Имаш въпрос?

Ако имаш въпрос за биткойн и криптовалутите, за други потенциални инвестиции, за ранното пенсиониране или за нещо друго, за което все още няма статия в блога – попитай в секцията с коментарите по-долу и ще се опитам да отговоря максимално изчерпателно.

заглавна снимка на статията как да харчим пари от крипто без да продаваме и без да дължим данъци

Как да харчим пари от крипто без да продаваме и без да дължим данъци

В статията няма съвети за укриване на данъци. Всичко описано е напълно легално и според данъчните разпоредби - просто трябва да подходим малко по-креативно.

Kаква криптовалута да купя

Лично аз предпочитам да инвестирам в проекти, в които наистина вярвам, че променят света и за които мисля, че ще са тук и след десетки години, а не просто такива, които единствено целят да повишат цената си временно и след това да се продадат на нищо неподозиращи начинаещи.

Кои банки работят с криптовалути

Ако банката ни блокира паричния превод към някоя крипто платформа - трябва да сменим банката, да сменим платформата или да използваме някакъв посредник.

bitcoin hardware wallets compared

Кой хардуерен портфейл за криптовалути е най-добър

Най-сигурният начин за съхранение на биткойн и други криптовалути е чрез хардуерен портфейл, наподобяващ USB флашка. Но кой е най-добрият?

Как да продам биткойн

Виж най-популярните методи за продажба на биткойн и други криптовалути и избери кой е точният за теб.

Как да се регистрирам в bitcoin

Никак. Това е все едно да се опитаме да се регистираме в златото, в долара, или в еврото. Но можем да закупим и притежаваме bitcoin.

Как да купя биткойн

Ще разгледаме бързи, лесни и евтини методи за покупка на биткойн, етер и други популярни криптовалути.

Как да изпратим пари от България към биткойн борса

Избягването на скъпите такси на българските банки вече е възможно, с помощта на няколко нови онлайн алтернативи.

8 мнения за “Имаш въпрос?”

 1. ЗА ДА ИЗТЕГЛЯ ПАРИТЕ СИ СЪС ДЕБИТНАТА КАРТА НА CRYPTO.COM ТРЯБВА ЛИ ДА СЪМ ПРОДАЛ ПРЕДВАРИТЕЛНО ВАЛУТАТА СИ И ДА БЪДЕ ВЪВ FIAT WALLET.

  Отговор
  • Ако имате криптовалута в Crypto.com и искате да я изтеглите в лева чрез банкомат, трябва първо да я продадете за евро в приложението. Така еврото ще отиде във Fiat Wallet. След това трябва да направите Top Up на дебитната карта, т.е. да я заредите, като използвате еврото от Fiat Wallet-а.

   Отговор
  • Ако вече притежавате криптовалута, няма как да я продадете без да дължите данък върху реализираната печалба. Но можете да не я продавате, а да я ползвате като залог и срещу нея да изтеглите кредит – описал съм метода в тази статия.

   Друг вариант, за който обаче трябва доста по-предварително планиране, е да не купувате директно биткойн, а някоя акция или etf, който следи максимално точно цената на биткойн и се търгува на борса в ЕС (продажбите на акции на регулирани пазари в ЕС не се облагат с данък печалба). Мога да опиша по-подробно и това в някакъв момент, но за момента цената на компанията Microstrategy се движи много подобно с тази на биткойн.

   Това се дължи на факта, че от Microstrategy изкупуват биткойн с всички възможни налични и заети средства и компанията им се разглежда вече почти като ETC върху биткойн (макар и фактически да не е така и подобна инвестиция да крие различни рискове от полупката директно на биткойн).

   Отговор
  • Не бих казал, че е късно за биткойн, дори напротив. В момента се предполага, че около 1-2% от населението имат биткойн или друга криптовалута, така че сме още в началото. Пазарната капитализация на биткойн е само около 10% от тази на златото, 1% от фондовия пазар, 0.5% от имотите (които се използват за съхранител на стойност), 0.5% от държавните облигации и т.н.

   Ако биткойн достигне пълния си потенциал, би могъл да достигне до пазарна капитализация от $50-200 трлн., което е 50-200x спрямо сегашната цена. Ще напиша и по-подробна статия за това дали сме закъснели за биткойн, но за момента можете да видите новата статия Каква криптовалута да купя. Там съм споменал някои от валутите, но като цяло не искам да давам конкретни съвети, защото трябва човек сам да достигне до отговорите на този въпрос.

   Отговор

Вашият коментар