Реших да инвестирам в биткойн, сега какво?

Биткойн е най-добрата форма на пари, създавана някога и никога не е твърде късно да започнете да го използвате. За последните 10 години това е и най-добрият актив за спестяване, предпазване срещу обезценяването на традиционните валути и справяне с цензурата и архаичната система на банките.

В същото време биткойн е и силно спекулативен актив с огромни и резки движения в цената, но затова – по-надолу.

Първо ще споделя 2 от най-популярните метода за покупка на биткойн, но задължително прочетете цялата статия и информацията след това, за да се да се ориентирате поне малко и да се подготвите така, че да минимизирате риска от измами.

Присъедини се към групата ни във фейсбук, за да следиш последните публикации.


Покупка

Ако искате да инвестирате еднократно някаква по-малка сума и да платите по банков път в лева, то един от най-бързите и лесни варианти е да се използва български сайт, какъвто е Altcoins.bg.

Таксата за покупка на биткойн при тях е около 2% и тъй като са българска компания, банковите преводи винаги преминават към и от тях и не би трябвало да има проблем да се направи дори и по-голям превод, вкл. до 30000 лева. Свързването с екипа и съпорта също е много по-лесно, за разлика от повечето международни сайтове за покупка на биткойн. В блога има и подробни инструкции със снимки за покупка на криптовалута от Altcoins

Ако искате да инвестирате по-голяма сума, тогава можете да използвате и някоя от борсите за криптовалути като Kraken. При тях таксите са под 0.3% и затова се препоръчват за по-големи покупки, например за над 2000 евро. Вижте подробните инструкции за покупка на криптовалута от Кракен.

Имайте предвид обаче, че българските банки не обичат преводите към крипто борси и е възможно да ви откажат подобен трансфер. Тогава може да се наложи да си направите регистрация в някоя онлайн банка, да преведете евро от банката ви към онлайн банката, а след това от там да ги изпратите към Kraken. Може и да не се наложи, но ако банката ви спре превода, погледнете статията Кои банки работят с криптовалути и изберете някой от препоръчаните методи в началото.

В статията Как да купя биткойн са описани още много варианти за покупка, така че ако искате повече подробности – проверете там. За начало можете да се спрете на един от двата метода по-горе.

Задължителна информация

Вероятно вече сте прочели статията Какво е биткойн и знаете в какво точно инвестирате. Ако не сте – започнете първо от там. Това е основата – не може да купувате нещо, без да знаете какво точно е то и за какво се използва.

Не инвестирайте повече, отколкото сте готови да загубите. Има хиляди и дори милиони хора, които са убедени в биткойн и бъдещето му, но всяка финансова операция и всеки финансов инструмент крие риск, така че винаги имайте едно наум. Би било безразсъдно да вкарате всичките си пари в биткойн или да търгувате с пари на заем.

Никой не знае каква ще е цената на биткойн утре или след 1 година, затова не слушайте прекалено много експерти, технически анализатори или врачки. Статистически погледнато обаче, ако за последните 12 години някой е купил биткойн и го е притежавал поне 4 години, то той със сигурност е бил на печалба в края на 4-те години.

Цената на биткойн е изключително променлива, така че трябва да сте готови за това. Има множество спадове от 20% за денонощие, а когато се навлезе в т.н. „мечи пазар“, може да има и дълготраен спад с над 80%. Когато това стане, не трябва да се паникоьсвате и да продавате на загуба, както правят повечето новодошли. Обикновено това са най-добрите методи за покупка и именно тогава купуват големите и дългосрочните инвеститори. Прочетете статията за биткойн циклите и променливата му цена, както и какво да правим по време на спад.

Биткойн не е схема за бързи пари. Ако сте имали очаквания, че ще вкарате едни пари, ще цъкнете 2-3 копчета и след няколко седмици ще сте милионери, то това няма стане. Ако някой ви обещае подобно нещо и се вържете на схемите и съветите му, почти със сигурност в края ще имате по-малко пари, отколкото в началото. Успяват само най-добрите, търпеливите и съобразителните. Но не и наивните.

Поне през първата година, опитайте да притежавате само биткойн, докато се ориентирате в обстановката. Обикновено начинаещите често губят пари, инвестирайки в някой случаен токен/криптовалута, за който са чули в youtube или фейсбук, но в крайна сметка се е оказал измама или pump & dump схема за обиране парите на новобранците.

Няма правилен или грешен метод в избора дали да инвестирате голяма сума еднократно или да я разпределите в различни периоди. Междинен вариант е да инвестирате 50% от планираната сума сега, а останалата част да разпределите поравно в рамките на 4 месеца или 4 тримесечия. Направете каквото прецените според вашите усещания. В крайна сметка е много по-важно да притежавате някой актив дълго време, отколкото да се опитвате да уцелите най-подходящия момент. От там идва и изразът „time in the market beats timing the market“.

Измамници и кражби

Най-важно нещо при биткойн и другите криптовалути е сигурното съхранение и боравене с тях. Биткойн не е защитен и подсигурен от никоя банка и правителство и трансакциите са невъзвръщаеми. Ако пратите биткойн на някой, никой не може да върне парите ви обратно, освен получателят. Няма на кой да се оплачете и няма на кой да звъннете. Няма биткойн компания, биткойн мрежата няма управител, няма и собственик.

В интернет е пълно с измамници, които искат да откраднат биткойните ви и могат да използват множество похвати за това. Не се подлъгвайте да участвате в схеми за бързо забогатяване, да купувате ботове за търговия или да изпращате биткойн на някой, който ще ви прати повече в замяна. И в никакъв случай НЕ приемате съвети от някой, който се опитва да ви помогне на лично съобщение да си създадете портфейл някъде, да ви го верифицира, да ви създаде акаунт в някой сайт или подобни глупости.

Всичките тези начинания имат ЕДИНСТВЕНАТА цел да откраднат биткойните ви. А когато това стане, няма да можете да направите нищо по въпроса, така че внимавайте много и се съмнявайте във всичко! Ако се колебаете за нещо – не участвайте.

Ако имате нужда от помощ, можете да попитате в някой публичен форум или в някоя фейсбук група като тази на блога или на Sofia Crypto Meetup и да приемате съвети САМО от публични коментари, които могат да бъдат проверени от останалите четящи. Игнорирайте ВСИЧКИ съвети и „помощ“ на лични съобщения, защото именно те ще са хората, които ще се опитат да ви измамят, скрито от останалите.

Вече говорих с хора, които са били намерени в инстаграм или фейсбук на лични съобщения и са били накарани да мислят, че получават помощ за създаване на портфейл, а всъщност са били просто подведени да загубят хиляди евро.

Не приемайте никаква помощ на лични съобщения. Игнорирайте и блокирайте всеки човек, който иска да ви помогне на лично съобщение.

Портфейли и съхранение

Най-сигурният начин да боравите с биткойн е чрез хардурен портфейл като BitBox02 или Ledger. Купувайте ги само от официалните сайтове и спазвайте ВСИЧКИ инструкции, указани от производителя.

В статията за крипто портфейлите има повече информация за това как работят портфейлите, какви видове има и как да ги използваме безопасно.

Портфейлите на компютър (особено на Windows) са изключително несигурни и не трябва да използвате такива в никакъв случай.

Повечето крипто портфейли имат инструкции за възстановяване чрез т.н. backup code, seed phrase, mnenomic seed, 12-24 тайни думи или друг метод. Това значи, че ако загубите портфейла си (без значение дали е хардуерен портфейл или мобилен портфейл на телефона), ще можете да възстановите средствата си чрез въпросния backup code, seed phrase или съответни инструкции.

Това обаче значи, че всеки човек, който се сдобие до тези инструкции или тайни думи, ще може да открадне всичките ви средства и вие няма да можете да направите нищо по въпроса.

Затова е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО важно да не споделяте тези кодове/думи с никой и да ги съхранявате само на хартия и на сигурно място. Не трябва да ги снимате, да ги записвате на телефон, компютър, да си ги пращате по имейл, да ги принтирате или да ги въвеждате в каквото и да било дигитално устройство, защото има много голям риск вируси или хакери да се сдобият до тези тайни инструкции и да откраднат средствата ви.

Хардуерните портфейли имат и допълнителен ПИН код за отключване. Който има физически достъп до хардуерния ви портфейл, заедно с ПИН кода ви, ще може да открадне средствата ви. Ако няма достъп до ПИН кода или до хардуерения ви портфейл, но все пак намери инструкциите за възстановяване (backup code / seed phrase), ПАК ще може да открадне средствата ви.

Т.е. ако някой намери само хардуерния ви портфейл или само ПИН кода ви, това не е фатално. Фатално е ако намери и двете. Или ако намери инструкциите за възстановяване, които трябва да съхранявате по-сигурно и от самия портфейл (и задължително на различно място).

Ако се регистрирате в КАКЪВТО и да е сайт за покупка на криптовалута, абсолютно задължително е да активирате допълнителна защита на акаунта ви чрез 2FA метод (ако сайтът го поддържа). Това обикновено става чрез инсталиране на допълнително мобилно приложение като Google Authenticator, Authy или Microsoft Authenticator, генериращо допълнителен код, който трябва да въвеждате заедно с потребителското име и паролата при всеки опит за влизане в сайта.

Освен акаунта ви в сайта за търговия, задължително е да защитите с 2FA метод и имейла ви, който сте използвали за регистрация там. Това е така, защото ако някой успее да хакне и да влезе в имейла ви, чрез функционалността „забравена парола“ ще успее да се сдобие до всичките ви акаунти във всички сайтове, които сте ползвали с този имейл.

Подробно ръководство за горните 2 стъпки има в статията Как да търгуваме безопасно на биткойн борса.

Успех!

Имаш въпрос?

Ако имате допълнителни въпроси по темата, споделете в коментарите и ще се опитам да отговоря. Ако Ви интересува нещо друго, за което все още няма статия в блога - попитай в страницата с въпроси.


Вашият коментар