Финанси

За биткойн и криптовалутите, за балоните и спукването им, за криптоборсите и търговията чрез тях, за новите финасови стартъпи, за управление на парите ни, както и за някои други идеи – виж следните статии.

Каква е разликата между блокчейн и биткойн

Ако някога сте се чудили каква е разликата между двете, тази статия е за вас.

трите фази на мечия пазар

Трите фази на мечия пазар

Има 3 фази на мечия пазар. Тъкмо влязохме във втората.

проблеми при договорите за поддръжка на общи части в затворени комплекси

Бъдете внимателни с договорите за поддръжка при покупка на имот

Ако смятате да се сдобиете с недвижим имот в затворен комплекс, почти със сигурност имотът ще върви заедно с договор за поддръжка на комплекса и общите части в него. И условията по него няма да са добри.

добив на биткойн

Щатът Ню Йорк е напът да забрани копаенето на биткойн

Сенатът на Ню Йорк в петък одобри законопроект за забрана на добив (т.н. копаене) на криптовалути в щата след гласуване на първо четене.

графика с бик и мечка

Предупреждение: Това не е началото на биткойн бичи пазар, а просто мечи капан

Макар и да са възможни временни ръстове в цената през месец юни, не може да се игнорира възможността за ново, по-дълбоко дъно.

какво е сатоши

Мога ли да купя биткойн за 100 лева? Какво е сатоши?

Тъй като биткойн е делим на тези по-малки части, не е нужно да закупувате цял биткойн - можете да закупите само част от него, например 0.1 BTC, 0.05 BTC или дори само 0.001 биткойна.

изгаряне на метан от газови и петролодобивни компании

Според ESG проучване добивът на биткойн може да елиминира въглеродните емисии с 5.32%

Добивът на биткойни може да елиминира 5.32% от всички глобални парникови емисии. Това представлява 23% от всички глобални емисии на метан: повече от половината от целта на UNEP за намаляване на метана.

актуална инвестиционна измама с биткойн или други криптовалути

Актуална инвестиционна измама с криптовалути

Вече говорих лично с няколко човека, които са измамени по този начин, така че тази схема е особено актуална в момента.

уорън бъфет казва, че биткойн е ненужно изкуствено злато

Биткойн е свобода

87% от хората са родени в авторитарни държави или в държави със обезценяваща се валута, без свобода на словото или неработеща правосъдна система. За всички тези хора биткойн е единствената им спасителна лодка.

коя биткойн борса е най-добра и евтина за чести покупки на биткойн

Най-доброто място за чести покупки на Bitcoin

Ако купувате Bitcoin често и не искате да го оставяте на борсата, а да го изтегляте към ваш портфейл, то трябва да имате предвид таксите за теглене от различните платформи. Защото често тези такси са по-високи, отколкото очакваме.

еволюцията на парите - биткойн

Мит: Биткойн не е истински пари

Това дори не е труден за оборване мит. Биткойн притежава характеристиките и може да изпълни всичките функции на парите.

рисунка с хора, използващи биткойн на различните континтенти, формиращи мрежови ефект

Защо да харчите биткойните си, вместо само да ги пазите

Ако през 2010 година Laszlo не беше изхарчил 10 000 биткойна за 2 пици и хората не се разделяха със стотици биткойни, за да пазаруват анонимно в Silk Road преди години, сега нямаше да сме тук.

бинанс - депозиране и теглене на пари

Как да депозираме пари в Binance и да купим криптовалута

Binance е най-голямата борса за криптовалути в света с едни от най-ниските такси на пазара - под 0.1% на сделка.

bonex мнения

Bonex – мнения и коментари

Ако сте използвали Bonex досега, моля оставете впечатлението си от тях в секцията с коментарите, за да е полезно и за други хора.

покупка на биткойн от българия от altcoins.bg

Покупка на биткойн от България чрез Altcoins.bg

Altcoins предлагат най-голямото разнообразие от криптовалути в България, като таксата им за биткойн е около 2%, а за другите криптовалути - около 3%.

дигиталните валути на централните банки срещу биткойн

Мит: Дигиталните валути на централните банки (CBDCs) ще заместят биткойн

Цифровите валути на централните банки (CBDCs) са нещо изключително различно от биткойн и не представляват заплаха за него. Но със сигурност представляват заплаха за финансовата независимост на отделния човек.

купи биткойн с дебитна и кредитна карта без такси

Купи биткойн с дебитна карта до края на февруари с 0% такса

Купи биткойн с дебитна или кредитна карта без никакви такси.

изгодно ли е да се копае криптовалута

Изгодно ли е да се копае криптовалута

Често възниква въпросът дали е изгодно да се копае биткойн, етириум или друга криптовалута. Като цяло е доста сложно да се отговори еднозначно, защото отговорът зависи от много неща.

trust wallet портфейл за криптовалути - мнения и коментари

Trust Wallet – мнения и коментари

Trust Wallet е много популярен крипто портфейл под формата на мобилно приложение за iOS и Android, който поддържа множество криптовалути. Какво обаче предлага и достатъчно сигурен ли е?

стейкване и печелене на avax лихва с avalanche

Как да печелим 7-9% лихва от Avalanche (AVAX)

Ако имате Avalanche токени и смятате да ги държите дългосрочно, можете да ги стейкнете или да ги отдадете на други хора и да започнете да получавате доходност под формата на AVAX лихва.

печели DOT лихва с polkadot в celsius

Как да стейкнем Polkadot и да печелим 12% лихва

Вижте как да печелите DOT лихва от Polkadot токените, които имате. Polkadot поддържа стейкване на ниво протокол и може да се направи директно през Polkadot мрежата, то това е сравнително сложен процес, който не е за всеки. Можем да улесним цялата процедура, ползвайки сайт като Kraken, който да направи стейкването за нас.

Как да стейкнем CRO токена и да печелим 12% лихва

Ако имаме CRO токен и смятаме да го държим дългосрочно, то можем да го стейкнем бързо и лесно в DeFi портфейл и да получаваме допълнителна лихва върху него, вместо просто да седи така и да не носи никаква доходност.

алтернатива на p2p и банковия депозит - печелене на лихва в евро

Алтернатива на банковия депозит и P2P платформите с 10.2% лихва

Ако не сте започнали да спестявате или да инвестирате, сега е добър момент да започнете. Общата препоръка е да имате спестени средства, които да са достатъчни да покрият разходите ви за от 3 до 6 месеца, а всяка сума над това да бъде инвестирана в по-доходоносни инструменти. Къде обаче да стоят тези спестени средства?

как да печелим matic лихва с polygon в celsius

Как да печелим 9.10% лихва от Polygon (MATIC)

Искате ли да печелите MATIC лихва от Polygon (MATIC) токените, с които разполагате? Има много лесен вариант за това. Polygon поддържа стейкване на ниво протокол, но там доходността може да е по-ниска и трябва да плащаме такси за мрежата на ETH, затова има и друг, по-доходоносен вариант.

как да печелим лихва с ethereum етириум eth

Как да печелим лихва от Етириум

Ако вече имаме Етириум, има много лесен начин да печелим пари от него. Можем да го депозираме в специална платформа, в която да го отдадем на заем и да получаваме лихва като заплащане.

Как да печелим 6.5% лихва с Биткойн

Ако вече имаме Биткойн и искаме да печелим пари от него, то има много лесен начин за това. Биткойн мрежата не поддържа стейкване (staking), както някои други блокчейни, но това не е проблем. Можем да го депозираме в специална платформа и да го отдадем на други хора и компании, като така ще получим лихва за услугата.

биткойн не е измама

Мит: Биткойн е измама

Биткойн е несъвместим с дефиницията за измама. Той е форма на дигитални пари, каквито не е имало никога досега. Биткойн е публично благо и няма как да бъде измама, защото никой не обещава нищо с него.

vivid money онлайн банка с дебитна карта с до 25% кешбек

Vivid Money – онлайн банка, метална карта и кешбек до 25%

Vivid Money е онлайн банка и електронен портфейл с много безплатни функционалности, както и различни бонуси и кешбек програми.

Данъци – деклариране на доходи от акции, P2P и крипто

Ако имаме каквито и да е доходи извън заплата от трудов договор, трябва да подадем данъчна декларация за тях като физическо лице и в повечето случаи да платим данък върху тях.

Наименования на европейските фондови борси

Тъй като при повечето инвестиционни посредници борсите са изписани със съкращения, понякога е трудно да се ориентираме на коя борса се извършва сделката.

Мит: Цената на биткойн може да падне до 0 лв.

Стойността на биткойн не идва от някакво централно място и никой не я определя еднолично, затова единственият начин да падне до абсолютна нула е ако всички биткойн притежатели решат едновременно, че активът им не струва нищо.

50$ бонус при регистрация в Celsius

Celsius e платформа, в която можем да депозираме различни криптовалути и да получаваме лихва върху депозита си.

Мит: Биткойн е вреден за околната среда

Биткойн не заплашва околната среда, а е единствената възможна технология, даваща ѝ някакъв шанс. Проблемът е в сегашната икономика и парична система.

биткойн митове - биткойн е пирамида

Мит: Биткойн е пирамида

Биткойн е просто компютърна програма и парична система, която не споделя никоя от характеристиките на финансовите пирамиди или Понци схемите и няма нищо общо с тях.

Мит: Не мога да си позволя биткойн, защото е много скъп

Цената на единица биткойн няма значение, защото можем да закупим само части от него. А ако сравняваме цялата му пазарна капитализация, то все още е изключитено подценен спрямо алтернативните му активи.

как да инвестирам в биткойн и какво да правя

Реших да инвестирам в биткойн, сега какво?

Биткойн е най-добрата форма на пари, създавана някога и никога не е твърде късно да започнете да го използвате. За последните 10 години това е и най-добрият актив за спестяване и предпазване срещу обезценяването на традиционните валути.

Мит: Крах на Tether / USDT би повлиял негативно на биткойн

Tether и евентуалният му край e една от най-големите опорни точки срещу биткойн, но както и другите, тази също е много преувеличена.

Заглавна снимка на статията биткойн се срина, какво да правя

Цената на биткойн се срина, какво да правя?

В общия случай - нищо. Или по-добре - да използваме възможността, за да закупим допълнително количество биткойн с отстъпка.

заглавна снимка комикс на статията ако бях купил по-рано биткойн

Ако бях купил биткойн по-рано

"Ако бях купил биткойн, когато цената му беше под $1000, вече щях да съм милионер". Това е нещото, което всеки казва и си мисли, когато стане дума за биткойн. Само че това не е толкова лесно.

Защо количеството на парите в обращение е важно?

Ако парите в обращение се увеличат, без да се увеличат произведените стоки, хората просто ще имат повече пари, с които да си купят същите стоки, а това ще доведе до увеличението на цената им.

Може ли биткойн да достигне до $2 милиона

Може ли биткойн да достигне $2 млн. и какво трябва да се случи, за да стигнем до този момент?

Как да разпознаваме върховете в цената на биткойн

Намирането на върховете не е точна наука, но техническият анализ и данните за активността в биткойн мрежата могат да ни дадат определени насоки.

Логаритмична графика с цената на биткойн с включените халвинги

Биткойн цикли и защо цената му е толкова променлива

С времето резките движения ще стават все по-плавни, но това би се случило едва когато по-голямата част от населението е запозната с биткойн, начина му на функциониране и дори притежават част от него.

Асен Василев показва неразбиране на биткойн

Защо Асен Василев греши за биткойн

Асен Василев наскоро показа пълно неразбиране на биткойн, споделяйки нелепи и грешни тези. В тази статия опровергавам всичките му твърдения.

Дългосрочна инвестиция за новородено или малко дете

През годините детето ни може да натрупа сериозна сума пари от раждането, парични подаръци или ако сме решили да заделим средства за бъдещето му. Какво обаче да направим дългосрочно с тези пари и как ги предпазим поне от инфлацията?

заглавна снимка на статията как да харчим пари от крипто без да продаваме и без да дължим данъци

Как да харчим пари от крипто без да продаваме и без да дължим данъци

В статията няма съвети за укриване на данъци. Всичко описано е напълно легално и според данъчните разпоредби - просто трябва да подходим малко по-креативно.

заглавна снимка за статията - крипто обезпечени заеми

Крипто обезпечен заем в евро без доказване на доходи

Принципът на крипто обезпечените заеми е, че трябва да предоставим определена криптовалута като обезпечение или залог и срещу този залог можем да получим заем в евро.

биткойн не е обезпечен но това не е проблем

Мит: Биткойн не е обезпечен с нищо и затова няма стойност

Биткойн не е обезпечен с нищо, но това е изцяло търсен ефект. Именно тази негова характеристика му позволява да бъде единствената напълно независима валута.

Начална снимка на статията за биткойн борси

Борса за криптовалути

В борсите за криптовалути са най-подходящи за по-големи сделки или редовна търговия, защото таксите там са ниски. Има стотици различни борси, но бих ограничил препоръките си само до няколко от тях.

ibkr delink from karoll brokers

Как да си прехвърля акаунта от Карол към Interactive Brokers в 3 стъпки

Процесът по прехвърляне е много лесен и отнема максимум 1 седмица, като има само 3 стъпки.

Kаква криптовалута да купя

Лично аз предпочитам да инвестирам в проекти, в които наистина вярвам, че променят света и за които мисля, че ще са тук и след десетки години, а не просто такива, които единствено целят да повишат цената си временно и след това да се продадат на нищо неподозиращи начинаещи.

заглавна снимка на статията за създаване на биткойн портфейл

Създаване на биткойн портфейл – как да започнем?

