Кои банки работят с криптовалути

24 мнения за “Кои банки работят с криптовалути”

  1. Здравейте,
   В началото на април от ДСК спряха официално преводите към и от борси, но някои потребители все още успяват с някои борси. За момента още никой не се е оплакал публично от ДСК ↔ Кракен. 🙂 Ако имате наблюдение, моля да споделите.

 1. Доколкото разбрах и от Outsidia, че Crypto.com ти създава личен IBAN с твоите имена в евро и преводите по този начин са улеснени и напълно легитимни и не са на името на борсата. Но от списъка по-горе се вижда, че банки като Пощенска нито изпращат нито получават пари от Crypto.com
  Щом успяват и по този начин да вкарват в черни списъци определени IBAN-ни какво е изобщо бъдещето за един обикновен потребител, на който не му е всеки ден да следи и да пробва хиляда посредника и да има сметки в N на брой банки в БГ или другаде? Не е ли въпрос на време всички банкови институции да се обединят и да парализират съвсем методите за боравене с криптоборси и криптовалута?

  1. Добър въпрос, но не бих бил много притеснен. Преди няколко години нещата бяха доста по-рискови за бъдещето на криптовалутите, докато сега всичко е доста по-развито.

   Ако българските банки сега се сетиха да започват да ограничават трансфери, то големите банки в Щатите например тепърва започват да предлагат крипто услуги. И предвид интереса и търсенето както от обикновените хора, така и от институционалните инвеститори и големите играчи, със сигурност ще се работи допълнително за развитие на индустрията.

   Да, българските банки може да ограничават трансферите към определени компании или банкови детайли, но също така и постоянно се появяват нови онлайн платформи, които все още не са блокирани. В допълнение, всички български търговци твърдят, че могат да получават банкови преводи от всяка банка в България.

   Не казвам, че няма известно неудобство, но това е тепърва развиваща си индустрия и дори може би нова парична система – нормално е да има пречки и неразбиране от сегашната банкова система. Банките никога не са се славили като иноватори, но дори и да има тотална забрана (дори от страна на правителството), примерите от други държави показват, че крипто активите стават дори по-търсени на тези места и с по-висока цена от нормалната пазарна. В тези случаи започват да се използват други методи за търговия, а не централизирани борси и банки.

   Голяма част от хората търсят убежище в биткойн именно от банките и правителството им, така че пречките, които създават тези банки или правителство, дори засилват желанието на част от хората да притежават тези активи.

  1. Ще трябва да си зададете въпроса по-ясно, защото в момента не се разбира какво точно правите и какво точно имате.

   Но ако не успявате да се регистрирате в Binance, можете да опитате да закупите doge от друго място, например Changelly. Там можете да заменяте една криптовалута за друга.

   1. Здравейте, към днешна дата нямам проблем с малки SEPA преводи ДСК -> Kraken и ДСК -> Binance (последно тествано вчера). ПИБ -> Binance отказана преди няколко дни (SEPA). Попаднах и на скрийншот с разговор между support на Kraken и техен клиент, вече приемат deposit с Revolut, скоро ще пуснат и withdraw към Revolut.

    1. Благодаря за информацията, ще обновим таблицата! Ще изчакам обаче някой да потвърди изрично депозитите в Револют от Кракен, преди да го отбележа като работещо.

 2. Здравейте!
  Буквално от завчера имам регистрация в crypto.com и съм наистина доволен потребител на Пощенска Банка. Не знам какви точно са дефинициите и критериите за „тази банка не позволява преводи към …“ но за последните 48 часа съм накупил разни криптовалути на обща стойност малко над 2 хил. евро. Без такси, с общо 35 транзакции.

  1. Здравейте и благодаря за информацията! В таблицата са описани впечатленията и коментарите на други потребители от интернет и се отнасят само за входящи и изходящи SEPA преводи (не за зареждане на баланса с дебитна карта). Ако и Вие сте депозирали чрез SEPA превод от Пощенска банка (предполагам през онлайн банкирането), ще обновим таблицата, но моля за потвърждение. 🙂

   1. Не, депозирах през вирутална банкова карта на ПБ, но току що пуснах банков превод от 100 EUR към IBAN-а ми от Crypto.com и ще пиша допълнително с резултата. В момента статусът на тразнакцията е „Успешно изпратен“.

    Снощи пуснах 50 EUR (пак от ПБ) по IBAN към BitPanda и за сега статусът е „Успешно изпратен“.

 3. Вчера пристигнаха и двата трансфера по SEPA. От ПБ 50 EUR към BitPanda и 100 EUR към Crypto.com.
  През Paysera също има успех. От ПБ минаха безпроблемно 500лв към Paysera, в апа ги обмених към евро и изпратих успешно към IBAN-а ми от Crypto.com.

  1. Много полезно, благодаря! Не се опитвайте обаче да правите трансфери от Paysera към платформи, в които нямате личен IBAN.

 4. Здравейте, от няколко дни чета статиите тук и по други места ,но темата с банките хич не ми е ясна.Мога ли да помоля за подробно оняснение(съвет) как да изпращам пари до Binanse и Kraken?Разполагам с левова и еврова сметка в ДСК, от коя сметка и по-кой начин ще е на-евтино да процедирам.Ще пращам малки суми под 1000 евро.Какво точно е SEPA превод и как се използва? Май с него е най-евтино.

  1. Мога ли да помоля за подробно оняснение(съвет) как да изпращам пари до Binanse и Kraken?

   Първо може да опитате да изпратите EUR чрез онлайн банкирането на ДСК (в офис ще Ви откажат превода 100%). Отваряте Кракен, отивате на Funding -> EUR -> Deposit -> SEPA transfer. Взимате данните и ги въвеждате в онлайн банкирането на ДСК, докато правите нареждане за изходящ превод в евро. Задължително трябва да въведете Reference кода от Кракен в полето “основание за превод”.

   Ако от ДСК Ви откажат превода, регистрирате се в iCard и изпращате еврото от ДСК в iCard. След това от iCard в Кракен (като не забравяте да въведете Reference кода от Кракен в съответното поле при попълване на данните). За момента това работи.

   Какво точно е SEPA превод и как се използва?

   SEPA е технологията, по която се изпращат EUR трансферите в ЕС. Обикновено са безплатни и би трябвало всички банки в ЕС да нареждат преводите по този начин. Преди използваха SWIFT, което беше по-скъпо и бавно. Ако изпращате пари извън ЕС или използвате друга чужда валута, банките ще използват SWIFT.

    1. Просто изберете някой от SEPA вариантите, например Fidor Bank (SEPA) или Bank Frick (SEPA). Кракен имат различни банкови сметки и можете да изберете към коя да депозирате. Всяка, която има (SEPA) в името е окей.

 5. Ако е от полза потвърждавам днес премина малък трансфер от ДСК към кракен.Как/къде мога да разбера колко такса ще ми вземе борсата (в моя случай Кракен) при дадена транзакция?Имате ли представа колко горе -долу взимат?Да речем ако купя биткойн за 100 евро,че по лесно се смята?

  1. Потърсете из сайта им раздела Fees или Pricing. Ще има информация както за такси за покупко-продажба, така и за теглене.

 6. Здравейте, в момента умувам как да осъществя най-евтинто, а и успешно закупуване на крипто за малко по голяма сума – около 50 000лв. Имам ДСК и Icard, сматам да пратя към айкард 25 000- 30 000, защото токлкова им е лимита на месец за изходящи преводи, останалите ще мъча да прекарам през ДСК. Всякакви препоръки биха били полезни, благодаря предварително.

  1. Забравих да напиша в предния коментар, че парите ще опитвам да изпратя със сепа преводи към Крипто.ком.

  2. Здравейте. За покупка на такава голяма сума в Kрипто.ком ще ви излезе с около 1 – 1.5% по-скъпо, спрямо борсата Кракен. Ако все пак сте се спрели на Крипто.ком, то предполагам, че няма да имате проблем с варианта, който сте избрали – 1/2 към iCard и оттам в Крипто.ком, а другата 1/2 от ДСК директно към Крипто.ком.

   Имайте предвид обаче, че:
   – в iCard има лимит от €5000 изходящи преводи на ден, така че ще трябва да преведете парите на 2-3 пъти в няколко дни;
   – при превеждане на парите от ДСК към Крипто.ком, не споменавайте криптовалути и криптоборси. В Крипто.ком разполагате със собствен IBAN, така че основанието на превода може да е просто „захранване на сметка“, „прехвърляне на средства между лични сметки“ или нещо от сорта. При тази конфигурация предполагам, че има вариант да стане и със 100% от сумата (може би все пак на няколко превода, вместо еднократно), но iCard е добър резервен вариант.

   Успех!

   1. Много благодаря. Все пак ще си направя и една регистрация в Кракен. Там също ли имам персонален айбан към който да пращам суми?

    1. Всъщност не – там нямате личен IBAN. Титуляр на сметката, към която пращате, е Кракен (по-точно Payward inc). Именно това е и начинът, по който банките засичат повечето трансфери и ги ограничават. Но към днешна дата няма проблем да се пращат пари от iCard към Kraken и обратно.

     Ако успеем да се преборим с банките и превода до Кракен, лично за мен това е най-доброто място за покупка на биткойн (от гледна точка на цена и сигурност).

     Можете да прочетете статията за Kraken в блога – там има повече информация за валидация на акаунта, пращане на средства и търгуването.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *