Българска борса за криптовалути

Имаш въпрос?

Ако имате допълнителни въпроси по темата, споделете в коментарите и ще се опитам да отговоря.

Ако Ви интересува нещо друго за биткойн и криптовалутите, за други потенциални инвестиции, за ранното пенсиониране или за нещо, за което все още няма статия в блога - попитай тук.


4 мнения за “Българска борса за криптовалути”

 1. Прегледах всички теми. Бяхте много описателни, благодаря за информацията!
  Не разбирам обаче как седи въпроса с ДДС-то? То включено ли е при покупка на криптовалута от рандом сайт или трябва да правя някакви документи …. ?

  1. Криптовалутите са финансови активи и върху сделките с тях не се начислява ДДС. Т.е. купуват се без ДДС и се продват без ДДС, подобно на акциите.

 2. В такъв случай защо мога да тегля само до 50 000лв годишно? И ако е така мога ли в такъв случай да подарявам валута на друг или примерно ако премина границата мога ли да продължа с преводи но да пращам по друга банкова сметка, т.е на друг човек? Също още се чудех банките не искат ли някакво обяснение/причина за превода?
  И се чудех при наличен хардуерен портфейл от там как мога да си изкарам парите от дадена валута, смисъл какво ни търсят като имаме само една обща фразата за възстановяване на всички налични валути?

  1. В такъв случай защо мога да тегля само до 50 000лв годишно? И ако е така мога ли в такъв случай да подарявам валута на друг или примерно ако премина границата мога ли да продължа с преводи но да пращам по друга банкова сметка, т.е на друг човек?

   – Най-вероятно това е лимит на борсата/платформата, която използвате. В Кракен например лимитът за теглене е €100000. Отиването в чужбина няма значение, както и към коя сметка изпращате парите (освен това би трябвало да можете да теглите фиатни пари само към сметки на Ваше име). Проверете точно какъв е лимитът на платформата, защо е такъв и ако не Ви устройва, опитайте да прехвърлите криптовалутата в друга платформа с по-високи лимити и след това да продадете и изтеглите фиатните пари (EUR, BGN и т.н.) от там.

   Също още се чудех банките не искат ли някакво обяснение/причина за превода?

   – Най-вероятно в някакъв момент ще поискат такова. Не е ясно обаче как ще реагират на отговора – може и да се опитат да Ви закрият сметката, но това са догадки.

   И се чудех при наличен хардуерен портфейл от там как мога да си изкарам парите от дадена валута, смисъл какво ни търсят като имаме само една обща фразата за възстановяване на всички налични валути?

   – Ако съхранявате някаква криптовалута чрез Ваш портфейл, можете да изпратите съответната криптовалута към борса/платформа/сайт, където да я продадете за фиатни пари, ако това желаете. Фразата за възстановяване е само за Вас и в никакъв случай не трябва да я споделяте с никой, нито да я записвате на телефони, компютри, имейли, сайтове и т.н.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *