Кракен – борса за криптовалути

Имаш въпрос?

Ако имате допълнителни въпроси по темата, споделете в коментарите и ще се опитам да отговоря.

Ако Ви интересува нещо друго за биткойн и криптовалутите, за други потенциални инвестиции, за ранното пенсиониране или за нещо, за което все още няма статия в блога - попитай тук.


47 мнения за “Кракен – борса за криптовалути”

  1. Ами продайте на същото място, от което сте купили. Вместо Buy, използвайте Sell. Не разбирам целта на коментара Ви.

   1. Здравейте,
    Когато проверя в книгата /Ledger/, виждам че има значение, купуваме /придобивайки/ – Receive или купуваме /за да търгуваме/ – Trade. Може ли да обясните по-подробно разликата. Възможно ли е закупена криптовалута да трупа лихва, престоявайки в Кракен?

    1. Здравейте,
     Не съм сигурен какво имате предвид с „книгата /Ledger/“. Ако говорите за съхранение, получаване и изпращане на криптовалити, може би говорите за хардуерен портфейл Ledger Nano S/Ledger Nano X и софтуерът, чрез който се управляват тези портфейли – Ledger Live. Отделно под „Ledger“ се разбира и блокчейна на определена валута – това е списъка с всички транзакции, които някога са правени с дадената валута и можем да гледаме на блокчейна на някоя валута като неговата „счетоводна книга“. Препоръчвам да видите няколко описания на термини и портфейли в тази статия.

     Конкретно по въпросите:
     – Ако имате някакъв портфейл за криптовалута (без значение дали хардуерен или на мобилно устройство), можете както да получавате криптовалута в него (чрез „Receive“), така и да изпращате криптовалута, ако вече имате такава (чрез „Send“). Получаването (Receive) просто показва публичния Ви адрес, на който можете да получите криптовалута чрез този портейл. Може да гледате на публичния адрес като на IBAN-а към някоя банкова сметка – всеки може да изпраща пари към нея, но само Вие можете да се разпореждате с тях.
     – Обикновено покупката на криптовалута става от определен сайт, който се занимава с това или т.н. борса за криптовалути (вижте различни методи и сайтове за покупка на биткойн). Но отделно, някои портфейли (или софтуерът за тях) предлагат възможност за покупка директно чрез приложението, чрез „Buy“ функционалността. Това обикновено не е препоръчително, защото таксите за покупка са високи, но всеки си преценява сам.
     – Да, Кракен има функционалност за трупане на „лихва“ към някои криптовалути, това е т.н. stake/staking, българският превод би бил „залагане“. В статията в Кракен има повече информация.

 1. Здревейте, статията Ви е много информативна и полезна. Разрових се в сайта на кракен- а и документа за доказване на жителство ми е най – труден, понеже нито имам сметки на мое име, нито телефон. Остават ми единствено банката и работодателя. Но тук е проблема не разбирам какъв документ да изискам от единия или от другия. Бихте ли могли да разясните ?

  1. Здравейте,
   В този случай не съм сигурен, че имате решение… Можете да опитате с банково извлечение (може и от онлайн банкирането), на което да е изписан адресът Ви, но не съм сигурен, че ще стане. Обикновено трябва все пак някаква сметка на Ваше име. Друг вариант е да опитате в Binance, но там също няма гаранция и нямам спомен дали искаха подобен документ. Ако не стане с извлечението, може би ще трябва да се примирите с някой от българските варианти, описани тук – https://outsidia.com/how-to-buy-bitcoin/ .

  1. Не разбирам въпроса, какво точно имате предвид? Ако обясните по-подробно, може да сме по-полезни.

   Ако вече имаме криптовалута, можем да я прехвърлим във всеки друг портфейл, който поддържа въпросната валута.

 2. Скрииншотовете с нивата на варификации най вероятно са стари и неактуални(пише че са от 2017). Към момента има при нива на верификация:
  Starter
  Provide personal info
  (1-2 minutes)

  Intermediate
  Provide ID
  (4-5 minutes)

  Pro
  Provide financial info
  (A few days)

  като на второ ниво пише, че теглянията са до $500K/day.

  Въпроса ми е има ли нещо друго в статията което не е актуално към момента?

  1. Здравейте,

   Борсите и сайтовете за криптовалути често променят визуално сайтовете си, затова снимките не винаги са 100% актуални. Но като цяло методологията си остава същата. Опреснили сме снимките и инфото, но в случая освен имената на нивата за верификация и техните лимити, няма голяма промяна.

   Поздрави!

 3. Здравейте от скоро имам няколко криптопортфеила с регистрация на адрес и карта в Англия но ми престои неочаквано прибиране в България. Въпросът ми е мога ли да сменя адреса и картата с български, и изобщо трябва ли да го правя.

  1. Би трябвало да можете да смените адреса и личната си карта по-всяко време, но не виждам причина да го правите. Когато даденият документ изтече, най-вероятно от съответната платформа ще Ви изискат актуален документ и тогава ще можете да дадете този, с който разполагате в този момент.

 4. Направих регистрация в Kraken и инвестирах в биткойни и всичко вървеше добре до момента, когато от фирмата посредник Investfeed трябваше да ми изплатят сумата по банков път, но нямам никакъв контакт вече 7 дни. Явно съм измамен! Какво мога да предприема? Дайте ми съвет?

  1. Каква е тази фирма посредник, за първи път я чуваме? Как попаднахте на нея и каква точно е била ролята ѝ? По принцип Кракен няма нужда от посредници, освен ако не искаме да изтеглим парите към някоя от платформите за парични преводи като iCard и т.н.

   Ако е българска фирма, отивате директно в офиса им или звъните по телефона и търсите обяснение. Ако е някаква измама, би трябвало да подадете жалба в МВР или ГДБОП. Има повече информация в края на следната статия в pravatami.bg. Ако е измама би било добре да уведомите Кракен (в случай, че теглето е осъществено към тази фирма), но най-добре вероятно би било да говорите с адвокат, които се занимава с интернет измами.

 5. Здравейте,
  Новак съм в действията с криптовалути, но Kraken ми допада най-много.
  Някъде чух, че при купуването на BTC в Kraken е добре да се използва SegWit адресен формат.
  Къде и как се активира SegWit в Kraken?
  Благодаря предварително.

  1. Здравейте,
   Когато купувате в конкретна борса, там не избирате адресен формат на портфейла, той и няма значение в този момент, защото борсата си управлява вътрешно активите. Форматът на биткойн адреса има значение във Вашия личен портфейл, т.е. когато изтеглите биткойна от Кракен и към какъв Ваш портфейл ще го прехвърлите.

   Това са 3-те формата за биткойн адреси (там, където получавате биткойна):
   – Legacy адреси – това са най-старите адреси, които започват с „1“. Когато изпращаме биткойн от такъв адрес, ще платим най-висока такса (спрямо другите формати);
   – Segwit адреси (още известни като P2SH, Wrapped Segwit, Nested Segwit или Compatibility) – това са по-новите адреси, които започват с „3“. При тях таксите са по-ниски;
   – Native segwit (още известни като bech32 адреси) – това е най-новият формат, при които публичният адрес започва с „bc1“. При тях таксата, която плащаме за изпращане на биткойн от такъв адрес е най-ниска. Препоръчително е да използваме портфейл, който използва такъв адрес, защото освен, че плащаме най-ниски такси, така и облекчаваме мрежата на биткойн (защото размерът на транзакцията ни заема най-малко място в блокчейна). Недостатък е, че някои портфейли все още не поддържат тези адреси за получаване на биткойни, а някои платформи все още не могат да изпратят биткойни КЪМ такъв адрес.

   Ако използвате например Trust Wallet, той генерира само Native segwit адреси. Т.е. ако изтеглите биткойн от Кракен към Trust Wallet, биткойните Ви ще отидат в Native Segwit адрес и когато след това решите да ги изпратите от Trust Wallet, ще заплатите възможно най-ниската такса.
   Ако използвате Coinomi за портфейл, той дава възможност за избор на типа адрес (като можете да изберете и между 3-те). Препоръчвам наистина да използвате портфейл, който генерира Native Segwit адреси (започващи с „bc1…“) и само ако платформата не може да изпраща към такъв адрес, тогава да използвате друг портфейл.
   Освен Coinomi, в Blue Wallet също може да се избира типа на адреса.

   1. Благодаря за изчерпателния отговор!
    А в тази връзка – как стои въпроса с Ladger Nano X ?
    Пожелавам Ви добро здраве и успехи!

    1. Ledger портфейлите (чрез официалния им софтуер Ledger Live), могат да създават както Segwit, така и Native Segwit акаунти за биткойн, така че няма никакъв проблем с тях.
     Благодаря и подобно! 🙂

     1. Заявих веднага покупката на Ledger Nano X (а не Ladger) – грешка в бързината (моля за извинение!).
      Още веднъж – благодарности!
      P.S.
      Надявам се тази информация да послужи и на други „леваци“ като мен.

     2. Успех! 🙂 И не забравяйте да прочете за 4-годишните цикли при биткойн, за т.н. stock 2 flow model и като цяло за предимствата му пред текущата парична система и защо не е просто обикновено средство за спекула. 🙂

 6. Здравейте отново,
  До колкото се информирах: За да се купи/продаде „крипто“ трябва да се плати такса в „сатошита“ за „Blockchain“-а (вкл. за „копачите“) за да се осъществи транзакцията в определен период от време. Справка в „Mempool Weight“. До тук – добре!
  1. Кой плаща таксата – продавача, купувача или и двете страни? Ако и двете страни плащат такса – това сбор ли е от двете такси или е някаква осреднена стойност?
  2. Колко време „Kraken“ ще изтрае заявка за по-малка такса или за нисък коефициент на транзакция преди да прекрати заявката?
  3. Опитвам се в „Kraken“ да купя „крипто“ чрез EUR (FIAT)
  [Bay/Limit] и не можах да схвана – къде да окажа колко „сатошита“ съм готов да платя за да мине евентуалната транзакция по-скоро!?
  Моля за помощ.
  Весели празници и най-вече ЗДРАВЕ!

  Edit: Уточнение – Използвам „Kraken Pro“.

  1. Здравейте пак 🙂
   Всъщност когато извършвате сделки в Кракен (или в някоя друга крипто борса), самите сделки не се включват в блокчейна и съответно няма такса за “копачите“. Сделките по прехвърляне от един акаунт в друг в Кракен се записват и отчитат само в базата данни на Кракен. За тези сделки всяка борса решава каква такса да наложи на потребителите си – в случая с Кракен таксата обикновено е 0.16 – 0.26% от стойността на сделката.

   Единствено когато изтеглите закупените биткойни на Ваш портфейл и след това решите да ги изпратите отново от този Ваш портфейл, ще имате възможност да посочите каква да бъде таксата за транзакцията (т.н. такса за миньори или “miner fee”), но само ако портфейлът поддържа това (повечето го поддържат). Тези тракзакции вече са ончейн (on-chain), т.е. се записват на блокчейна и затова трябва да се плати miner fee за тях. Съответно там по-високата такса води до по-бързо потвърждение на транзакцията.

   Третият тип транзакции е тегленето на биткойни от борса към Ваш портфейл. Това също са ончейн транзакции, но при тях самата борса обикновено плаща таксата за миньорите (каквато и да е тя в момента), като налага някаква фиксирана такса “withdrawal fee” на потребителите си – например 0.00015 BTC в Кракен. Обикновено при теглене борсите обединяват множество заявки за теглене от различни потребители в една транзакция, за да могат да платят по-ниска такса на миньорите (например ако 1 транзакция би струвала $10, те могат да обединят 20 тегления в 1 и да платят $100 общо). Споменавам и това, защото някои хора гледат транзакцията след като са изгеглили биткойна към портфейла си и си мислят, че това е таксата, която им е наложена от борсата или миньорите, но както казах това е таксата, която плаща самата борса и няма общо с таксата, която бива таксуван потребителя за услугата по теглене.

   Поздрави!

 7. Направих следното:
  Такса прехвърляне на 5 000 EUR от „iCard“ в „Kraken“ = 0.50 EUR.
  Такса за обмяна на 5 000 EUR към USDT в „Kraken“ = 9.99 EUR.
  Опитвам се в „KrakenPro“ с „Buy/Limit“ да купя 0.15 BTC срещу 6 000 USDT и ми дава курс 40 000 USDT към 1.00 BTC.
  Добре, но графиката вляво показва, че за да се случи „сделка“ – трябва да стане при курс 33 327.6201 USDT към 1.00 BTC !
  Разликата в курса е 6 672.3799 USDT.
  Ако трябва да дам такса на „Kraken“ в размер на 16.68 % – те трябва да са полудели !?!
  Какво е това ?
  Моля за помощ !

  1. Първо, не е трябвало да купувате USDT с евро, можели сте да закупите BTC директно с евро, което и би било по-изгодно, защото ще стане само с 1 сделка, не с 2.

   Относно поръчката, която искате да направите – при Limit поръчка Вие посочвате желана цена и сделката ще се извърши само ако се появи и някой от отсрещната страна, който е съгласен с посочената от Вас цена. Т.е. Вие сте посочили цена от 40000 USDT за BTC, но това не значи, че тази сделка ще се изпълни някога. На същия принцип можете да изберете и цена от 10000 USDT за BTC, но поръчката ще си остане висяща и неизпълнена вероятно завинаги, защото никой човек от другата страна няма да иска да продаде на тази цена.

   Ако искате да увеличите шанса за изпълнение на Limit поръчката Ви, ще трябва да посочите цена, която е близка или равна на пазарната в момента (гледайки графиката, за която споменавате). Колкото по-ниска цена от пазарната изберете за покупка с Limit order, толкова по-дълго ще чакате за изпълнение на поръчката (ако изобщо се изпълни).

   Ако искате поръчката ви да се изпълни на 100% и то веднага, просто изберете Market ордер и Кракен ще вземе автоматично текущите най-добри поръчки “продава” (тези на най-ниска цена в този момент) и ще изпълни вашата поръчка “купува” с тях. Реално ще закупите директно от хората, които продават в този момент на цена, най-близка до пазарната.

   Разликата от 16%, за която говорите, не е такса към Кракен. Не е изобщо такса. Това е разликата между текущата пазарна цена и цената, на която Вие искате да закупите биткойн с Limit поръчка. Но реално никой в момента не продава с 16% по-евтино от пазарната цена, затова тази поръчка не би се изпълнила в момента. Ще се изпълни само ако пазарната цена (от графиката) спадне с 16% и се намери човек, което желае да продаде на зададената от Вас цена.

   Надявам се да е станало ясно. Ако все още не е – правете Market поръчки, не Limit.

   1. Благодаря за пояснението Ви, но:
    1. Това, че от EUR съм купил USDT и от там търся BTC – може да е моя грешка (новак съм!).
    2. Купувайки USDT срещу EUR с „Limit“-поръчка, заложих на курс по-нисък от текущия и имах късмета да се случи „сделка“ след 2-3 дни.
    Независимо, че поръчката за купуване бе по-ниска (в %) от текущата в момента – „Kraken“ я прие на заявената стойност !
    3. Сега, когато се опитвам да купя BTC – „Kraken“ се държи странно.
    Вие твърдите, че тъй-като съм предложил цена с примерно 16% по-ниска от текущата – за това „Kraken“ коригира заявката ми ?!
    Ако сте прави, то защо при предишната ми покупка „Kraken“ ме остави да очаквам „сделка“ – някога ?

    1. Сега прочетох още веднъж първия Ви коментар, в който сте написали, че графиката е показвала цена на BTC от 33 327 USDT. Това няма особена логика, защото ако отворим https://trade.kraken.com/charts/KRAKEN:BTC-USDT , там ясно се вижда, че цената е около 54000, а последно е била 33000 чак февруари. От там насетне – всичко, което сме писали след това, няма много смисъл. 🙂

     А все пак на въпроса – не, не смятам, че Кракен коригира цената, която сте сложили. Кракен би трябвало да приеме всяка една Limit поръчка, без значение дали цената е близка до пазарната или много над/под нея. Но това не значи, че поръчката ще се изпълни, поръчката на този момент е единствено приета – тя ще се изпълни само ако има реален човек от другата страна, който е склонен да продаде/закупи на посочената от Вас цена.

     1. Здравейте отново,
      Явно не мога да ви обясня проблема и за това Ви моля да направите следния пробен опит:
      Опитайте чрез „Kraken Pro“ да купите с Limit BTC срещу 10 USDT при очакван курс 1:40 000.
      Борсата ще приеме поръчката – такава, каквато сте я заявили.
      Даже не е нужно да я потвърждавате!
      Сега погледнете маркера на поръчката върху оста „Y“ на графиката. Това е нивото до което трябва да падне цената на BTC – за да се осъществи сделката. Така беше когато купих USDT.
      На 40 000 ли е? НЕ!? Ще видите маркера на около 33 352! ???
      Моля за извинение, ако съм прекалено досаден!

     2. Да, явно не мога Ви разбера наистина, за което съжалявам. Но и няма да мога да направя въпросния опит в момента, защото не разполагам с активи на борсата. Ако желаете, можете да направите скрийншот, да го качите в https://imgur.com/ и да споделите линк.

      Но от последното Ви описание, може просто да има грешка във визуализирането на графиката/маркера/Y оста.

      След като въведете поръчката (и Кракен я одобри), можете да я видите в Trade -> Orders. Ако там цената е въведената от Вас (а не различна/коригирана), то не бих се притеснявал, каквото и да показва графиката.

     3. Благодаря Ви за отделеното време!
      В момента имам друг ангажимент, но обещавам да кача скрийншот в https://imgur.com/ при първа възможност.

      Поздрави!

 8. Здравейте,
  какво мислите за etana.com, като посредник попечител и партньор посочени в Kraken(а виждам, че и в Binance) за съхранение на фиатни и крипто активи? Сега се запознавам с този посредник и бихте ли дали повече информация дали е добър допълнителен слой защита на средствата, с които боравим на тези две борси, а предполагам и занапред с новите им партньори?
  Знам, че най-сигурно е да държим активите си в хардуерни портфейли, но в момент, в който трябва да боравим с тях на борси и така наречените оборотни активи наистина къде е най-добре да се помещават? На една такава платформа като Eatana? Запознати ли сте с нея?

  1. Здравейте,
   Нямам конкретно мнение за етана, така че не мога да кажа нищо за тях.

   Не виждам проблем да се държат краткосрочно крипто активи в Кракен или друга легитимна борса, но само ако очакваме да извършваме покупка или продажба до няколко дни и само ако сме защитили акаунта си и имейла си за него с 2FA с Authenticator app (напр. Google Authenticator).

 9. Здравейте,
  Прочетох статията за депозиране на евро в Кракен. Въпросът ми е -Може ли да се депозира в долари. Ако искаш да търгуваш биткойн/долар?

 10. Здравейте
  Имам акаунт в кракен и един приятел ми изпрати биткойн на стойност 250 долара от неговия кракен акаунт. Но когато се опита да ми прати bch, ada, etc защото таксите са по-ниски. След 5 мин трансфера пропада и се връщат в акаунта му без никакво обеснение защо трансфера failed.
  Каква може да е причината?
  Оставам с впечатлението че искат да си гушнат по-високата такса от btc трансфера. Защото първоначално приема адресите и изписва че транзакцията е успешна.

  1. Здравейте! На този въпрос ще може да Ви отговори съпорта на Кракен, така че най-добре да го зададете към тях. Но ме съмнява да е конспирация, целяща хората да теглят само BTC заради по-високите такси. По-скоро е възможно да не позволяват да се тегли към друг Kraken адрес директно. Т.е. може да опитате приятелят Ви да изтегли съотвентото крипто към негов собствен портфейл и след това от там към Вашия Кракен адрес, това може да помогне. Но за по-голяма сигурност се обърнете към съпорта им.

   1. Значи спорта им ми отговори че не могат да правят трансфери от кракен на кракен. Което не е така защото ми направиха трансфер в биткойн април месец. Сега ще се принудим да обърнем всичко в bch защото таксите са най-ниски, около 10-20 цента и първо да ми ги прати на коинбейс адреса и от там да си ги пратя на кракен адреса.
    Щото при коинбейс трейдването е по-скъпо. 0.5/0.5% taker/maker, а при кракен 0.26/0.16% при малки трансфери. При по-големи в рамките на един месец нещата се променят.
    Все пак благодаря за отделеното време.

 11. Здравейте,
  Искам да попитам, само тези 69 бр. криптовалути които са в главнот меню ли се предоставят за търгуване или има и други?

  1. Би трябвало всички налични криптовалути да се намират във въпросното главно меню – да. На този адрес могат да се видят всички криптовалути, които поддържа Кракен, а тук – всички валутни двойки за търгуване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *