Крипто портфейл – какво е, как се ползва и видове

Код за 5% отстъпка от хардуерен портфейл BitBox02: EASYHODL5.

Тук ще намерите всичката информация за крипто портфейлите, която ви интересува – какво е крипто портфейл, как се създава и използва портфейл за криптовалута, какви видове има, кои са най-сигурните портфейли и други.

Присъедини се към групата ни във фейсбук, за да следиш последните публикации.


Какво е крипто портфейл и как работи

Има различни крипто портфейли, но в повечето случаи те са просто някаква софтуерна програма, чрез която можем да боравим с дадена криптовалута. Терминът „портфейл за криптовалута“ предполага, че криптовалутата ни се съхранява на самия портфейл, но това не е точно така.

В основата си всяка една криптовалута представлява база данни или списък с всички трансакции, осъществени с криптовалутата. Този списък наподобява счетоводна книга, но е известен още и като блокчейн. Той се съхранява на стотици или хиляди компютри по целия свят и постоянно се обновява с новите трансакции, които се правят с дадената криптовалута. Именно това, че е разпръснат на множество компютри в различни точки на света, прави криптовалутата децентрализирана и възможностите за каквито и да е манипулации – много малко вероятни. Ако един човек реши да промени записите в блокчейна в неговото копие на неговия компютър, всички останали компютри в мрежата ще разпознаят различното копие и ще го отхвърлят като невалидно.

Всяка една трансакция в блокчейна включва информация за количеството крипто, което е прехвърлено, от къде е изпратено и къде е получено.

Примерна биткойн трансакция - изпращач, получател и количество биткойни за прехвърляне

И да се върнем на крипто портфейлите.

Те генерират т.н. „публичен адрес„, към който може да се изпраща криптовалута (на снимката горе публичният адрес започва с bc1... или с 3...). Публичният адрес е нещо като IBAN – ако някой го знае, може единствено да изпрати криптовалута към него (и да види каква сума има вътре), но не може да изтегли средствата от него. Само портфейлът, който е генерирал публичния адрес, разполага с т.н. „частен ключ“ (или private key), даващ правото да се изпраща от този публичен адрес.

Като цяло крипто портфейлите:

 • създават нови публични адреси за получаване на криптовалута;
 • проверяват какво количество е получено в тях, какво е изпратено от тях и съответно какъв е оставащият баланс;
 • дават ни възможност да създадем нова трансакция, с която да изпратим оставащото количество от нашия публичен адрес към друг.

Важно е да се каже, че когато даден портфейл създаде публичен адрес и адресът получи някаква криптовалута, тя не се получава във портфейла. Тъй като трансакцията се записва в счетоводната книга (блокчейна) на криптовалутата, информацията се изпраща до всички компютри, които съдържат този блокчейн. Портфейлът единствено „прочита“ блокчейна в интернет и ни казва до какво количество крипто имаме достъп и съответно какво количество можем да изпратим.

Реално нямаме крипто, а само частни ключове, които ни дават правото да добавим нов запис в счетоводната книга на криптовалутата, използвайки наличния баланс в публичните ни адресите.

Може да звучи малко сложно, но същината е, че криптовалутата не се съхранява на самия портфейл, а в интернет. И дори и да загубим устройството с портфейла, това не значи, че ще загубим достъп до крипто средствата ни.

Създаване на портфейл за криптовалута

Създаването на биткойн портфейл или на друг крипто портфейл се изразява единствено в инсталирането на специално приложение или покупка на специално физическо устройство (т.н. флашка за криптовалута или хардуерен портфейл), което управляваме чрез компютър или телефон.

Когато използваме портфейл за първи път, в повечето случаи той ще ни покаже 12 или 24 тайни думи (популярни още като „фраза за възстановяване“,  „seedphrase“ или „mnemonic“). Именно чрез тези думи портфейлът генерира публичните адреси за получаване на крипто, както и частните ключове, които ни дават правото да създаваме трансакции за изпращане от публичните адреси. Можем да гледаме на фразата за възстановяване като на универсална парола към средствата ни в блокчейна.

Ако изгубим портфейла си, можем да го възстановим на друго устройство единствено чрез тези думи.

Ако някой има достъп до думите ни, той реално има достъп и до всичките ни средства и ще може да ги открадне за секунди. Затова е изключително важно да не ги споделяме с никой, да не ги записваме на компютър или телефон, да не ги изпращаме по мейл, да не правим снимка с тях и т.н.

Повечето портфейлите работят по този стандард и поддържат подобна фраза за възстановяване. Дори обикновено използват един и същи стандард и формат за въпросната фраза, така че е възможно с фразата, която получаваме от един портфейл, да можем да си възстановим изцяло средствата на друг, тотално различен портфейл.

Това обаче не винаги е така. Има и портфейли, които използват техен и по-различен метод за бекъп и възстановяване, но ако използваме внимателно инструкциите в самия портфейл, няма да имаме проблеми при евентуална загуба на устройството с портфейла.

Видове портфейли

Има няколко различни типа портфейли за криптовалута, в зависимост от това колко сигурни са и къде се намира софтуерът за тях.

Хардуерни портфейли

Хардуерните портфейли безспорно са най-добрите крипто портфейли и най-сигурният вариант за боравене с биткойн или друга дигитална валута. Те представляват малко допълнително физическо устройство, който се купува и обикновено се включва към компютър. Известни са още и като „флашка за криптовалута“.

Както вече казах, единственото, което се намира в даден електронен портфейл за криптовалута, са въпросните тайни думи, които генерират публичните адреси и дават достъп за изпращане от адресите.

При най-добрите хардуерни портфейли тези тайни 12-24 думи се намират в специален защитен чип в устройството и са напълно изолирани от интернет и от компютъра, към който сме свързани. Дори и компютърът да е заразен с вируси, хардуерният портфейл и информацията в него е напълно защитена, защото никой софтуер не може да „прочете“ тайните думи и да ги открадне от портфейла.

Ако смятаме да притежаваме криптовалути за повече от 1000 лв., задължително трябва да се инвестира в някой сигурен хардуерен портфейл за криптовалута. Някои от възможните и по-популярни варианти са:

 • BitBox02. Това е швейцарски портфейл и е един от най-сигурните крипто портфейли на пазара, като в същото време може би е и най-лесният за използване. Той се включва към компютър, поддържа български език и това е портфейлът, който бих препоръчал на първо място, ако искаме най-висока защита и ако смятаме да съхраняваме предимно Bitcoin, Ethereum и ERC20 токени;

  BitBox02
 • Ledger Nano X е най-популярният портфейл за криптовалути, който поддържа стотици криптовалути. Освен това има и Bluetooth, така че работи както с компютър, така и с Android и iPhone устройства;

  Ledger Nano X
 • Ledger Nano S е по-евтиният вариант на Ledger и предишната версия на Nano X, но също е сигурен като него. Той работи само с кабел и разполага с по-малко място за инсталиране на приложения, затова бих препоръчал него ако средствата ни са ограничени, но все пак искаме висока степен на защита;

  Ledger Nano S
 • Много популярен е и Trezor, но той не е толкова защитен на хардуерно ниво, затова бих препоръчал него само като резервен вариант ако изброени по-горе не са налични.

В статията Кой хардуерен портфейл за криптовалути е най-добър са описани подробно разликите между тези портфейли и кой от тях в какво е най-добър.

През 2020 година компанията Ledger SAS претърпя изтичане на данни и личната информация на хиляди клиенти изтече в интернет пространството, включително имена, телефони и адрес на доставката.

Средствата, съхранени в самия портфейл Ledger Nano по никакъв начин не бяха засегнати и застрашени, но заради небрежността на Ledger SAS като компания и заради начина, по който реагираха, вече препоръчвам швейцарския хардуерен портфейл BitBox02 като най-добрият и сигурен метод за съхранение на крипто.

За да минимизирате опасността от бъдещи изтичания на лични данни, препоръчвам при поръчка на който и да е портфейл, да не посочвате личния си адрес за доставка, а например офис или пощенски клон и ако е възможно да използвате временен или служебен телефон за поръчката.

Мобилни портфейли

Ако не можем да се сдобием с хардуерен портфейл, можем да използваме и мобилно приложение за Android/iOS, но само за по-малки или „джобни“ суми. Силно препоръчително е да не инсталираме портфейл на компютър с операционна система Windows, защото тя е много по-податлива на вируси и malwares и би било изключително несигурно ако съхраняваме криптовалута и боравим с нея по този начин (ако използваме хардуерен портфейл, тогава няма проблем да инсталираме софтуера за него на Windows).

Има безброй различни портфейли, като обикновено всяка валута си има отделен, но има и такива, които поддържат няколко валути едновременно.

Мобилен биткойн портфейл

Ако ще съхраняваме само биткойн, тогава по-добре да изберем конкретно някой биткойн портфейл. Добри примери са Muun Wallet, Blue Wallet или Blockstream Green. Те често биват препоръчвани и всичките работят както с Adroid, така и с iOS. Всичките са с отворен код и затова се смята, че са по-сигурни от повечето алтернативи.

Muun Wallet и Blue Wallet поддържат както основната мрежа, така и lightning мрежата на биткойн, което е голям плюс, защото тя позволява получаването и изпращането на биткойн без или с много ниски такси. Blockstream Green работи само с основната мрежа, но също е приличен вариант.

Ако трябва да препоръчам само един мобилен портфейл за биткойн от изброените, бих избрал Muun Wallet, защото има най-добрият и лесен за използване интерфейс, което е огромен плюс за начинаещи.

Мобилен портфейл за други криптовалути

Ако искаме да съхраняваме различни криптовалути (а не само биткойн), би било много по-лесно ако използваме портфейл, който поддържа няколко валути. Така не е нужно да мислим за различни приложения, няма да имаме различни бекъп фрази и като цяло поддръжката и шансът за грешка ще са по-малки.

По-известните варианти, поддържащи няколко криптовалуи, са Exodus, Trust Wallet и Coinomi Wallet, като всчички работят както с iOS, така и с Android. Има и много други, затова потърсете в интернет и четете коментари и ревюта на потребители, ако тези не Ви устройват.

За начало можете да започнете с Exodus и постепенно да се ориентирате в обстановката.

Недостатък на повечето мобилните портфейли за много валути е, че са със затворен код, т.е. софтуерът им не е публичен и не може да се провери сигурността им. Затова трабва да се използват с едно наум и все пак да се обмисли варианта дали не е по-добре да се използва индивидуално приложение за всяка отделна валута, тъй като обикновено почти всяка валута има поне 1 „официален“ портфейл, който е с отворен код.

Уеб базирани портфейли

Друг вариант за портфейл е да съхраняваме криптовалута ни (по точно да боравим нея) в уеб портфейли, което макар и лесно (защото ще се логваме с потребителско име и парола), не е никак препоръчително за големи суми. В този случай реално се доверяваме на 100% на сайта, който ще използваме.

А това е много рисково, защото не можем да получим никакви гаранции за състоянието на сайта в бъдеще и за възможността да си възстановим средствата ако се случи нещо с него.

Много хора използват Crypto.com за уеб портфейл и съхраняват криптовалутата си там, но това е по-скоро платформа за крипто търговия и други операции и не бих го категоризирал като класически портфейл. Като цяло не препоръчам дългосрочно съхранение на криптовалута в портфейл/приложение/сайт, върху който нямаме абсолютен контрол.

Книжни портфейли / Paper wallets

Книжните портфейли бяха много популярни в миналото, когато все още липсваха модерните хардуерни и мобилни портфейли. Те се създават със специален софтуер, който генерира публичен адрес и частен ключ за него. Така тази информация може да бъде принтирана и да разполагаме с портфейла на хартия.

Проблемът с подобни портфейли е, че те се използват много по-трудно от алтернативите и в повечето случаи не са достатъчно сигурни. На теория могат да са сигурни, но само ако са генерирани по много специфичен начин, какъвто със сигурност повечето хора не биха използвали. За да са сигурни, те трябва да бъдат създадени в компютър, който повече няма да бъде свързан с интернет, да се използва специален софтуер, за който е 100% сигурно, че няма задни вратички, да се принтира само с принтер, който също не може да се свързва с интернет и т.н. Преди години имаше един много популярен сайт, чрез който можеха да се генерират книжни портфейли и беше сравнителни сигурен години наред. Докато в момент момент на хората не започнаха да им изчезват парите от книжните портфейли, генерирани от там.

Книжните портфейли са интересна идея, но бих я оставил в миналото и не бих ги препоръчал за хора, които не са абсолютно сигурни какво правят.

Често задавани въпроси

Мога ли да си държа криптото на борсата/сайта и да мина без портфейл?

На теория може. За някои това може и да е по-лесният начин, тъй като в борсата се логвате с имейл и парола, както и в останалите сайтове и няма нищо ново в процедурата.

Но трябва да имате предвид, че много борси са били хаквани в миналото и не винаги засегнатите потребилите са били компенсирани за загубите им. Ако ползвате борса, задъжително трябва да активирате двуфакторна аутентикация за профила ви в борсата И за имейл акаунта ви, с който влизате в тази борса. Това донякъде ще защити поне личния ви профил в борсата и ще направи по-трудно някой хакер да се логне от ваше име. Но не можете да се защитите по никакъв начин, ако самата борса бъде хакната и бъдат източени нейните резерви. Което се е случвало неведнъж. Някой път борсата поема удара и покрива щети, но някой път загубата е за сметка и на самите потребители.

Ако използвате някаква по-малка и не много реномирана борса, тогава има риск някой ден и цялата платформа да изчезне под различен предтекст и никога повече да не видите средствата си. Това също се е случвало.

Важно е да знаете, че ако държите криптото си в някой сайт, то реално нямате пълен контрол върху тези „ваши“ средства. Те се намират в сайта и сайтът ви просто ви е обещал, че ще ви ги предостави, ако си ги поискате. Вероятно сайтът ще си изпълни обещанието, но никога не можете да сте сигурни дали това наистина ще стане.

Силата на биткойн и криптовалутите е именно в това, че предоставя на хората възможността да притежават някакъв финансов актив без да са под контрола на някоя компания или институция. Това обаче е възможно единствено ако ползваме крипто портфейл и съхраняваме криптото си чрез него.

Аналогията е да държим златни монети в някой банков сейф или да ги притежаваме лично.

Каква е цената на един крипто портфейл?

Всички мобилни портфейли за биткойн или други криптовалути са безплатни. Платени са единствено хардуерните портфейли, като цената зависи от производителя и конкретния модел.

Ledger Nano S е на цена от 119 лева, Ledger Nano X е 299 лева, а BitBox02 е 129 евро.

Има ли крипто портфейл на български език?

От хардуерните портфейли, изброени по-горе, само софтуерът на BitBox02 поддържа български език. Към началото на 2022 година Ledger и Trezor (с техните софтуери Ledger Live и Trezor Suite) не поддържат български превод.

От мобилните портфейли за биткойн в статията, Blue Wallet е единственият, поддържащ български език и то само частично. Според мен обаче Muun е по-лесен за използване, макар и да е изцяло на английски – просто има много по-опростен дизайн.

Какво става с криптовалутата ми ако си загубя портфейла?

Ако сте следвали инструкциите при инсталирането и използването на портфейла, би трябвало да нямате проблем и да можете да си въстановите много лесно достъпа до криптовалутата на друго устройство.

При използване на портфейл за първи път, в повечето случаи той ще ни покаже 12 или 24 тайни думи („фраза за възстановяване“,  „seedphrase“ или „mnemonic“), които са именно начина ни за възстановяване на портфейла при загубено или повредено устройство. Ако сме записали тези думи на сигурно място, трябва да си свалим отново портфейла на новото ни устройтво (или да си поръчаме нов хардуерен портфейл) и там чрез функцията „restore“ или „I have a wallet“ да въведем запазените ни думи. Това ще ни върне достъпа до средствата.

Някои портфейли използват други методи за бекъп и възстановяване (а не чрез такива тайни думи), но принципът е подобен.

Ако не сме запазили подобни думи или другите инструкциите за бекъп, то няма да можем да направим нищо и ще трябва да приемем средствата ни за загубени.


Препоръки

Използвал съм Ledger няколко години, но според мен BitBox02 вече е най-добрият портфейл за биткойн и етириум. С него се работи изключително лесно, софтуерът за него поддържа български език и за мен е най-сигурният от списъка.

Ако искаме да съхраняваме обаче много различни криптовалути (т.н. алткойни), тогава все пак ще трябва да изберем някой от моделите на Ledger, защото те поддържат по-голямо разнообразие от криптовалути.

Във всички случаи обаче, има смисъл да инвестираме в хардуерен портфейл, само ако инвестицията във крипто е за поне 1000 лева. Преди това просто няма смисъл и за по-малки суми може би е по-добре временно да седят директно на борсата (ако е достатъчно сигурна) или в краен случай на някой мобилен портфейл (също временно).

Който и електронен портфейл за криптовалута да изберете, задължително следвайте инструкциите вътре в него за backup, така че да си защитите средствата и да можете да си ги възстановите на ново устройство при евентуална загуба на сегашното.

Обикновено това значи да запишете 12 или 24 думи (популярни още като „фраза за възстановяване“,  „seedphrase“ или „mnemonic“) на лист хартия и да не ги споделяте с никой. Важно е да знаете, че тези думи (или други инструкции, ако портфейлът използва различен метод) осигуряват директен достъп до криптовалутата, която притежавате и управлявате чрез портфейла.

Всеки, които има достъп до тези думи, може да открадне средствата ви на мига, без да е нужно да има достъп до самия портфейл. Затова е изключително важно да не споделяте думите за възстановяване с абсолютно никой и в никакъв случай да НЕ ги записвате на компютър, телефон, имейл, в някой сайт, приложение или дори и да ги снимате с телефон или фотоапарат.

Ако портфейлът има други инструкции, различни от фраза за възстановяване, следвайте ги дословно и не споделяйте информацията за възстановяване с никой.

В интернет е пълно с измамници, които ще се опитат да ви подведат да им дадете въпросните думи. Може да се представят за хора от екипа на някой портфейл или други „специалисти“.  Те ще искат „да ви помогнат да си създадете портфейл“, „да си активирате или валидирате“  портфейла или подобна схема, чиято единствена цел е да ви накарат да си въведете тайните думите някъде. Ако го направите – ще изгубите абсолютно всичко на момента, затова внимавайте и не се доверявайте на никакви съвети на лични съобщения, предлагащи ви каквато и да е „помощ“.

Успех! 🙂

Имаш въпрос?

Ако имате допълнителни въпроси по темата, споделете в коментарите и ще се опитам да отговоря. Ако Ви интересува нещо друго, за което все още няма статия в блога - попитай в страницата с въпроси.


8 мнения за “Крипто портфейл – какво е, как се ползва и видове”

 1. Здравейте, имам 2 питания.

  Аз имам софтуерен портфейл. Както прочетох приложението(Trustwallet) не дава автоматично частния ключ. В приложението се генерират само защитните фрази. Необходимо ли е да търся начин да си запиша и частния ключ?

  Говорим си с приятели и ми твърдят че най добре и да не давам пари е хартиеният протфейл, но той пак минава през разни софтуери за да се създаде и ми е малко съмнителен.

  Хардуерният гледам цените варират между 120-500лв, но не ми се дават 10% от сумата с която бих работил в момента (да някога може да стане голяма или да купя още).

  Благодаря и лека вечер.

  Отговор
  • Модерните портфейли (вече всички) не показват директно частните ключове, а само фраза за възстановяване (seed phrase). От тази фраза реално произлизат частните ключове, така че ако имате подобна фраза, реално имате и частните ключове. Има софтуери, които могат да покажат частните ключове, които произлизат от дадена фраза, но това няма смисъл. Дори и Trust портфейла да спре да работи, чрез въпросната фраза ще можете да си възстановите достъпа до средствата, като въведете фразата (а не частните ключове) в друг софтуерен портфейл.

   Прав сте за хартиените портфейли. Те МОГАТ да са сигурни, но само ако са генерирани по МНОГО специфичен начин, какъвто със сигурност повечето хора не биха използвали. А именно в компютър, който никога повече няма да бъде свързан с интернет, чрез специален софтуер, за който е сигурно, че няма задни вратични и т.н. Не бих ги препоръчал за хора, които не са абсолютно сигурни какво правят.

   Според мен е по-сигурно да съхранявате в Кракен 500-1000 лева, отколкото на телефон, но всеки трябва да си прецени за него. Ако инвестираната сума надвиши 10 пъти стойността на портфейла, за мен е абсолютно задължително да се инвестира в сигурен портфейл, но отново – всеки сам трябва да си прецени какъв риск е склонен да поеме. Ledger Nano S е само 120 лева и е достатъчно сигурен, а Bitbox02 е 240 лева и за мен е от най-добрите и сигурни на пазара.

   Успех. 🙂

   Отговор
   • Благодаря много за отговорите. Изясниха ми се нещата. Това за хартията ми го твърдят хора занимаващи се с койните от година и повече. За това исках аз да си го изясня за хартиеният, защото си го мислех точно по същия начин като вас.

    Отговори ми и на последният въпрос.. и аз мисля че инвестираното трябва да надвиши цената на протфейла поне няколко пъти (от 5-6 нагоре) за да има файда.

    Понеже евтиният вариант(нано с) можеш пак само през компютър да се върже, ако компютъра е заразен или хакнат, въпросният секюрити чип пази фразите (ключа). Това че не е опен сорс и с изтичането на данни е малко…. под въпрос.

    Отговор
    • Понеже евтиният вариант(нано с) можеш пак само през компютър да се върже, ако компютъра е заразен или хакнат, въпросният секюрити чип пази фразите (ключа). Това че не е опен сорс и с изтичането на данни е малко…. под въпрос.

     Като цяло е сигурен и той. За бюджетен вариант около 100 лева, няма равен. Но аз не мога да им простя гафа с изтичането на данни и затова препоръчвам при възможност BitBox02, който така или иначе е и по-сигурен софтуерно и хардуерено.

     Отговор
 2. Много добра статия, тъкмо я изпратих на няколко френда. И аз препоръчвам trust wallet на телефона за дребни суми и отделно nano x за дълго и сигурно съхранение на останалото.

  Отговор

Вашият коментар