Мит: Не мога да си позволя биткойн, защото е много скъп

Цената за 1 биткойн наистина е много висока, но това няма значение, защото всеки един биткойн се дели на 100 милиона по-малки части, наречени сатошита (Satoshis / Sats).

Ако някой иска да притежава биткойн, не е нужно да закупува цял биткойн, защото може да закупи само част от него, например 0.1 BTC, 0.05 BTC или дори само 0.001 биткойна.

100 000 сатошита (0.001 BTC) струват по-малко от 100 лева, така че всеки може да си позволи такава инвестиция.

Същото е и при златото, чиято цена за килограм е изключително висока за повечето хора, но пък 1 грам е сравнително достъпен и много хора инвестират в злато именно така – грам по грам. При биткойн препоръката е подобна – да се инвестира и спестява сатоши по сатоши.

Ако искате да имате поне малко биткойн, можете да си свалите портфейла Muun на телефона и да закупите 0.001 BTC (100 000 сатошита) от Altcoins.bg. Ще ви струва по-малко от 100 лева.

Присъедини се към групата ни във фейсбук, за да следиш последните публикации.


Тъй като в света има 7,9 млрд. човека, а ще има само 21 млн. биткойна в обращане, това прави по 0.00265 биткойна средно на човек, ако всеки притежава еднакво количество. Това е доста по-смислена и лесно достижима цел, спрямо гоненето на цял биткойн.

Почти всеки може да си позволи биткойн за 50-100 лева, така че започнете от там и инвестирайте на малки части. Ако съберете поне 0.00265 биткойна, със сигурност ще имате повече от поне 50% от хората по света.

Освен това не е важно каква е текущата цена за 1 биткойн, а неговата обща пазарна капитализация, т.е. всички биткойни в обращение, умножени по цената за един биткойн. Това единственият показател, който показва  колко „скъп“ или „евтин“ е един актив, а не единичната цена. Ако сравним капитализацията му спрямо тази на други активи, които също се ползват за съхранител на стойност, ще можем реално да преценим дали наистина цената му е висока или ниска спрямо тях.

При цена от около $50 хил. за биткойн, общата пазарна капитализация на биткойн е почти $1 трлн., което е почти колкото тази на среброто и по-малко от 10% от стойността на всичкото злато.

Ако погледнем и другите алтернативни съхранителите на стойност или инвестиционни инструменти, то ясно ще видим, че биткойн представлява нищожен процент от тях и по този параметър може да е всичко друго, но не и „много скъп“.

Имаш въпрос?

Ако имате допълнителни въпроси по темата, споделете в коментарите и ще се опитам да отговоря. Ако Ви интересува нещо друго, за което все още няма статия в блога - попитай в страницата с въпроси.


Вашият коментар