Създаване на биткойн портфейл – как да започнем?

Най-лесният начин за създаване на биткойн портфейл е да си инсталирате специално приложение на телефона. Така ще можете да получавате и управлявате биткойните си. Трябва да се има предвид обаче, че самият портфейл не съдържа реално биткойни в него, както може би се предполага.

Биткойните представляват просто записи в една огромна база данни, която е разпръсната на хиляди компютри по целия свят. Тази база данни се нарича блокчейн и съдържа всички транзакции, направени в биткойн мрежата от създаването му досега. За всяка една транзакция е посочен адрес-изпращач, адрес-получател и брой прехвърлени биткойни.

Съответно всеки един биткойн портфейл единствено визуализира адреса и биткойните, до които притежателят му има достъп и му дава възможност да ги изпрати до друг адрес. Самите биткойни никога не се съхраняват на портфейла – те са, както вече казахме, просто записи в блокчейна, намиращ се в интернет.

Точно затова и не е фатално ако си счупим или загубим телефона, защото всеки портфейл има механизъм за бекъп и възстановяване на достъпа от друго устройство след това. Обикновено този механизъм е записването на бекъп фраза от 12-24 думи или други инструкции, които след това можем да въведем в нов портфейл на ново устройство.

Тази бекъп фраза (или друг механизъм в завимост от избрания портфейл) ще осигури директен достъп до биткойна ни и всеки, който има достъп до нея, може да открадне средствата ни.

Затова е изключително важно да не споделяте бекъп фразата с абсолютно никой и в никакъв случай да НЕ я записвате на компютър, телефон, имейл, в някой сайт, приложение или дори и да я снимате с телефон или фотоапарат.

Има различни видове портфейли за биткойн, но ако тепърва навлизате в света на биткойн, бих препоръчал мобилния портфейл Muun Wallet. Той е наличен както за Adroid, така и за iOS и е удачен избор ако искате да поекспериментирате или да съхранявате сравнително малко средства в него.

muun wallet screenshots

Портфейлът е изключително лесен за използване, а най-големият му плюс е, че поддържа и lightning мрежата на биткойн, която позволява получаването и изпращането на биткойни без никакви или с много ниски такси.

Ако ще съхранявате биткойн за по-големи суми – например за над 1000 лева, задължително трябва да си поръчате някакъв хардуерен портфейл като BitBox02, защото това е най-сигурният метод за боравене с биткойн. В статията за крипто портфейли има повече информация за различните типове портфейли и затова как работят те.

Създаване на портфейл за друга криптовалута

Принципът е същият и при създаване на портфейл за криптовалута, която е различна от биткойн. Просто трябва да открием кои са най-популярните и препоръчвани портфейли за съответната валута и да изберем някой от тях. При тези портфейли криптовалутата също не се съхранява в тях, а единствено достъпът до нея в съответния блокчейн.

Има някои мобилни приложения, които поддържат повече от една криптовалута и те са доста удобни за начало, като едно от тях е Exodus Wallet.

създаване на портфейл за криптовалута - exodus

Trust Wallet е също много популярен вариант и има тема за него в блога, но може би бих се доверил малко повече на Exodus, отколкото на Trust.

Имаш въпрос?

Ако имате допълнителни въпроси по темата, споделете в коментарите и ще се опитам да отговоря. Ако Ви интересува нещо друго, за което все още няма статия в блога - попитай в страницата с въпроси.


Вашият коментар