Най-доброто място за чести покупки на Bitcoin

Ако купувате Bitcoin (BTC) често (например всяка седмица или месец) и не искате да го оставяте на борсата, а да го изтегляте към ваш портфейл, то трябва да имате предвид таксите за теглене от различните платформи.

Не препоръчвам Binance и Crypto.com за чести покупки

Макар и таксата за покупка на Bitcoin в Binance да е 0.1%, таксата за теглене от там е между 0.0002 и 0.0005 BTC, което при цена от 50000 лева за Bitcoin, прави между 10 и 25 лева. Т.е. ако купите биткойн за 50 лева и го изтеглите от Binance, това може да ви изяде почти половината от сумата.

При Crypto.com положението е същото, като таксата за теглене на Bitcoin при тях също е 0.0005 BTC.

Kraken

Най-доброто място за периодични и чести покупки на Bitcoin е борсата Kraken. Те имат едни от най-ниските такси за търговия и нищожни такси за теглене на Bitcoin.

В Kraken таксите за покупка са под 0.3%, а таксата за теглене на Bitcoin в основната мрежа е 0.00001 BTC. Това е само 50 стотинки при цена на Bitcoin от 50000 лева. Ако Bitcoin стане 200000 лева, таксата ще бъде само 2 лева.

такси за теглене на биткойн от kraken

А може да бъде по-евтино дори и от това. Ако теглите Bitcoin през Lightning мрежата, тогава тегленето от Kraken е напълно безплатно. Lightning е допълнитена разработка върху Bitcoin, която позволява да се правят мигновени трансакции (т.е. без да чакате 10 минути за одобрение) и то без или почти с никакви такси. За целта просто трябва да имате биткойн портфейл, който поддържа Lightning мрежата на биткойн.

Muun Wallet е един от най-известните биткойн портфейли, който работи както с основната мрежа (on-chain), така и с Lightning мрежата. Можете да изтеглите биткойните си от Кракен безплатно с Lightning към Muun и след това да правите светкавични трансакции към други хора, които използват Lightning портфейли, дори и те да използват друг портфейл, а не Muun. Биткойните от Muun могат да се прехвърлят и към on-chain адрес в основната мрежа във всеки един момент.

Ако имате нужда от помощ за покупката на биткойн, използвайте следното ръководство за Кракен.

Използвайте биткойн портфейл и не дръжте средствата си по борси и платформи

Съхранението на биткойни в борси и сайтове не е препоръчително, защото винаги има риск от хакове или проблеми с платформата, в която седят биткойните. Когато използваме личен портфейл, биткойните се контролират само и единствено от нас. Никой не може да ни ги отнеме и никой не може да ни замрази достъпа до тях.

Именно това е иновацията на биткойн – да можем да притежаваме дигитални пари, върху които имаме 100% контрол. Без блокиране на средства, без затворени акаунти, без спрени преводи.

Един от най-сигурните биткойн портфейли е BitBox02, който представлява малко физическо устройство, подобно на USB флашка. То се свързва към компютър или Android устройство и ни позволява да притежаваме биткойн по най-защитения възможен начин.

биткойн хардуерен портфейл bitbox02

Алтернативно може да се ползва хардуерен портфейл Ledger или Trezor или ако притежавате биткойн за по-малка сума, може и някой мобилен портфейл като Muun.

Общата препоръка е да се използва хардуерен портфейл катo BitBox02 за основните биткойн инвестиции/спестявания, а отделно да имаме мобилен портфейл като Muun, в който държим 50-100 лева в биткойн за ежедневни разплащания.

В статията за крипто портфейлите има повече информация за това какво точно представляват те, как работят и какви видове има.

Имаш въпрос?

Ако имате допълнителни въпроси по темата, споделете в коментарите и ще се опитам да отговоря. Ако Ви интересува нещо друго, за което все още няма статия в блога - попитай в страницата с въпроси.


Вашият коментар