Кои банки работят с криптовалути

Имаш въпрос?

Ако имате допълнителни въпроси по темата, споделете в коментарите и ще се опитам да отговоря.

Ако Ви интересува нещо друго за биткойн и криптовалутите, за други потенциални инвестиции, за ранното пенсиониране или за нещо, за което все още няма статия в блога - попитай тук.


39 мнения за “Кои банки работят с криптовалути”

  1. Здравейте,
   В началото на април от ДСК спряха официално преводите към и от борси, но някои потребители все още успяват с някои борси. За момента още никой не се е оплакал публично от ДСК ↔ Кракен. 🙂 Ако имате наблюдение, моля да споделите.

 1. Доколкото разбрах и от Outsidia, че Crypto.com ти създава личен IBAN с твоите имена в евро и преводите по този начин са улеснени и напълно легитимни и не са на името на борсата. Но от списъка по-горе се вижда, че банки като Пощенска нито изпращат нито получават пари от Crypto.com
  Щом успяват и по този начин да вкарват в черни списъци определени IBAN-ни какво е изобщо бъдещето за един обикновен потребител, на който не му е всеки ден да следи и да пробва хиляда посредника и да има сметки в N на брой банки в БГ или другаде? Не е ли въпрос на време всички банкови институции да се обединят и да парализират съвсем методите за боравене с криптоборси и криптовалута?

  1. Добър въпрос, но не бих бил много притеснен. Преди няколко години нещата бяха доста по-рискови за бъдещето на криптовалутите, докато сега всичко е доста по-развито.

   Ако българските банки сега се сетиха да започват да ограничават трансфери, то големите банки в Щатите например тепърва започват да предлагат крипто услуги. И предвид интереса и търсенето както от обикновените хора, така и от институционалните инвеститори и големите играчи, със сигурност ще се работи допълнително за развитие на индустрията.

   Да, българските банки може да ограничават трансферите към определени компании или банкови детайли, но също така и постоянно се появяват нови онлайн платформи, които все още не са блокирани. В допълнение, всички български търговци твърдят, че могат да получават банкови преводи от всяка банка в България.

   Не казвам, че няма известно неудобство, но това е тепърва развиваща си индустрия и дори може би нова парична система – нормално е да има пречки и неразбиране от сегашната банкова система. Банките никога не са се славили като иноватори, но дори и да има тотална забрана (дори от страна на правителството), примерите от други държави показват, че крипто активите стават дори по-търсени на тези места и с по-висока цена от нормалната пазарна. В тези случаи започват да се използват други методи за търговия, а не централизирани борси и банки.

   Голяма част от хората търсят убежище в биткойн именно от банките и правителството им, така че пречките, които създават тези банки или правителство, дори засилват желанието на част от хората да притежават тези активи.

  1. Ще трябва да си зададете въпроса по-ясно, защото в момента не се разбира какво точно правите и какво точно имате.

   Но ако не успявате да се регистрирате в Binance, можете да опитате да закупите doge от друго място, например Changelly. Там можете да заменяте една криптовалута за друга.

   1. Здравейте, към днешна дата нямам проблем с малки SEPA преводи ДСК -> Kraken и ДСК -> Binance (последно тествано вчера). ПИБ -> Binance отказана преди няколко дни (SEPA). Попаднах и на скрийншот с разговор между support на Kraken и техен клиент, вече приемат deposit с Revolut, скоро ще пуснат и withdraw към Revolut.

    1. Благодаря за информацията, ще обновим таблицата! Ще изчакам обаче някой да потвърди изрично депозитите в Револют от Кракен, преди да го отбележа като работещо.

 2. Здравейте!
  Буквално от завчера имам регистрация в crypto.com и съм наистина доволен потребител на Пощенска Банка. Не знам какви точно са дефинициите и критериите за „тази банка не позволява преводи към …“ но за последните 48 часа съм накупил разни криптовалути на обща стойност малко над 2 хил. евро. Без такси, с общо 35 транзакции.

  1. Здравейте и благодаря за информацията! В таблицата са описани впечатленията и коментарите на други потребители от интернет и се отнасят само за входящи и изходящи SEPA преводи (не за зареждане на баланса с дебитна карта). Ако и Вие сте депозирали чрез SEPA превод от Пощенска банка (предполагам през онлайн банкирането), ще обновим таблицата, но моля за потвърждение. 🙂

   1. Не, депозирах през вирутална банкова карта на ПБ, но току що пуснах банков превод от 100 EUR към IBAN-а ми от Crypto.com и ще пиша допълнително с резултата. В момента статусът на тразнакцията е „Успешно изпратен“.

    Снощи пуснах 50 EUR (пак от ПБ) по IBAN към BitPanda и за сега статусът е „Успешно изпратен“.

 3. Вчера пристигнаха и двата трансфера по SEPA. От ПБ 50 EUR към BitPanda и 100 EUR към Crypto.com.
  През Paysera също има успех. От ПБ минаха безпроблемно 500лв към Paysera, в апа ги обмених към евро и изпратих успешно към IBAN-а ми от Crypto.com.

  1. Много полезно, благодаря! Не се опитвайте обаче да правите трансфери от Paysera към платформи, в които нямате личен IBAN.

 4. Здравейте, от няколко дни чета статиите тук и по други места ,но темата с банките хич не ми е ясна.Мога ли да помоля за подробно оняснение(съвет) как да изпращам пари до Binanse и Kraken?Разполагам с левова и еврова сметка в ДСК, от коя сметка и по-кой начин ще е на-евтино да процедирам.Ще пращам малки суми под 1000 евро.Какво точно е SEPA превод и как се използва? Май с него е най-евтино.

  1. Мога ли да помоля за подробно оняснение(съвет) как да изпращам пари до Binanse и Kraken?

   Първо може да опитате да изпратите EUR чрез онлайн банкирането на ДСК (в офис ще Ви откажат превода 100%). Отваряте Кракен, отивате на Funding -> EUR -> Deposit -> SEPA transfer. Взимате данните и ги въвеждате в онлайн банкирането на ДСК, докато правите нареждане за изходящ превод в евро. Задължително трябва да въведете Reference кода от Кракен в полето “основание за превод”.

   Ако от ДСК Ви откажат превода, регистрирате се в iCard и изпращате еврото от ДСК в iCard. След това от iCard в Кракен (като не забравяте да въведете Reference кода от Кракен в съответното поле при попълване на данните). За момента това работи.

   Какво точно е SEPA превод и как се използва?

   SEPA е технологията, по която се изпращат EUR трансферите в ЕС. Обикновено са безплатни и би трябвало всички банки в ЕС да нареждат преводите по този начин. Преди използваха SWIFT, което беше по-скъпо и бавно. Ако изпращате пари извън ЕС или използвате друга чужда валута, банките ще използват SWIFT.

    1. Просто изберете някой от SEPA вариантите, например Fidor Bank (SEPA) или Bank Frick (SEPA). Кракен имат различни банкови сметки и можете да изберете към коя да депозирате. Всяка, която има (SEPA) в името е окей.

 5. Ако е от полза потвърждавам днес премина малък трансфер от ДСК към кракен.Как/къде мога да разбера колко такса ще ми вземе борсата (в моя случай Кракен) при дадена транзакция?Имате ли представа колко горе -долу взимат?Да речем ако купя биткойн за 100 евро,че по лесно се смята?

  1. Потърсете из сайта им раздела Fees или Pricing. Ще има информация както за такси за покупко-продажба, така и за теглене.

 6. Здравейте, в момента умувам как да осъществя най-евтинто, а и успешно закупуване на крипто за малко по голяма сума – около 50 000лв. Имам ДСК и Icard, сматам да пратя към айкард 25 000- 30 000, защото токлкова им е лимита на месец за изходящи преводи, останалите ще мъча да прекарам през ДСК. Всякакви препоръки биха били полезни, благодаря предварително.

  1. Забравих да напиша в предния коментар, че парите ще опитвам да изпратя със сепа преводи към Крипто.ком.

  2. Здравейте. За покупка на такава голяма сума в Kрипто.ком ще ви излезе с около 1 – 1.5% по-скъпо, спрямо борсата Кракен. Ако все пак сте се спрели на Крипто.ком, то предполагам, че няма да имате проблем с варианта, който сте избрали – 1/2 към iCard и оттам в Крипто.ком, а другата 1/2 от ДСК директно към Крипто.ком.

   Имайте предвид обаче, че:
   – в iCard има лимит от €5000 изходящи преводи на ден, така че ще трябва да преведете парите на 2-3 пъти в няколко дни;
   – при превеждане на парите от ДСК към Крипто.ком, не споменавайте криптовалути и криптоборси. В Крипто.ком разполагате със собствен IBAN, така че основанието на превода може да е просто „захранване на сметка“, „прехвърляне на средства между лични сметки“ или нещо от сорта. При тази конфигурация предполагам, че има вариант да стане и със 100% от сумата (може би все пак на няколко превода, вместо еднократно), но iCard е добър резервен вариант.

   Успех!

   1. Много благодаря. Все пак ще си направя и една регистрация в Кракен. Там също ли имам персонален айбан към който да пращам суми?

    1. Всъщност не – там нямате личен IBAN. Титуляр на сметката, към която пращате, е Кракен (по-точно Payward inc). Именно това е и начинът, по който банките засичат повечето трансфери и ги ограничават. Но към днешна дата няма проблем да се пращат пари от iCard към Kraken и обратно.

     Ако успеем да се преборим с банките и превода до Кракен, лично за мен това е най-доброто място за покупка на биткойн (от гледна точка на цена и сигурност).

     Можете да прочетете статията за Kraken в блога – там има повече информация за валидация на акаунта, пращане на средства и търгуването.

   2. 2500 Евро лимит е на карта, а с/у сума от 1 евро може да бъде генерирана още една карта, та така до 5 и всяка една е с 2500 евро лимит. Така прескочих процеса на покачване на лимита на акаунта си,който се оказа сложен.

 7. Здравейте,

  Благодаря за споделената информация. Бих искал да докладвам за един проблем свързан с iCard. Откакто стана последният server maintenance на Binance, SEPA преводите са спрени. От тогава се опитвам да закупя с iCard akaynta Eth от Binance, но безуспешно тъй като не ми одобрява 3DS верификацията. Тоест когато потвърдя от app-a след това няма обратна връзка към сайта/appa (Binance). От iCard ми казаха,че проблема е от страна на Binane, а когато стигнах до тях ми казаха, че проблема идва от там че е виртуална карта и прави проблем с тази 3DS верификация. Бих се радвал ако някой друг сподели опитността си с iCard през последните 2 седмици.

  1. За съжаление не съм ползвал картата от iCard, а само SEPA трансферите там. Дано някой друг сподели, но ако проблемът не се разреши скоро – бих посъветвал да използвате друга борса (например Kraken) и да пращате пари чрез SEPA, защото обикновено е по-евтино, от колкото покупката директно с карта.

 8. Здравейте!
  Опитвам се да намеря информация как да прехвърля крипто валута към банковата си сметка, но не успявам.
  Ако някой има опит в това и знае как, ще бъда благодарна да сподели.

  1. Здравейте!
   Не можете да прехвърлите криптовалута към банковата Ви сметка, защото в традиционните банкови сметки могат да се съхраняват само традиционни държавни валути като лева и евро. Т.е. както не можете да прехвърлите злато или акции в банкова сметка, така не можете да прехвърлите и криптовалута там – тяхното предназначение е друго.

   Криптовалути могат да се съхраняват на специални портфейли за криптовалута или директно в съответните сайтове или борси, които предлагат продажба на криптовалути.

   Ако имате по-конкретни въпроси – питайте, но ще е полезно първо да прочетете статията за портфейлите.

 9. Здравейте,
  Нови сме в крипто света. Имам няколко въпроса и търся вашето мнение. Имаме акаунт в HashTrade, там има натрупана вече сума. С търговеца говорих и наплавихме акаунт в Kraken. Сега предстои свързвянето на двата акаунта, за да може после да превеждам пари в банкова сметка.
  Имам следните въпроси:
  – Към коя банка да си направя сметка, за да получавам по-лесно парите. Имам към ЦКБ, но те отказват. А от там е правен първоначалния превод.
  – Вярно ли е, че през онлайн банкирането се влиза, за да се свърже акаунта към Kraken?
  – Отделно до какви суми ще ме посъветвате да пускам преводите? 5000€? Повече или по-малко?
  – Отделно като се теглят парите искат ли ви произход на финансите? Какви документи им представяте? Данъчни декларации попълват ли се?
  Благодаря много.

  1. Здравейте. Нямам никаква информация за hashtrade (освен кратките ревюта от бърз google search, че е скам), затова ще пиша само по останалите точки.

   С търговеца говорих и наплавихме акаунт в Kraken. Сега предстои свързвянето на двата акаунта, за да може после да превеждам пари в банкова сметка.

   Не знам точно за какъв търговец става въпрос, но се надявам, че сте отворили директно Kraken.com, а не някакъв сайт, който въпросният търговец Ви е дал като линк. Популярна схема е потребител да бъде подведен да си направи акаунт в сайт-измама, който изглежда почти 1:1 като истинския (напр. Krakem.com или друга фалшива вариация) и потребителят да депозира средства във фалшивия сайт, от където да бъдат откраднати.
   Така че се надявам да сте се регистрирали в истинския сайт лично Вие, без да сте получавали каквато и да е “помощ” от други хора (и съответно на които не сте споделяли нищо, напр. потребителски имена, имейли, пароли и т.н.). Има АДСКИ много измамници, които успяват да откраднат криптовалути от тепърва навлизащите в материята, затова бъдете изключително внимателни и използвайте само публична информация и форуми, а не съвети, получени на лични съобщения, защото последните почти винаги са опит за измама.

   С оглед казаното, не разбирам какво “свързване на акаунти” предстои. Ако имате акаунт в Кракен, там можете да депозирате криптовалута от всеки Ваш портфейл или от друга борса или сайт. За целта в сайта получавате т.н. публичен биткойн адрес (нещо като IBAN, но по-дълго), чрез който можете да получавате биткойн в Кракен. Съответно можете да изтеглите криптовалута от Кракен към всеки друг публичен адрес (към Ваш личен портфейл, към друг потребител, борса и др.). Т.е. не трябва да има никакво “свързване”, а просто изпращане на криптовалута от hashtrade към баланса Ви в Кракен. Внимавайте за потенциални измами.

   Имам следните въпроси:
   – Към коя банка да си направя сметка, за да получавам по-лесно парите. Имам към ЦКБ, но те отказват. А от там е правен първоначалния превод.

   Генералното правило (което пише и в статията) е да не питате банката дали можете да получавате пари от продажба на криптовалута, защото всичките ще кажат “не”. Но ако директно наредите SEPA превод от някоя борса към банковата Ви сметка, би имало шанс транферът да е успешен.

   Можете да видите работещите варианти в таблицата, като за момента аз бих препоръчал iCard или ДСК (макар официално да не поддържат крипто, повечето трансфери все още преминават). Няма значение първоначалният превод от къде е.

   – Вярно ли е, че през онлайн банкирането се влиза, за да се свърже акаунта към Kraken?

   Честно казано не разбирам въпроса. Онлайн банкирането на която и да е банка няма нищо общо с която и да е крипто борса (в това число и Кракен), така че не виждам връзката. Тук ми светва още една червена лампичка, затова ще повторя отново – внимавайте за измами.

   – Отделно до какви суми ще ме посъветвате да пускам преводите? 5000€? Повече или по-малко?

   Аз бих ограничил сумите до не повече 5000€ на превод. Това така или иначе е и ограничението на iCard за изходящи преводи. Ако искате да прехвърлите много по-голяма сума за кратко време, вероятно ще е по-трудно и възможно да се натъкнете на повече проблеми.

   – Отделно като се теглят парите искат ли ви произход на финансите? Какви документи им представяте?

   Всяка една банкова институция или паричен оператор може да поиска документи за произход на средствата във всеки един момент и при всяка една сума. Ако това стане, най-вероятно ще трябва да покажете извлечение от Кракен, което показва съответните продажби на криптовалута за евро. Ако искат просто обяснение, без документи, просто кажете, че са от продажба на финансови инструменти или финансови деривати.

   Данъчни декларации попълват ли се?

   Данъчна декларация би трябало да се попълва за всеки един приход или печалба, които са получени извън трудов договор. Т.е. попълва се данъчна декларация за всички получени приходи от продажба на акции, криптовалути и т.н. Ако имате приходи за текущата 2021г., то трябва да подадете ГДД до края на април 2022г. (т.е. попълва се ГДД за приходи през изминалата година).

   Успех!

   И прочетете допълнително защо биткойн е важен и защо има смисъл от него и защо е важно да притежаваме поне малка част. Спекулата и търговията с него са само страничен ефект. 🙂

 10. Здравейте, има ли някой който да използва този посредник https://lyopay.com/ за депозиране и теглене от и към крипто борси ще се радвам да споделите мнение. Благодаря,

  1. Аз лично ги чувам за първи път, дано някой друг има повече информация. Но таблицата им с таксите е малко странна и не става ясно кой акаунт би бил low/medium/high риск и съответно какви биха били таксите за него.

   1. Аз мисля че low риск е сребърения акаунт, изглежда интересна платформа с много услуги Sepa преводи, IBAN, Крипто портфейл, обмяна, търговия, доверителна сметка в евро или долари защитена до 100 милиона в Швеция, работят с Кракен и Бинансе и други всичко на едно място…

    https://lyopay.com/services

    1. Да, но не разбирам какво определя дали един акаунт се категоризира като безрисков, към low risk (silver) medium (gold) или high (premium). На услуги звучи добре.
     Ако решите да опитате, може би е по-добре първо да преведете някаква по-малка сума 1-2 пъти. И споделете впечатления след това. 🙂

  1. Да… официалното становище на Wise е, че могат да получават преводи само от регулирани крипто платформи, в които имаме IBAN на наше име. Може да се получи и с други по-малко известни сайтове, но с Kraken и подобни борси няма шанс. За Кракен опитайте да преведете към iCard или Revolut.

 11. Здравейте! Потребител съм на крипто.ком. Интересува ме има ли някакви отзиви дали уникредит приемат преводи от крипто.ком, тъй като в таблицата не намирам информация, а пък еиндствено виждам, че не е проблем да се направи превод от уникредит към уолета в приложвнието на крипто, но обратното възможно ли е?

  1. Засега никой изрично не е казал, че става или не става, но ако първо сте направили успешен превод от уникредит към крипто.ком, би трябвало и обратното да се получи. Споделете ако опитате.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *