Мит: Биткойн не е обезпечен с нищо и затова няма стойност

Една от основните опорни точки срещу биткойн е, че не е обезпечен с нищо и затова не може да има и никаква стойност. Стойността на каквото и да е по света обаче се определя на пазарен принцип от участниците на пазара и зависи единствено от това дали и колко хората желаят да притежават дадения актив или не.

Биткойн е единствено мрежа от хиляди компютри, разпръснати по целия свят, като на тези компютри се съхранява информация за извършените трансакции в тази мрежа. Няма държава зад него, няма компания, няма физически активи, нито пък дивиденти или печалба, които да определят стойността му.

Да, биткойн не е обезпечен с нищо и няма нищо „зад“ него, но е важно да се отбележи, че именно тази негова характеристика не е минус, а най-големият му плюс. Защото точно това го прави неподатлив на правителствени и държавни манипулации.

Присъедини се към групата ни във фейсбук, за да следиш последните публикации.


На пръв поглед може да изглежда добре ако биткойн (или друга подобна валута) е обезпечен със злато или друг вид актив, гарантиращ стойността му. Но тогава този физически актив може лесно да бъде конфискуван от държавата и да срине стойността на въпросната валута. Дори не е нужно и да бъде конфискуван – може просто да се вземе решение, че вече валутата не е обезпечена с въпросния актив и това би имало същия ефект.

До 1971 г. щатският долар е обезпечен със злато при съотношение 35 долара за 1 унция злато, а повечето държави са били обвързали техните валути с щатския долар. Т.е. реално сме имали златен стандард, при който почти всички държавни валути са били обезпечени със злато, използвайки долара за свръзка между тях и златото при определено съотношение.

През 1971 г. обаче президентът на САЩ Ричард Никсън едностранно и „временно“ отменя конвертируемостта на долара със злато, което практически прави почти всички валути по света необезпечени с каквото и да било и те започват да се търгуват по курс, определен от пазара. За кратък период след това, цената на златото скача многократно, макар по-правилно е да се каже, че стойността на всички валути се срива спрямо златото.

Макар и уж временно решение, САЩ никога не се връща към златния стандард, а цената на златото продължава да расте или както вече казахме – държавните пари продължават да се обезценяват и до ден днешен. Доларът вече толкова е загубил стойността си, че една унция се търгува на свободния пазар за над $1700.

Това е един прост пример как дори и да имаме валута, която е обезпечена с някакъв актив, тази „гарантирана“ обезпеченост може бързо да изчезне ако има заинтересовани страни, които имат властта и желанието да го направят.

Така че важното в една валута не е да бъде обезпечена с даден актив, а да не може да се контролира еднолично от някой, както и да има сигурна монетарна политика, която съхранява стойността на валутата дългосрочно. Това може да стане единствено ако валутата е децентрализирана, а може да бъде такава само ако няма физически активи, които могат да бъдат конфискувани или манипулирани.

В допълнение, никъде не е казано, че валутата или парите трябва да са обезпечени с нещо. Когато златото се е използвало за пари, то не е било обезпечено с нищо, то е било просто метал и единствено неговите уникални характеристики са го направили желан актив, което в крайна сметка и го превръща в пари.

Нуждата от това парите да са обезпечени идва едва когато започваме да използваме нещо за пари, което не е имало подходящите характеристики за това (обикновени хартийки). И чрез осигуряването на някакво обезпечение зад тези хартийки, правителствата са успяли да убедят хората, че има смисъл да използват този вид пари, макар и те да са лишени от стойност сами по себе си. В крайна сметка дори и обезпечението зад хартиените пари изчезва и в момента парите по света не са обезпечение с нищо. Имат стойност само и единствено защото съответната държава задължава населението ѝ да ги използва.

Биткойн няма нужда от обезпечение, защото подобно на златото, той има уникални характеристики, които го правят изключително надежден и подходящ инструмент, който да служи и за пари. Никой не казва, че той трябва да е пари или че трябва да има определена стойност. Но характеристиките, които притежава, го правят добър кандидат за пари и за независима валута.

В статията Какво е биткойн подробно е описано защо подобна независима валута и парична система е изключително важна и какви са причините да има стойност и търсене от страна на хората по света. Трябва да се опитаме да вникнем зад всяко твърдение, личност или институция, която се опитва да обезсмисли биткойн, защото в повечето случаи има или обикновено неразбиране на същността му и начина му на работа или просто лични и политически мотиви, които биха били в интерес на малка група от хора, но не и на населението като цяло.

Имаш въпрос?

Ако имате допълнителни въпроси по темата, споделете в коментарите и ще се опитам да отговоря. Ако Ви интересува нещо друго, за което все още няма статия в блога - попитай в страницата с въпроси.


Вашият коментар