Ако бях купил биткойн по-рано

„Ако бях купил биткойн, когато цената му беше под $1000, вече щях да съм милионер“.

Това е нещото, което всеки казва и си мисли, когато стане дума за биткойн. Само че реалността е съвсем друга и не е толкова лесно, колкото всеки смята.

Присъедини се към групата ни във фейсбук, за да следиш последните публикации.


Историята на биткойн е пълна с ежедневни сривания на цената му с 20% и обикновено това плаши повечето хора и при първия такъв срив веднага бягат да продадат биткойните си, които са купили дори на по-висока цена. Ако тези спадове биха ви разколебали за биткойн и накарали да си мислите, че това може да е краят му, то едва ли бихте издържали на спадовете от по над 80%, които могат да продължат с месеци или дори години.

Вече е имало и подобни сривове в цената с повече от 80% през 2013, 2014, 2018 години и още множество други от по 30, 40 и над 50%.

графика с най-големите спадове в цената на биткойн

Това са периоди, през които в повечето сайтове и телевизии има само негативни новини за биткойн и нагласата е изключително песимистична, а загубите на хартия могат да са за десетки или стотици хиляди.

Сигурни ли сте, че бихте могли да издържите на такъв период и да останете убедени в правотата на инвестицията си в биткойн и да продължите да го държите, без да го продавате при никакви обстоятелства и негативни новини? А още повече – бихте ли купили в такъв момент? Съмнявам се. Просто защото малко успяват. Обикновено е нужно човек да притежава и следи биткойн поне 4 години (един цял биткойн цикъл), за да може да се ориентира поне малко в обстановката и да види, че реално краткосрочните движения в цената му не са определящи.

Но за това е нужно човек да може да изолира действията от емоциите си и да вярва силно в проекта, защото подобни периоди, особено ако човек преминава за първи път през тях, могат да са съсипващи за психиката на човек.

Всеки купува биткойн на цената, на която заслужава.

„Ако бях“ няма място в инвестициите. Ако не сме инвестирали преди 8 години, значи не сме имали знанията за това. Ако не сме продали на върха, значи не сме имали уменията да го разпознаем. Важното е да поемаме отговорност за действията ни и да действаме спрямо наличната ни информация в момента.

биткойн комикс - какво си мислиш, че е да притежаваш биткойн и какво всъщност е

Имаш въпрос?

Ако имате допълнителни въпроси по темата, споделете в коментарите и ще се опитам да отговоря. Ако Ви интересува нещо друго, за което все още няма статия в блога - попитай в страницата с въпроси.


Вашият коментар