Как да купя биткойн

Имаш въпрос?

Ако имате допълнителни въпроси по темата, споделете в коментарите и ще се опитам да отговоря.

Ако Ви интересува нещо друго за биткойн и криптовалутите, за други потенциални инвестиции, за ранното пенсиониране или за нещо, за което все още няма статия в блога - попитай тук.


12 мнения за “Как да купя биткойн”

 1. Здравейте,

  Какво мислите за Binance? Какви са плюсовете и недостатъците му пред Crypto.com и Kraken? Идеята е да се купуват основни криптовалути (BTC и ETH) и да се прехвърлят на Ledger за дългосрочно инвестиране. Като депозит-метод ще ползвам PaySera и SEPA превод. Знаете ли дали PaySera имат ли някакъв проблем с крипто борсите? Има ли още нещо, което е важно и трябва да знаем преди да започнем?

  Благодаря предварително!

  1. Binance е може би най-голямата и популярна борса, така че очевидно хората я приемат за приемлива. Плюсовете са, че има адски много валути там и голяма ликвидност. Минусите са като при всяка друга борса – ако държим средства там, рискуваме да ги загубим ако стане нещо с борсата. И зад нея стоят китайски граждани, което преценете Вие дали е плюс или минус.

   Плюс на crypto.com е, че получаваме персонален IBAN на наше име и по-лесно можем да изпращаме средства към него. Кракен за мен мааалко по-легитимна, но преводите в тази насока са по-трудни заради банките ни (спрямо crypto.com).

   Правилно се ориентирате, че дългосрочно трябва да съхранявате криптовалута само на хардуерни портфейли.

   Не опитвайте да правите превод от Paysera или TransferWise към която и да е крипто борса, защото рискувате да ви деактивират профила. Нямам обяснение защо не работят с криптовалути, но за момента трябва да се съобразяваме с това.

 2. Здравейте, Crypto.com не попада ли под забраната за банкови преводи на българските банки?

  1. Не съвсем. В crypto.com получаваме почти реална банкова сметка с IBAN на наше име, т.е. когато искаме да преведем пари от българска банка, реално превеждаме парите към друга наша сметка, а не към сметката на самата борса/платформа за търговия, както е примерно при Кракен и Бинанс (чийто сметки обикновено са блокирани).

 3. Здравейте, това акувално ли е към днешна дата?
  „Crypto.com нямат такса за покупка и продажба на Bitcoin, Ethereum и останалите криптовалути, а разликата в курса при Bitcoin изглежда пренебрежима (под 1%).

  При валидиран акаунт ще получим персонална IBAN сметка в EUR, която можем да захранваме с евтини SEPA преводи от всяка банка в ЕС и след това да използваме баланса ни в евро за покупка на желаната криптовалута.“

  И дск банка дали прави преводи към и от Crypto.com ?
  Или кой в момента е най-евтиният начин за търговия там, с най малко такси?
  Благодаря!

  1. Да, като цяло е актуално – crypto.com е сравнително евтин и удобен вариант за покупка на биткойн. При другите криптовалути може да е малко по-скъпо (заради по-големия спред между цената купува и продава). Естествено няма гаранция, че някоя банка няма да откаже трансфера, дори и с персонален IBAN.

   Ако искате да още по-евтино или да търгувате с повече криптовалути, тогава Kraken е по-добър вариант. Там обаче рискът банката да откаже трасфера е по-голям.

   Можете да разгледате и останалите статии в блога – има такава с информация кои банки работят с крипто борси, а статията „Как да купя биткойн“ има част специално за най-изгодните методи.

   1. Понеже съм абсолютно нов в материята не ми става ясна пълната картина.Доколкото разбирам най-евтино като вариант е този:

    1.Чрез бакнов превод(ако позволява банката), в противен случай някоя онлайн платформа за преводи и коя в момента е най-удачна(разбирай с най -малки такси) за Kraken?

    2.След като сме успяли да преведем пари в акауната в Kraken, следва от там да се заплати за биткойн (в моя случай).

    3.Вече имам закупени биткойни в акаунта си.

    4.Трябва ли да се изпратят в някакъв портфейл?Там такси има ли и какви са ,защото намерението ми е често да купувам и продавам и да печеля от разликите.Чувам добри отзиви за Metamask .

    5.Ако реша да изтегля парите си , от портфейла (ако ще се ползва) или от Kraken профила е по-добре?

    Ще цитирам някакво изказване в интернет
    „ако не искаш да плащаш комисионни купуваш в coinbase като използваш банков акаунт , след това си прехварляш парите в pro.coinbase , където комисионната ти е 0,5 % за закупуване на криптовалута “
    Тази система валидна ли е още и така ли е наистина?

    1. 1.Чрез бакнов превод(ако позволява банката), в противен случай някоя онлайн платформа за преводи и коя в момента е най-удачна(разбирай с най -малки такси) за Kraken?

     Най-евтино би излязло ако търгуваме именно в борса като Kraken, точно така.

     Можете да се регистрирате в Kraken и да се опитате да депозирате средства директно чрез SEPA превод от личната Ви банка.

     Ако банката Ви откаже трансфера, можете да се регистрирате в iCard.com (където получавате личен IBAN в евро и лева). Тогава ще направите SEPA трансфер в евро от банката Ви към сметката в iCard, а от iCard ще ги изпратите към Kraken. Към днешна дата това работи. Базовият акаунт в iCard е безплатен и без месечни такси.

     4.Трябва ли да се изпратят в някакъв портфейл?Там такси има ли и какви са ,защото намерението ми е често да купувам и продавам и да печеля от разликите.Чувам добри отзиви за Metamask .

     След като ще вкарвате пари в Кракен и ще търгувате често там, може би не е нужно изпращате биткойна от Кракен към Ваш портфейл. По принцип можете да го правите, но за всяко теглене от Кракен ще имате такса (Кракен таксуват 0.00015 BTC за теглене на биткойн), а след това когато искате да продадете биткойна, ще трябва да го изпратите обратно към Кракен (тук таксата ще бъде по-малка и ще зависи от портфейла Ви и от текущата натовареност на мрежата).

     Ако ще купувате и продавате веднъж месечно за по-големи суми, тогава може би е препоръчително да си съхранявате биткойните на собствен портфейл.

     Ако ще търгувате ежедневно, тогава ще е много по-лесно ако стоят в самата борса, за да са на постоянно разположение за бързи сделки. Задължително обаче прочетете статията за борсата Кракен и не забравяйте да защитите акаунта си и имейла си с 2FA методи.

     Не бих изпозвал Метамаск за съхранение на големи суми, а и има много фалшиви проложения, които го имитират. Може би е най-добре за начало да използвате само борсата Кракен и да съхранявате криптото си там, докато се ориентирате във времето.

     5.Ако реша да изтегля парите си , от портфейла (ако ще се ползва) или от Kraken профила е по-добре?

     Не разбирам съвсем въпроса. Ако сте закупили криптовалута от Кракен, първоначално тя ще бъде в Кракен. Ще бъде Ваша, но Кракен ще я съхранява. Ако желаете да я изтеглите от там, ще можете да го направите към всеки друг портфейл, друга борса или изобщо където пожелаете.

     “ако не искаш да плащаш комисионни купуваш в coinbase като използваш банков акаунт , след това си прехварляш парите в pro.coinbase , където комисионната ти е 0,5 % за закупуване на криптовалута ”
     Тази система валидна ли е още и така ли е наистина?

     Валидна е, но не препоръчвам Coinbase / Coinbase pro. За мен Kraken е по-добрата борса – най-малкото там таксите са по-ниски от в Coinbase. Да не говорим за многократните издънки на Coinbase.

     1. Здравейте,
      Бихте ли казали нещо повече за Coinbase и за какви издънки по-точно става дума?

     2. Здравейте. Основните ми проблеми с Coinbase са следните:

      • Продават софтуер и услуги на американското правителство и агенции, целящи да намалят малкото останала анонимност на гражданите.
      • Забавиха се изключително много с интегрирането на native segwit адресите за биткойн. Това са адресите, започващи с bc1... и последният стандард на биткойн адресите. Използването им гарантира най-ниските такси и заемането на най-малко място в блокчейна на биткойн. Докато използваха старите версии (започващи с 1... и с 3...), Coinbase с години умишлено задръстваха биткойн мрежата, което водеще до по-високи такси за транзакция не само потребителите на Coinbase, но и на всички други в мрежата.
      • Отне им години да започнат да използват т.н. „transaction batching“ (обединяването на много транзакции в 1) при теглене на биткойн от Coinbase. Неизползването на тази технология също задръстваше многократно биткойн мрежата, правейки транзакциите на всички останали ненужно скъпи. С години.
      • Малко преди да обявят, че ще добавят Bitcoin Cash в списъка с предлаганите им валути преди няколко години, имаше огромен ръст в цената на Bitcoin Cash. Тогава в крипто средите това се прие като доказателство, че Coinbase са участвали сериозно в търгуване с вътрешна информация (ощетявайки всички, които не са имали достъп до тази информация).
      • Имат ужасен съпорт. Или поне такива са историите на потребителите, които са имали нужда от някаква помощ от екипа.

      Иначе като борса се справя добре, печеливша е, регулирана е в Щатите и вероятно ще продължи да е един от основните играчи. Това обаче далеч не ги прави добър играч от морална гледна точка.

      Лично за мен, Кракен беше и си остава най-добрата борса повече от 4 години.

 4. Скоро си бях направил акаунт в Binance и получих имейл за някакъв ваучер за 500$ , имате ли представа какво представлява този ваучер? $500 Savings Trial Fund.

  1. Не, но попаднах на тази статия от блога на Binance. Явно са имали някаква промоция, но изглежда е изтекла.

   Бъдете изключително внимателни ако получавате каквито и да било имейли, свързани с криптовалути, инвестиции, пари или награди. Обикновено всички са измама, а линковете водят към фалшиви сайтове, които целят да си въведете потребителското име и паролата и така да Ви хакнат акаунта. Или най-малкото да видят, че има реален получател на този имейл (ако го отворите и натиснете някой линк в него) и да продължат да Ви изпращат спам.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *