Портфейл за криптовалута

За да притежаваме биткойн, етер или някоя друга криптовалута, трябва първо да сме си осигурили дигитален портфейл, чрез който ще си боравим със съответната валута.

Създаване на портфейл за криптовалута

Създаването на биткойн портфейл (или като цяло портфейл за криптовалута) се изразява единствено в инсталирането на специално приложение или покупка на устройство, което управляваме чрез компютър или телефон.

Терминът „портфейл за криптовалута“ предполага, че криптовалутата ни се съхранява на самия портфейл, но това не е така. За да обясним нещата по-лесно, ще използваме няколко популярни термина, които се използват, когато боравим с криптовалути.

Блокчейн

Да вземем за пример биткойна – всички биткойни в обращение се намират в биткойн блокчейна. В него се съхранява информация за всички извършени транзакции от създаването му и можем да мислим за него като на дигитална счетоводна книга. Копие на тази „счетоводна книга“ се намира на хиляди компютри по целия свят и именно това го прави толкова сигурен и практически невъзможен за манипулации. Ако един човек реши да промени записите в блокчейна в неговото копие, всички останали компютри в мрежата ще разпознаят различното копие и ще го отхвърлят като невалидно.

Публичен адрес / public address

Това е адресът, към който можем да изпратим биткойн. Можем да гледаме на него като на IBAN. Ако някой го знае, може единствено да изпрати криптовалута към него и да види каква сума има вътре, но не може да изтегли средствата.

Частен ключ / private key

Това е тайният ключ или паролата, с която можем да достъпим и изпратим средствата от някой публичен адрес.

Публичният адрес и частният ключ са взаимно свързани – всеки частен ключ има достъп до 1 публичен адрес и всеки публичен адрес може да бъде „отключен“ от само 1 частен ключ.

Фраза за възстановяване / Seed phrase

Когато използваме портфейл за първи път, той ще ни покаже 12 или 24 тайни думи. Чрез тези думи, портфейлът може да генерира неограничен брой публични адреси и частни ключове, затова можем да гледаме на фразата за възстановяване като на универсална парола към средствата ни в блокчейна.

Ако изгубим портфейла си, можем да го възстановим на друго устройство единствено чрез тези думи. Ако някой има достъп до думите ни, той реално има достъп и до средствата ни в портфейла, затова е изключително важно да не ги споделяме с никой, както и да не ги записваме на компютър, телефон, да не ги изпращаме по мейл и да правим снимка с тях.

И тук идва момента на портфейлите. Единственото, което се намира в даден електронен портфейл за криптовалута (без значение от вида му), е частният ключ, с който можем да „отключим“ публичния адрес и да изпратим биткойните от него на друго място. Портфейлите са просто удобни приложения, които ни показват публичните ни адреси, колко средства има в тях и ни осигуряват възможност да ги изпратим към други адреси.

Хардуерни портфейли

Хардуерните портфейли безспорно са най-добрите крипто портфейли и най-сигурният вариант за боравене с биткойн или друга дигитална валута.

При тях частните ключове са изолирани в специален защитен чип и всички чувствителни операции са изолирани от интернет и от компютъра, към който сме свързани. Дори и компютърът да е заразен с вируси, хардуерният портфейл и информацията в него е напълно защитена.

Ако смятаме да притежаваме криптовалути за повече от 300-400 лв., задължително трябва да се инвестира в някой от следните хардуерни портфейли:

  • Ledger Nano X – най-популярният портфейл за криптовалути с Bluetooth. Работи както с компютър, така и с Android и iPhone устройства;

    Ledger Nano X
  • Ledger Nano S – това е по-евтиният вариант на Ledger, но също толкова сигурен. Той работи само с кабел и разполага с по-малко място за инсталиране на приложения;

    Ledger Nano S
  • BitBox02 – сравнително нов, но един от най-сигурните в момента;

    BitBox02
  • Много популярен е и Trezor, но той не е толкова защитен на хардуерно ниво, затова бих препоръчал него само като резервен вариант ако другите изброени не са налични.

През 2020 година компанията Ledger SAS претърпя изтичане на данни и личната информация на хиляди клиенти изтече в интернет пространството, включително имена, телефони и адрес на доставката.

Средствата, съхранени в самия портфейл Ledger Nano X/S по никакъв начин не бяха засегнати и застрашени, но за да минимизирате опасността от друго евентуално изтичане на лични данни, препоръчвам при поръчка да не посочвате личния си адрес за доставка (а например офис, пощенски клон или др.) и ако е възможно да използвате временен или служебен телефон.

За сравнение между различните модели хардуерни портфейли, можете да прочетете следната статия, в която са описани подробно разликите между тях.

bitcoin hardware wallets compared

Сравнение на хардуерни портфейли за биткойн

Най-сигурният начин за съхранение на биткойн и други криптовалути е чрез хардуерен портфейл, наподобяващ USB флашка. Но кой е най-добрият?

В допълнение можете да разгледате и подробните статии в блога за Ledger Nano X и Ledger Nano S.

портфейл за криптовалути ledger nano x

Ledger Nano X - Bluetooth портфейл за криптовалути

Ledger Nano X е последно поколение портфейл за криптовалути от компанията Ledger. Той е наследник на популярния Nano S, от който са продадени над 1.3 млн. броя.

Ledger Nano S - хардуерен портфейл за Биткойн

Ledger Nano S е последно поколение хардуерен портфейл за Bitcoin и други круптовалути, като гарантира сигурното им съхранение и боравене с тях.

Мобилни портфейли

Ако не можем да се сдобием с хардуерен портфейл, можем да използваме и мобилно приложение за Android/iOS, но само за по-малки суми.

Има безброй различни портфейли, като обикновено всяка валута си има отделен, но има и такива, които поддържат няколко валути едновременно. Силно препоръчително е да не инсталираме портфейл на компютър с операционна система Windows, защото тя е много по-податлива на вируси и malwares и би било несигурно ако съхраняваме криптовалута така.

Ако ще съхраняваме само биткойни, можем да си изберем портфейл от списъка в bitcoin.org. Подредени са по категории за различни операционни системи и има кратко описание за всеки от тях. Blockstream Green (iOS / Android) е един нелош вариант.

Ако искаме да съхраняваме различни криптовалути (а не само биткойн), би било много по-лесно ако използваме някой портфейл, който поддържа няколко валути. Така не е нужно да мислим за различни приложения, няма да имаме различни бекъп фрази и като цяло поддръжката и шансът за грешка ще е сведен до минимум.

По-известните варианти, поддържащи няколко криптовалуи, са Trust Wallet и Coinomi Wallet (Android / iOS), но изборът е голям – потърсете в интернет и четете коментари и ревюта на потребители.

За начало можете да започнете с Trust Wallet и постепенно да се ориентирате в обстановката.

Уеб базирани портфейли

Друг вариант за портфейл е да съхраняваме криптовалута ни (по точно частните ключове за нея) в уеб портфейли, което макар и лесно (защото ще се логваме с потребителско име и парола), не е никак препоръчително за големи суми. В този случай реално се доверяваме на 100% на сайта, който ще използваме.

А това е много рисково, защото не можем да получим никакви гаранции за състоянието на сайта в бъдеще и за възможността да си възстановим средствата ако се случи нещо с него. Поради тази причина, не мога да препоръчам нито един уеб портфейл като достатъчно сигурен.


Който и електронен портфейл за криптовалута да изберете, задължително следвайте инструкциите вътре в него за backup, така че да си защитите средствата и да можете да си ги възстановите на ново устройство при евентуална загуба на сегашното.

Обикновено това значи да запишете 12, 18 и 24 думи (т.н. seed phrase) на лист хартия и да не ги споделяте с никой. Тези думи осигуряват директен достъп до криптовалутата, която притежавате. Всеки, които има достъп до тези думи, може да открадне средствата Ви на мига, без да е нужно да има достъп до самия портфейл.

Затова е изключително важно да не споделяте думите за възстановяване (seed phrase) с абсолютно никой и в никакъв случай да НЕ ги записвате на компютър, телефон, имейл, в някой сайт, приложение или дори и да ги снимате с телефон или фотоапарат.

Успех!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *