Ledger Nano S – хардуерен портфейл за Биткойн

Какво е Ledger Nano S

Ledger Nano S е хардуерен портфейл за Биткойн, Етериум и други криптовалути. Свързва се с компютъра чрез USB кабел и притежава малък дисплей и два бутона за допълнително потвърждение на всяка транзакция.

Ledger Nano S - The secure hardware wallet

Чрез него можем да съхраняваме, получаваме и изпращаме различни криптовалути, без да има никаква опасност някой да ни открадне средствата. Можем да си проверяваме баланса по различните валути във всеки един момент и да поддържаме множество адреси за всяка една валута.

Nano S също така поддържа и FIDO® Universal Second Factor standard, който можем да използваме като допълнителна аутентикация (2FA – 2 Factor Aithentication) при вход в онлайн платформи като GMail, Dropbox или GitHub.

Когато притежаваме криптовалути, трябва да направим всичко възможно, за да защитим данните си и достъпа до тях. С Ledger, частните ключове (private keys), които са средството, чрез което можем да изпращаме криптовалута от даден адрес, са абсолютно защитени, защото те никога не се показват и никога не напускат самото устройство.

При други портфейли (мобилни, декстоп, уеб сайтове) нямаме достатъчно сигурност, защото въпросните частни ключове могат да бъдат прихванати от хакери или от вируси, ако компютърът или телефонът ни е заразен или компрометиран.

При хардуерните портфейли като Ledger Nano S, частните ключове са изолирани в специален защитен чип и всички чувствителни операции са изолирани от интернет и от компютъра, към който сме свързани. Транзакциите не могат да се манипулират и фалшифицират – те се потвърждават физически визуализиране на дисплея и чрез натискане на бутоните върху устройството.

Сигурност

Хардуерният порфейл гарантира, че само собственикът може да достъпи акаунта в него, благодарение на ПИН кода, който се изисква при всяко включване към компютър.

Така, дори и някой да ни открадне хардуерния портфейл, няма да може да се сдобие с криптовалутите, които се съхраняват в него. А ние ще можем да си ги възстановим на друг Ledger Nano S или на друг портфейл, посредством тайната фраза за възстановяване (с която се сдобиваме при първоначалното конфигуруране на Ledger-а).

Инициализирането или възстановяването на конфигурациите се случва изцяло в защитената част на портфейла. Тайните ключове никога не са достъпни за външния свят. Те не са достъпни и не са известни нито за компанията Ledger, нито за трети страни.

С Ledger Nano S ние сами сме си банка – никой не може да ни блокира средствата и никой не може да ги изпрати вместо нас. Но и отговорността за всичко е изцяло наша.

Конфигуриране

 1. Свързване на Ledger Nano S

  След като свържем Nano-то с USB кабел към компютъра, просто трява да следваме инструкциите на вградения дисплей. Може да изберем да създадем нов портфейл или да възстановим (restore) вече съществуващ портфейл чрез въвеждане на тайната фраза, която сме си записали при създаването на портфейла преди това.

  Навигирането между различните опции става чрез натискане на левия или десния бутон, а потвърждението – чрез натискане на двата бутона едновременно. След като изберем някоя от опциите, трябва просто да продължим да следваме инструкциите на екрана и да избираме това, което желаем, чрез натискане на бутоните.

 2. Избор на ПИН код

  Следва избор на 4-цифров ПИН код, който ще се изисква всеки път, когато свържем Nano S с компютър. ПИН кодът трябва да се потвърди и след това не трябва да го въвеждаме грешно, защото 3 последователни погрешни ПИН-а ще изтрият съдържанието на Nano S (валутите няма да се загубят, но ще могат да се възстяновят само с тайната фразата за възстановяване, т.е. ще ни върне в т. 1, където ще трябва да изберем да възстановим портфейл с „restore“).

 3. Резервно копие на тайната фразата за възстановяване

  В следващата стъпка ще ни се визуализират 24-те думи за възстановяване на портфейла, като трябва да ги запазим в точния ред, в който са показани. Тази стъпка е изключително важна, защото само чрез нея ще можем да си възстановим съдържанието на портфейла в случай на загуба, кражба или изтриване на портфейла. Портфейлът няма да ни позволи да довършим конфигурацията ако не сме потвърдили, че сме копирали и записали 24-те думи. За по-голяма сигурност портфейлът ще ни попита за някои от думите по време на конфигурацията.

  24-те думи трябва да се съхраняват сигурно, защото всеки, който има достъп до тях, реално има достъп до целия портфейл. Препоръчително е да имаме повече от 1 резервно копие, като 24-те думи могат да се разделят на 2 х 12 и да се съхраняват на различни места.

  В никакъв случай не трябва да съхранявяме думите на компютър, телефон и изобщо на никакво устройство, защото тогава реално губим цялата сигурност, която получаваме с Ledger-а.

 4. Инсталиране на Ledger приложения

  След като видим „Your device is now ready“, Nano-то е конфигурурано. Сега, за да започнем реално да боравим с валутите и с портфейла, трябва първо да отворим сайта на Ledger и от раздела „Apps“ да свалим програмата Ledger Live.

  Чрез Ledger Live можем да инсталираме различни приложения върху устройството, чрез които да достъпваме определени валути. Всяка поддържана валута си има нейно приложение, което трябва да бъде инсталирано от менюто Manager в Ledger Live. Просто трябва да намерим приложението за валутата, която искаме да управляваме, и да го инсталираме.

  Принципът на работа е, че ако искаме да съхраняваме, получаваме и изпращаме Bitcoin, трябва чрез Ledger Live да инсталираме Bitcoin приложението върху хардуерния портфейл.

  Ако искаме да съхраняваме, получаваме и изпращаме IOTA, трябва чрез Ledger Live да инсталираме приложението IOTA върху Ledger Nano S.

  В даден момент в Nano S могат да бъдат инсталирани определен брой приложения – обикновено между 5 и 15 (в зависимост от размера им). Но дори и вече да имаме определена валута, ще е напълно безопасно да изтрием приложението за нея (например ако имаме нужда да освободим място за друго приложение). В момента, в който инсталираме отново приложението за първата валута, хардуерният портфейл ще генерира същите публични адреси и частни ключове, които сме използвали преди това, така че отново ще имаме достъп до средствата ни. Генерирането на адреси и частни ключове става автоматично въз основа на тайната фраза (24-те думи), така че докато разполагаме с нея, винаги ще имаме достъп до средствата ни.

  Добавяне и активиране на нов акаунт за някоя криптовалута, след като вече сме инсталирали приложението за нея от Ledger Live > Manager

  За някои от криптовалутите, след като вече сме инсталирали съответното приложение за нея от Manager-а, не е необходимо да инсталираме или да ползваме друга програма. Можем директно да създадем и да управляваме портфейл за тази валута, като просто добавим нов акаунт за нея от секцията Accounts.

  Разработчиците на различните криптовалути си сътрудничат с Ledger, за да могат да добавят възможно най-много валути към Ledger Live, но за момента те са около 20: Bitcoin, Bitcoin Cash, Ethereum, Ethereum Classic, Litecoin, Zcash, XRP, Dash, Stratis, Komodo, Vertcoin, Viacoin, Stealth, Hcash, Digibyte, Qtum, Peercoin, PivX, PosW, ZenCash и др.

  За всички останали криптовалути е необходимо да използваме и допълнителна програма или уеб сайт, за да можем да осъществим връзка към хардуерния портфейл и към приложението за валутата, което е инсталирано на него.

  Например:

  • за изброениете по-горе валути използваме директно Ledger Live;
  • за Stellar използваме уеб сайта Stellar Account Viewer директно от браузъра без да инсталираме друго;
  • за всички ERC20 токени (разработени върху Ethereum платформата) използваме MyCrypto или MEW (MyEtherWallet), отново през браузъра;
  • за NANO използваме NanoVault през браузъра;
  • за IOTA трябва да инсталираме Trinity Wallet на компютъра;
  • за NEO трябва да инсталираме NEON Wallet на компютъра и т.н.

  Подробен списък с всички поддържани валути и необходимите програми или уеб портфейли за тях, може да се види в сайта на Ledger.

  Без значение дали ще използваме Ledger Live, уеб базиран портфейл или програма, която трябва да се инсталира на компютъра, задължително преди това трябва да инсталираме приложението за желаната криптовалута върху самото устройство от Ledger Live > Manager.

 5. Портфейлът е готов за използване

  След като сме добавили приложението за валутата от Ledger Live > Manager и сме отворили или инсталирали поддържащия софтуерен портфейл, можем да започнем да получавяме и изпращаме транзакции. Генерирането на адреси за получаване и съхранение на съответната криптовалута обикновено става чрез бутон Receive във всеки портфейл, а изпращането чрез бутон Send.

  При опит за изпращане, всяка транзакция ще бъде показвана в реално време на дисплея на Ledger Nano S и ще трябва да се удостовери чрез едновременното натискане на двата бутона върху устройството.

  Предупрежение за измамни търговци

  Понякога наличните устройства в официалния сайт често се изчерпват, много хора закупуват портфейла от други търговци, включително от eBay, Amazon, olx и т.н. Важно е да се знае, че това крие сериозни рискове за начинаещите, които искат да използват подобен портфейл, защото има много некоректни търговци, които преопаковат Ledger-а и слагат допълнителни (или други) инструкции в комплекта.

  Най-честата измама е в комплекта да намерите допълнително листче, на което са изписани 24 думи (или вече създаден ПИН код), които да използвате за хардуерния портфейл. От компанията Ledger никога няма да включат такива предварително генерирани думи, защото това крие огромен риск – всеки, който има достъп до тези думи, автоматично ще има и достъп до всичките валути, които се съхраняват в портфейла.

  Затова ако случайно попаднете на такъв комплект и видите подобни инструкции – направете снимки, докладвайте продавача в сайта на Ledger, изхвърлете въпросните думи и генерирайте нови 24 думи. Това става като ресетнете Ledger-а. Можете да въведете 3 грешни ПИН-а, което ще стартира ново инициализиране и ще се генерират нови думи.

  Ако създадете нови 24 думи, портфейлът ще може да се ползва безопасно, но за да не рискувате, просто поръчвайте само от официалния сайт на Ledger. Дори и ако сайтът показва out of stock и в момента да няма налични бройки, щом се произведат, ще ги изпратят. По-добре да се изчака, но да сте сигурни на 100% в това, в което ще съхранявате парите си.


Ledger Nano S е на цена от 119 лева с ДДС от официалния сайт, но цената често варира.

Вижте и новата версия, поддържаща Bluetooth връзка – Ledger Nano X.

портфейл за криптовалути ledger nano x

Ledger Nano X - Bluetooth портфейл за криптовалути

Ledger Nano X е последно поколение портфейл за криптовалути от компанията Ledger. Той е наследник на популярния Nano S, от който са продадени над 1.3 млн. броя.

През 2020 година компанията Ledger SAS претърпя изтичане на данни и личната информация на хиляди клиенти изтече в интернет пространството, включително имена, телефони и адрес на доставката.

Средствата, съхранени в самия портфейл Ledger Nano X/S по никакъв начин не бяха засегнати и застрашени, но за да минимизирате опасността от друго евентуално изтичане на лични данни, препоръчвам при поръчка да не посочвате личния си адрес за доставка (а например офис, пощенски клон или др.) и ако е възможно да използвате временен или служебен телефон.

3 мнения за “Ledger Nano S – хардуерен портфейл за Биткойн”

 1. За цената си портфейлчето е супер. Обаче щом излезе модела с блутут, минах на него и съм още по-доволен. Ако човек има само 100лв, да взима този. Ако може да даде около 200лв, да вземе по-новия модел

  1. Напълно съгласен. Цената на Ledger Nano S е само около 120 лева, но е един от най-сигурните на пазара. Останалите алтернативи, които бих препоръчал, са с двойно по-висока цена, така че Nano S си остава най-доброто в този ценови клас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *