Мит: Биткойн е пирамида

Едно от най-разпространените и в същото време невярно описание за биткойн е, че той е пирамида или Понци схема. Подобна характеристика обаче може да се даде само от някой, който просто не е запознат със същината на биткойн или начина, по който функционира.

Присъедини се към групата ни във фейсбук, за да следиш последните публикации.


Финансовите пирамиди или Понци схемите са организации, които обещават сигурни и бързи печалби и при които ранните членове получават заплащане директно от вноските на новите членове. Новите членове също получават част от вече натрупаната „печалба“, за да бъдат убедени, че схемата настина работи. Така те ще могат да инвестират още по-голяма сума, както и да доведат и въвлекат още нови хора. В един момент обаче вече няма достатъчно нови хора, които да осигурят печалба на всички по-стари членове, схемата започва да се пропуква, а основателите прибират внесената сума от всички участниците и бързо се покриват.

При финансовите пирамиди няма реална дейност, производство или предлагане на някаква услуга, която наистина да генерира печалба. Единствено се разпределят парите на новодошлите към по-старите участници.

Пирамидите са обещание за получаване на сигурна и регулярна доходност.

Биткойн е нещо тотално различно.

Биткойн не е организация, не обещава инвестиционни печалби, не генерира доходност и не разпределя пари. Биткойн няма нито управители, нито служители.

С термина биткойн се обозначават 2 неща едновременно – биткойн мрежата и биткойн криптовалутата.

Биткойн мрежата е софтуер, който се намира на хиляди компютри и който съхранява информацията за всички трансакции, направени с валутата биткойн от момента на създаването ѝ. Файлът, който съхранява всички трансакции, се нарича блокчейн, като на всеки 10 минути се обработват и записват новите трансакции в този файл и автоматично се обновява на всички компютри в биткойн мрежата.

Макар и да е вярно, че повечето хора купуват биткойн, защото вярват, че цената му ще се повиши, това не е основание да смятаме биткойн за пирамида. В крайна сметка хората правят същото с множество инвестиционни активи или съхранители на стойност, като недвижимите имоти, акциите, златото и т.н. Биткойн е просто още един инвестиционен инструмент, който хората могат да закупят или продадат.

Ако все повече хора започнат да купуват имоти, то цената на имотите се увеличава. Ако започне да се добива по-малко злато от мините по света, това намалява свободното количество злато на пазара и цената му се увеличава. Това обаче не прави нито недвижимите имоти, нито златото пирамиди. Същото и е с биткойн.

Тъй като единиците биткойн са в ограничено количество, всяко повишено търсене на актива, ще повиши и цената му, както и с всеки друг физически актив по света. Това няма нищо общо с финансовите пирамиди, а единствено с търсенето и предлагането на пазара.

Биткойн не разчита на нови участници

При финансовите пирамиди е нужен постоянен наплив от нови хора, който да генерира обещаната доходност за по-ранните участници. При биткойн това не е нужно, защото мрежата може да функционира напълно ефективно без нови хора и без значение от текущата цена за един биткойн. Дори и да има само 2-ма човека с биткойн, те ще могат да използват напълно ефективно биткойн мрежата, за да прехвърлят актива биткойн помежду си, дори и никога да не дойде трети човек.

Цялата информация за биткойн е публична

Финансовите пирамиди успяват да просъществуват дълго време, защото информацията около тях се пази в тайна. Хората трудно могат да разберат откъде наистина идва обещаната им доходност, защото ако разберат, че са инвестирали в класическа пирамида, бързо ще изтеглят цялата си инвестирана сума и ще застрашат функционирането на схемата.

При биткойн абсолютно всичко е публично. Кодът за софтуерът е публичен и се намира в github, там се дискутират публично и новите предложения за промени по кода. Информация за всички трансакции е налична в т.н. block explorer сайтове, броят на циркулиращите биткойни е ясен, максималният възможен брой биткойни е строго фиксиран, както е известен и темпът на добив на нови биткойни за следващите 100 години.

Биткойн е просто една компютърна програма с отворен код, използваща нова технология и позволяваща съхранението на дигитална информация по начин, който прави манипулирането ѝ невъзможен.

Да, биткойн несъмнено става по-силен с увеличаването на участниците в мрежата, но реално не споделя никоя от характеристиките на финансовите пирамиди и Понци схемите и няма нищо общо с тях.

Имаш въпрос?

Ако имате допълнителни въпроси по темата, споделете в коментарите и ще се опитам да отговоря. Ако Ви интересува нещо друго, за което все още няма статия в блога - попитай в страницата с въпроси.


Вашият коментар