Как да продам биткойн

Има няколко варианта къде да продадем биткойн и други криптовалути. Най-разпространените са чрез български сайт за продажба на биткойн, чрез битомат (ATM за биткойн), биткойн борса или специализирано приложение за продажба на криптовалута.

Някои от платформите предлагат и възможност за изкарване на дебитна карта, чрез която директно да харчите получените средства от продажбата на криптовалута.

Продажба на биткойн от български сайт

Българските сайтове за търговия с биткойн и криптовалута определено са най-лесният и бърз начин за продажба на подобни активи. При тях таксата обикновено е около 3-5%, но сумата постъпва директно в банковата ни сметка и предвид, че парите идват от друга българска сметка, родните ни банки едва ли ще направят проблем с трансфера.

Задължително трябва да имаме верифициран акаунт (с личен документ, вероятно и селфи), но верификациите стават сравнително бързо.

Най-популярните сайтове са тези:

  • bonex.bg – според сайта оскъпяването е около 1.5%, което е най-доброто от всички български сайтове, но се предлагат само по-основни криптовалути.
  • Altcoins.bg – имат най-голямо разнообразие от криптовалути, като предлаганите валути са Bitcoin, Ether, Litecoin, Stellar, Dash, Monero, zCash, Ripple и др. Оскъпяването за Bitcoin, Ether и Litecoin е 2.5 – 3%, а за останалите варира около 4 – 5%. Имат и физически магазин, в който се продават крипто портфейли.
  • crypto.bg – оскъпяването е около  2.5%.
  • xChange.bg – оскъпяването тук е с около 3%, като има възможност и за плащане с дигитален портфейл като phyre, A1 wallet и Pay by Vivacom. Предлагат се основни валути като Bitcoin, Ether, Litecoin и някои стейбъл койни. Верификацията на профила тук е автоматична, което значи, че покупката би станала по-бързо от други места.
  • Можем да използваме и фейсбук групи като тази за размяна на криптовалути, но това не се препоръчва за начинаещи, тъй като има по-голям риск да ни измамят ако не знаем точно какво правим.

Продажба чрез битомат / биткойн АТМ

В България се появяват все повече битомати и това е друг често препоръчван метод за продажба на криптовалута.

bitcoin atm generalbytes model

Голям недостатък е, че обикновено таксите за продажба са по-високи от таксите за покупка и като цяло доста по-големи от таксите при другите методи.

От друга страна, голямо предимство е, че можем да получим средствата директно на ръка, като всеки битомат си има и различни лимити и типове за верификация (например имейл до определена сума, след това телефонен номер, след това лична карта и т.н.).

Преди да извършите продажба чрез подобен битомат, задължително проверете предварително какви са таксите и дали извършва желаната операция в момента чрез сайта coinatmradar.com. Това е важно, защото някой път в битоматите свършват банкнотите, а за някои битомати може продажбите изобщо и да не се поддържат.

  • Биткойн АТМ-ите в Mall of Sofia, Mall Plovdiv и Delta Planet Mall (Варна)  и този в Пиргос в Бургас обикновено имат такса от 5-6%, но предлагат отстъпка от 30% за читателите на Outsidia с код OTS30.
  • Устройството на Интерпед в София обикновено е под 5% при покупка, но доста повече при продажба.
  • В The Mall е 4-5%, но лимитите за верификация с телефони и документи са по-високи.

Продажба в Crypto.com

Crypto.com е платформа, която макар и да е имала някои спорни решения в миналото, прави всичко възможно да се наложи като място, където можем да извършваме всичко, свързано с криптовалути – покупка, продажба, инвестиране и т.н.

Тази платформа има някои големи преимущества, които не са за подценяване, а именно:

  • Получаваме персонален IBAN в евро на наше име. А това значи, че не би трябвало да имаме проблеми както да изпращаме пари от българските банки към платформата, така и да получаваме директно пари към тях от Crypto.com.
  • Допълнително можем да си изкараме дебитна карта в евро с кешбек, чрез която директно да изразходваме средствата, като така няма да е нужно да ги изпращаме изобщо към българската ни банка.

За повечето видове карти трябва да заключим от техния тоукън за 6 месеца (след това можем да изтеглим тоукъна или да го продадем), но има и безплатен вариант, за който това не е нужно. Кешбекът за първите 3 карти е до 3%.

Crypto.com → BG сметка или Crypto.com дебитна карта

Ако използвате някой от линковете към Crypto.com в статията за регистрация и си поръчате Ruby карта или някоя от по-висок клас, заедно ще получим бонус от $25 в CRO. За целта може да е нужно да въведете кода yyfqi4is7k в полето Referral Code при регистрация.

Ако не искате да се възползвате от това, просто напишете Crypto.com в браузъра или влезте от тук.

Продажба на биткойн чрез борса за криптовалути

При борсите за криптовалути цените са най-ниски – обикновено под 0.5% и съответно там е най-изгодно ако боравим с по-големи суми.

Едни от най-големите и известни борси за продажба на криптовалута са Kraken.com и Binance.com.

От известно време обаче българските банки не допускат трансфери от и към такива борси, което прави използването на този метод малко по-особен. Не и невъзможен обаче. Ще опиша няколко метода, за които има информация от различни потребители, че все пак работят.

Чрез Wise / TransferWise

Продажба в някоя платформа или борса в ЕС, изпращане на парите към Wise и след това към българската ни сметка. Ако искаме, можем да оставим парите ни и в Wise и да ползваме директно дебитната им карта, което би било още по-лесно.

Официално Wise приемат преводи от борси, само ако са регулирани в ЕС (напр. Kraken.com или Crypto.com). И официално не поддържат изходящи преводи към такива борси, а само входящи.

Kraken.com / Crypto.comWise → BG сметка или Wise дебитна карта

Чрез iCard

Продажба в някоя от борсите Kraken.com или Binance.com, изпращане на парите към iCard.com и от там към българската ни банка.

В iCard.com можем да си отворим безплатен банков акаунт, където ще разполагаме с IBAN, към който да можем да изпратим средствата от борсата. Щом ги получим в iCard, ще можем да ги пратим към българската ни банка, която в този случай не би блокирала превода.

Kraken.com / Binance.comiCard.com → BG сметка

Ако продаваме криптовалута в Binance.com, също така можем да си изкараме Binance дебитна карта и директно да харчим средства от нея, без да има нужда да ги прехвърляме към българските ни банкови сметки (макар че не бих съветвал да държите голяма сума, без значение дали крипто или евро/лева, в която и да е борса).

Чрез ePay.bg

Ако имаме акаунт в ePay.bg и сме ниво III, в раздел „Карти и Сметки“ → „Преглед и Промяна“ → „Микросметки“ би трябвало да имаме личен IBAN.

Някои потребители са успели да преведат пари от Kraken.com към личния си IBAN в ePay.bg и от там вече да разполагат с тях както преценят.

Kraken.comePay.bg

Не забравайте, че продажбата на криптовалута е данъчно събитие и следва да декларирате това в годишната си данъчна декларация следващата година и да заплатите 10% данък печалба (в най-общия случай).

Всички български сайтове са задължени да предоставят информация на НАП за лицата, търгуващи с криптовалута. Може и някои международни борси да не го правят в момента, то това е по-скоро въпрос на време, така че рискът от глоби и ревизии от НАП едва ли си струва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *