Curve – картата, която обединява всички останали

Картата Curve улеснява финансовия ни живот, като обединява всичките ни Mastercard® и Visa дебитни и кредитни карти в едно мобилно приложение и една обща дебитна карта.

One card to rule them all

Самата карта на Curve не съдържа пари и не можем да добавим никакви средства в нея. Но след като сме включили всичките ни досегашни дебитни и кредитни карти в мобилното приложение, можем да изберем от коя сметка и карта искаме да платим, използвайки самата карта Curve. След това, щом направим плащане при търговец, онлайн или теглене на банкомат, средствата ще бъдат изтеглени от избраната карта, макар и реално да сме използвали картата на Curve.

Присъедини се към групата ни във фейсбук, за да следиш последните публикации.


Щом изберем някоя от картите чрез приложението, изборът ни ще бъде запомнен и вече това ще бъде активната карта, от която Curve ще извършва транзакциите по подразбиране – до момента, в който не изберем друга карта.

По този начин ще можем да носим само една единствена карта в портфейла си, а чрез мобилното приложение лесно ще управляваме от къде точно реално искаме да платим.

И това е само началото.

curve application screens

Напълно безплатно

Мобилното приложение и основните функционалности са напълно безплатни. Това включва:

 • добавяне на 2 Mastercard® и Visa карти (за добавяне на повече карти е нужен някой от платените планове);
 • известия в телефона в реално време при всяка една операция, извършена чрез картата Curve;
 • история на всички плащания в приложението;
 • бърза промяна и проверка на активната карта, която Curve ще използва при транзакции.

4 възможни карти с различни екстри

При регистрация трябва да изберем каква Curve карта да ни бъде издадена, като има както безплатна, така и с месечни такси.

 

новите карти на curve

 

Екстрите на базовата карта са напълно безплатни и биха били достатъчни за повечето хора. Картите от по-висок клас, макар и да предлагат повече екстри, са с доста висока месечна такса, особено за стандарта в България.

Curve Blue

curve basic free blue card

Това е базовата карта, която няма никакви месечни такси. Има единствено 5€ такса за доставка на картата.

Основните й преимущества са:

 • свързване на 2 дебитни/кредитни карти към нея;
 • до 200€ безплатно теглене от АТМ в рамките на 30 дни;
 • превалутиране на до 1000€ месечно на перфектен валутен курс;
 • до 3 смени месечно на платежната карта за минали покупки през последните 30 дни.

Curve X

Това е първата премиум карта, която е с 4.99€ месечна такса, но при нея доставката е безплатна. Допълнително тя предлага:

 • свързване на 5 дебитни/кредитни карти към нея;
 • до 200€ безплатно теглене от АТМ в рамките на 30 дни;
 • превалутиране на до 2000€ месечно на перфектен валутен курс;
 • неограничен брой смени на платежната карта за минали покупки през последните 60 дни.

Curve Black

Тази карта е с 9.99€ месечна такса и има доста повече плюсове. Най-важните са кешбека при 3 търговеца, застраховката и увеличените лимити.

 • свързване на неограничен брой дебитни/кредитни карти към нея;
 • до 400€ безплатно теглене от АТМ в рамките на 30 дни;
 • без таван на сумата за превалутиране месечно на перфектен валутен курс;
 • неограничен брой смени на платежната карта за минали покупки през последните 90 дни.
 • 1% кешбек от 3 избрани търговци;
 • медицинска застраховка при пътуване;
 • застраховка за отмяна на билети.

Повечето от търговците за кешбек програмата са английски, но има и такива, които могат да се ползват и в България, като Amazon, H&M, IKEA, Lidl, McDonald’s, Zara, Booking.com и други

Curve Metal

Металната карта е най-високият клас на фирмата и цената го показва с месечна такса от 14.99€ и такса за преиздаване от 50€.

Но лимитите са още по-високи, с още повече застраховки и можем да получаваме постоянен кешбек от цели 6 търговеца.

 • свързване на неограничен брой дебитни/кредитни карти към нея;
 • до 600€ безплатно теглене от АТМ в рамките на 30 дни;
 • без таван на сумата за превалутиране месечно на перфектен валутен курс;
 • неограничен брой смени на платежната карта за минали покупки през последните 90 дни.
 • 1% кешбек от 6 избрани търговци;
 • медицинска застраховка при пътуване;
 • застраховка за отмяна на билети.
 • застраховка на мобилен телефон;
 • застраховка при наемане на автомобил (виж условията);
 • отстъпка за lounge салоните на летища с услугата LoungeKey.

За най-пълна информация относно всички такси и условия, виж директно в сайта на Curve – https://www.curve.com/en/terms.

Важно е да се отбележи, че всички плащания с Curve, без значение коя карта сме избрали, са защитени срещу неоторизирани транзакции до 200,000€ (всички условия тук).

Пътуване във времето

Една от интересните функции на картите Curve е, че след извършване на каквато и да е покупка, имаме възможност да сменим картата, от която са изтеглени парите, с друга. И средствата ще бъдат възстановени в грешно избраната карта веднага.

Условията зависят от конкретната карта, но дори и безплатната карта предлага тази функционалност. Така можем да поправяме грешки и може да е особено полезно, ако например получаваме бонус точки или кешбек при покупка с дадена карта в някой магазин, но сме забравили да активираме нужната карта в приложението преди самата покупка.

Перфектни по време на път

Картите на Curve са може би най-ценни при пътуване, заради възможността да изтеглим безплатно някаква сума от банкомат и най-вече заради перфектния валутен курс при превалутиране и плащане в чужда валута.

Обикновените банки имат доста неизгоден курс при валутите различни от евро, а освен това повечето имат и такса от 0.5-1% такса за превалутиране. Което значи, че ако използваме директно обикновената ни банкова дебитна или кредитна карта при плащане в чужбина, то ще изгаряме с няколко процента при всяка една транзакция, която извършваме във валута, различна от валутата на картата ни.

С Curve този проблем се решава автоматично (поне до лимита, отговарящ на картата ни), защото валутите се преобразуват на курса, на който банките обменят валута помежду си, т.е. на най-добрия възможен на пазара.

Важно уточнение е, че ако извършваме каквото и да е превалутиране през уикенда или през официалните почивни дни на банките в UK, ще ни бъде начислена допълнителна такса от 0.5-1.5%. Това е така, защото тогава финансовите пазари не работят и Curve се подсигуряват, че няма да имат загуба от превалутирането. Подобна е практиката и с други издатели на карти, в това число и Revolut.

Такса за превалутиране не се начислява ако валутата на картата и валутата на транзакцията е една и съща. Т.е. ако имаме карта в лева (и сме избрали лева за валута на картата в приложението), можем да пазаруваме спокойно и през уикенда, без такси. Подобно, ако имаме карта в евро, можем да пазаруваме колкото си искаме в държавите в еврозоната.

Друго предимство е, че ако си загубим картата на Curve, имаме съмнение за злоупотреба или просто искаме да ограничим временно плащанията, можем с едно натискане на бутон от приложението да замразим картата и да предотвратим всякакви транзакции през нея. Също толкова лесно е и да я реактивираме отново.

Истинска дебитна карта

Може би един от най-големите плюсове е, че картата се третира като дебитна карта от POS терминалите при търговците и съответно може да бъде приета във всички обекти, които приемат плащания с MasterCard.

Това е важно уточнение, защото много финасови стартъпи (напр. Revolut и Crypto.com), предлагащи подобни карти и банкови услуги, осигуряват предплатени дебитни карти (prepaid debit card), а не чисти дебитни карти (debit card). Има много търговци, които все още не приемат плащания с подобни предплатени карти, но ако добавим такава карта в Curve, вече ще можем да плащаме с нея навсякъде по света, което прави картата Curve още по-универсална и полезна.

curve black card with water splashes

Особености

Особеностите или по-точно недостатъците на картите Curve са предимно във високите такси след изчерпване на безплатните лимити и допълнителната такса за превалутиране през уикенда.

Естествено, ако сме добре запознати с това и се съобразяваме с условията, няма да имаме изненадващи такси. За целта просто трябва да следим каква сума сме теглили от ATM за последните 30 дни и да не пазаруваме излишно в чужбина през уикенда.

Преди да предприемете поръчка на картата, не забравяйте да се запознаете с всички условия на Curve и евентуални такси в официалния им сайт.

Регистирай се в Curve от тук и поръчай своята Curve карта сега.

Имаш въпрос?

Ако имате допълнителни въпроси по темата, споделете в коментарите и ще се опитам да отговоря. Ако Ви интересува нещо друго, за което все още няма статия в блога - попитай в страницата с въпроси.


5 мнения за “Curve – картата, която обединява всички останали”

  • Пишете на съпорта в приложението, не видях опция за преиздаване преди изтичане на срока. Имайте предвид, че има такса от 5 паунда за преиздаване.

   Отговор
   • Издадоха и изпратиха новата карта на 20 февруари. До днес физическата карта още не е пристигнала. От коя държава я изпращат?

    Отговор
    • Трябва да идват от Великобритания. В сайта на Curve пише повече. А специално пише и това:

     We often experience postal delays to card deliveries in Romania, Bulgaria, Greece, Spain, Portugal, Italy and France.

     Просто изчакайте, ще дойде. 🙂

     Отговор
     • След месец и половина няма доставка на физическа карта. Явно ще трябва да пращат нова.

Вашият коментар