curve blue card

Curve – картата, която обединява всички останали

Картата Curve улеснява финансовия ни живот, като обединява всичките ни Mastercard® и Visa дебитни и кредитни карти в едно мобилно приложение и една обща дебитна карта.

One card to rule them all

Самата карта на Curve не съдържа пари и не можем да добавим никакви средста в нея. Но след като сме включили всичките ни досегашни дебитни и кредитни карти в мобилното приложение, можем да изберем от коя сметка и карта искаме да платим, използвайки самата карта Curve. След това, щом направим плащане при търговец, онлайн или теглене на банкомат, средствата ще бъдат изтеглени от избраната карта, макар и реално да сме използвали картата на Curve.

Щом изберем някоя от картите чрез приложението, изборът ни ще бъде запомнен и вече това ще бъде активната карта, от която Curve ще извършва транзакциите по подразбиране – до момента, в който не изберем друга карта.

По този начин ще можем да носим само една единствена карта в портфейла си, а чрез мобилното приложение лесно ще управляваме от къде точно реално искаме да платим.

И това е само началото.

curve application screens

Напълно безплатно

Мобилното приложение и основните функционалности са напълно безплатни. Това включва:

 • добавяне на неограничен брой Mastercard® и Visa карти;
 • известия в телефона в реално време при всяка една операция, извършена чрез картата Curve;
 • история на всички плащания в приложението;
 • бърза промяна и проверка на активната карта, която Curve ще използва при транзакции.

3 възможни карти с различни екстри

При регистрация трябва да изберем каква Curve карта да ни бъде издадена, като има както безплатна, така и с месечни такси.

curve all 3 cards and prices

Екстрите на базовата карта са напълно безплатни и биха били достатъчни за повечето хора. Картите от по-висок клас, макар и да предлагат повече екстри, са с доста висока месечна такса, особено за стандарта в България.

Curve Blue

curve basic free blue card

Това е базовата карта, която няма никакви месечни такси и такси за издаване. Единствено има £5 такса за преиздаване на картата (при загубване или изтичане на срока).

Основните й преимущества са:

 • до 200€ безплатно теглене от АТМ в рамките на 30 дни;
 • превалутиране до 500€ месечно на перфектен валутен курс;
 • 1% кешбек за 90 дни от 3 избрани търговци.

Повечето от търговците за кешбек програмата са английски, но има и такива, които могат да се ползват и в България, като Amazon, H&M, IKEA, Lidl, McDonald’s, Zara, Booking.com и други.

Curve Black

curve black premium card

Това е първата премиум карта, която е с 9.99€ месечна такса, но поне имаме по 1 безплатно преиздаване за календарна година, в случай на загубване.

Черната карта е с по-високи лимити за теглене от банкомат и за превалутиране, но може би по-важните бонуси са, че кешбекът от избраните търговци е постоянен (а не само за 90 дни както с безплатната карта) и разполагаме с медицинска застраховка при пътуване.

 • до 400€ безплатно теглене от АТМ в рамките на 30 дни;
 • превалутиране до 15,000€ годишно на перфектен валутен курс;
 • 1% кешбек от 3 избрани търговци;
 • медицинска застраховка при пътуване.

Curve Metal

curve premium red metal card

Металната карта е най-високият клас на фирмата и цената го показва с месечна такса от 14.99€ и такса за преиздаване от 50€.

Но лимитите са още по-високи, с още повече застраховки и можем да получаваме постоянен кешбек от цели 6 търговеца.

 • до 600€ безплатно теглене от АТМ в рамките на 30 дни;
 • превалутиране до 60,000€ годишно на перфектен валутен курс;
 • 1% кешбек от 6 избрани търговци;
 • застраховка при пътуване;
 • застраховка на мобилен телефон;
 • застраховка при наемане на автомобил (виж условията);
 • отстъпка за lounge салоните на летища с услугата LoungeKey.

За най-пълна информация относно всички такси и условия, виж директно в сайта на Curve – https://www.curve.com/en/terms.

Важно е да се отбележи, че всички плащания с Curve, без значение коя карта сме избрали, са защитени срещу неоторизирани транзакции до 200,000€ (всички условия тук).

Пътуване във времето

Друга интересна функция на картите Curve е, че до 14 дни след извършване на каквато и да е покупка, имаме възможност да сменим картата, от която са изтеглени парите, с друга. И средствата ще бъдат възстановени в грешно избраната карта веднага.

Единственото условия е да не са минали 2 седмици и транзакция да е до £1,000. Така можем да поправяме грешки и може да е особено полезно, ако например получаваме бонус точки или кешбек при покупка с дадена карта в някой магазин, но сме забравили да активираме нужната карта в приложението преди самата покупка.

Перфектни по време на път

Картите на Curve са може би най-ценни при пътуване, заради възможността да изтеглим безплатно някаква сума от банкомат и най-вече заради перфектния валутен курс при превалутиране и плащане в чужда валута.

Обикновените банки имат доста неизгоден курс при валутите различни от евро, а освен това повечето имат и такса от 0.5-1% такса за превалутиране. Което значи, че ако използваме директно обикновената ни банкова дебитна или кредитна карта при плащане в чужбина, то ще изгаряме с няколко процента при всяка една транзакция, която извършваме във валута, различна от валутата на картата ни.

С Curve този проблем се решава автоматично (поне до лимита, отговарящ на картата ни), защото валутите се преобразуват на курса, на който банките обменят валута помежду си, т.е. на най-добрия възможен на пазара.

Важно уточнение е, че ако извършваме каквото и да е превалутиране през уикенда или през официалните почивни дни на банките в UK, ще ни бъде начислена допълнителна такса от 0.5-1.5%. Това е така, защото тогава финансовите пазари не работят и Curve се подсигуряват, че няма да имат загуба от превалутирането. Подобна е практиката и с други издатели на карти, в това число и Revolut.

Такса за превалутиране не се начислява ако валутата на картата и валутата на транзакцията е една и съща. Т.е. ако имаме карта в лева (и сме избрали лева за валута на картата в приложението), можем да пазаруваме спокойно и през уикенда, без такси. Подобно, ако имаме карта в евро, можем да пазаруваме колкото си искаме в държавите в еврозоната.

Друго предимство е, че ако си загубим картата на Curve, имаме съмнение за злоупотреба или просто искаме да ограничим временно плащанията, можем с едно натискане на бутон от приложението да замразим картата и да предотвратим всякакви транзакции през нея. Също толкова лесно е и да я реактивираме отново.

Истинска дебитна карта

Може би един от най-големите плюсове е, че картата се третира като дебитна карта от POS терминалите при търговците и съответно може да бъде приета във всички обекти, които приемат плащания с MasterCard.

Това е важно уточнение, защото много финасови стартъпи (напр. Revolut и Crypto.com), предлагащи подобни карти и банкови услуги, осигуряват предплатени дебитни карти (prepaid debit card), а не чисти дебитни карти (debit card). Има много търговци, които все още не приемат плащания с подобни предплатени карти, но ако добавим такава карта в Curve, вече ще можем да плащаме с нея навсякъде по света, което прави картата Curve още по-универсална и полезна.

curve black card with water splashes

Особености

Особеностите или по-точно недостатъците на картите Curve са предимно във високите такси след изчерпване на безплатните лимити и допълнителната такса за превалутиране през уикенда.

Естествено, ако сме добре запознати с това и се съобразяваме с условията, няма да имаме изненадващи такси. За целта просто трябва да следим каква сума сме теглили от ATM за последните 30 дни и да не пазаруваме излишно в чужбина през уикенда.

Преди да предприемете поръчка на картата, не забравяйте да се запознаете с всички условия на Curve и евентуални такси в официалния им сайт.


Ако искате да се присъедините към Curve, можете да започнете от тук и да използвате кода N9O4QVLE по време на регистрацията. Това ще ни даде по £5 бонус (както на Вас, така и на нас) ако направите първата си транзакция с Curve в рамките на 7 дни.

Ако картата Ви се забави повече от 7 дни и затова не можете да извършите транзакция в срок, пишете на съпорта чрез приложението.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *