портфейл за криптовалути ledger nano x

Ledger Nano X – Bluetooth портфейл за криптовалути

Ledger Nano X е портфейл за криптовалути от компанията Ledger. Tой е наследник на популярния Ledger Nano S, от който са продадени над 1.3 милиона бройки.

Nano X е с подобна функционалност и работи аналогично, но има някои съществени подобрения. Прочети повече за предшественика му – Ledger Nano S.

Принципът на хардуерните портфейли е, че те съхраняват частните ни ключове за достъп до криптовалутите ни и обикновено наподобяват нещо като USB флашка. Съответно ни трябва и друго устройство, към което да ги свържем и от където да ги управляваме.

Обикновено те се свързват с кабел към компютър, а управлението става чрез специален софтуер, в случая – Ledger Live, който сваляме единствено от официалния сайт на Ledger.

Последно поколение хардуерен портфейл

Най-интересното при Ledger Nano X е, че той притежава Bluetooth®, което го прави много по-мобилен от другите портфейли, защото вече може да се свързва и управлява не само от компютър, ами и с телефон или таблет посредством Bluetooth връзката.

Предшественикът Nano S можеше да работи само с Android (посредством On-the-Go / OTG кабел), защото iPhone има ограничения и не може да комуникира с други устройства, които са свързани с кабел. Новият модел обаче променя това и вече може да работи и с iPhone устройства.

портфейл за криптовалути ledger nano x - bluetooth транзакция

Цялата комуникация, която се осъществява чрез Bluetooth, е криптирана, за да защити от всякакви евентуални заплахи.

Благодарение на безжичната връзка вече можем да използваме Ledger Nano X и за разплащания с приятели или за плащане в търговски обекти, защото работейки с Bluetooth и различни телефони, одобряването на транзакции може да става навсякъде, много по-бързо и лесно.

По-голям екран и променени бутони

Портфейлът за криптовалути вече е с по-голям дисплей и подобрена навигация. На екрана ще могат да се събират повече символи (и ще е нужно по-малко скролиране), а самата навигация ще се осъществява по-лесно защото 2-та бутона от горната страна на портфейла вече са преместени и се намират на лицевата част, като са по-големи и по-лесни за натискане.

портфейл за криптовалути ledger nano x - екран с криптовалути

Сигурност

Ledger Nano X предлага изключително висока сигурност – частните ключове се съхраняват в сертифицирания (CC EAL5+), защитен и изолиран чип, като същият се използва и в други приложения, имащи нужда от висока защита като кредитни карти и паспорти.

Повече памет

За разлика от Nano S, които беше с много ограничена памет и събираше само 4-6 приложения в един и същи момент, новият Ledger Nano X може да събере до 100 приложения едновременно. Така вече няма да има нужда да изтриваме приложение, за да освободим място и да сложим друго на негово място.

портфейл за криптовалути ledger nano x

USB Type-C порт

USB портът на устройството е Type-C, който се налага като стандарт последните години. Той е по-устойчив и при него не е нужно да въртим кабела, докато уцелим правилната позиция, защото е еднакъв и от двете страни.

Поддържани криптовалути

Ledger Nano X поддържа същите криптовалути, както и предишната му версия – Ledger Nano S. Някои от тях са Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Stellar, IOTA, Nano, Zcash, XRP, Dash, NEO, Bitcoin Cash и много други.

Подробен списък с всички поддържани валути и необходимите програми или уеб портфейли за тях, може да се види в сайта на Ledger.

Конфигуриране

В статията за Ledger Nano S има подробна информация за конфигурирането на портфейла, за инсталирането на различни приложения върху него и за това как да работим с различните криптовалути, затова няма да ги разглеждаме и тук, тъй като всичко е аналогично.

Ще отбележа само, че при първото стартиране и използване на портфейла, той ще генерира 12 или 24 думи, които са т.н. тайна фраза за възстановяване или seed phrase. Тази фраза генерира частните ни ключове и съответно осигурява абсолютен достъп до средствата ни.

Ако изтрием съдържанието на портфейла (например ако въведем 3 грешни ПИН-а), ще можем да възстановим достъпа до средствата ни като ги въведем отново тайната фраза същия или в друг портфейл.

Ако загубим хардуерния си портфейл или той се повреди, можем да използваме тази фраза от думи за възстановяване, за да получим достъп до активите ни чрез въвеждане на фразата в нов портфейл. Ledger не знае тези думи, тъй като те са генерирани от самото устройство и съответно никой няма да може да ни помогне ако не сме записали думите и изгубим портфейла си.

Ако някой има достъп до тайната ни фраза за възстановяване (от 12-24 думи), той реално има достъп и до средствата ни, затова е изключително важно да не споделяме фразата с никой, по никакъв начин.

Никога не трябва да записваме думите на телефон, компютър, да ги принтираме, да ги изпращаме по мейл или да правим снимка на тях – всяко едно от тези действия би компрометирало защитата, която хардуерният портфейл ни предлага.

портфейл за криптовалути ledger nano x

Съдържание на опаковката

Комплектът съдържа:

  • 1 хардуерен портфейл за криптовалути Ledger Nano X
  • 1 USB -> USB Type-C кабел
  • 1 кратко упътване
  • 3 празни листа за записване на 24-те думи за възстановяване
  • 1 каишка за ключодържателпортфейл за криптовалути ledger nano x - съдържание комплект

Ledger Nano X е на цена от 239 лева с доставка и ДДС от официалния сайт на Ledger.

През 2020 година компанията Ledger SAS претърпя изтичане на данни и личната информация на хиляди клиенти изтече в интернет пространството, включително имена, телефони и адрес на доставката.

Средствата, съхранени в самия портфейл Ledger Nano X/S по никакъв начин не бяха засегнати и застрашени, но за да минимизирате опасността от друго евентуално изтичане на лични данни, препоръчвам при поръчка да не посочвате личния си адрес за доставка (а например офис, пощенски клон или др.) и ако е възможно да използвате временен или служебен телефон.

2 мнения за “Ledger Nano X – Bluetooth портфейл за криптовалути”

    1. Така е, Ledger Nano X определено прави нещата доста по-лесни. Особено ако човек използва iPhone.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *