Българска борса за криптовалути – коя е най-добра?

Ако търсите коя е най-добрата българска борса за криптовалути, то няма да намерите нито една такава. В България просто няма традиционни борси за криптовалути.

Има сайтове за директна покупка и продажба на крипто, които също ще ни свършат работа, макар и да не предлагат пълните функционалностите на истинските международни борси за криптовалути.

Присъедини се към групата ни във фейсбук, за да следиш последните публикации.


Ако ви интересува просто лесен начин за покупка на криптовалута от България, а не международните крипто борси, то списъкът по-долу ще ви свърши работа. Това са най-големите и известни български сайтове и търговци на криптовалута у нас.

 • Altcoins.bg – имат най-голямо разнообразие от криптовалути, като някои от тях са Bitcoin, Ether, Nano, Litecoin, Stellar, Dash, Monero, USDC, DAI и др. Оскъпяването за Bitcoin е около 2.2%, а за почти всички останали е 2.5 - 3.5%. Имат и физически магазин, в който се продават крипто портфейли.

  В блога има подробно ръководство със снимки за това как да купим криптовалута от Altcoins.

  Ако при регистрацията използвате промо код outsidia, ще получавате 0.4% бонус от всяка направена поръчка. Бонусът ще се натрупва в акаунта ви и ще можете да го ползвате за други покупки след това.
 • crypto.bg – оскъпяването е около  2.5%, като предлагат биткойн и етер.
 • xChange.bg – оскъпяването тук е с около 3%, като има възможност и за плащане с дигитален портфейл като phyre, A1 wallet и Pay by Vivacom. Предлагат се основни валути като Bitcoin, Ether, Litecoin и някои стейбъл койни. Верификацията на профила тук е автоматична, което значи, че покупката би станала по-бързо от други места.
 • bonex.bg – според сайта оскъпяването е около 1.5%, но се предлагат по-малко криптовалути.
 • Избягвайте групите за размяна на криптовалути във фейсбук и другите социални мрежи, защото ако сте начинаещи е почти сигурно, че някой ще ви измами. Игнорирайте и блокирайте всеки, който ви пише на лично съобщение и иска да ви „помогне“ да инвестирате или да си създадете портфейл – всичките са измамници.

Имайте предвид обаче, че големите международни борси имат няколко основни преимущества пред директните търговци на криптовалута:

 1. Крипто борсите предлагат изключително голям набор от криптовалути, докато сайтовете за директна покупко-продажба обикновено имат не повече от 10, а дори и по-малко.
 2. Таксите при борсите са много ниски – обикновено под 0.25% за всяка покупка или продажба.
 3. Освен покупка на криптовалута чрез традиционна валута като евро и последваща продажба пак за евро, в тези борси можем да разменяме една криптовалута за друга, например биткойн за етер или етер за Nano. Това става като търгуваме с т.н. валутни двойки. Ако искаме да закупим биткойн с евро, търгуваме с двойка BTC/EUR. Ако искаме да закупим Nano с ETH или реално да разменим етер за нано, тогава търгуваме с двойка NANO/ETH. Всяка борса предлага различни валутни двойки по своя преценка.
 4. При българските сайтове за покупка, можем единствено да закупим или продадем криптовалута на цената, която е в момента. При истинските борси, можем да заложим различна цена (чрез т.н. лимитирана поръчка или limit order) и поръчката да се изпълни само ако борсовата цена достигне тази, която ние сме посочили.
  Т.е. ако цената на 1 биткойн в момента е €30000, можем да пуснем лимитирана поръчка „купува“ при цена от €28000. Поръчката няма да се изпълни мигновено, ами само ако цената достигне €28000. Ако никога не достигне тази цена, поръчката няма да бъде изпълнена. Съответно ако цената все още е €30000, можем да пуснем поръчка „продава“ при цена от €40000 и продажбата да се осъществи само ако цената достигне €40000.

Можете да видите кратката статия, в която съм споменал някои от по-известните борси за криптовалути или подробното ръководство за крипто борсата Кракен.

Имаш въпрос?

Ако имате допълнителни въпроси по темата, споделете в коментарите и ще се опитам да отговоря. Ако Ви интересува нещо друго, за което все още няма статия в блога - попитай в страницата с въпроси.


4 мнения за “Българска борса за криптовалути – коя е най-добра?”

 1. В такъв случай защо мога да тегля само до 50 000лв годишно? И ако е така мога ли в такъв случай да подарявам валута на друг или примерно ако премина границата мога ли да продължа с преводи но да пращам по друга банкова сметка, т.е на друг човек? Също още се чудех банките не искат ли някакво обяснение/причина за превода?
  И се чудех при наличен хардуерен портфейл от там как мога да си изкарам парите от дадена валута, смисъл какво ни търсят като имаме само една обща фразата за възстановяване на всички налични валути?

  Отговор
  • В такъв случай защо мога да тегля само до 50 000лв годишно? И ако е така мога ли в такъв случай да подарявам валута на друг или примерно ако премина границата мога ли да продължа с преводи но да пращам по друга банкова сметка, т.е на друг човек?

   – Най-вероятно това е лимит на борсата/платформата, която използвате. В Кракен например лимитът за теглене е €100000. Отиването в чужбина няма значение, както и към коя сметка изпращате парите (освен това би трябвало да можете да теглите фиатни пари само към сметки на Ваше име). Проверете точно какъв е лимитът на платформата, защо е такъв и ако не Ви устройва, опитайте да прехвърлите криптовалутата в друга платформа с по-високи лимити и след това да продадете и изтеглите фиатните пари (EUR, BGN и т.н.) от там.

   Също още се чудех банките не искат ли някакво обяснение/причина за превода?

   – Най-вероятно в някакъв момент ще поискат такова. Не е ясно обаче как ще реагират на отговора – може и да се опитат да Ви закрият сметката, но това са догадки.

   И се чудех при наличен хардуерен портфейл от там как мога да си изкарам парите от дадена валута, смисъл какво ни търсят като имаме само една обща фразата за възстановяване на всички налични валути?

   – Ако съхранявате някаква криптовалута чрез Ваш портфейл, можете да изпратите съответната криптовалута към борса/платформа/сайт, където да я продадете за фиатни пари, ако това желаете. Фразата за възстановяване е само за Вас и в никакъв случай не трябва да я споделяте с никой, нито да я записвате на телефони, компютри, имейли, сайтове и т.н.

   Отговор
 2. Прегледах всички теми. Бяхте много описателни, благодаря за информацията!
  Не разбирам обаче как седи въпроса с ДДС-то? То включено ли е при покупка на криптовалута от рандом сайт или трябва да правя някакви документи …. ?

  Отговор
  • Криптовалутите са финансови активи и върху сделките с тях не се начислява ДДС. Т.е. купуват се без ДДС и се продват без ДДС, подобно на акциите.

   Отговор

Вашият коментар