Крипто портфейл

Код за 5% отстъпка от хардуерен портфейл BitBox02: EASYHODL5.

Съдържание

За да притежаваме биткойн или някоя друга криптовалута, трябва първо да сме си осигурили електронен портфейл за криптовалута, чрез който да боравим с нея.

Създаване на портфейл за криптовалута

Създаването на биткойн портфейл или т.н. крипто портфейл се изразява единствено в инсталирането на специално приложение или покупка на устройство, което управляваме чрез компютър или телефон.

Терминът „портфейл за криптовалута“ предполага, че криптовалутата ни се съхранява на самия портфейл, но това не е така. За да обясним нещата по-лесно, ще използваме няколко популярни термина, които се използват, когато боравим с криптовалути.

Присъедини се към групата ни във фейсбук, за да следиш последните публикации.


Блокчейн

Да вземем за пример биткойна – всички биткойни в обращение се намират в биткойн блокчейна. В него се съхранява информация за всички извършени транзакции от създаването му и можем да мислим за него като на дигитална счетоводна книга. Копие на тази „счетоводна книга“ се намира на хиляди компютри по целия свят и именно това го прави толкова сигурен и практически невъзможен за манипулации. Ако един човек реши да промени записите в блокчейна в неговото копие, всички останали компютри в мрежата ще разпознаят различното копие и ще го отхвърлят като невалидно.

Публичен адрес / public address

Това е адресът, към който можем да изпратим биткойн. Можем да гледаме на него като на IBAN. Ако някой го знае, може единствено да изпрати криптовалута към него и да види каква сума има вътре, но не може да изтегли средствата.

Частен ключ / private key

Това е тайният ключ или паролата, с която можем да достъпим и изпратим средствата от някой публичен адрес.

Публичният адрес и частният ключ са взаимно свързани – всеки частен ключ има достъп до 1 публичен адрес и всеки публичен адрес може да бъде „отключен“ от само 1 частен ключ.

Фраза за възстановяване / Seed phrase

Когато използваме портфейл за първи път, в повечето случаи той ще ни покаже 12-24 тайни думи. Чрез тези думи, портфейлът може да генерира неограничен брой публични адреси и частни ключове, затова можем да гледаме на фразата за възстановяване като на универсална парола към средствата ни в блокчейна.

Ако изгубим портфейла си, можем да го възстановим на друго устройство единствено чрез тези думи. Ако някой има достъп до думите ни, той реално има достъп и до средствата ни в портфейла, затова е изключително важно да не ги споделяме с никой, както и да не ги записваме на компютър или телефон, да не ги изпращаме по мейл и да не правим снимка с тях.

И тук идва момента на портфейлите. Единственото, което се намира в даден електронен портфейл за криптовалута (без значение от вида му), е въпросните думи или т.н. фраза за възстановяване. Портфейлите са просто удобни приложения, които ни показват публичните ни адреси, колко средства има в тях и ни осигуряват възможност да ги изпратим към други адреси.

Почти всички портфейлите работят по този стандард и поддържат подобна фраза за възстановяване. Повечето софтуерни портфейли работят с един и същи стандард за въпросната фраза, така че обикновено е възможно с фразата, която получаваме от един портфейл, да можем да си възстановим изцяло средствата на друг, тотално различен портфейл.

Има някои портфейли, които използват техен и по-различен метод за бекъп и възстановяване, но ако използваме инструкциите в самия портфейл, няма да имаме проблеми.

Видове портфейли

Има няколко различни вида портфейли за криптовалута, като ще разгледам само най-популярните

Хардуерни портфейли

Хардуерните портфейли безспорно са най-добрите крипто портфейли и най-сигурният вариант за боравене с биткойн или друга дигитална валута.

При тях фразата за възстановяване от 12-24 думи се намира в специален защитен чип и всички чувствителни операции са изолирани от интернет и от компютъра, към който сме свързани. Дори и компютърът да е заразен с вируси, хардуерният портфейл и информацията в него е напълно защитена.

Ако смятаме да притежаваме криптовалути за повече от 1000 лв., задължително трябва да се инвестира в някой от следните хардуерни портфейли за криптовалута:

 • BitBox02 е един от най-сигурните крипто портфейли на пазара и в същото време може би и най-лесният за използване. Поддържа български език и това е портфейлът, който бих препоръчал на първо място, ако искаме най-висока защита и ако смятаме да съхраняваме предимно Bitcoin и токени в Ethereum мрежата;

  BitBox02
 • Ledger Nano X е най-популярният портфейл за криптовалути, който поддържа стотици криптовалути, а освен това има и Bluetooth. Работи както с компютър, така и с Android и iPhone устройства;

  Ledger Nano X
 • Ledger Nano S – това е по-евтиният вариант на Ledger и предишната версия на Nano X, но също толкова сигурен. Той работи само с кабел и разполага с по-малко място за инсталиране на приложения, затова бих препоръчал него ако средствата ни са ограничени, но все пак искаме висока степен на защита;

  Ledger Nano S
 • Много популярен е и Trezor, но той не е толкова защитен на хардуерно ниво, затова бих препоръчал него само като резервен вариант ако изброени по-горе не са налични.

През 2020 година компанията Ledger SAS претърпя изтичане на данни и личната информация на хиляди клиенти изтече в интернет пространството, включително имена, телефони и адрес на доставката.

Средствата, съхранени в самия портфейл Ledger Nano по никакъв начин не бяха засегнати и застрашени, но заради небрежността на Ledger SAS като компания и заради начина, по който реагираха, вече препоръчвам швейцарския хардуерен портфейл BitBox02 като най-добрият и сигурен метод за съхранение на крипто.

За да минимизирате опасността от бъдещи изтичания на лични данни, препоръчвам при поръчка на който и да е портфейл, да не посочвате личния си адрес за доставка, а например офис или пощенски клон и ако е възможно да използвате временен или служебен телефон за поръчката.

В статията Кой хардуерен портфейл за криптовалути е най-добър са описани подробно разликите между тези портфейли и кой от тях в какво е най-добър.

Мобилни портфейли

Ако не можем да се сдобием с хардуерен портфейл, можем да използваме и мобилно приложение за Android/iOS, но само за по-малки суми.

Има безброй различни портфейли, като обикновено всяка валута си има отделен, но има и такива, които поддържат няколко валути едновременно. Силно препоръчително е да не инсталираме портфейл на компютър с операционна система Windows, защото тя е много по-податлива на вируси и malwares и би било несигурно ако съхраняваме криптовалута и боравим с нея по този начин.

Ако ще съхраняваме само биткойни, можем да се спрем на Muun Wallet, Blue Wallet или Blockstream Green, тъй като те често биват препоръчвани и всичките се работят както с Adroid, така и с iOS.

Muun Wallet и Blue Wallet поддържат както основната мрежа, така и lightning мрежата на биткойн, което е голям плюс, защото тя позволява получаването и изпращането на биткойн без или с много ниски такси. Blockstream Green работи само с основната мрежа, но също е приличен вариант.

Ако трябва да препоръчам само един мобилен портфейл за биткойн от изброените, бих избрал Muun Wallet, защото има най-добрият и лесен за използване интерфейс, което е огромен плюс за начинаещи.

Ако искаме да съхраняваме различни криптовалути (а не само биткойн), би било много по-лесно ако използваме портфейл, който поддържа няколко валути. Така не е нужно да мислим за различни приложения, няма да имаме различни бекъп фрази и като цяло поддръжката и шансът за грешка ще е сведен до минимум.

По-известните варианти, поддържащи няколко криптовалуи, са Trust Wallet и Coinomi Wallet, като и двата работят както с iOS, така и с Android. Като изборът е голям, затова потърсете в интернет и четете коментари и ревюта на потребители, ако тези не Ви устройват.

За начало можете да започнете с Trust Wallet и постепенно да се ориентирате в обстановката.

Уеб базирани портфейли

Друг вариант за портфейл е да съхраняваме криптовалута ни (по точно частните ключове за нея) в уеб портфейли, което макар и лесно (защото ще се логваме с потребителско име и парола), не е никак препоръчително за големи суми. В този случай реално се доверяваме на 100% на сайта, който ще използваме.

А това е много рисково, защото не можем да получим никакви гаранции за състоянието на сайта в бъдеще и за възможността да си възстановим средствата ако се случи нещо с него. Поради тази причина, не мога да препоръчам нито един уеб портфейл като достатъчно сигурен.

Книжни портфейли / Paper wallets

Книжните портфейли бяха много популярни в миналото, когато все още липсваха модерните хардуерни и мобилни портфейли. Те се създават със специален софтуер, който генерира публичен адрес и частен ключ за него. Така тази информация може да бъде принтирана и да разполагаме с портфейла на хартия.

Проблемът с подобни портфейли е, че те се използват много по-трудно от алтернативите и в повечето случаи не са достатъчно сигурни. На теория могат да са сигурни, но само ако са генерирани по много специфичен начин, какъвто със сигурност повечето хора не биха използвали. За да са сигурни, те трябва да бъдат създадени в компютър, който повече няма да бъде свързан с интернет, да се използва специален софтуер, за който е 100% сигурно, че няма задни вратички, да се принтира само с принтер, който също не може да се свързва с интернет и т.н. Преди години имаше един много популярен сайт, чрез който можеха да се генерират книжни портфейли и беше сравнителни сигурен години наред. Докато в момент момент на хората започнаха да им изчезват парите от книжните портфейли, генерирани от там.

Книжните портфейли са интересна идея, но бих я оставил в миналото и не бих ги препоръчал за хора, които не са абсолютно сигурни какво правят.

Крипто портфейл на български

От хардуерните портфейли, изброени по-горе, само софтуерът на BitBox02 поддържа български език. Към началото на 2022 година нито Ledger Live (софтуерът за портфейлите Ledger), нито Trezor Suite (софтуерът за портфейлите Trezor) поддържа български език.

От мобилните портфейли за биткойн, които съм споменал, Blue Wallet е единственият, поддържащ български език. Но дори и с това условие, Muun пак е по-лесен за използване.


Препоръки

Според мен BitBox02 е най-добрият портфейл за биткойн и етириум. Използва се изключително лесно, поддържа български и за мен е най-сигурен от списъка. Ако искаме да съхраняваме обаче десетки различни криптовалути (т.н. алткойни), тогава ще трябва да изберем някой от моделите на Ledger, защото те поддържат по-голямо разнообразие от криптовалути. Във всички случаи обаче, има смисъл да инвестираме в хардуерен портфейл, само ако инвестицията във крипто е за поне 1000 лева. Преди това просто няма смисъл и за по-малки суми може би е по-добре временно да седят директно на борсата (ако е достатъчно сигурна) или в краен случай на някой мобилен портфейл (също временно).

Който и електронен портфейл за криптовалута да изберете, задължително следвайте инструкциите вътре в него за backup, така че да си защитите средствата и да можете да си ги възстановите на ново устройство при евентуална загуба на сегашното.

Обикновено това значи да запишете 12 или 24 думи (т.н. seed phrase) на лист хартия и да не ги споделяте с никой. Важно е да знаете, че тези думи (или други инструкции, ако портфейлът използва различен метод) осигуряват директен достъп до криптовалутата, която притежавате и управлявате чрез портфейла. Всеки, които има достъп до тези думи, може да открадне средствата ви на мига, без да е нужно да има достъп до самия портфейл. Затова е изключително важно да не споделяте думите за възстановяване с абсолютно никой и в никакъв случай да НЕ ги записвате на компютър, телефон, имейл, в някой сайт, приложение или дори и да ги снимате с телефон или фотоапарат.

Ако портфейлът има други инструкции, различни от фраза за възстановяване, следвайте ги дословно и не споделяйте информацията за възстановяване с никой.

В интернет е пълно с измамници, които ще се опитат да ви подведат да им дадете въпросните думи. Може да се представят за хора от екипа на някой портфейл или други „специалисти“.  Те ще искат „да ви помогнат да си създадете портфейл“, „да си активирате или валидирате“  портфейла или подобна схема, чиято единствена цел е да ви накарат да си въведете тайните думите някъде. Ако го направите – ще изгубите абсолютно всичко на момента, затова внимавайте и не се доверявайте на никакви съвети на лични съобщения, предлагащи ви каквато и да е „помощ“.

Успех! 🙂

Имаш въпрос?

Ако имате допълнителни въпроси по темата, споделете в коментарите и ще се опитам да отговоря. Ако Ви интересува нещо друго, за което все още няма статия в блога - попитай в страницата с въпроси.


8 мнения за “Крипто портфейл”

 1. Здравейте, имам 2 питания.

  Аз имам софтуерен портфейл. Както прочетох приложението(Trustwallet) не дава автоматично частния ключ. В приложението се генерират само защитните фрази. Необходимо ли е да търся начин да си запиша и частния ключ?

  Говорим си с приятели и ми твърдят че най добре и да не давам пари е хартиеният протфейл, но той пак минава през разни софтуери за да се създаде и ми е малко съмнителен.

  Хардуерният гледам цените варират между 120-500лв, но не ми се дават 10% от сумата с която бих работил в момента (да някога може да стане голяма или да купя още).

  Благодаря и лека вечер.

  Отговор
  • Модерните портфейли (вече всички) не показват директно частните ключове, а само фраза за възстановяване (seed phrase). От тази фраза реално произлизат частните ключове, така че ако имате подобна фраза, реално имате и частните ключове. Има софтуери, които могат да покажат частните ключове, които произлизат от дадена фраза, но това няма смисъл. Дори и Trust портфейла да спре да работи, чрез въпросната фраза ще можете да си възстановите достъпа до средствата, като въведете фразата (а не частните ключове) в друг софтуерен портфейл.

   Прав сте за хартиените портфейли. Те МОГАТ да са сигурни, но само ако са генерирани по МНОГО специфичен начин, какъвто със сигурност повечето хора не биха използвали. А именно в компютър, който никога повече няма да бъде свързан с интернет, чрез специален софтуер, за който е сигурно, че няма задни вратични и т.н. Не бих ги препоръчал за хора, които не са абсолютно сигурни какво правят.

   Според мен е по-сигурно да съхранявате в Кракен 500-1000 лева, отколкото на телефон, но всеки трябва да си прецени за него. Ако инвестираната сума надвиши 10 пъти стойността на портфейла, за мен е абсолютно задължително да се инвестира в сигурен портфейл, но отново – всеки сам трябва да си прецени какъв риск е склонен да поеме. Ledger Nano S е само 120 лева и е достатъчно сигурен, а Bitbox02 е 240 лева и за мен е от най-добрите и сигурни на пазара.

   Успех. 🙂

   Отговор
   • Благодаря много за отговорите. Изясниха ми се нещата. Това за хартията ми го твърдят хора занимаващи се с койните от година и повече. За това исках аз да си го изясня за хартиеният, защото си го мислех точно по същия начин като вас.

    Отговори ми и на последният въпрос.. и аз мисля че инвестираното трябва да надвиши цената на протфейла поне няколко пъти (от 5-6 нагоре) за да има файда.

    Понеже евтиният вариант(нано с) можеш пак само през компютър да се върже, ако компютъра е заразен или хакнат, въпросният секюрити чип пази фразите (ключа). Това че не е опен сорс и с изтичането на данни е малко…. под въпрос.

    Отговор
    • Понеже евтиният вариант(нано с) можеш пак само през компютър да се върже, ако компютъра е заразен или хакнат, въпросният секюрити чип пази фразите (ключа). Това че не е опен сорс и с изтичането на данни е малко…. под въпрос.

     Като цяло е сигурен и той. За бюджетен вариант около 100 лева, няма равен. Но аз не мога да им простя гафа с изтичането на данни и затова препоръчвам при възможност BitBox02, който така или иначе е и по-сигурен софтуерно и хардуерено.

     Отговор
 2. Много добра статия, тъкмо я изпратих на няколко френда. И аз препоръчвам trust wallet на телефона за дребни суми и отделно nano x за дълго и сигурно съхранение на останалото.

  Отговор

Вашият коментар