Как да изпратим пари в чужбина с TransferWise

Update 2020: Вече таксите за изходящи преводи във валута на българските банки се нормализираха, така че разликата между нормална банка и TransferWise при изпращане на сума в чужбина няма да е толкова голяма, колкото беше до края на 2019 година и колкото е споменато в статията.

Всички сме се сблъсквали с безкрайно високите такси на българските банки. Това, което в много държави-членки на ЕС е безплатно, тук идва с платен месечен абонамент или с десетки лева такса. Такъв пример са международните или валутните преводи.

За обикновен превод от 500 евро, българските банки ще ни таксуват между 30 и 100 лева. И това са минималните такси и дори и да изпратим само 20 евро, ще заплатим същата сума. При по-големи суми, таксата също ще расте.

Българските банки би трябвало да поддържат евтините валутни SEPA преводи към други държави от ЕС, но или все още се правят, че не ги поддържат, или ги таксуват по същия начин, по който и прескъпите SWIFT преводи.

Бързи и евтини международни преводи

За щастие, последните години се появяват все повече нови компании във финансовия сектор (т.н. fintech стартъпи), които се опитват да детронират традиционните банки, предлагайки много по-добри условия. Най-вече по-бързи и евтини услуги, които са пригодени за глобализацията на 21-ви век и за дигиталната среда, която ни заобикаля.

Такъв пример е онлайн базираната платформа за международни преводи TransferWise. Това, което предлагат, е изключително просто, но също така и толкова ефективно. Бързи, евтини и лесни международни преводи.

Ако искаме да преведем някаква сума към сметка в чужда валута или чужда държава (поддържаните валути са около 50) – например към еврова сметка в Германия или сметка в британски паунд в Англия, трябва само да наредим обикновен превод в български лева към TransferWise и тяхната българска сметка и просто да посочим крайната сметка в чужбина, към която искаме да изпратим парите.

Преводът, който ще заплатим от българската банка към TransferWise, ще бъде от порядъка на 1-2 лв. (нормалната такса за превод в лева) и когато TransferWise получат сумата в лева, ще я преобразуват в желаната валута и ще я изпратят към чуждестранната сметка, която сме посочили.

Таксата варира за различните валути, но най-често е около 0.5%. Има допълнителна такса, ако изпращаме пари директно с дебитна/кредитна карта, но във всички случаи таксите се виждат предварително и нищо не остава скрито.

Сравнение на таксите, които трябва да платим, ако изпратим €500 или €2500 евро с TransferWise или с 5-те най-големи банки в България

Стъпките са няколко, като ще разгледам всяка една от тях по-подробно. Това, което трябва да направим е:

 • Да се регистрираме в TransferWise.
 • Да изберем валутата и сумата, която искаме да изпратим, както и каква валута трябва да пристигне при получателя.
 • Да си попълним данните, както и име + IBAN номер на получателя.
 • Да изберем дали ще преведем парите с дебитна/кредитна карта или по банков път и да извършим превода.

Регистриране на акаунт в TransferWise

Първо трябва да отворим сайта и да се регистрираме. Ако правим личен акаунт, трябва да изберем Personal, а ако профилът ще е фирмен, тогава трябва да изберем Business.

Създаване на превод

На следващата стъпка трябва да оформим самия превод – каква валута и каква сума ще изпращаме, както и какво трябва да пристигне при получателя.

Ако натиснем върху текста Show fee breakdown, ще видим точно какви са таксите и ще можем да изберем как да извършим плащането – по банков път или с дебитна/кредитна карта (при които има малка допълнителна такса). В последната стъпка също ще можем да променим начина, по който ще изпратим парите, но за момента можем да изберем Bank transfer.

Данни за изпращача и за получателя

На първо място трябва да посочим дали ще правим превод от Personal (лична) или Business (служебна) банкова сметка и да въведем съответните данни в страницата след това. Ако е Personal сметка – 3 имена, рожденна дата и адрес. За Business сметка данните са малко по-различни.

Другата стъпка е да изберем на кой ще изпращаме превода. Вариантите са:

 • Myself – ако ще правим превод към друга наша сметка;
 • Someone else – ако ще изпращаме към друго физическо лице, напр. приятел или член от семейството;
 • Business or charity – към фирма или благотворителна фондация.

След като изберем някое от трите, ще ни се отвори малък прозорец, където трябва да въведем име (2 имена или име на организация) и IBAN номер (банкова сметка) на получателя.

В някой момент от процеса можем да видим допълнителна стъпка Verification и бъдем попитани за допълнителна информация – например за какво ще използваме текущия акаунт. Ако видим такава страница, можем просто да изберем някоя от опциите от падащото мено – Savings, Living expences, Family support или което и да е друго ще свършат работа.

Потвърждение и изпращане на превода

Предпоследната стъпка е да потвърдим дали въведените данни са правилни и евентуално да добавим основание за превода в полето Reference най-долу.

След като всичко изглежда наред и сме потвърдили с Confirm and continue, остава окончателно да изберем как ще извършим транзакцията – с банков превод, с дебитна или с кредитна карта. С банков превод няма допълнителна такса, като при плащане с дебитна или с кредитна карта таксата е между 0% и 0.4%, в зависимост от валутата, от която се изпраща превод.

При банков превод най-често парите стигат до получателя на следващия работен, а ако използваме карта – отнема само няколко часа. Банковите карти обикновено имат лимити (всяка банка има различни лимити за различните карти, които предлага), така че трябва да го имаме предвид ако искаме да изпратим по-голяма сума.

Ако сме избрали плащане с карта, просто трябва да въведем данните от картата ни в следващия прозорец и това е всичко.

А ако сме избрали варианта с банков превод, трябва за запишем данните от следващата страница и да ги използваме когато изпращаме пари от нашата банката или от онлайн банкирането ни.

Полетата, които трябва да запишем и да използваме за превода са:

 • To (получател);
 • IBAN (банкова сметка);
 • Use this reference (основание за превода);
 • Bank code (BIC/SWIFT).

След като направим превод с тези данни (или директно с кредитна/дебитна карта), TransferWise ще свърши останалото. Ще получи парите в лева, ще ги преобразува във валутата, която сме избрали за получаване и ще изпрати новата валута към сметката на получателя.

Това е всичко, парите са на път.

Получаване на пари от чужбина

Ако пък се чудим как да изпратим пари от Англия, Германия, Америка или където и да е в чужбина до България, то отново можем да използваме TransferWise, като стъпките са абсолютно същите:

 • Да се регистрираме в TransferWise.
 • Да изберем валутата и сумата, която искаме да изпратим, както и да посочим, че получателят трябва да получи български лева.
 • Да си попълним данните, както и име + IBAN номер на получателя за сметката в лева.
 • Да изберем дали ще преведем парите с дебитна/кредитна карта или по банков път и да извършим превода.

Ако искаме да изпратим пари от Америка до България, ще получим американска сметка в US долари (+routing number), към която да направим нормален превод в долари от която и да е банка в Щатите. Сметката, към която трябва да изпратим парите, ще бъде на TransferWise и когато получат доларите, те ще направят превалутиране и ще изпратят български лева към получателя.

Ако искаме да изпратим пари от Германия до България (или от друга държава, която използва Евро), ще получим IBAN номер на сметка в Евро, към който да преведем средствата. TransferWise ще получи Евро, ще направи превалутиране и ще изпрати български лева към получателя.

Ако изращаме пари от Англия до България, TransferWise ще ни посочи сметка в британски паунди (+ sort код), към която да изпратим парите.

Таксата за получаване на пари от чужбина към България на TransferWise в повечето случаи е между 0.5% и 1%, като зависи от страната на изпращане. Таксата е винаги предварително показана и няма никакви скрити такси за превалутиране, получаване или каквото и да е друго. Всичко, което ще платим и което получателят ще получи, е предварително визуализирано докато оформяме превода.

За разлика от другите банки, TransferWise използва най-добрите курсове за обмяна на валута, затова няма да имаме скрито оскъпяване заради неправомерно високи или ниски курсове „продава“ или „купува“.

Регистрирай се от тук и направи своя първи международен превод без високи такси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *