Kаква криптовалута да купя

Ако си задавате този въпрос, може би вече знаете, че има не просто десетки, ами стотици и дори хиляди различни криптовалути. Ще споделя малко основна информация за по-известните от тях.

Присъедини се към групата ни във фейсбук, за да следиш последните публикации.


Първата създадена криптовалута е биткойн. Освен криптовалута, биткойн е също така и нов вид парична система, която се управлява и контролира едновременно от хиляди свързани помежду си компютри по целия свят. Чрез тази мрежа от компютри хора от всяка точка на света могат да изпращат биткойни помежду си, без да разчитат на никакви посредници и без да търсят позволение от никой.

Няма централна банка, компания или държава, която да контролира еднолично биткойн и затова практически биткойн не може да бъде нито спрян, нито хакнат. Ако един от хилядите компютри бъде спрян, то всички останали ще продължат да поддържат мрежата. Както и ако някой компютър или човек се опита да промени правилата на мрежата или да въведе неверен запис, всички останали компютри ще разпознаят опита за намеса и ще го отхвърлят мигновено. И тъй като всеки човек от всяка точка на света може да участва в мрежата с неговия личен компютър, това прави системата практически неразрушима.

Най-големият плюс е, че биткойните, които някога ще бъдат създадени, са точно лимитрана бройка – точно 21 милиона и това не може да бъде променено и не могат да бъдат произведени повече – колкото и голямо търсене да има. А това го прави изключително оскъден и съответно ценен финансов актив.

Именно хилядите компютри в мрежата гарантират, че това основно правило не може да бъде променено, а от там идва и сигурността и доверието в актива. Всеки друг метал може да бъде добит повече при по-високо търсене, всяка стока може да бъде произведена в повече бройки и всички традиционни държавни пари могат да бъдат напечатени и създадени в по-голяма емисия от централната банка. При биткойн това е практически невъзможно, защото ще е нужен пълен консенсус от всички участници, за да направят каквато и да е промяна. А участниците никога не биха избрали да направят промяна, която би обезценила актива.

Ако искаш да прочетеш и научиш повече за биткойн, виж по-подробната статия Какво е биткойн.

Следващият биткойн

Голяма част от криптовалутите се опитват да бъдат „следващият биткойн“, като повечето просто са копирали кода му и са променили няколко числа и променливи в него, с цел да го направят „по-добър“.

Истината е, че може много лесно някоя криптовалута да изглежда по-добра от биткойн – например по-бърза, но това винаги идва на определена цена и без да изпадаме в излишни подробности – в повечето пъти това е за сметка на децентрализацията в дългосрочен план. А ако една криптовалута се управлява от малко на брой компютри (при биткойн те са над 10 000), то лесно може да бъде повлияно върху тях и съответно кодът да бъде променен. А когато кодът може да се промени лесно, то тогава не може да се гарантира дългосрочното съхранение на стойност, т.е. не може да се има дългосрочно доверие в подобни валути.

Затова може да има много интересни на пръв поглед алтернативни проекти, но за да бъде сериозен претендент който и да е тях, трябва на първо място да може да гарантира, че ще бъде децентрализиран дори и след десетки години.

Dogecoin

Dogecoin е особено забавен пример, защото мнозина вярват, че това е сериозен проект и че може да има бъдеще, но историята е съвсем различна. Dogecoin е създаден като криптовалута майтап, целяща да се присмее на силната спекулация с различните криптовалути и техните цени през 2013 година. За разлика от фиксирания брой биткойни, които ще бъдат създадени, при Dogecoin умишлено няма такъв лимит и за толкова години няма почти никакво сериозно развитие по протокола/софтуера на валутата.

Bitcoin Cash

Това е друг пример, които си струва да се спомене, защото през 2017 година имаше големи страхове и неясноти около бъдещето на биткойн. Накратко, винаги е имало спор дали биткойн да не се направи с по-евтини транзакции. Това би станало ако се увеличи размера на т.н. „блок“, в който се записват определен брой нови транзакции на всеки ~10 минути. Това освен, че би направило транзакциите по-евтини, ще ги направи и по-бързи, защото няма да се натрупват чакащи транзакции за следващите блокове.

Може да звучи примамливо, но дългосрочният резултат е, че така размерът на биткойн блокчейна (това са всички транзакции в историята на биткойн, които се съхраняват на всеки един компютър в биткойн мрежата) ще расте с много по-бързи темпове. След време така ще се стигне до момент, в който обикновеният човек трудно ще може да съхранява това копие на собствения си компютър (защото ще е нужно много повече място и ресурси) и ще започнат да участват все по-малко компютри в мрежата. А както вече казахме, децентрализията трябва да е основна цел за всяка една криптовалута – иначе просто няма смисъл от нея.

За добро или лошо, привържениците на тази идея все пак решиха да я инициират и продължиха пътя си с по-големи блокове и съответно по-ниски такси. Някои известни личности застанаха зад идеята и дори се опитваха да заблудят новодошлите, че това е истинският биткойн, а някои компании умишлено задръстваха реалния биткойн с безкрайно много транзакции, за да го направят да изглежда още по-бавен и остарял. В рамките на няколко дни и седмици, имаше сериозни опасения дали Bitcoin cash няма да задмине по цена „стария“ биткойн, но няколко години по-късно пазарът и участниците показаха ясно, че биткойн трябва да бъде с малки блокове и да се развива по по-различен и умен начин.

Естествено има валути, които не са копие на биткойн и използват съвсем различен софтуер и логика, като все пак целят да бъдат именно разплащателно средство, т.е. конкурент на биткойн. Може би в някакъв момент ще спомена някои от тях, но за момента не искам да разводнявам темата.

Платформи

Освен валутите, които се опитват да бъдат „следващият биткойн“, има и такива, които позволяват комплексно програмиране върху тях. Така могат да се правят различни децентрализирани приложения и програми чрез т.н. „умни договори“ – това са програмирани договори (могат да се нарекат и просто „програми“), които могат да се изпълняват без участието на хора. Това отваря съвсем нов свят в света на криптовалутите и е прекалено сложен, за да го обхванем тук.

Ethereum

Струва си обаче да споменем, че Ethereum е най-голямата и популярна платформа, която позволява създаването на подобни децентралирани програми и няколко години е плътно на второ място по пазарна капитализация след биткойн.

Макар някои да твърдят, че може да е претендент на биткойн в качеството си на „съхранител на стойност“, аз не бих се съгласил, защото в историята му е имало няколко основни ъпдейти в протокола, които са променяли т.н. инфлация или степента на добив на нови единици. Ако това е ставало вече няколко пъти, няма причина да не става и в бъдеще. А ако искаме сигурен актив, на който можем да имаме абсолютно доверие в монетарната му политика (за да го приемем за сигурен съхранител на стойност), то бихме искали максимално малко и дори никакви промени в това отношение.

Естествено това не прави Ethereum безполезен, дори напротив. Ethereum има най-голямата екосистема от програмисти, които работят върху протокола или върху приложения около него и за момента изглежда, че е една от криптовалутите, които все пак имат сигурно бъдеще.

Все пак си струва да се спомене, че макар и исторически да няма дълготрайна и постоянна монетарна политика, с последните ъпдейти в протокола Ethereum е на път да стане дефлационна криптовалута, което ако продължи за повече време, може да го направи доста търсен актив.

Ethereum има повече конкуренти и от Bitcoin, като всеки от тях обещава различни неща и всеки е на различен етап, но кой и дали някой ще стигне до реалната възможност да бъде негов реален заместител, ще оставя времето да покаже. Ако желаете да инвестирате в някой от тях, уверете се, че сте проучили проекта добре – колко хора има в екипа, наемат ли нови хора, създават ли реални и смислени за хората и света приложения, имат ли реална активност в github (платформа, в която компании могат да споделят публично софтуера си) и т.н.


Може би няма смисъл да продължавам, защото това може да продължи вечно. Ако все пак търсите съвет, на първо място ще кажа, че трябва да решите дали искате да спекулирате или да инвестирате в нещо, което е сравнително доказало се във времето.

Ако искате да спекулирате, можете да хванете всяка една криптовалута от CoinMarketCap, да видите в коя борса се търгува и да се надявате да има някой след Вас, на който да я продадете по-скъпо. Това може да Ви осигури огромни печалби, както и огромни загуби. На мен лично този подход не ми допада, защото дори и да спечеля, то някой след мен вероятно би загубил, защото повечето проекти са абсолютно безсмислени и дългосрочно цената им неминуемо ще се срине.

Лично аз предпочитам да инвестирам в проекти, в които наистина вярвам и мисля, че ще са тук и след десетки години, а не просто такива, които единствено целят да повишат цената си временно и след това да се продадат на нищо неподозиращи начинаещи.

Така че трябва първо да си отговорите на въпроса каква е Вашата цел тук? Да инвестирате в нещо смислено, което би променило света и живота на хората ли е или просто искате да участвате в някоя pump & dump схема и да намерите някой наивник, на който да продадете безмислената си криптовалута/токен/картинка на по-висока цена, отколкото сте я купили?

Знам, че емоциите нямат място в инвестиците, но е хубаво моралът все пак да има основно такова.

Не искам да препоръчвам конкретно криптовалути, защото смятам, че всеки трябва сам да си направи прочуването за себе си, но все пак бих предложил в търсенето на информация да наблегнете само на по-известните проекти, за които е по-вероятно да просъществуват дългосрочно.

При положение, че цялата сфера е силно спекулативна, в която дори и най-консервативните проекти и валути имат огромни движения нагоре и надолу в цената си, може би не е нужно да умножаваме допълнително риска в пъти, като набиваме пари в неща, за които почти никой не е чувал или за които е ясно, че имат фундаментални проблеми.

Имаш въпрос?

Ако имате допълнителни въпроси по темата, споделете в коментарите и ще се опитам да отговоря. Ако Ви интересува нещо друго, за което все още няма статия в блога - попитай в страницата с въпроси.


Вашият коментар