Как да купя биткойн

Има различни варианти за покупка на биткойн – от български сайт (с банков превод, EasyPay или Cashterminal), чрез биткойн ATM, от борса, с мобилно приложение или с банкова карта (макар и не директно). Всеки си има предимства и недостатъци.

Покупка на биткойн от български сайт

Ако за първи път се сблъсваме с криптовалутите и искаме да се сдобием с някоя от тях по най-бързия и лесен начин, един от по-лесните варианти е чрез български сайт за директна продажба. Доскоро ставаше още по-лесно, но заради законови задължения, вече всички сайтове изискват верификация на профила (обикновено това представлява предоставяне на лична карта + селфи).

При тези сайтове цената обикновено е с 3-5% по-висока от пазарната, но пък можем да наредим директно превод в лева от банката ни и да си спестим поне таксите за превалутиране.

За покупка на биткойн от България, най-лесните варианти са чрез следните сайтове, като всички предлагат плащане по банков път без такса, а при повечето може да се плати и с Cashterminal (+ ~1% такса) или с Easypay (+3.6% такса).

 • bonex.bg – според сайта оскъпяването е около 1.5%, което е най-доброто от всички български сайтове, но се предлагат само по-основни криптовалути.
 • Altcoins.bg – имат най-голямо разнообразие от криптовалути, като предлаганите валути са Bitcoin, Ether, Litecoin, Stellar, Dash, Monero, zCash, Ripple и др. Оскъпяването за Bitcoin, Ether и Litecoin е 2.5 – 3%, а за останалите варира около 4 – 5%. Имат и физически магазин, в който се продават крипто портфейли.
 • crypto.bg – оскъпяването е около  2.5%.
 • xChange.bg – оскъпяването тук е с около 3%, като има възможност и за плащане с дигитален портфейл като phyre, A1 wallet и Pay by Vivacom. Предлагат се основни валути като Bitcoin, Ether, Litecoin и някои стейбъл койни. Верификацията на профила тук е автоматична, което значи, че покупката би станала по-бързо от други места.
 • Можем да използваме и фейсбук групи като тази за размяна на криптовалути, но това не се препоръчва за начинаещи, тъй като има по-голям риск да ни измамят ако не знаем точно какво правим.

Ако предпочетем този вариант, задължително е предварително да изберем портфейл, чрез който да съхраняваме криптовалутата. Когато купуваме биткойн или друга валута от подобен сайт, ще ни бъде поискан публичен адрес (public address), на който да бъдат изпратени средствата. Този адрес ще можем да намерим в портфейла, който сме избрали да използваме. Обикновено е в раздела Deposit или Add funds в повечето портфейли.

Покупка на биткойн чрез АТМ

Това е вариант ако искаме да направим покупка с кеш, като ако сме под определени лимити, дори не е нужна каквато и да е верификация.

Можем да намерим всички налични АТМ-и около нас в този сайт. Условията и таксите на всеки един от тях са различни, затова трябва да се информираме добре преди да отидем на място, но обикновено таксата е около 5%.

 • Биткойн АТМ-ите в Mall of Sofia, Mall Plovdiv и Delta Planet Mall (Варна)  и този в Пиргос в Бургас обикновено имат такса от 5-6%, но предлагат отстъпка от 30% за читателите на Outsidia с код OTS30.
 • Устройството на Интерпед в София обикновено е под 5% при покупка, но доста повече при продажба.
 • В The Mall е 4-5%, но лимитите за верификация с телефони и документи са по-високи.

Имайте предвид, че таксите при биткоматите варират много, затова винаги проверявайте предварително какви са те в coinatmradar.com.

Както при покупката от българкси сайт, тук също е задължително предварително да сме си избрали портфейл, като най-удачни в случая са мобилните портфейли, за да са ни подръка по време на покупката.

Покупка на биткойн с дебитна или кредитна карта

Обикновено не препоръчвам директната покупка на биткойн с карта, защото в повечето случаи има оскъпяване от поне 3-5% и лимитите са много по-ниски, но все пак има и такива възможности, които понякога са и изгодни.

Wirexapp.com е от най-добрите варианти за покупка с дебитна или кредитна карта. Общата надценка за покупка с карта обикновено е около 2%. При първата покупка с дадена карта има лимит от $50, но след като потвърдите картата си (трябва да вземете кода от първата транзакцията от извлечението Ви и да го въведете в приложението), това ограничение отпада.

Change Wallet е семпло и лесно за употреба приложение за Android и iOS, в което можем директно да купуваме Bitcoin, Litecoin, Ethereum и други. Таксата за Bitcoin покупка с карта е само 2.5%, а за другите валути има допълнителна такса от 0.5 – 1.5%.

Има моменти, в които Change Wallet премахват таксата за покупка с карта и тогава покупката на биткойн с този метод е изключително лесна и изгодна.

Crypto.com също е мобилно крипто приложение, но с много повече функционалности. Таксата за покупка с карта е около 3%. Мобилното приложение е препълнено с много неща и може да е малко объркващо при първа употреба, но реално всичко работи. Имало е моменти, в които премахват таксата от 3%, но това винаги е било временно решение, затова проверявайте таксите предварително.

Coinbase е платформа, в която лесно може да се закупи или продаде Bitcoin, Ethereum, Litecoin, XRP, Stellar и др., но таксата им за покупка с карта е 3.99%, като отделно ще ударят сериозно и в курса.

Coinbase е един от най-използваните варианти, но аз не бих ги препоръчал, защото са имали много съмнителни действия в миналото, а сега има и информация, че продават софтуер за анализиране на блокчейн транзакциите на американското правителство.

Покупка на биткойн най-евтино

Ако се чудите „как да купя биткойн“ най-евтино – за това също има няколко варианта, всичките са чужди платформи, работещи с евро.

Binance.com е най-голямата борса за криптовалути и има най-голямо разнообразие от валути, с които да се търгува. Таксите са от най-ниските на пазара (0.1%). Можем да правим покупки по пазарни цени (market order) или ние да изберем цена и да оставим поръчката да се изпълни автоматично ако цената стигне до това, което сме задали (limit order).

Kraken е друга платформа за борсова търговия на криптовалути, където има огромен избор от валути, а таксите са под 0.3%. Подобно на Binance, тук също можем да извършваме както моментни покупки и продажби с Market order, така и да правим Limit поръчки на избрани от нас цени.

Crypto.com нямат такса за покупка и продажба на Bitcoin, Ethereum и останалите криптовалути, а разликата в курса при Bitcoin изглежда пренебрежима (под 1%).

При валидиран акаунт ще получим персонална IBAN сметка в EUR, която можем да захранваме с евтини SEPA преводи от всяка банка в ЕС и след това да използваме баланса ни в евро за покупка на желаната криптовалута.

Ако използвате някой от линковете към Crypto.com в статията за регистрация и си поръчате Ruby карта или някоя от по-висок клас, заедно ще получим бонус от $25 в CRO. За целта може да е нужно да въведете кода yyfqi4is7k в полето Referral Code при регистрация.

Ако не искате да се възползвате от това, просто напишете Crypto.com в браузъра или влезте от тук.

Change Wallet предлага покупко-продажбата на Bitcoin без такси, а за другите валути има такса от 0.5 до 1.5%. Не получаваме личен IBAN, но все пак можем да направим директно банков превод (без да забравяме да въведем референтния ни код или т.н. „основание за плащане“, отговарящ на акаунта ни).

Coinbase Pro е друга платформа за борсова търговия на Coinbase, която може да се използва директно с акаунта от Coinbase.com. Можете да депозирате евро и да търгувате с такси до 0.5%.

Подобно обаче на Coinbase, вече не мога да ги препоръчам с чиста съвест и ги споменавам по-скоро информативно.

Посредници за превод до крипто борса

По принцип би трябвало да можем да изпратим евро чрез SEPA трансфер от всяка една българска банка към която и да е от тези международни платформи за покупка на биткойн и крипто, но много често банките блокират преводите към тези платформи.

Не мога да кажа защо, вероятно някаква вътрешна политика или наложена такава от по-високо. Ако това стане, можем да изискаме обяснение от банката защо ни ограничава как да харчим личните ни средства, да опитаме да направим превод към друга, по-малко известна платформа или да използваме някой онлайн посредник или онлайн банка, която все още не забранява подобни трансфери.

iCard

Най-актуалният и добре работещ метод в момента е iCard.com. Подобно на останалите посредници, в iCard.com можем да получим безплатен IBAN в няколко валути. Така ще можем да изпратим средства от българската ни банка към iCard.com, а от там към съответната борса, като SEPA преводът ще струва само 1 евро.

BG банка → iCard.comKraken

Mistertango

Mistertango бяха най-добрият вариант преди време, защото също предлагаха безплатен персонален IBAN и еврова сметка. Така можехме да изпратим евро към Mistertango, а от там – безплатно към която и да е крипто борса. В момента обаче Mistertango имат €5 месечна такса ако искаме да правим преводи от и към крипто борси, така че бих ги препоръчал само ако извършваме преводи за над €10 хил. годишно.

BG банка EUR → Mistertango (€5 месечно) → Kraken

Ако българската ни банка ни дава неизгоден курс „продава“ за евро, можем първо да изпратим парите към Paysera, там да ги обърнем в евро и от там към Mistertango.

BG банка → Paysera (BGN›EUR) → Mistertango (€5 месечно) → Kraken

Revolut

Revolut беше другият фаворит за посредник, защото предлагаше редица безплатни функционалности, включително и зареждане с дебитна карта.

Дебитна карта → Revolut (BGN›EUR) → Binance

Revolut обаче не поддържаше преводи към Kraken, а от 04.2021 г. вече официално не поддържа и Binance. Някои транзакции все още могат и да преминат, но ако искате да търгувате само в Kraken или Binance, вероятно по-добре да използвате друг метод.

Revolut са британска финтех компания, предлагаща банкови услуги, в това число безплатна EUR сметка на наше име, безплатни банкови преводи, безплатно теглене от АТМ до 450лв. на месец, както и безплатни преобразувания на валута до 11500лв. на месец.

В Revolut можем да добавим безплатно български лева с дебитна карта (които да преобразуваме в евро) или директно да закупим евро със същата карта. След като вече имаме евро в сметката ни в Revolut, можем да го изпратим безплатно чрез SEPA към която и да е еврова сметка в ЕС.

Забележка: Препоръчително е всички валутни преобразувания в Revolut (в това число и покупка на евро с карта) да става през работни дни, защото през всички почивни дни Revolut оскъпяват транзакцията с 0.5%.

Ситуацията с банковите преводи и посредниците се променя ежемесечно, затова бъдете готови всяка банка да Ви откаже превод към някоя борса. Добрата новина е, че винаги може да се намери както друга борса, така и  някоя нова онлайн посредническа банкова услуга.

Алткойни

Changelly. След като вече имаме BTC или ETH и сега искаме да си купим някоя по-нестандартна валута, можем да използваме Changelly.com за преобразуване директно чрез следния панел, като таксата е под 0.5%. За потвърждение на транзакцията е нужно само да предоставим имейл.

Използвайте Changelly само за обмяна на една криптовалута към друга, а не за покупка с банкова карта, защото таксите там могат да са много високи.

Ако панелът по-горе не се зарежда, използвайте директно сайта на Changelly.

Uniswap е платформа, която е изцяло децентрализирана, даваща възможност за обмяна на тоукъни в мрежата на Ethereum. Това значи, че ако искаме да заменим Ether за друг ERC20 тоукън или обратно, това е най-добрият вариант, защото е автоматичен, децентрализиран и таксата е само 0.3%.

Ако желаната криптовалута я няма в списъка на Changelly и Uniswap, можем да прегледаме и други варианти за покупка от тук.

Написаното по-горе да не се счита като препоръка за инвестиция. Инвестициите в криптовалути са изключително високорискови. Ако все пак решите да инвестирате – не инвестирайте повече, от колкото сте готови да загубите.

4 мнения за “Как да купя биткойн”

 1. Здравейте,

  Какво мислите за Binance? Какви са плюсовете и недостатъците му пред Crypto.com и Kraken? Идеята е да се купуват основни криптовалути (BTC и ETH) и да се прехвърлят на Ledger за дългосрочно инвестиране. Като депозит-метод ще ползвам PaySera и SEPA превод. Знаете ли дали PaySera имат ли някакъв проблем с крипто борсите? Има ли още нещо, което е важно и трябва да знаем преди да започнем?

  Благодаря предварително!

  1. Binance е може би най-голямата и популярна борса, така че очевидно хората я приемат за приемлива. Плюсовете са, че има адски много валути там и голяма ликвидност. Минусите са като при всяка друга борса – ако държим средства там, рискуваме да ги загубим ако стане нещо с борсата. И зад нея стоят китайски граждани, което преценете Вие дали е плюс или минус.

   Плюс на crypto.com е, че получаваме персонален IBAN на наше име и по-лесно можем да изпращаме средства към него. Кракен за мен мааалко по-легитимна, но преводите в тази насока са по-трудни заради банките ни (спрямо crypto.com).

   Правилно се ориентирате, че дългосрочно трябва да съхранявате криптовалута само на хардуерни портфейли.

   Не опитвайте да правите превод от Paysera или TransferWise към която и да е крипто борса, защото рискувате да ви деактивират профила. Нямам обяснение защо не работят с криптовалути, но за момента трябва да се съобразяваме с това.

 2. Здравейте, Crypto.com не попада ли под забраната за банкови преводи на българските банки?

  1. Не съвсем. В crypto.com получаваме почти реална банкова сметка с IBAN на наше име, т.е. когато искаме да преведем пари от българска банка, реално превеждаме парите към друга наша сметка, а не към сметката на самата борса/платформа за търговия, както е примерно при Кракен и Бинанс (чийто сметки обикновено са блокирани).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *