Мит: Биткойн не е истински пари

Ако цигарите и солта може да се използват като пари, тогава какво са парите?

Парите са всичко, което служи като средство за размяна. А средство за размяна е всичко, което е широко прието като средство за плащане. В Румъния между 70-те и 90-те години, например, цигарите Kent са служели като средство за размяна и са били масово използвани като пари, включително за таксита, хранителни стоки или болнични услуги. Фактът, че те могат да бъдат заменени за други стоки и услуги, ги е направило пари.

Присъедини се към групата ни във фейсбук, за да следиш последните публикации.


В историята има всякакви периоди, в които са се ползвали различни стоки или предмети за пари. Като започнем от камъните Раи и мидените черупки преди хилядолетия, преминем през солта и добитъка през средновековието и стигнем до златото, а след това и до хартиените пари.

Парите в историята са се определяли от хората и това, което правят. Когато хората използват нещо като средство за размяна, то се превръща в пари. Ако хората започнат да приемат тенис топки като плащане за повечето стоки и услуги, тогава тенис топките биха били пари. Естествено, в един момент държавите са видяли, че могат да упражняват контрол върху населението чрез парите и могат да манипулират парите, създавайки повече и повече от тях и съответно са решили да вземат монопола върху този сектор, но това не винаги е било така и не значи, че винаги ще бъде така.

Не е нужно парите да бъдат емитирани от централна банка, защото парите не винаги са били емитирани от централна банка. Не е нужно дори и да имат стабилна стойност, защото венецуелският боливар или зимбабвийският долар не са били никак стабилни последните години, пък все пак са „пари“.

Функции на парите

Парите изпълняват три основни функции. По дефиниция те са средство за размяна, но също служат като разчетна единица и като средство за съхранение на стойност.

Подобно на традиционните държавни фиатни пари, Bitcoin (BTC) също може и дори вече изпълнява тези функции. Милиони хора по света използват биткойн – правят трансакции с него, пазаруват с него или съхраняват спестяванията си в него.

„Биткойн се използва от много малко хора, затова не е пари“

Не е нужно целият свят да използва биткойн, за да бъде наречен пари.

Българският лев се използва само от 7 млн. души или само 0.09% от населението на планетата, а все пак се приема за пари. А биткойн има ДЕСЕТКИ ПЪТИ повече притежатели. А има и много по-малки държави от България с „по-малки“ валути и те все пак са „пари“.

„Цената му е силно променилива и затова не става за съхранение на стойност“

Факт е, че краткосрочно цената на биткойн е силно волатилна. За една година цената му може да се покачи 10-20 пъти, а след това да се срине с 80%. Но дългосрочно биткойн се е доказал като изключително добро средство за съхранение на стойност, а когато говорим за спестявания или инвестиции, трябва да гледаме именно това.

Да, биткойн може да не е подходящ инструмент да съхраняваме 100% от наличните ни пари, защото винаги трябва да имамаме свободни средства за няколко месеца, но е доста добро място за тази част от парите ни, която няма да ни трябват за по-дълъг период и все пак искаме да ги съхраним сигурно, без да се обезценяват.

Не можем да кажем, че не става за нещо, след като хората вече го използват именно за това нещо. Подобно на предишната точка, не е нужно цялото население да изполва някой актив, за да може активът да има приложение или стойност.

Тук дори може да се каже, че биткойн е много по-добър инструмент за дългосрочно съхранение на стойност от традиционните пари, защото доларът, еврото и ВСЯКА друга валута се обезценяват изключително много през годините и в крайна сметка губят практически цялата си стойност.

Доларът например е загубил над 95% от покупателната си стойност за последните 100 години. През 1933-та година $1 е можел да закупи 10 бири, през 1944 г. – 20 бутилки Кока-Кола, а сега – едва едва може да се купи и 1 кафе с него. Това се случва, защото банките постоянно създават все по-голямо количество от тези пари и съответно обезценяват съществуващите пари от преди това. При биткойн това не може да се случи, защото може да има само 21 млн. биткойна и те не могат да се увеличат.

загуба на покупателната стойност на долара за последните сто години

„Биткойн не се използва за разчетна единица“

Попитайте някого в Япония какво е платил за нещо и той ще ви отговори, цитирайки цената: „Платих 1500 йени за това суши“. Ако попитате някой в Южна Африка колко струва една Кока-Кола, той ще ви каже „10 ранда“. Но и двете неща не говорят нищо за хората в Европа.

Разчетната единица зависи от контекста, в който се използва. Ако направите покупка в онлайн магазин и търговецът приема само биткойн, разчетната единица ще бъде биткойн. Ако продава само в определена държава, вероятно цената ще бъде публикувана във валутата на тази държава. Фирмите, които се занимават с добив на биткойн, както и хората, които използват биткойн за съхранение на спестяванията си, вероятно използват биткойн за разчетна единица.

Тъй като живеем в свят с над 150 различни валути, можем да имаме всякакви разчетни единици, включително и биткойн.

Характеристики на парите

Всяка една форма на пари, без значение дали е държавна валута или нещо, което хората са решили, че е подходящо за тази цел (както в примера с цигарите), трябва да има няколко важни характерстики. Формата на пари трябва да бъде издръжлива, преносима, делима, заменяема, дефицитна и разпознаваема.

Издръжливост: Биткойните не се износват или изхабяват – те съществуват завинаги. Докато все още има компютри, поддържащи мрежата (а те са хиляди по целия свят, включително и сателити в космоса), биткойн ще е 100% издръжлив. Биткойните не могат да бъдат унищожени, както физическите пари и са много по-трайни от фиатните валути или благородните метали.

Преносимост: Биткойн е цифрова валута и това я прави изключително преносима. С всеки един телефон можем да прехвърлим неограничено количество биткойн до всяка точка на света само за няколко минути. Нещо, което е невъзможно с всички досегашни форми на пари досега и е абсолютна иновация.

Делимост: Всеки BTC се дели на 100 000 000 по-малки части, наречени сатошита, което позволява на потребителите да извършват транзакции от всякакъв размер.

Заменимост: Всеки BTC или сатоши е взаимозаменяем с друг. Това позволява криптовалутата да се използва като средство за размяна с всеки човек навсякъде по света.

Недостиг: Може да има само 21 000 000 BTC, като милиони от тях може и вече да са загубени завинаги. Предлагането на биткойн е много по-ограничено от инфлационните фиатни валути, които нямат ограничение за това в какво количеството могат да бъдат създадени.

Разпознаваемост: Има широко разпространено приемане на BTC като метод на плащане за физически лица и компании, а цялата индустрията продължава да се развива и расте с всеки изминал ден.

Биткойн притежава всички характеристики на парите. А ако някоя форма на пари има всичките тези качества, то е необходимо единствено доверие в системата и нарастваща популярност, за да може да съхранява и стойност. При биткойн системата може да се промени изключително трудно, така че доверието е налице, а популярността и приемането му от все повече хора, компании, институции и дори държави, е налице. Да, биткойн вече е официално признат за пари дори и в някои държави. Ако можете да приемете, че канадският долар, мексиканското песо или турската лира са пари, то можете да направите същото и за биткойн.

Имаш въпрос?

Ако имате допълнителни въпроси по темата, споделете в коментарите и ще се опитам да отговоря. Ако Ви интересува нещо друго, за което все още няма статия в блога - попитай в страницата с въпроси.


Вашият коментар