Имаш въпрос?

Ако имаш въпрос за биткойн и криптовалутите, за други потенциални инвестиции, за ранното пенсиониране или за нещо друго, за което все още няма статия в блога – попитай в секцията с коментарите по-долу и ще се опитам да отговоря максимално изчерпателно.

изгодно ли е да се копае криптовалута

Изгодно ли е да се копае криптовалута

Често възниква въпросът дали е изгодно да се копае биткойн, етириум или друга криптовалута. Като цяло е доста сложно да се отговори еднозначно, защото отговорът зависи от много неща.

заглавна снимка на статията как да харчим пари от крипто без да продаваме и без да дължим данъци

Как да харчим пари от крипто без да продаваме и без да дължим данъци

В статията няма съвети за укриване на данъци. Всичко описано е напълно легално и според данъчните разпоредби - просто трябва да подходим малко по-креативно.

Kаква криптовалута да купя

Лично аз предпочитам да инвестирам в проекти, в които наистина вярвам, че променят света и за които мисля, че ще са тук и след десетки години, а не просто такива, които единствено целят да повишат цената си временно и след това да се продадат на нищо неподозиращи начинаещи.

Кои банки работят с криптовалути

Ако банката ни блокира паричния превод към някоя крипто платформа - трябва да сменим банката, да сменим платформата или да използваме някакъв посредник.

bitcoin hardware wallets compared

Кой хардуерен портфейл за криптовалути е най-добър

Най-сигурният начин за съхранение на биткойн и други криптовалути е чрез хардуерен портфейл, наподобяващ USB флашка. Но кой е най-добрият?

Как да продам биткойн

Виж най-популярните методи за продажба на биткойн и други криптовалути и избери кой е точният за теб.

Как да се регистрирам в bitcoin

Никак. Това е все едно да се опитаме да се регистираме в златото, в долара, или в еврото. Но можем да закупим и притежаваме bitcoin.

как да купя криптовалута от български сайт, кракен и бинанс

Как да купя криптовалута през 2022 – помощно ръководство

Вижте кои са най-добрите методи за покупка на криптовалута както от български сайт, така и от международна борса като Kraken или Binance.

Как да купя биткойн през 2022 – бързо, лесно и евтино

Ще разгледаме бързи, лесни и евтини методи за покупка на биткойн, етер и други популярни криптовалути.

Как да изпратим пари от България към биткойн борса

Избягването на скъпите такси на българските банки вече е възможно, с помощта на няколко нови онлайн алтернативи.

19 мнения за “Имаш въпрос?”

  • Здравейте. Не разбирам какво точно искате да си купите от Outsidia, тъй като не продаваме нищо – единствено пишем статии и ръководства в блога.

   Отговор
  • За първи път го чувам. Страницата е супер постна, няма много информация и предлагат „гарантирани 25% лихва“. Изглежда ми много съмнително и не бих се занимавал с тях. Даже и не знам как сте попаднали на този проект. Най-известната платформа за лихва от крипто е Celsius, като в блога има и конкретна статия за Celsius, в която има и инфо как да се депозира биткойн или друга криптовалута.

   Отговор
 1. Здравейте, затруднявам се да открия фирмена сметка в щатска валута /когато трябва да избирам вида валута САЩ изобщо не фигурира като данни/. Бихте ли ме упътили?

  Отговор
 2. Здравейте, преведох пари от другата ми сметка в Wise и ми бяха върнати обратно, не разбирам защо не влязоха в сметката на wise, къде сгреших? Благодаря

  Отговор
 3. Здравейте. Гледма че има доста включили се хора, малко извън темата. Ако може от някой компетентен да искаже мнение. Ако не е тайна. Има ли смисъл сега да се прави машина за копаене за етериум, или не при появата на етериум 2.0? Да кажем че имам вариант да си внеса хубави карти които да копаят със 50/55mhs на 90/95w за цена около 1000лв за 1 бр карта. Наблюдавам че доста хора си пускат риговете за продан, ще исчезне ли нацяло тази индустрия с копаенето ?

  Отговор
  • Здравейте. Преместих въпроса към друга тема.

   Ако искате да видите дали ще ви е изгодно, трябва да проверите някой eth mining calculator в google и да въведете данните, които имат за копачката и най-вече цената на електроенергията, защото тя е най-големият разход. Ето един пример. Ако се въведат данните от вас (за електричество съм сложил 14 цента, което е 24 стотинки – толкова е горе долу дневната тарифа в БГ или ако се отчита с една скала, то излиза, че ще се печели по около $50 на ден. Ако сте обаче юридическо лице, тогава токът ще е много по-скъп и ще варира във времето, така че трябва да го съобразите в изчисленията.

   Другото важно е, че трудността на копаене постоянно се покачва, защото се появяват все повече копачи. За последната година – от февруари 2021 до февруари 2022, хашрейтът се е увеличил от 380 TH/s до 960 TH/s, което значи, че ако в момента за 1 месец печалбата ще е $50 месец, ако темпът продължи и през следващата година така, тогава след 12 месеца печалбата за месец ще е под $20, а след още една година – под $8. И тук трябва да видите кога точно се очаква да си избиете първоначалното вложение. Трябва да сметнете максимално добре всичко, като предвидите горе долу с колко ще се увеличава общия хаш рейт (и съответно трудност), за да можете да предвидите какви ще са ви приходите след време. Трудно може да се предвиди и каква ще е цената на ETH през тези следващи месеци и години, но това също е важно, защото получавате ETH при копаене, а не директно $. Възможно е и картата да изгори ако е стара, което също трябва да се предвиди.

   Тези, които си продават картите, в повечето случаи продават карти от по-стари поколения, с които вече не е изгодно да се копае или изобщо не са си направили правилно сметката първоначално.

   Що се отнася до ETH2, засега се предвижда да стане 2023-та, а вероятно ще се отложи във времето, така че би трябвало да имате поне 1 година за копаене.

   Както виждате, отговорът не толкова прост и зависи от много неща, които са изключително променливи.

   Отговор
 4. ЗА ДА ИЗТЕГЛЯ ПАРИТЕ СИ СЪС ДЕБИТНАТА КАРТА НА CRYPTO.COM ТРЯБВА ЛИ ДА СЪМ ПРОДАЛ ПРЕДВАРИТЕЛНО ВАЛУТАТА СИ И ДА БЪДЕ ВЪВ FIAT WALLET.

  Отговор
  • Ако имате криптовалута в Crypto.com и искате да я изтеглите в лева чрез банкомат, трябва първо да я продадете за евро в приложението. Така еврото ще отиде във Fiat Wallet. След това трябва да направите Top Up на дебитната карта, т.е. да я заредите, като използвате еврото от Fiat Wallet-а.

   Отговор
  • Ако вече притежавате криптовалута, няма как да я продадете без да дължите данък върху реализираната печалба. Но можете да не я продавате, а да я ползвате като залог и срещу нея да изтеглите кредит – описал съм метода в тази статия.

   Друг вариант, за който обаче трябва доста по-предварително планиране, е да не купувате директно биткойн, а някоя акция или etf, който следи максимално точно цената на биткойн и се търгува на борса в ЕС (продажбите на акции на регулирани пазари в ЕС не се облагат с данък печалба). Мога да опиша по-подробно и това в някакъв момент, но за момента цената на компанията Microstrategy се движи много подобно с тази на биткойн.

   Това се дължи на факта, че от Microstrategy изкупуват биткойн с всички възможни налични и заети средства и компанията им се разглежда вече почти като ETC върху биткойн (макар и фактически да не е така и подобна инвестиция да крие различни рискове от полупката директно на биткойн).

   Отговор
  • Не бих казал, че е късно за биткойн, дори напротив. В момента се предполага, че около 1-2% от населението имат биткойн или друга криптовалута, така че сме още в началото. Пазарната капитализация на биткойн е само около 10% от тази на златото, 1% от фондовия пазар, 0.5% от имотите (които се използват за съхранител на стойност), 0.5% от държавните облигации и т.н.

   Ако биткойн достигне пълния си потенциал, би могъл да достигне до пазарна капитализация от $50-200 трлн., което е 50-200x спрямо сегашната цена. Ще напиша и по-подробна статия за това дали сме закъснели за биткойн, но за момента можете да видите новата статия Каква криптовалута да купя. Там съм споменал някои от валутите, но като цяло не искам да давам конкретни съвети, защото трябва човек сам да достигне до отговорите на този въпрос.

   Отговор

Вашият коментар