Как да изпратим евтино пари от България към биткойн борса

Най-лесните варианти за покупка на биткойн от български граждани е да се използват сайтове като altcoins.bg, xChange.bg и crypto.bg. Най-често възможностите в подобни сайтове са да се плати с банков превод, ePay или CASHTERMINAL.

При подобни сайтове обаче разликата в курсовете купува-продава е около 5-10%, което оскъпява покупката или продажбата на криптовалутата с 2.5-5%. Това не е проблем ако ще боравим със 100-200 лева, но започва да става при по-сериозни суми.

Kraken / Binance

Единственият начин да избегнем подобни разлики в цените е да търгуваме на крипто борси, каквито са например Kraken и Binance. Те наподобяват фондовите борси – имат списък с оферти „купува“ и с оферти „продава“, като разликата между тях е нищожна, а таксите са под 0.3%.

Има много други борси за криптовалути, но Kraken и Binance са от най-големите и може би най-разпространени измежду хората в България. Binance има малко по-ниски такси и по-голям избор от различни видове криптовалути, но лично за мен Kraken е малко по-легитимна. При всички положения и двете са приемлив избор.

Можем да депозираме определена сума в евро чрез обикновен банков SEPA превод, но за да стигнат парите ни до там обаче има едно основно препядствия – българските банки, които често отказват преводи от и към повечето крипто борси.

Посредници за превод до крипто борса

Решението е да преминем през допълнителна онлайн банка, където да преведем парите от българската ни сметка и от там – към съответната борса. Евентуално можем да използваме посредника и за превалутиране от лева към евро, в случай че посредникът предлага по-добър курс на еврото от традиционната ни банка.

iCard

Най-актуалният и добре работещ метод в момента е iCard.com. Подобно на останалите посредници, в iCard.com можем да получим безплатен IBAN в няколко валути. Така ще можем да изпратим средства от българската ни банка към iCard.com, а от там към съответната борса, като SEPA преводът ще струва само 1 евро.

BG банка → iCard.comKraken

Mistertango

Mistertango бяха най-добрият вариант преди време, защото също предлагаха безплатен персонален IBAN и еврова сметка. Така можехме да изпратим евро към Mistertango, а от там – безплатно към която и да е крипто борса. В момента обаче Mistertango имат €5 месечна такса ако искаме да правим преводи от и към крипто борси, така че бих ги препоръчал само ако извършваме преводи за над €10 хил. годишно.

BG банка EUR → Mistertango (€5 месечно) → Kraken

Ако българската ни банка ни дава неизгоден курс „продава“ за евро, можем първо да изпратим парите към Paysera, там да ги обърнем в евро и от там към Mistertango.

BG банка → Paysera (BGN›EUR) → Mistertango (€5 месечно) → Kraken

Revolut

Revolut беше другият фаворит за посредник, защото предлагаше редица безплатни функционалности, включително и зареждане с дебитна карта.

Дебитна карта → Revolut (BGN›EUR) → Binance

Revolut обаче не поддържаше преводи към Kraken, а от 04.2021 г. вече официално не поддържа и Binance. Някои транзакции все още могат и да преминат, но ако искате да търгувате само в Kraken или Binance, вероятно по-добре да използвате друг метод.

Revolut са британска финтех компания, предлагаща банкови услуги, в това число безплатна EUR сметка на наше име, безплатни банкови преводи, безплатно теглене от АТМ до 450лв. на месец, както и безплатни преобразувания на валута до 11500лв. на месец.

В Revolut можем да добавим безплатно български лева с дебитна карта (които да преобразуваме в евро) или директно да закупим евро със същата карта. След като вече имаме евро в сметката ни в Revolut, можем да го изпратим безплатно чрез SEPA към която и да е еврова сметка в ЕС.

Забележка: Препоръчително е всички валутни преобразувания в Revolut (в това число и покупка на евро с карта) да става през работни дни, защото през всички почивни дни Revolut оскъпяват транзакцията с 0.5%.

Ситуацията с банковите преводи и посредниците се променя ежемесечно, затова бъдете готови всяка банка да Ви откаже превод към някоя борса. Добрата новина е, че винаги може да се намери както друга борса, така и  някоя нова онлайн посредническа банкова услуга.


Crypto.com

Тъй като вече преводите в евро не са толкова скъпи и реално по-скоро проблем е как парите да достигнат до борсата, можем да използваме директно платформа като Crypto.com за покупката на криптовалута. По този начин вероятно бихме могли да избегнем посредниците и да успеем да направим трансфер директно от българската ни банка.

За повече информация и преимуществата на Crypto.com, вижте следната статия:

Crypto.com - метална карта с кешбек и много други

Crypto.com е платформа с над 10 млн. потребилите, предлагаща метални дебитни карти с кешбек, търговия с криптовалути, стейкване и други.


За да изпратим банков превод към която и да е борса за криптовалути, трябва първо да сме преминали верификация на акаунта в съответната борса. Това се налага по редица регулаторни причини и всички борси, които оперират с традиционни пари, имат подобни изисквания. Обикновено трябва да си въведем имената, адрес, да изпратим снимка на лична карта или паспорт, селфи, както и документ удостоверяващ адреса от личната карта. Специално за Kraken, трябва да да си верифицираме акаунта от страницата Verify до Intermediateвключително и Photo confirmation частта (дори и да търгуваме с по-ниски лимити), като за удостоверение на адреса можем да използваме фактура за мобилен телефон или комунална услуга (могат да са на български).


Нищо от написаното не е финансов съвет, а единствено лично мнение и впечатления. Консултирайте се с професионалнист при нужда.

27 мнения за “Как да изпратим евтино пари от България към биткойн борса”

 1. Българските банки вече нямат големи такси при изпращане на SEPA преводи, струват колкото левов превод в България (около 1 лев).

  Проблемът е, че някои отказват преводи към криптоборси.

  На banki точка link има отзиви на потребители, но няма много тествани банки. Изненадващо ДСК разрешава преводи към криптоборси, а ПИБ – не. Очаквах да е обратното.

  1. Така е, статията вече не е толкова релевантна, колкото беше до 2020-та година. Но информацията в banki.link също вече не се актуализира, а отделно вече и ДСК не позволяват преводи към борси. Трябва ново универсално решение, като съм се опитал да опиша най-актуалните и евтини методи за покупка в тази статия.

   П.П. Статията е ъпдейтната с най-актуалните методи и инфо. 🙂

  1. Coinbase е обикновено мобилно приложение (или уеб сайт) за покупка или продажба на биткойн, което е предназначено за масовия потребител. Там покупката/продажбата става с 1 натискане на бутон „купи“ или „продай“, като цената е предварително определена от сайта. Таксите са доста високи (3.99% ако не ме лъже паметта).

   Coinbase Pro е платформа тип „борса“, където множество потребилите пускат поръчки за покупка и продажба на валутата на различни цени. Освен, че можете да купите веднага чрез т.н. „Market order“ на най-добрата цена в момента, също така можете да направите поръчка „Limit order“ на определена цена и поръчката да се изпълни само ако въпросната цена бъде достигната. Таксите там са 0.50% или значително по-ниски.

   И двете платформи работят с един и същ профил/регистрация.

 2. Полезна информация, но защо трябва да верифициираме до Tier 3 своя Kraken акаунт? Никъде не видях да пише такова изискване за каквото и да е.

  1. Това е изискване от страна на Кракен за потребителите, които депозират евро. Сигурен съм, че съм го виждал описано някъде из сайта или условията им. Ако не сте се верифицирали, а опитате да изпратите пари, ще Ви пишат имейл, че трябва да се верифицирате, преди да получите средствата в баланса Ви. Не е фатално ако не сте се верифицирали и изпратите депозит, просто ще се забавят малко повече нещата.

 3. Здравейте!
  При Euro wallet Deposit в coinbase какво да въведа в полето Name of bank? С верифициран Revolut съм, та просто Revolut ли да напиша?
  А в полето Name of account кое име да въведа – името ми както е coinbase или в Revolut?

  1. Здравейте,
   За „Name of bank“ би следвало да въведете „Revolut Ltd“, а за „Name of account“ – Вашето име (което би трябвало да е едно и също както в Revolut, така и в Coinbase, иначе няма да се получи превода).
   Можете и да влезете директно в https://pro.coinbase.com – ако не ме лъже паметта там не се изискваше въвеждане на банка, от която ще изпращате пари, ами директно излизаше IBAN и reference, по които да се изпрати евро от която и да е банка.

  2. Въпросът е, че верифицираният ми Revolut в Payment Methods е представен като New Bank (тук в скобите е IBAN-a) и толкоз.
   Опитах с въвеждане Revolut – няма резултат. Изписва 1-3 days, но така и не получих имейл за извършен депозит нито от Coinbase, нито от Revolut. Опитах с въвеждане New Bank както ми фигурира в Payment Methods – същият резултат. Само не съм опитал с въвеждане „New Bank ( IBAN-a както е записан )“.
   Наистина странно. И никъде в нета или YouTube няма инфо.

   1. Честно казано не разбирам точно какво правите и защо не Ви се получава. Ако искате да депозирате евро, просто трябва да отидете на „EUR“ в Coinbase, да натиснете „Deposit“. Там ще излезе информация като recipient name, recipient IABN, reference number и т.н., които след това да въведете в Revolut при опит да изпратите евро от там. Това клипче е малко старо, но показва какво трябва да търсите в Coinbase – https://www.youtube.com/watch?v=GUJN5glUD5o .

 4. Отправих писмено запитване, но вместо да е последвано от отговор, минути по-късно бивя изтрито. Не разбирам…

  1. Не сме изтривали запитвания. Просто коментарите подлежат на одобрение от администратор и затова може да Ви изглежда, че е изчезнал. 🙂

  1. Отваряте приложението crypto.com, там търсите Transfer -> Deposit -> Fiat -> Euro. Там някъде би трябвало да Ви се появи IBAN. Този IBAN е на Ваше име, така че можете да получавате пари по него от всяка друга банка. После отваряте Revolut, там търсите нещо от сорта на Send -> Bank accounts -> Add recipient. На „Add recipient“ добавяте данните си от crypto.com – IBAN-а и името Ви трябва да са достатъчни, ако е нужно още нещо, вижте детайлите в crypto.com. След като добавите recipient-а, натискате върху него, избирате колко пари искате да изпратите и send. В общи линии е това.

 5. Имам въпрос за обратното! Как можем да си получим парите след като сме продали крипто валута от да кажем Кракен и да ги получим в банковата ни сметка при положение, че банките в БГ няма да допуснат тази транзакция да мине?

  1. За да изпращате fiat пари от crypto.com приложението към някой IBAN, трябва преди това да сте депозирали някаква сума в crypto.com от въпросния IBAN. Т.е. Вие имате някакъв IBAN в iCard, от който първо трябва да сте изпратили пари към crypto.com, за да Ви го валидират. След като това стане, просто отивате във Fiat wallet в crypto.com -> Transfer -> Withdraw -> EUR (където е описана нуждата от първоначано депозиране от желания IBAN) и просто въвеждате IBAN и имената ви от iCard.

 6. Привет, много имах нужда точно от тази статия и си я търсих. Моят проблем е следния: влизам по борсите с гугъл удостоверителя, ама таблетът на които е инсталиран се счупи и сега нямам достъп до кодовете какво трябва да направя? Благодаря предварително

  1. Радвам се, че статията е помогнала! 🙂

   Относно проблемът Ви – трябвало е предварително да си запазите кода за възстановяне за 2FA автентикация. В тази статия съм описал подробно как е най-безапосно да търгуваме на крипто борси, като има част специално и за Кракен и какво е трябвало да се направи там – https://outsidia.com/secure-cryptocurrency-trading/#kraken-2fa . Навсякъде трябва НЕ да сканирате QR-кода при активиране, ами да използвате ръчното въвеждане на буквите и цифрите и да си ги запишете на лист, за да можете да си възстановите 2FA-то, както Ви се налага сега.

   В момента единственият вариант е да пишете на съпорта на съответната борса, че сте си загубили телефона и нямате достъп до 2FA-то. Вероятно ще преминете през определена процедура по валидация и предвид големия наплив от хора предполагам, че това ще отнеме доста време, но в крайна сметка би трябвало да Ви помогнат.

   1. Къде в кракен мога да се сдобия с буквите и цифрите които трябва да си запиша на лист, за да моГА да си възстановя 2FA-то,ако пак ми се наложи? Съпорта не можа да ми отговори.

    1. Вече описах подробно в горния коментар какво е трябвало да направите преди и какво трябва да направите сега. Сложил съм линк и към статия, с конкретна част за Кракен. Не разбирам какво повече Ви трябва.

     След като пишете на съпорта и Ви деактивират 2FA-то, отивате отново да го активирате, но този път не сканирате кода, а записвате „OTP manual setup code“ на лист хартия и въвеждате него в Google Authenticator-а. Както е описано тук – https://outsidia.com/secure-cryptocurrency-trading/#kraken-2fa .

  2. Винаги, преди да си включите 2FA за някой сайт или борса, си снимайте QR кода, запишете си и символите под него и ги запазете на сигурно място. Защото ако си смените телефона, лесно ще ги възстановите чрез сканиране. В противен случай ще ви се наложи за всеки сайт с 2FA аутентификация, да пишете на съпорта за възстановяване, и не винаги могат да ви съдействат, ако пък се съгласят да ви помогнат, ще ви разкатаят фамилията от доказателства за идентичност, трябва да са сигурни, че вие сте човека, а не сте някой измамник.

 7. Здравейте! Онзи ден направих първия си превод от дск към binance. Първата транзакция заби,последва втора…накрая и двете някакси се получиха. По-късно през деня пробвах нова,която стои в режим на изчакване,според транзакциите в binance. В моето банкиране парите ги няма. Звънях им в смешния кол цинтър и оня робот отсреща каза…ще запиша проблема и ще ви се обадим в понеделник. Сега да не излезе ,че съм и престъпник ,че правя превод към борса. И какво да очаквам да се случи със задържания превод.

  1. Здравейте! Единственото, което можете да направите, е да изчакате и да видите резултата. Възможно е да Ви поискат допълнителни документи за идентификация или за произход на средства. За момента не виждам причина за притеснение. Подобни преводи не са забранени според закона (просто банките не искат да ги правят), така че няма как да излезете престъпник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *