите борси имат такса за теглене на биткойн от $10-30 (например Binance, и Crypto.com), докато при Kraken тегленето през основната мрежа на биткойн струва под 1 лев, а ако теглим през Lightning мрежата, то е напълно безплатно.

Борсата предлага голямо разнообразие от криптовалути, които могат да се закупят с голям набор от традиционни фиатни валути като евро, британски паунд, щатски долар, швейцарски франк и други. Освен покупка и продажба на криптовалути с традиционни пари, Кракен предлага и размяна на една криптовалута за друга, т.е. можем да заменим биткойн за етер или някоя друга алтернативна криптовалута.

Присъедини се към групата ни във фейсбук, за да следиш последните публикации.


Всички борси за криптовалути наподобяват фондовите борси и по-специално форекс търговията, където обменяме една валута за друга – например долар за евро или британски паунд за евро.

На тези борси първо се избира валутната двойка, която смятаме да търгуваме. Ако изберем валутна двойка BTC/EUR, това значи, че искаме да закупим биткойн с евро или да продадем биткойн за евро. Ако изберем NANO/ETH, то значи ще купуваме NANO с ETH или ще продаваме NANO за ETH. За всяка една валутна двойка си има купувачи със списък оферти купува и продавачи със списък оферти продава.

Всеки предлага или търси определено количество за определена цена. Тъй като оборотите на големите борси са огромни, разликата между най-добрата оферта „купува“ и тази за „продава“ е минимална и дори пренебрежима. Тази разлика е т.н. „спред“ и обикновено е скритото оскъпяване при покупко и продажба на всякакви активи. При борсите, както вече споменахме, ликвидността е голяма и има много потребители, които едновременно купуват и продават даден актив, затова и често оскъпяването е под 0.1%.

За сравнение, при сайтовете за директна покупко-продажба, разликата между покупната и продажната цена е 6-10%, което всъщност и оскъпява цената с 3-5%.

Пример: Ако един Лайткойн в сайт за директна продажба се продава за 110 евро. и се купува за 100 лв. (разлика 10%), то на криптоборсата и двете цени (купува и продава) биха били почти еднакви и по средата – около 105 лв. Следователно в сайта за директна продажба оскъпяването е с около 5%.

За да търгуваме на подобна борса е нужно на първо място да се регистрираме и да верифицираме профила си.

Kraken регистрация

За да започнем с регистрацията, отваряме Kraken.com, отиваме на Create Account / Sign Up и попълваме нужните полета.

Kraken trading - sign up page

Ще получим код за активация на зададения мейл, който трябва да въведем в следващата стъпка. След като активираме акаунта с бутона Activate Account и се логнем в сайта, първо трябва да отидем в страницата Get Verified.

kraken exchange - verify page and verification levels

Kraken верификация

Не можем да депозираме Евро без да си валидираме профила. Има ред причини защо това е необходимо, някои от които са банкови регулации, европейски изисквания и избягване на възможността някой да се регистрира с нашите данни или документи.

Има няколко степени на верификация, като за да можем да търгуваме с Евро, ще трябва да се верифицираме до Intermediate. За целта най-вероятно ще трябва да предоставим следните документи:

 • документ за самоличност (лична карта или паспорт);
 • документ, показващ настоящ адрес (лична карта не върши работа, трябва фактура или друг документ, на която е записан адреса ни – например сметка за телефон, интернет, вода, банково извлечение и т.н.);
 • селфи с документа за самоличност + лист хартия с определен текст.

Просто трябва да следваме инструкците в страницата за верифициране и няма да имаме проблем. Ако пропуснем някоя стъпка и все пак решим да изпратим пари, те ще бъдат блокирани или „onhold“, докато все пак не направим верификацията (така обаче ще отнеме повече време).

След като сме приключили с верификациите, можем да продължим към търгуването.

Покупка в Кракен с дебитна карта

Кракен предлага директна покупка на криптовалута с дебитна карта (включително с Apple Pay/Google Pay) в раздела Buy Crypto / Instant, но там таксите са над 5% (3.75% за депозит с картата и 1.5% за самата покупка), затова в никакъв случай не използвайте този метод, а вижте информацията по-долу.

Как да депозираме пари в Кракен

За да търгуваме по възможно най-евтиния начин, трябва да депозираме евро чрез валутен SEPA превод.

За целта трябва да отворим Kraken през някой браузър (не през мобилно приложение), да отидем на страницата Funding и да изберем Deposit за Euro (EUR).

За Deposit Method избираме някой от SEPA методите, като така ще получим банковите данни на Kraken, където трябва да преведем Евро. На скрийншота по-долу е даден пример, като при вас данните ще са други.

примерни данни за депозиране на пари в борсата кракен

В този момент трябва да отворим онлайн банкирането си и да направим нов валутен SEPA превод в евро, като за получател въвеждаме данните от Кракен. Абсолютно задължително е да въведем Reference кода от Кракен в полето „основание за плащане“, „основание на превода“ или както е обозначено в банкирането ни.

SEPA банковите преводи в ЕС обикновено отнемат до 1 работен ден, като ще получим имейл, когато парите пристигнат.

Ако банката случайно ни блокира превода към Кракен, можем да си направим регистрация във Vivid.money, да преведем евро от банката ни там, а след това от Vivid да ги изпратим към Kraken. За повече подробности можете да видите статията Кои банки работят с криптовалути.

Как да търгуваме в Kraken

След като вече сме депозирали евро чрез валутен превод от онлайн банкирането ни, можем да закупим определена криптовалута, като сайтът предлага 2 метода на покупка:

 • по-лесен чрез страницата Buy Crypto / Instant, но с 1.5% такса;
 • по-професионален в страницата Trade, където има повече възможности и където таксите са под 0.3%.

Ще разгледам втория метод, защото търсим именно най-изгодния начин за покупка и търгуване.

На първо място отваряме страницата Trade през бразуъра.

Списъкът с поддържани валути се променя постоянно, но някои от валутите, които можем да закупим директно с евро са Биткойн (BTC), Ether (ETH), Litecoin (LTC), Monero (XMR), Stellar (XLM), Link, Tezos (XTZ), Dash, BAT, OMG, Qtum, DAI, Nano, PAXG, Polkadot (DOT), UniSwap (UNI), YFI, Flow и много други.

За да изберем валутата, която искаме да закупим, трябва да натиснем върху Market бутона с лупата (както е показано по-долу). Ако искаме да закупим Биткойн с евро, избираме BTC/EUR. Ако искаме да закупим Етер с евро, избираме ETH/EUR.

Kraken trading - choose market

В полето Order натискаме бутона Buy и въвеждаме колко биткойни искаме да закупим (може да закупим частица биткойн, например 0.01 или по-малко). Ако искаме, можем в полето Volume да изберем EUR и така да въведем за какво количество евро искаме да закупим биткойн (например за 100 EUR).

След това в полето Order type избираме Market, за да сме сигурни, че поръчката ни ще се изпълни на момента. При избор на Market, цената, по която ще купим, ще бъде най-добрата оферта продава в този момент.

Ако за Order type изберем Limit, тогава можем да посочим желана от нас цена. В този случай поръчката ще се изпълни само ако в някой момент някой друг човек реши да продава на посочената от нас цена, т.е. ако има поръчки продава, които отговарят на нашата поръчка купува. Обикновено е препоръчително да използваме Limit поръчки ако боравим с по-големи суми, за да си гарантираме, че няма да променим цената много.

След като сме готови, натискаме Buy BTC with EUR и накрая потвърждаваме със Submit Order. До няколко секунди би трябвало да видим закупените биткойни (ако сме избрали Market поръчка) в най-горната част на сайта или в страница Trade -> Overview.

Честито, вече си имате криптовалута. 🙂

Продажбата става от същото място, но с бутона в полето Order  трябва да натиснем Sell.

Търгуване в Кракен през телефон

Ако искаме да купуваме или продаваме крипто в Кракен през мобилно приложение и да продължим да имаме най-ниските възможни такси, трябва да свалим мобилното им приложение Kraken Pro, а не основното им приложение Kraken (в което таксите са по-високи).

За да търгуваме през мобилното им приложение Kraken Pro, трябва първо  да сме направили SEPA превод в основния сайт (както е описано по-горе), а след това да свалим мобилното приложение Kraken Pro през сайта им и да следваме инструкциите за активирането му.

Поддръжка на Lightning мрежата за биткойн

Освен ниските такси, едно от най-големите предимства на Kraken е, че поддържат т.н. Lightning network за биткойн. Това е допълнителна разработка, която позволява да правим трансакции с биткойн мигновено и без (или с пренебрежимо никакви) такси.

Ако си свалим някой биткойн портфейл, който работи с Lightning, например Muun Wallet, то ще можем да изтеглим биткойните си през Lightning мрежата без никакви такси и след това ще можем да изпращаме тези биткойни към други хора през Lightning мрежата.

Staking в Kraken

Друга функционалност, която предлага Kraken, е залагане или отдаване под наем на някои криптовалути по специален начин, така че да получаваме лихва върху сумата. По-подробна информация, както и списък с всички поддържани валути, може да се намери в страницата Staking. Част от поддържаните валути са ETH (етер), Polkadot, Tezos и други.

Сигурност

Кракен е една от най-регулираните и сигурни борси. Нямам спомени и не успях да намеря никаква информация да е била хаквана в миналото, за разлика от други борси.

2FA / Двуфакторна автентикация

Това представлява допълнителен метод на оторизация, след като вече сме въвели потребителското ни име и паролата, т.е. нещо като допълнителна парола.

Обикновено подобни услуги предлагат възможност за допълнителна оторизация чрез получаване на SMS, чрез използване на специално приложение на телефона (напр. Google Authenticator) или чрез използване на допълнително хардуерно устройство – например yubikey.

Така дори и някой да успее да ни уцели паролата, пак няма да може да влезе в профила ни без да има и допълнителния код, който се генерира чрез някой от изброените методи.

Като цяло SMS методът обаче е изключително несигурен и непрепоръчителен, затова и от Kraken не го предлагат. За максимална сигурност са налични само другите 2 метода – чрез приложение за автентикация или чрез yubikey.

Много малко услуги предлагат опцията с yubikey, но това е и най-сигурният начин за предпазване на самоличности в интернет, затова е похвално, че Кракен я поддържат.

Използването на 2FA е абсолютно задължително, затова изберете някой от двата метода за допълнителна автентикация. Имало е случаи на отделни акаунти, които са били таргетирани и източвани, но това е било защото не са използвали допълнителната 2FA автентикация и съответно сами не са си защитили профила. Затова е изключително важно, не само в Кракен, ами и навсякъде другаде да използваме тези допълнителни мерки.

Регистирай се в Кракен от тук, а ако имаш някакви въпроси за борсата – задай ги в коментарите по-долу. 🙂

Имаш въпрос?

Ако имате допълнителни въпроси по темата, споделете в коментарите и ще се опитам да отговоря. Ако Ви интересува нещо друго, за което все още няма статия в блога - попитай в страницата с въпроси.


64 мнения за “Кракен – борса за криптовалути”

  • Можете да изберете някой от списъка тук – https://ethereum.org/en/wallets/find-wallet/#results
   Например MyEtherWallet, Alpha Wallet или Guarda Wallet. Препоръчвам само мобилни портфейли за ios/android (или най-добре хардуерен портфейл), защото уеб портфейлите или тези за windows са изключително несигурни.

   Отговор
 1. Здравейте,
  Искам да споделя че преди малко пробвах пред булбанк да пусна до кракен сума от 100е и след 10мин сумата успешно напусна банковата ми сметка и вече имам платежното. Сега би трябвало до 24часа да са в кракен. Остава да чакам.

  Понеже имам протфейл само на телефона след като закупя желаните криптота от кракен, трябва ли да ги прехвърля към протфейла или могат да си седят в борсата? Борсата има ли % който взима и сигурно ли е че като са в борсата няма да изчезнат? Нямам хардуерен и за сега не възнамерявам понеже навсякъде четох че е за големи суми (над 5000) което не мисля че ще стигна до там… недай си боже стигна предполагам лесно би се прехвърлили от мобилния към хардуерният? Благодаря за вниманието 🙂

  Отговор
  • Здравейте! Иизчакайте наистина да се появят в Кракен и тогава споделете. 🙂

   Понеже имам протфейл само на телефона след като закупя желаните криптота от кракен, трябва ли да ги прехвърля към протфейла или могат да си седят в борсата? Сигурно ли е че като са в борсата няма да изчезнат?

   – Ако са малки суми, можете да ги държите и само на борсата, но ако станат повече (аз бих казал 1000-2000 лева) – тогава препоръката е наистина да се премине на хардуерен портфейл. Като цяло има смисъл да се държат на борсата само ако се търгува постоянно, но няма смисъл да се съхраняват там дългосрочно, защото малко или много има някакъв риск, дори и при сигурните борси като Кракен.

   Не препоръчвам съхранението на крипто чрез мобилни портфейли, ОСВЕН ако не държите някаква малка сума „за джобни“, която просто искате да ви е удобна и да я ползвате за ежедневни плащани към търговци или приятели. Както не съхранявате спестяванията си в портфейла в джоба на дънките, така не е хубаво да го правите и с крипто на телефона. 🙂 И на всяка цена избягвайте портфейлите на компютър (особено Windows), защото те са най-несигурни.

   Прехвърлянето между всякакви портфейли е супер лесно и бързо.

   Борсата има ли % който взима

   – Борсата има такса само при сделките (под 0.3% ако се търгува по начина, описан в статията) и само за теглене на крипто към ваш портфейл (без значение какъв). Таксите за теглене са различни и зависят от криптовалутата и от време на време се променят, но могат да се видят тук. Някой път таксата за теглене е от около 10-20€, което обезсмисля тегленето на малки суми крипто.

   Отговор
   • Благодаря за разясненията. Понеже постепенно ми е идеята да натрупам сума около 1000-та лева си пуснах и 100лв и от алткоинс.бг към мобилният ми портфейл. Идеята Ви е че при суми над 1000 лв е добре да се инвестира и в хардуерен протфейл ( който е около 100Евро както гледам). Четох почти всички статии но нещо не се ориентирах за тези въпроси.
    П.П ако мине плащането(стигне до кракен) ще пиша като коментар в статията с таблицата

    Отговор
    • Може би сте видяли темата за крипто портфейлите – в нея съм описал различните типове портфейли с някои примери за хардуерни и за мобилни портфейли. Ако имате някакви въпроси за портфейлите като цяло – можете да попитате там. 🙂

     Отговор
 2. Здравей, отделно да питам, имали значение адреса за превод дали е с малки или големи букви, тъй като от битбокса ми излиза и с големи и малки букви а в кракен същия адрес е само с малки букви иначе целия код е еднакъв

  Отговор
  • За Ethereum няма значение дали символите в публичния адрес са с малки или с големи букви.
   За Bitcoin има значение.

   Отговор
   • Благодаря, изключително полезен, въпроси най-вероятно ще изникват в една или друга форма и занапред, но ще питам само тук 🙂

    Отговор
 3. Здравейте, искам да попитам защо при покупка на 1 етер в кракен при прехвърлянето в битбокс отива по-малко от половина количество а примерно 0.5555 оства в кракен, и можели да прехвърля и остатъка или да оставя това количество в кракен ако цената на етера се покачва

  Отговор
  • Това не ми звучи нормално. Да не би да не сте направили валидация на акаунта и все още да сте на ниво Starter? Там лимитът за теглене на ден е до $5000, докато при ниво Intermediate лимитът скача до $500000. Пишете дали това е било проблемът.

   Като цяло хардуерният портфейл е най-сигурният начин за съхранение на средства (ако съхранявата фразата за възстановяване/бекъпа на сигурно място и не сте я записвали (или снимали) на никакво дигитално устройство. Ако искате да държите криптовалутата дългосрочно, което е и препоръката за добрите крипто проекти, тогава може би по-добре да седят само на хардуерния портфейл. Ако искате да търгувате ежедневно или често, тогава е по-удобно част от средствата да седят на борсата.

   Отговор
   • Интерестното е че съм на intermediate и в същото време исках на 100% да си изтегля етера, обаче ми преведе 0,44425 в битбокса и остаъка 0,55575 останаха в кракен, а целта ми беше цялото количество да постъпи в портфейла, да пробвам ли пак да видя дали ще мога да предева и останалата част

    Отговор
    • Ако искате да ги прехвърлите към bitbox портфейла – опитайте отново. Гледайте точно какво пише, когато попълвате полетата за теглене, може в последния момент да е излязло някакво съобщение. Не би трябвало да се случва така. В крайна сметка ако наистина се показват в bitbox-a, а останалата част си седи в Кракен, не е толкова страшно, но е хубаво все пак да се разбере защо се е получило.

     Отговор
     • Здравей, пак да попитам понеже се опитах да изтегля и останалата част от етера на ст-ст 0.55575 и пак неможах, този път ми изтегли нещо от сорта на 0.00304 да кажем около 90€, като съобщение отдолу ми дава gas limit 150.000, каквото и да значи това,има ли някакъв проблем или трябва да си прехвърлям колкото кракен ми позволи

     • „Gas“ е таксата, която се плаща на етириум „миньорите“, за да одобрят дадена транзакция. В момента таксите в етириум мрежата са много високи и явно това има нещо общо (конфугирационно в Кракен), но все пак не разбирам защо не може да се изтегли повече. Най-добре пишете на съпорта и питайте тях защо не можете да изтеглите цялата си сума, вече втори път.

 4. Здравейте,
  Искам да попитам, само тези 69 бр. криптовалути които са в главнот меню ли се предоставят за търгуване или има и други?

  Отговор
  • Би трябвало всички налични криптовалути да се намират във въпросното главно меню – да. На този адрес могат да се видят всички криптовалути, които поддържа Кракен, а тук – всички валутни двойки за търгуване.

   Отговор
 5. Здравейте
  Имам акаунт в кракен и един приятел ми изпрати биткойн на стойност 250 долара от неговия кракен акаунт. Но когато се опита да ми прати bch, ada, etc защото таксите са по-ниски. След 5 мин трансфера пропада и се връщат в акаунта му без никакво обеснение защо трансфера failed.
  Каква може да е причината?
  Оставам с впечатлението че искат да си гушнат по-високата такса от btc трансфера. Защото първоначално приема адресите и изписва че транзакцията е успешна.

  Отговор
  • Здравейте! На този въпрос ще може да Ви отговори съпорта на Кракен, така че най-добре да го зададете към тях. Но ме съмнява да е конспирация, целяща хората да теглят само BTC заради по-високите такси. По-скоро е възможно да не позволяват да се тегли към друг Kraken адрес директно. Т.е. може да опитате приятелят Ви да изтегли съотвентото крипто към негов собствен портфейл и след това от там към Вашия Кракен адрес, това може да помогне. Но за по-голяма сигурност се обърнете към съпорта им.

   Отговор
   • Значи спорта им ми отговори че не могат да правят трансфери от кракен на кракен. Което не е така защото ми направиха трансфер в биткойн април месец. Сега ще се принудим да обърнем всичко в bch защото таксите са най-ниски, около 10-20 цента и първо да ми ги прати на коинбейс адреса и от там да си ги пратя на кракен адреса.
    Щото при коинбейс трейдването е по-скъпо. 0.5/0.5% taker/maker, а при кракен 0.26/0.16% при малки трансфери. При по-големи в рамките на един месец нещата се променят.
    Все пак благодаря за отделеното време.

    Отговор
 6. Здравейте,
  Прочетох статията за депозиране на евро в Кракен. Въпросът ми е -Може ли да се депозира в долари. Ако искаш да търгуваш биткойн/долар?

  Отговор
 7. Здравейте,
  какво мислите за etana.com, като посредник попечител и партньор посочени в Kraken(а виждам, че и в Binance) за съхранение на фиатни и крипто активи? Сега се запознавам с този посредник и бихте ли дали повече информация дали е добър допълнителен слой защита на средствата, с които боравим на тези две борси, а предполагам и занапред с новите им партньори?
  Знам, че най-сигурно е да държим активите си в хардуерни портфейли, но в момент, в който трябва да боравим с тях на борси и така наречените оборотни активи наистина къде е най-добре да се помещават? На една такава платформа като Eatana? Запознати ли сте с нея?

  Отговор
  • Здравейте,
   Нямам конкретно мнение за етана, така че не мога да кажа нищо за тях.

   Не виждам проблем да се държат краткосрочно крипто активи в Кракен или друга легитимна борса, но само ако очакваме да извършваме покупка или продажба до няколко дни и само ако сме защитили акаунта си и имейла си за него с 2FA с Authenticator app (напр. Google Authenticator).

   Отговор
 8. Направих следното:
  Такса прехвърляне на 5 000 EUR от „iCard“ в „Kraken“ = 0.50 EUR.
  Такса за обмяна на 5 000 EUR към USDT в „Kraken“ = 9.99 EUR.
  Опитвам се в „KrakenPro“ с „Buy/Limit“ да купя 0.15 BTC срещу 6 000 USDT и ми дава курс 40 000 USDT към 1.00 BTC.
  Добре, но графиката вляво показва, че за да се случи „сделка“ – трябва да стане при курс 33 327.6201 USDT към 1.00 BTC !
  Разликата в курса е 6 672.3799 USDT.
  Ако трябва да дам такса на „Kraken“ в размер на 16.68 % – те трябва да са полудели !?!
  Какво е това ?
  Моля за помощ !

  Отговор
  • Първо, не е трябвало да купувате USDT с евро, можели сте да закупите BTC директно с евро, което и би било по-изгодно, защото ще стане само с 1 сделка, не с 2.

   Относно поръчката, която искате да направите – при Limit поръчка Вие посочвате желана цена и сделката ще се извърши само ако се появи и някой от отсрещната страна, който е съгласен с посочената от Вас цена. Т.е. Вие сте посочили цена от 40000 USDT за BTC, но това не значи, че тази сделка ще се изпълни някога. На същия принцип можете да изберете и цена от 10000 USDT за BTC, но поръчката ще си остане висяща и неизпълнена вероятно завинаги, защото никой човек от другата страна няма да иска да продаде на тази цена.

   Ако искате да увеличите шанса за изпълнение на Limit поръчката Ви, ще трябва да посочите цена, която е близка или равна на пазарната в момента (гледайки графиката, за която споменавате). Колкото по-ниска цена от пазарната изберете за покупка с Limit order, толкова по-дълго ще чакате за изпълнение на поръчката (ако изобщо се изпълни).

   Ако искате поръчката ви да се изпълни на 100% и то веднага, просто изберете Market ордер и Кракен ще вземе автоматично текущите най-добри поръчки “продава” (тези на най-ниска цена в този момент) и ще изпълни вашата поръчка “купува” с тях. Реално ще закупите директно от хората, които продават в този момент на цена, най-близка до пазарната.

   Разликата от 16%, за която говорите, не е такса към Кракен. Не е изобщо такса. Това е разликата между текущата пазарна цена и цената, на която Вие искате да закупите биткойн с Limit поръчка. Но реално никой в момента не продава с 16% по-евтино от пазарната цена, затова тази поръчка не би се изпълнила в момента. Ще се изпълни само ако пазарната цена (от графиката) спадне с 16% и се намери човек, което желае да продаде на зададената от Вас цена.

   Надявам се да е станало ясно. Ако все още не е – правете Market поръчки, не Limit.

   Отговор
   • Благодаря за пояснението Ви, но:
    1. Това, че от EUR съм купил USDT и от там търся BTC – може да е моя грешка (новак съм!).
    2. Купувайки USDT срещу EUR с „Limit“-поръчка, заложих на курс по-нисък от текущия и имах късмета да се случи „сделка“ след 2-3 дни.
    Независимо, че поръчката за купуване бе по-ниска (в %) от текущата в момента – „Kraken“ я прие на заявената стойност !
    3. Сега, когато се опитвам да купя BTC – „Kraken“ се държи странно.
    Вие твърдите, че тъй-като съм предложил цена с примерно 16% по-ниска от текущата – за това „Kraken“ коригира заявката ми ?!
    Ако сте прави, то защо при предишната ми покупка „Kraken“ ме остави да очаквам „сделка“ – някога ?

    Отговор
    • Сега прочетох още веднъж първия Ви коментар, в който сте написали, че графиката е показвала цена на BTC от 33 327 USDT. Това няма особена логика, защото ако отворим https://trade.kraken.com/charts/KRAKEN:BTC-USDT , там ясно се вижда, че цената е около 54000, а последно е била 33000 чак февруари. От там насетне – всичко, което сме писали след това, няма много смисъл. 🙂

     А все пак на въпроса – не, не смятам, че Кракен коригира цената, която сте сложили. Кракен би трябвало да приеме всяка една Limit поръчка, без значение дали цената е близка до пазарната или много над/под нея. Но това не значи, че поръчката ще се изпълни, поръчката на този момент е единствено приета – тя ще се изпълни само ако има реален човек от другата страна, който е склонен да продаде/закупи на посочената от Вас цена.

     Отговор
     • Здравейте отново,
      Явно не мога да ви обясня проблема и за това Ви моля да направите следния пробен опит:
      Опитайте чрез „Kraken Pro“ да купите с Limit BTC срещу 10 USDT при очакван курс 1:40 000.
      Борсата ще приеме поръчката – такава, каквато сте я заявили.
      Даже не е нужно да я потвърждавате!
      Сега погледнете маркера на поръчката върху оста „Y“ на графиката. Това е нивото до което трябва да падне цената на BTC – за да се осъществи сделката. Така беше когато купих USDT.
      На 40 000 ли е? НЕ!? Ще видите маркера на около 33 352! ???
      Моля за извинение, ако съм прекалено досаден!

     • Да, явно не мога Ви разбера наистина, за което съжалявам. Но и няма да мога да направя въпросния опит в момента, защото не разполагам с активи на борсата. Ако желаете, можете да направите скрийншот, да го качите в https://imgur.com/ и да споделите линк.

      Но от последното Ви описание, може просто да има грешка във визуализирането на графиката/маркера/Y оста.

      След като въведете поръчката (и Кракен я одобри), можете да я видите в Trade -> Orders. Ако там цената е въведената от Вас (а не различна/коригирана), то не бих се притеснявал, каквото и да показва графиката.

     • Благодаря Ви за отделеното време!
      В момента имам друг ангажимент, но обещавам да кача скрийншот в https://imgur.com/ при първа възможност.

      Поздрави!

 9. Здравейте отново,
  До колкото се информирах: За да се купи/продаде „крипто“ трябва да се плати такса в „сатошита“ за „Blockchain“-а (вкл. за „копачите“) за да се осъществи транзакцията в определен период от време. Справка в „Mempool Weight“. До тук – добре!
  1. Кой плаща таксата – продавача, купувача или и двете страни? Ако и двете страни плащат такса – това сбор ли е от двете такси или е някаква осреднена стойност?
  2. Колко време „Kraken“ ще изтрае заявка за по-малка такса или за нисък коефициент на транзакция преди да прекрати заявката?
  3. Опитвам се в „Kraken“ да купя „крипто“ чрез EUR (FIAT)
  [Bay/Limit] и не можах да схвана – къде да окажа колко „сатошита“ съм готов да платя за да мине евентуалната транзакция по-скоро!?
  Моля за помощ.
  Весели празници и най-вече ЗДРАВЕ!

  Edit: Уточнение – Използвам „Kraken Pro“.

  Отговор
  • Здравейте пак 🙂
   Всъщност когато извършвате сделки в Кракен (или в някоя друга крипто борса), самите сделки не се включват в блокчейна и съответно няма такса за “копачите“. Сделките по прехвърляне от един акаунт в друг в Кракен се записват и отчитат само в базата данни на Кракен. За тези сделки всяка борса решава каква такса да наложи на потребителите си – в случая с Кракен таксата обикновено е 0.16 – 0.26% от стойността на сделката.

   Единствено когато изтеглите закупените биткойни на Ваш портфейл и след това решите да ги изпратите отново от този Ваш портфейл, ще имате възможност да посочите каква да бъде таксата за транзакцията (т.н. такса за миньори или “miner fee”), но само ако портфейлът поддържа това (повечето го поддържат). Тези тракзакции вече са ончейн (on-chain), т.е. се записват на блокчейна и затова трябва да се плати miner fee за тях. Съответно там по-високата такса води до по-бързо потвърждение на транзакцията.

   Третият тип транзакции е тегленето на биткойни от борса към Ваш портфейл. Това също са ончейн транзакции, но при тях самата борса обикновено плаща таксата за миньорите (каквато и да е тя в момента), като налага някаква фиксирана такса “withdrawal fee” на потребителите си – например 0.00015 BTC в Кракен. Обикновено при теглене борсите обединяват множество заявки за теглене от различни потребители в една транзакция, за да могат да платят по-ниска такса на миньорите (например ако 1 транзакция би струвала $10, те могат да обединят 20 тегления в 1 и да платят $100 общо). Споменавам и това, защото някои хора гледат транзакцията след като са изгеглили биткойна към портфейла си и си мислят, че това е таксата, която им е наложена от борсата или миньорите, но както казах това е таксата, която плаща самата борса и няма общо с таксата, която бива таксуван потребителя за услугата по теглене.

   Поздрави!

   Отговор
 10. Здравейте,
  Новак съм в действията с криптовалути, но Kraken ми допада най-много.
  Някъде чух, че при купуването на BTC в Kraken е добре да се използва SegWit адресен формат.
  Къде и как се активира SegWit в Kraken?
  Благодаря предварително.

  Отговор
  • Здравейте,
   Когато купувате в конкретна борса, там не избирате адресен формат на портфейла, той и няма значение в този момент, защото борсата си управлява вътрешно активите. Форматът на биткойн адреса има значение във Вашия личен портфейл, т.е. когато изтеглите биткойна от Кракен и към какъв Ваш портфейл ще го прехвърлите.

   Това са 3-те формата за биткойн адреси (там, където получавате биткойна):
   – Legacy адреси – това са най-старите адреси, които започват с „1“. Когато изпращаме биткойн от такъв адрес, ще платим най-висока такса (спрямо другите формати);
   – Segwit адреси (още известни като P2SH, Wrapped Segwit, Nested Segwit или Compatibility) – това са по-новите адреси, които започват с „3“. При тях таксите са по-ниски;
   – Native segwit (още известни като bech32 адреси) – това е най-новият формат, при които публичният адрес започва с „bc1“. При тях таксата, която плащаме за изпращане на биткойн от такъв адрес е най-ниска. Препоръчително е да използваме портфейл, който използва такъв адрес, защото освен, че плащаме най-ниски такси, така и облекчаваме мрежата на биткойн (защото размерът на транзакцията ни заема най-малко място в блокчейна). Недостатък е, че някои портфейли все още не поддържат тези адреси за получаване на биткойни, а някои платформи все още не могат да изпратят биткойни КЪМ такъв адрес.

   Ако използвате например Trust Wallet, той генерира само Native segwit адреси. Т.е. ако изтеглите биткойн от Кракен към Trust Wallet, биткойните Ви ще отидат в Native Segwit адрес и когато след това решите да ги изпратите от Trust Wallet, ще заплатите възможно най-ниската такса.
   Ако използвате Coinomi за портфейл, той дава възможност за избор на типа адрес (като можете да изберете и между 3-те). Препоръчвам наистина да използвате портфейл, който генерира Native Segwit адреси (започващи с „bc1…“) и само ако платформата не може да изпраща към такъв адрес, тогава да използвате друг портфейл.
   Освен Coinomi, в Blue Wallet също може да се избира типа на адреса.

   Отговор
   • Благодаря за изчерпателния отговор!
    А в тази връзка – как стои въпроса с Ladger Nano X ?
    Пожелавам Ви добро здраве и успехи!

    Отговор
    • Ledger портфейлите (чрез официалния им софтуер Ledger Live), могат да създават както Segwit, така и Native Segwit акаунти за биткойн, така че няма никакъв проблем с тях.
     Благодаря и подобно! 🙂

     Отговор
     • Заявих веднага покупката на Ledger Nano X (а не Ladger) – грешка в бързината (моля за извинение!).
      Още веднъж – благодарности!
      P.S.
      Надявам се тази информация да послужи и на други „леваци“ като мен.

     • Успех! 🙂 И не забравяйте да прочете за 4-годишните цикли при биткойн, за т.н. stock 2 flow model и като цяло за предимствата му пред текущата парична система и защо не е просто обикновено средство за спекула. 🙂

 11. Направих регистрация в Kraken и инвестирах в биткойни и всичко вървеше добре до момента, когато от фирмата посредник Investfeed трябваше да ми изплатят сумата по банков път, но нямам никакъв контакт вече 7 дни. Явно съм измамен! Какво мога да предприема? Дайте ми съвет?

  Отговор
  • Каква е тази фирма посредник, за първи път я чуваме? Как попаднахте на нея и каква точно е била ролята ѝ? По принцип Кракен няма нужда от посредници, освен ако не искаме да изтеглим парите към някоя от платформите за парични преводи като iCard и т.н.

   Ако е българска фирма, отивате директно в офиса им или звъните по телефона и търсите обяснение. Ако е някаква измама, би трябвало да подадете жалба в МВР или ГДБОП. Има повече информация в края на следната статия в pravatami.bg. Ако е измама би било добре да уведомите Кракен (в случай, че теглето е осъществено към тази фирма), но най-добре вероятно би било да говорите с адвокат, които се занимава с интернет измами.

   Отговор
 12. Здравейте от скоро имам няколко криптопортфеила с регистрация на адрес и карта в Англия но ми престои неочаквано прибиране в България. Въпросът ми е мога ли да сменя адреса и картата с български, и изобщо трябва ли да го правя.

  Отговор
  • Би трябвало да можете да смените адреса и личната си карта по-всяко време, но не виждам причина да го правите. Когато даденият документ изтече, най-вероятно от съответната платформа ще Ви изискат актуален документ и тогава ще можете да дадете този, с който разполагате в този момент.

   Отговор
 13. Скрииншотовете с нивата на варификации най вероятно са стари и неактуални(пише че са от 2017). Към момента има при нива на верификация:
  Starter
  Provide personal info
  (1-2 minutes)

  Intermediate
  Provide ID
  (4-5 minutes)

  Pro
  Provide financial info
  (A few days)

  като на второ ниво пише, че теглянията са до $500K/day.

  Въпроса ми е има ли нещо друго в статията което не е актуално към момента?

  Отговор
  • Здравейте,

   Борсите и сайтовете за криптовалути често променят визуално сайтовете си, затова снимките не винаги са 100% актуални. Но като цяло методологията си остава същата. Опреснили сме снимките и инфото, но в случая освен имената на нивата за верификация и техните лимити, няма голяма промяна.

   Поздрави!

   Отговор
  • Не разбирам въпроса, какво точно имате предвид? Ако обясните по-подробно, може да сме по-полезни.

   Ако вече имаме криптовалута, можем да я прехвърлим във всеки друг портфейл, който поддържа въпросната валута.

   Отговор
 14. Здревейте, статията Ви е много информативна и полезна. Разрових се в сайта на кракен- а и документа за доказване на жителство ми е най – труден, понеже нито имам сметки на мое име, нито телефон. Остават ми единствено банката и работодателя. Но тук е проблема не разбирам какъв документ да изискам от единия или от другия. Бихте ли могли да разясните ?

  Отговор
  • Здравейте,
   В този случай не съм сигурен, че имате решение… Можете да опитате с банково извлечение (може и от онлайн банкирането), на което да е изписан адресът Ви, но не съм сигурен, че ще стане. Обикновено трябва все пак някаква сметка на Ваше име. Друг вариант е да опитате в Binance, но там също няма гаранция и нямам спомен дали искаха подобен документ. Ако не стане с извлечението, може би ще трябва да се примирите с някой от българските варианти, описани тук – https://outsidia.com/how-to-buy-bitcoin/ .

   Отговор
  • Ами продайте на същото място, от което сте купили. Вместо Buy, използвайте Sell. Не разбирам целта на коментара Ви.

   Отговор
   • Здравейте,
    Когато проверя в книгата /Ledger/, виждам че има значение, купуваме /придобивайки/ – Receive или купуваме /за да търгуваме/ – Trade. Може ли да обясните по-подробно разликата. Възможно ли е закупена криптовалута да трупа лихва, престоявайки в Кракен?

    Отговор
    • Здравейте,
     Не съм сигурен какво имате предвид с „книгата /Ledger/“. Ако говорите за съхранение, получаване и изпращане на криптовалити, може би говорите за хардуерен портфейл Ledger Nano S/Ledger Nano X и софтуерът, чрез който се управляват тези портфейли – Ledger Live. Отделно под „Ledger“ се разбира и блокчейна на определена валута – това е списъка с всички транзакции, които някога са правени с дадената валута и можем да гледаме на блокчейна на някоя валута като неговата „счетоводна книга“. Препоръчвам да видите няколко описания на термини и портфейли в тази статия.

     Конкретно по въпросите:
     – Ако имате някакъв портфейл за криптовалута (без значение дали хардуерен или на мобилно устройство), можете както да получавате криптовалута в него (чрез „Receive“), така и да изпращате криптовалута, ако вече имате такава (чрез „Send“). Получаването (Receive) просто показва публичния Ви адрес, на който можете да получите криптовалута чрез този портейл. Може да гледате на публичния адрес като на IBAN-а към някоя банкова сметка – всеки може да изпраща пари към нея, но само Вие можете да се разпореждате с тях.
     – Обикновено покупката на криптовалута става от определен сайт, който се занимава с това или т.н. борса за криптовалути (вижте различни методи и сайтове за покупка на биткойн). Но отделно, някои портфейли (или софтуерът за тях) предлагат възможност за покупка директно чрез приложението, чрез „Buy“ функционалността. Това обикновено не е препоръчително, защото таксите за покупка са високи, но всеки си преценява сам.
     – Да, Кракен има функционалност за трупане на „лихва“ към някои криптовалути, това е т.н. stake/staking, българският превод би бил „залагане“. В статията в Кракен има повече информация.

     Отговор

Вашият коментар