Vivid Money – онлайн банка, метална карта и кешбек до 25%

Vivid Money е онлайн банка и електронен портфейл. Може да се каже, че е алтернатива на Revolut, като предлага редица функционалности и бонуси.

Безплатният им план Vivid Standard включва всичко необходимо за едно онлайн банкиране, а именно:

 • Безплатна сметка в немска банка;
 • Безплатна дебитна карта;
 • Безплатни SEPA преводи;
 • Персонални IBAN-и в евро на наше име;
 • Възможност за изпращане на пари към телефонен номер;
 • Кешбек до 20€ на месец;
 • 200€ безплатно теглене от банкомат;
 • Гарантирани депозити;
 • Отличен съпорт.

Премум планът им Vivid Prime предлага много повече неща, включително и метална карта, кешбек лимит до 100€ на месец, 25% Prime кешбек при някои търговци и други. Повечето разлики между Standard и Prime могат да се видят в таблицата по-долу.

Всички нови потребилите във Vivid получават 1 месец безплатно Prime (без да трябва се подновява след това!) и до 25% кешбек при избрани търговци при регистрирация от този линк.

Vivid Standard Vivid Prime
Безплатно Безплатно първия месец,
9.90€ / месец след това
Безплатна сметка в немска банка
Безплатни изходящи преводи
15 безплатни различни IBAN-а в евро на наше име
Захранване с карта до 200€ месечно (Instant top-up) Захранване с карта до 1000€ месечно (Instant top-up)
Дебитна карта без месечни такси
Карта пластика Метална карта (можете да я ползвате дори и ако се откажете от Prime след първия месец)
200€ безплатно теглене от банкомат 1000€ безплатно теглене от банкомат
Безплатно преиздаване на картата на всеки 12 месеца Безплатно преиздаване на картата на всеки 6 месеца
Поддръжка на баланси в 40 валути Поддръжка на баланси в 107 валути
Безплатна доставка на картата ако депозираме 200€
Кешбек
Лимит от 20€ кешбек на месец Лимит от 100€ кешбек на месец
До 25% кешбек при избрани търговци (напр. Amazon, Netflix, Spotify)
3% кешбек в ресторанти и заведения извън ЕИП
0.5% кешбек на всички други покупки ако сте изхарчили €500 с картата предходния месец 1% кешбек на всички други покупки ако сте изхарчили €500 с картата предходния месец
Крипто инвестиции
1 безплатна сделка с криптовалути на месец Неограничен брой безплатни сделки с криптовалути
Възможност за изпращане на пари към телефонен номер
Гарантирани депозити до 100 000€
Отличен съпорт

 

Електронен портфейл и онлайн банкиране

Vivid е класическа онлайн банка. Регистрацията става изцяло чрез мобилно приложение и цялото управление на средствата след това става от него. Банковите услуги се осигуряват от немската банка Solarisbank AG, като имаме гаранция на парите ни във Vivid Money до 100,000€ от Германския фонд за гарантиране на депозитите.

Средствата ни се съхраняват в т.н. Pockets (джобове) и можем да създадем до 15 различни джоба, всеки от които ще има отделен IBAN в евро на наше име. Така можем да разпределим средствата ни в различни категории – например джоб за ежедневни разходи, джоб за спестявания, джоб за екскурзии и т.н. Удобното е, че във всеки един момент можем да сменим джоба, към който е свързана дебитната карта и от който да се теглят средства при плащане с нея. Всеки един джоб има евров баланс по подразбиране, но можем да добавим десетки различни валути към джоба и така да съхраняваме множество баланси и валути в него.

Можем да депозираме мигновено пари във всеки един джоб с дебитна карта от друга банка, като лимитът за Top-up с карта е различен за безплатния и платения план. Тъй като имаме персонален IBAN за всеки един от джобовете ни, можем да депозираме неограничено количество евро чрез SEPA преводи. Препоръчвам депозиранията на средства да стават чрез SEPA превод в евро или чрез Top-up от карта, чийто баланс е в евро, защото основният баланс във Vivid е в евро и така няма да имаме такси за превалутирания.

Във Vivid конвертирането на една валута в друга се таксува с около 0.5% – 1%, така че може би е най-добре да боравим само с евро в приложението, за да нямаме излишни оскъпявания.

Тук е и другият голям недостатък, а именно, че за момента не можем да заредим директно баланс в лева, а трябва да преминаваме през баланса в евро, което ще доведе до малко оскъпяване заради превалутирането. Надявам се това да се промени скоро и да можем да зареждаме и левовия баланс безплатно, както е с този в евро.

За сметка на това, изходящите преводи са безплатни, от която и да е валута.

Друга интересна функционалност е възможността да изпратим пари на някой чрез неговия телефонен номер. Вместо да пишем IBAN, към който да пратим пари, можем да въведем телефонен номер. Така собственикът на номера, дори и да няма Vivid и да не иска да го инсталира, ще получи линк, където ще може да въведе личен IBAN, към който да бъдат изпратени парите.

Дебитна карта без месечни такси

Дори и с безплатния Standard план, пак получаваме дебитна карта, която няма никакви месечни такси, така че не губим нищо ако си я поръчаме. Ако преди поръчката на картата имаме баланс от поне 200€ в сметката, ще я получим с безплатна доставка (в противен случай доставката е 9.90€). Обикновената карта (не металната) може да бъде персонализирана – както по цвят, така и с лично направена проста рисунка, което е интересен елемент.

Ако все пак искаме металната карта, препоръчвам след регистрацията да се депозира веднага 200€ и да се активира безплатния Prime план за 1 месец. Така ще получим металната Prime карта, а доставката ще бъде напълно безплатна. Депозираните 200€ си остават в акаунта ни и са налични за харчене по всяко време.

След като сме си активирали Prime плана и сме си поръчали и получили картата, можем да отидем в настройките в раздела Plans и да натиснем бутона Don't stay after trial. Това ще ни гарантира, че след изтичането на 30-те дни ще преминем обратно и автоматично на Standard плана, без да дължим нищо, а металната карта ще продължи да работи, макар и вече да сме на безплатния план.

Самата карта е безконтактна, но в приложението можем чрез едно натискане на бутон да спрем безконтактната функционалност, както и тегленията на банкомат или онлайн плащанията.

Друг плюс е, че не е нужно да чакаме физическата карта, защото веднага след поръчката ѝ получаваме детайлите на картата в приложението. Така още същия ден можем да я добавим към Google Pay, Apple Pay или Curve и да започнем да плащаме с нея и да се възползваме от SuperDeals офертите, които са валидни за първия месец.

Кешбек програми и бонуси

Vivid предлага 2 кешбек програми. Първата се казва SuperDeals и включва кешбек при различни търговци, като кешбекът при някои от тях е до 25%! Списъкът с търговци се сменя постоянно, като обикновено всеки търговец участва в програмата за 2-3 седмици и след това бива сменен с друг. За последните месеци е имало оферти като 25% кешбек от Booking.com, 12% кешбек от Shell, 14% кешбек от Amazon, 18% кешбек от Billa, 25% кешбек от Steam Games, 19% кешбек в DM, кешбек в Lidl, IKEA и други.

SuperDeals програмата е валидна за 30 дни и за да бъде активирана, трябва да се регистрирате от този линк и да се плати с картата за поне 20€.

Другият кешбек е за Prime абонати (Prime е безплатен за 30 дни), като можем да се възползваме от този кешбек през цялото време, докато сме на план Prime. Някои от офертите там са 10% кешбек от Amazon Prime, 10% кешбек от Netflix, 10% кешбек от Spotify, 10% кешбек от Disney+ и други, но те също се променят и се замеят с други търговци във времето.

Във всички случаи, кешбекът и бонусите се получват не директно в баланса, а като Stock Rewards, т.е. под формата на акции в избрана от нас компания. По всяко време можем да сменим компанията и акцията, в която да ни се трупа кешбека, както и във всеки момент можем да си поискаме кешбека в евро чрез бутона Redeem от страницата Stock Rewards. Това е интересна методология, защото ако трупаме кешбек директно в баланса на акаунта ни, то ще го изхарчим и него и сътоветно няма да го усетим, докато ако се разпределя в акции, се стимулира инвестирането и спестяването, което е супер.

Крипто friendly

Един от най-големите плюсове на Vivid е, че работят с борси за криптовалути и няма да имаме проблем ако се опитваме да преведем евро от или към тях. Българските банки създават сериозни затруднения с подобни преводи и затова постоянно се търсят онлайн банки и посредници, чрез които да можем да прехвърлим средства до подобни борси и Vivid е идеален вариант за това, защото не само, че работят с крипто борси, но и няма лимити за размера на трансферите, които правим.

Възможности за инвестиции

Vivid предлага и редица възможности за инвестиции, като директна покупка на акции в приложението, инвестиции в метали, както и покупка на някои криптовалути. По принцип за всяка една от тези категории мога да препоръчам по-добри и професионални места за инвестиция, но безспорно е огромно удобство ако можем да управляваме всичките ни инвестиции от едно място.

Всъщност Vivid е много удобен метод за първоначално навлизане в инвестициите, защото има много лесен за използване интерфейс и инвестициите стават много бързо и безпроблемно. Затова и ги препоръчвам като начален вариант, а впоследствие, когато се ориентираме повече в обстановката, може да се премине към по-специализираните инвестиционни платформи.

Лично мнение и коментар за Vivid

Още ползвам Vivid от сравнително малко време, но за този период съм се възползвал от 15%-20% кешбек и то без да разполагал с физическата карта, превеждал съм успешно евро към различни крипто борси, теглил съм от тях към Vivid (за да тествам дали всичко работи), няколко пъти съм говорил със съпорта и съм получавал прекрасно обслужване. И на всичкото отгоре си трупам малко инвестиционно „джобче“ чрез кешбека, който получавам.

Таксата от 0.5% – 1% за конвертиране на валути и невъзможността да заредим директно и напълно безплатно левовия ни баланс определено е недостатък, който не харесвам и това може да е проблем и за други. Но като цяло лично аз не изпитвам голямо неудобство от това, защото вече имам множество акаунти в подобни онлайн банки, получавам приходи в евро от различни платформи и реално еврото вече се е превърнало в основата ми валута така или иначе. Все пак, ще се радвам ако в някакъв момент се променят условията по превалутиранията и се добавят нови варианти за захранване на баланса в лева. В момента задължително ползвам Vivid картата за плащане, ако търговецът участва в някоя от кешбек програмите.

Лично според мен, Vivid е идеален вариант за навлизане в различните видове инвестиции, за осигуряване на безплатен IBAN в евро и за платформа, чрез която можем да правим безпроблемно трансфери от и до крипто борси. За последното българските банки извършват сериозен саботаж, а дори и някой онлайн банки като Paysera, така че всяка една алтернатива е добре дошла. Отделно препоръчвам Vivid и за възползване от кешбек офертите, защото някои от тях са прекалено добри и едва ли ще ги има много дълго.

Регистирай се и разгледай напълно безплатно от тук.

Ако имате някакви други въпроси или мнения за Vivid, ще се радвам да ги споделите под статията. 🙂

Имаш въпрос?

Ако имате допълнителни въпроси по темата, споделете в коментарите и ще се опитам да отговоря. Ако Ви интересува нещо друго, за което все още няма статия в блога - попитай в страницата с въпроси.


8 мнения за “Vivid Money – онлайн банка, метална карта и кешбек до 25%”

 1. Здравейте, как да получа въпросния TIN идетификационен номер? Тъй като без него профилът ще бъде блокиран.

  Отговор
  • За България TIN номерът се явява ЕГН-то ви. TIN = Tax Identification Number (данъчен идентификационен номер). Тъй като в България нямаме специален номер за данъци, ползваме ЕГН, който е идентификационният номер на човека.

   Отговор
 2. От Vivid ми излязоха със становище, че не могат да ми създадат акаунт, при положение, че се идентифицирах по всички възможни начини. Какъв може да е проблема според вас?

  Отговор
  • Нямам представа, само те могат да дадат повече информация. Може би проблеми с документите за идентификация или просто сте излезли съмнителна по някаква причина в системата.

   Отговор
 3. Доскоро новите потребители получаваха по 10€ бонус, но вече бонусът е само 5€. Явно вече са събрали достатъчно маса от хора и не се борят толкова много за бърз растеж.

  Отговор

Вашият коментар