Българска борса за криптовалути

Много хора се чудят дали има добра българска борса за криптовалути, но истината е, че реално няма нито една българска борса.

Има сайтове за директна покупка и продажба на крипто, но те не предлагат функционалностите на истинските борси за криптовалута като Kraken.com или Binance.com. Големите международни борси имат няколко основни преимущества:

 1. Предлагат изключително голям набор от криптовалути, докато сайтовете за директна покупко-продажба обикновено имат не повече от 10, а обикновено и доста по-малко.
 2. Таксите при борсите са много ниски – винаги под 0.5% и често под 0.2% за всяка покупка или продажба.
 3. Освен покупка на криптовалута чрез традиционна валута като евро и последваща продажба пак за евро, в тези борси можем да разменяме една криптовалута за друга, например биткойн (BTC) за етер (ETH) или етер за Nano.Това става като търгуваме с т.н. валутни двойки. Ако искаме да закупим биткойн с евро, търгуваме с двойка BTC/EUR. Ако искаме да закупим Nano с ETH или реално да разменим етер за нано, тогава търгуваме с двойка NANO/ETH. Всяка борса предлага различни валутни двойки по своя преценка.
 4. При българските сайтове за покупка, можем единствено да закупим или продадем криптовалута на цената, която е в момента. При истинските борси, можем да заложим различна цена (чрез т.н. лимитирана поръчка или limit order) и поръчката да се изпълни само ако борсовата цена достигне тази, което ние сме посочили.

  Т.е. ако цената на 1 биткойн в момента е €30000, можем да пуснем лимитирана поръчка „купува“ при цена от €28000 EUR. Поръчката няма да се изпълни мигновено, ами само ако цената достигне €28000. Ако никога не достигне тази цена, поръчката няма да бъде изпълнена.

  Съответно ако цената все още е €30000, можем да пуснем поръчка „продава“ при цена от €40000 и продажбата да се осъществи само ако цената достигне €40000.


Важно уточнение е, че българските банки правят проблеми при преводи от и към известните борси за криптовалути, затова ако искате по-подробна информация за това как и къде да купите или продадете крипто, най-добре вижте по-подробните статии – как да купя биткойн и как да продам биткойн.

Ако пък все пак се интересувате от български сайт за покупка на криптовалути, а не от българска борса, това са най-известните:

 • bonex.bg – според сайта оскъпяването е около 1.5%, което е най-доброто от всички български сайтове, но се предлагат само по-основни криптовалути.
 • Altcoins.bg – имат най-голямо разнообразие от криптовалути, като предлаганите валути са Bitcoin, Ether, Litecoin, Stellar, Dash, Monero, zCash, Ripple и др. Оскъпяването за Bitcoin, Ether и Litecoin е 2.5 – 3%, а за останалите варира около 4 – 5%. Имат и физически магазин, в който се продават крипто портфейли.
 • crypto.bg – оскъпяването е около  2.5%.
 • xChange.bg – оскъпяването тук е с около 3%, като има възможност и за плащане с дигитален портфейл като phyre, A1 wallet и Pay by Vivacom. Предлагат се основни валути като Bitcoin, Ether, Litecoin и някои стейбъл койни. Верификацията на профила тук е автоматична, което значи, че покупката би станала по-бързо от други места.
 • Можем да използваме и фейсбук групи като тази за размяна на криптовалути, но това не се препоръчва за начинаещи, тъй като има по-голям риск да ни измамят ако не знаем точно какво правим.

Макар и не борси за криптовалути, изброените български сайтове могат да помогнат ако искаме да се сдобием с криптовалута по-бързо и с по-малко нерви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *