Цената на биткойн се срина, какво да правя?

В общия случай – нищо.

Ако се паникьосвате от спадове от 20%, може би не сте твърдо убедени в биткойн и инвестицията си в него или като цяло не сте проучили достатъчно добре в какво инвестирате. В този случай може би трябва да си припомните какво е биткойн и защо е ценен, без значение каква е цената му за деня. Ако и това не помогне, може би наистина биткойн не е за вас и изобщо няма смисъл да го притежавате.

Ако сте тук за бърза печалба, то значи със сигурност не ви е ден. Но ако сте тук дългосрочно и така или иначе не сте имали намерение да продавате, то това е пореденият вълнуващ ден в света на биткойн. Резките спадове са подарък за дългосрочните инвеститори точно толкова, колкото и резките движения нагоре.

Присъедини се към групата ни във фейсбук, за да следиш последните публикации.


Цената на биткойн е изключително променлива, като „сривовете“ от 20% за денонощие са нещо нормално и обикновено цената се възстановява в рамките на няколко дни или седмици. Същото важи и за спадовете от по 30 и 40%, каквито може да има няколко във всеки един период на продължително покачващи се цени (т.н. „бичи“ пазар).

През май 2021 г. имаше срив с 55%, а само 6 месеца по-късно имахме рекордно висока цена.

През септември 2021 г. цената падна с 25%, а само месец след това беше поредният рекорд.

Подобни корекции са здравословни, защото изчистват несигурните играчи, намаляват сделките със заемни средства и поставят една нова основа за цената на биткойн.

В повечето случаи тези корекции са предизвикани от големите играчи, като целта им е да уплашат новобранците и да ги накарат да си продадат биткойните. Въпросните големи играчи използват този момент да закупят големи количества биткойн с отстъпка, а оставят новобранците да гледат следващите нови върхове отстрани.

Хората, които разбират добре биткойн, използват тези моменти, за да купуват, а не да продават. Най-висока доходност може да се постигне, когато масово хората са уплашени и могат да се изкупят активите им на безценица, но за целта трябва да се излезе от масовото мислене на стадото и да се види голямата картина отстрани.

графика с цената на биткойн - спадове и върхове
Голямата картина

В никакъв случай не вярвайте на масовите медии, като телевизии, вестници и сайтове, които в подобен момент обявяват биткойн за обречен или предричат продължителен мечи пазар при 20% спад в цената. Медиите не са специалисти по биткойн и не изследват трансакциите из основи. Обикновено те обслужват нечии интереси, но най-вече търсят посещаемост, защото приходите им идват от това. А гръмките заглавия и всяването на паника работят безуспешно при търсенето на публика.

Ако сте вярвали, че биткойн има смисъл като технология или финансов актив и сте имали конкретна причина да го закупите преди, то би имало смисъл да го продадете сега, само ако тези ваши първоначални вярвания са се променили, но не и защото някой сайт ви казва, че нещата са обречени или защото цената е спаднала рязко. Ако нищо фундаментално не се е променило, а цената се е сринала, това не би трябвало да е основание за действие, тъй като реално няма промяна в самия актив. Дори напротив – вероятно това би бил добър момент за допълнителна покупка, както обикновено правят и хората, които следят биткойн от години.

Да, възможно е в даден момент наистина да има продължителен период, в който цената на биткойн продължава да пада все повече и повече и общият спад да достигне до 80-90%. Обикновено това става веднъж на няколко години и е породено от изключително висок и бърз ръст в цената му преди това, което е предизвикало известно прегряване на пазара.

Това също е нормално и вече се е случвало през 2013, 2014 и 2018 година. Можете да прочетете повече в статията за биткойн циклите. Това вероятно ще продължи да се случва и занапред и не бива да ни изненадва. Подобни спадове обаче също са временни, макар и по-дълготрайни и в крайна сметка отминават.

Ако усещаме, че цената е на много високи стойности и има вероятност да се срине, то естествено не би била лоша идея да продадем, за да можем да закупим след това по-голямо количество биткойн със същите пари. Но ако цената вече се е сринала, то няма абсолютно никакъв смисъл да се паникьосваме и да продаваме на евентуална загуба. Просто трябва да изчакаме търпеливо възстановяването на цената и да използваме възможността за продължително акумулиране на биткойн на изключително ниски цени.

Това обикновено са добри моменти да се образоваме допълнително защо биткойн е ценен, къде по света се използва най-много, с каква цел, както и какво мислят и правят институционалните инвеститори и големите играчи. Вече има достатъчно информация и компании, които проследяват и анализират трансакциите в мрежата на биткойн и може да се прецени какво правят както новите инвеститори, така и дългогодишните. Glassnode правят едни от най-добрите анализи на биткойн мрежата всяка седмица. Би било много по-разумно да действаме според тази информация, а не според временната цена или новини.

Биткойн до момента се е доказал като финансов актив и изглежда, че ще продължи да го има. Не се впечатлявайте от временните спадове и гледайте само в голямата картинка. Обикновено най-добрата стратегия е просто да се купува, при спадове да се правят допълнителни покупки с отстъпка, да не се продава и да се държи поне 4 години. Това е единственият начин да се победят големите играчи в голяма игра, където използват всички средства, за да ни уплашат и да ни принудят да се разделим с биткойните си в най-неподходящия за нас момент.

Имаш въпрос?

Ако имате допълнителни въпроси по темата, споделете в коментарите и ще се опитам да отговоря. Ако Ви интересува нещо друго, за което все още няма статия в блога - попитай в страницата с въпроси.


Вашият коментар