Най-лесният начин за създаване на биткойн портфейл е да си инсталирате специално приложение на телефона.

Какво е биткойн и защо е важен

Биткойн е най-добрата създавана някога парична система и форма на пари. Тя е с най-добри перспективи за съхранител на стойност и с уникални възможности за финансови операции, каквито не са били възможни никога досега.

Актуална цена на биткойн

Цената на 1 биткойн може да изглежда висока, но е важно да се отбележи, че всеки биткойн е делим и можем да притежаваме само частица от него, например 0.01 или дори по-малко.

Кои банки работят с криптовалути

Ако банката ни блокира паричния превод към някоя крипто платформа - трябва да сменим банката, да сменим платформата или да използваме някакъв посредник.

Ревю на Crypto.com – мнения и коментари

Crypto.com е платформа с над 10 млн. потребилите, предлагаща метални дебитни карти с кешбек, търговия с криптовалути, стейкване и други.

Покупка на апартамент или живот под наем

В българската народопсихология няма нищо по-важно от децата и собственото жилище, като второто е и най-добрата инвестиция, която може да направи човек. Дали обаче е така?

bitcoin hardware wallets compared

Кой хардуерен портфейл за криптовалути е най-добър

Най-сигурният начин за съхранение на биткойн и други криптовалути е чрез хардуерен портфейл, наподобяващ USB флашка. Но кой е най-добрият?

Българска борса за криптовалути – коя е най-добра?

Няма български борси за криптовалути, но все пак има няколко надеждни сайта, от които можем да купим или продадем криптовалута в България.

Как да продам биткойн

Виж най-популярните методи за продажба на биткойн и други криптовалути и избери кой е точният за теб.

Как да се регистрирам в bitcoin

Никак. Това е все едно да се опитаме да се регистираме в златото, в долара, или в еврото. Но можем да закупим и притежаваме bitcoin.

curve blue card

Curve – картата, която обединява всички останали

Картата Curve обединява всичките ни дебитни и кредитни карти в едно, а освен това ни носи и редица безплатни екстри.

крипто портфейли - ledger nano s, bitbox02, muun мобилен портфейл и лимитирано bitcoin лего

Крипто портфейл – какво е, как се ползва и видове

Тук ще намерите всичката информация за крипто портфейлите, която ви интересува - какво е крипто портфейл, как се създава и използва портфейл за криптовалута, какви видове има, кои са най-сигурните портфейли и други.

портфейл за криптовалути ledger nano x

Ledger Nano X – Bluetooth портфейл за криптовалути

Ledger Nano X е последно поколение портфейл за криптовалути от компанията Ledger. Той е наследник на популярния Nano S, от който са продадени над 1.3 млн. броя.

Transferwise - Wise - featured image

Wise – мнения, въпроси и коментари (TransferWise)

Традиционните банки и високите им такси вече са отживелица и е време да потърсим алтернатива.

CoolWallet S – мобилен хардуерен портфейл за Биткойн

Компактен и удобен крипто портфейл с размер на дебитна карта.

Как да изпратим Биткойни с оптимална такса

Изчислението на таксите при транзакции не винаги е лесно. Или поне не беше до този момент.

превод на пари по банкова сметка в чужбина

Как да направим превод на пари по банкова сметка в чужбина

Лесни международни преводи към всякакви валути на ниски цени.

как да купя криптовалута от български сайт, кракен и бинанс

Как да купя криптовалута през 2022 – помощно ръководство

Вижте кои са най-добрите методи за покупка на криптовалута както от български сайт, така и от международна борса като Kraken или Binance.

Как да купя биткойн през 2022 – бързо, лесно и евтино

Ще разгледаме бързи, лесни и евтини методи за покупка на биткойн, етер и други популярни криптовалути.

заглавна картинка за статията упътване за борсата кракен

Кракен – борса за криптовалути

Кракен е една от най-големите и популярни борси за криптовалути. Има много ниски такси за търговия - под 0.3% на сделка и е една от най-сигурните на пазара.

secure cryptocurrency trading

Как да търгуваме безопасно на биткойн борса

Ако търгуваме на борса с биткойни или с други криптовалути, най-важното нещо, което трябва да направим, е да си създадем сигурен акаунт, който е труден за разбиване.

Ledger Nano S – хардуерен портфейл за Биткойн

Ledger Nano S е последно поколение хардуерен портфейл за Bitcoin и други круптовалути, като гарантира сигурното им съхранение и боравене с тях.

Как да изпратим пари от България към биткойн борса

Избягването на скъпите такси на българските банки вече е възможно, с помощта на няколко нови онлайн алтернативи.