Curve – картата, която обединява всички останали

Картата Curve улеснява финансовия ни живот, като обединява всичките ни Mastercard® и Visa дебитни и кредитни карти в едно мобилно приложение и една обща дебитна карта.

One card to rule them all

Самата карта на Curve не съдържа пари и не можем да добавим никакви средста в нея. Но след като сме включили всичките ни досегашни дебитни и кредитни карти в мобилното приложение, можем да изберем от коя сметка и карта искаме да платим, използвайки самата карта Curve. След това, щом направим плащане при търговец, онлайн или теглене на банкомат, средствата ще бъдат изтеглени от избраната карта, макар и реално да сме използвали картата на Curve.

Присъедини се към групата ни във фейсбук, за да следиш последните публикации.


Щом изберем някоя от картите чрез приложението, изборът ни ще бъде запомнен и вече това ще бъде активната карта, от която Curve ще извършва транзакциите по подразбиране – до момента, в който не изберем друга карта.

По този начин ще можем да носим само една единствена карта в портфейла си, а чрез мобилното приложение лесно ще управляваме от къде точно реално искаме да платим.

И това е само началото.

curve application screens

Напълно безплатно

Мобилното приложение и основните функционалности са напълно безплатни. Това включва:

 • добавяне на неограничен брой Mastercard® и Visa карти;
 • известия в телефона в реално време при всяка една операция, извършена чрез картата Curve;
 • история на всички плащания в приложението;
 • бърза промяна и проверка на активната карта, която Curve ще използва при транзакции.

3 възможни карти с различни екстри

При регистрация трябва да изберем каква Curve карта да ни бъде издадена, като има както безплатна, така и с месечни такси.

curve all 3 cards and prices

Екстрите на базовата карта са напълно безплатни и биха били достатъчни за повечето хора. Картите от по-висок клас, макар и да предлагат повече екстри, са с доста висока месечна такса, особено за стандарта в България.

Curve Blue

curve basic free blue card

Това е базовата карта, която няма никакви месечни такси и такси за издаване. Единствено има £5 такса за преиздаване на картата (при загубване или изтичане на срока).

Основните й преимущества са:

 • до 200€ безплатно теглене от АТМ в рамките на 30 дни;
 • превалутиране до 500€ месечно на перфектен валутен курс;
 • 1% кешбек за 90 дни от 3 избрани търговци.

Повечето от търговците за кешбек програмата са английски, но има и такива, които могат да се ползват и в България, като Amazon, H&M, IKEA, Lidl, McDonald’s, Zara, Booking.com и други.

Curve Black

curve black premium card

Това е първата премиум карта, която е с 9.99€ месечна такса, но поне имаме по 1 безплатно преиздаване за календарна година, в случай на загубване.

Черната карта е с по-високи лимити за теглене от банкомат и за превалутиране, но може би по-важните бонуси са, че кешбекът от избраните търговци е постоянен (а не само за 90 дни както с безплатната карта) и разполагаме с медицинска застраховка при пътуване.

 • до 400€ безплатно теглене от АТМ в рамките на 30 дни;
 • превалутиране до 15,000€ годишно на перфектен валутен курс;
 • 1% кешбек от 3 избрани търговци;
 • медицинска застраховка при пътуване.

Curve Metal

curve premium red metal card

Металната карта е най-високият клас на фирмата и цената го показва с месечна такса от 14.99€ и такса за преиздаване от 50€.

Но лимитите са още по-високи, с още повече застраховки и можем да получаваме постоянен кешбек от цели 6 търговеца.

 • до 600€ безплатно теглене от АТМ в рамките на 30 дни;
 • превалутиране до 60,000€ годишно на перфектен валутен курс;
 • 1% кешбек от 6 избрани търговци;
 • застраховка при пътуване;
 • застраховка на мобилен телефон;
 • застраховка при наемане на автомобил (виж условията);
 • отстъпка за lounge салоните на летища с услугата LoungeKey.

За най-пълна информация относно всички такси и условия, виж директно в сайта на Curve – https://www.curve.com/en/terms.

Важно е да се отбележи, че всички плащания с Curve, без значение коя карта сме избрали, са защитени срещу неоторизирани транзакции до 200,000€ (всички условия тук).

Пътуване във времето

Друга интересна функция на картите Curve е, че до 14 дни след извършване на каквато и да е покупка, имаме възможност да сменим картата, от която са изтеглени парите, с друга. И средствата ще бъдат възстановени в грешно избраната карта веднага.

Единственото условия е да не са минали 2 седмици и транзакция да е до £1,000. Така можем да поправяме грешки и може да е особено полезно, ако например получаваме бонус точки или кешбек при покупка с дадена карта в някой магазин, но сме забравили да активираме нужната карта в приложението преди самата покупка.

Перфектни по време на път

Картите на Curve са може би най-ценни при пътуване, заради възможността да изтеглим безплатно някаква сума от банкомат и най-вече заради перфектния валутен курс при превалутиране и плащане в чужда валута.

Обикновените банки имат доста неизгоден курс при валутите различни от евро, а освен това повечето имат и такса от 0.5-1% такса за превалутиране. Което значи, че ако използваме директно обикновената ни банкова дебитна или кредитна карта при плащане в чужбина, то ще изгаряме с няколко процента при всяка една транзакция, която извършваме във валута, различна от валутата на картата ни.

С Curve този проблем се решава автоматично (поне до лимита, отговарящ на картата ни), защото валутите се преобразуват на курса, на който банките обменят валута помежду си, т.е. на най-добрия възможен на пазара.

Важно уточнение е, че ако извършваме каквото и да е превалутиране през уикенда или през официалните почивни дни на банките в UK, ще ни бъде начислена допълнителна такса от 0.5-1.5%. Това е така, защото тогава финансовите пазари не работят и Curve се подсигуряват, че няма да имат загуба от превалутирането. Подобна е практиката и с други издатели на карти, в това число и Revolut.

Такса за превалутиране не се начислява ако валутата на картата и валутата на транзакцията е една и съща. Т.е. ако имаме карта в лева (и сме избрали лева за валута на картата в приложението), можем да пазаруваме спокойно и през уикенда, без такси. Подобно, ако имаме карта в евро, можем да пазаруваме колкото си искаме в държавите в еврозоната.

Друго предимство е, че ако си загубим картата на Curve, имаме съмнение за злоупотреба или просто искаме да ограничим временно плащанията, можем с едно натискане на бутон от приложението да замразим картата и да предотвратим всякакви транзакции през нея. Също толкова лесно е и да я реактивираме отново.

Истинска дебитна карта

Може би един от най-големите плюсове е, че картата се третира като дебитна карта от POS терминалите при търговците и съответно може да бъде приета във всички обекти, които приемат плащания с MasterCard.

Това е важно уточнение, защото много финасови стартъпи (напр. Revolut и Crypto.com), предлагащи подобни карти и банкови услуги, осигуряват предплатени дебитни карти (prepaid debit card), а не чисти дебитни карти (debit card). Има много търговци, които все още не приемат плащания с подобни предплатени карти, но ако добавим такава карта в Curve, вече ще можем да плащаме с нея навсякъде по света, което прави картата Curve още по-универсална и полезна.

curve black card with water splashes

Особености

Особеностите или по-точно недостатъците на картите Curve са предимно във високите такси след изчерпване на безплатните лимити и допълнителната такса за превалутиране през уикенда.

Естествено, ако сме добре запознати с това и се съобразяваме с условията, няма да имаме изненадващи такси. За целта просто трябва да следим каква сума сме теглили от ATM за последните 30 дни и да не пазаруваме излишно в чужбина през уикенда.

Преди да предприемете поръчка на картата, не забравяйте да се запознаете с всички условия на Curve и евентуални такси в официалния им сайт.


Ако искате да се присъедините към Curve, можете да се регистрирате от тук.

Имаш въпрос?

Ако имате допълнителни въпроси по темата, споделете в коментарите и ще се опитам да отговоря. Ако Ви интересува нещо друго, за което все още няма статия в блога - попитай в страницата с въпроси.


2 мнения за “Curve – картата, която обединява всички останали”

  • Пишете на съпорта в приложението, не видях опция за преиздаване преди изтичане на срока. Имайте предвид, че има такса от 5 паунда за преиздаване.

   Отговор

Вашият коментар