Превод на пари по банкова сметка в чужбина – как?

Всички сме се сблъсквали с безкрайно високите такси на българските банки. Това, което в много държави е безплатно, тук идва с платен месечен абонамент или с десетки лева такса. Пример за това е таксата за превод на пари по банкова сметка в чужбина или таксата за изпращане на пари от чужбина до България.

Във връзка с изискване на Европейска директива и изменения в Закона за платежните услуги и платежните системи, през 2020 г. българските банки бяха задължени да намалят таксите за изходящите и входящите преводи в ЕВРО за страни на територията на ЕИП.

До 2020 г. и преди тази директива, за обикновен превод от 500 евро, българските банки ни таксуваха между 30 и 100 лева. И това бяха минималните такси за изпращане на пари в чужбина, т.е. дори и да изпратим само 20 евро, пак бихме заплатили същата такса.

Благодарение на ЕС, вече таксите за евров превод на пари в чужбина са същите, както и таксите за превод на български лева към друга сметка в България. Това обаче важи само за преводите в евро и само в рамките на Европейското икономическо пространство.

Т.е. ще продължим да плащаме абсурдно високите такси ако искаме да направим превод на пари от България до Англия или до друга страна извън еврозоната и ЕИП.

С други думи, можем да използваме българските банки за пращане на пари в чужбина само ако изпращаме или получаваме евро. За всички други валути ни трябва алтернатива.

Сравнение на реалните такси, които ще се платят ако изпратим £500 и £2500 с Wise и с 5-те най-големи банки в България

Бързи и евтини международни преводи

За щастие, последните години се появяват все повече нови компании във финансовия сектор (т.н. fintech стартъпи), които се опитват да детронират традиционните банки, предлагайки много по-добри условия. Най-вече по-бързи и евтини услуги, които са пригодени за глобализацията на 21-ви век и за дигиталната среда, която ни заобикаля.

Присъедини се към групата ни във фейсбук, за да следиш последните публикации.


Такъв пример е онлайн базираната платформа за превод на пари в чужбина Wise (доскоро TransferWise). Това, което предлагат, е изключително просто, но също така и толкова ефективно. Бързи, евтини и лесни международни преводи във всякакви валути.

През март 2021 година TransferWise официално се преименува и ребрандира на Wise. В различни статии компанията може да се споменава както като Wise, така и като TransferWise, но и двете вече значат едно и също.

Ако искаме да направим превод на пари по банкова сметка в чужбина, например от България до Англия, трябва само да осъществим обикновен превод в български лева до Wise, а те ще преведат съответната валута в сметката на получателя – в случая британски паунд в Англия.

Wise поддържат парични преводи до почти целия свят, т.е. изпращайки единствено лева и знаейки сметката на получателя, можем лесно да направим превод на пари по банкова сметка в чужбина до почти всяка една държава. И всичко това лесно и със сравнително ниски такси.

Преводът, който ще заплатим от българската банка към Wise, ще бъде от порядъка на 1-2 лв. (нормалната такса за превод в лева) и когато Wise получат сумата в лева, ще я преобразуват в желаната валута и ще я изпратят към чуждестранната сметка, която сме посочили.

Таксата варира за различните валути, но най-често е около 0.5%. Има допълнителна такса, ако изпращаме пари директно с дебитна/кредитна карта, но във всички случаи таксите се виждат предварително и нищо не остава скрито.

Стъпките са няколко, като ще разгледам всяка една от тях по-подробно. Това, което трябва да направим е:

 • Да се регистрираме в Wise / TransferWise.
 • Да изберем валутата и сумата, която искаме да изпратим, както и каква валута трябва да пристигне при получателя.
 • Да си попълним данните, както и име + IBAN номер на получателя.
 • Да изберем дали ще преведем парите с дебитна/кредитна карта или по банков път и да извършим превода.

Регистриране на акаунт в Wise

Първо трябва да отворим сайта на Wise и да се регистрираме. Ако правим личен акаунт, трябва да изберем Personal, а ако профилът ще е фирмен, тогава трябва да изберем Business. Вероятно във формата за регистрация ще трябва да посочим и държавата, на която сме граждани.

Създаване на превод

На следващата стъпка трябва да оформим самия превод – каква валута ще изпращаме (обикновено BGN ако ще правим превод от България), каква сума ще изпращаме и каква валута трябва да пристигне при получателя (ако ще изпращаме към Англия, тогава трябва да посочим GBP).

Където пише каква ще е таксата (fee), можем да изберем дали да направим Fast and easy transfer (т.е. бърз и лесен трансфер с дебитна/кредитна карта) или обикновен евтин банков трансфер към Wise, т.е. Low cost transfer. Ако сменяме между различните варианти, ще видим точно какви са таксите и ще можем да изберем как да извършим плащането.

Данни за изпращача и за получателя

В следващата стъпка трябва да посочим дали ще правим превод от Personal (лична) или Business (служебна) банкова сметка и да въведем съответните данни в страницата след това. Ако е Personal сметка – 3 имена, рожденна дата и адрес. За Business сметка данните са малко по-различни.

Другата стъпка е да изберем на кой ще изпращаме превода. Вариантите са:

 • Myself – ако ще правим превод към друга наша сметка;
 • Someone else – ако ще изпращаме към друго физическо лице, напр. приятел или член от семейството;
 • Business or charity – към фирма или благотворителна фондация.

След като изберем някое от трите, ще ни се отвори малък прозорец, където трябва да въведем име (2 имена или име на организация) и данни за банковата сметка на получателя.

В някой момент от процеса можем да видим допълнителна стъпка Verification и бъдем попитани за допълнителна информация – например за какво ще използваме текущия акаунт. Ако видим такава страница, можем просто да изберем някоя от опциите от падащото мено – Savings, Living expences, Family support или което и да е друго ще свършат работа.

Потвърждение и изпращане на превода

Предпоследната стъпка е да потвърдим дали въведените данни са правилни и евентуално да добавим основание за превода в полето Reference най-долу.

След като всичко изглежда наред и сме потвърдили с Confirm and continue, остава окончателно да изберем как ще извършим транзакцията – с банков превод, с дебитна или с кредитна карта. С банков превод няма допълнителна такса, като при плащане с дебитна или с кредитна карта таксата е между 0% и 0.5%, в зависимост от валутата, от която се изпраща превод.

При банков превод най-често парите стигат до получателя на следващия работен, а ако използваме карта – отнема само няколко часа. Банковите карти обикновено имат лимити (всяка банка има различни лимити за различните карти, които предлага), така че трябва да го имаме предвид ако искаме да изпратим по-голяма сума.

Ако сме избрали плащане с карта, просто трябва да въведем данните от картата ни в следващия прозорец и това е всичко.

А ако сме избрали варианта с банков превод, трябва за запишем данните от следващата страница и да ги използваме когато изпращаме пари от нашата банката или от онлайн банкирането ни.

Възможно е да бъдем попитани дали акаунтът, от който изпращаме, е лично наш, т.е. дали ние сме account holder или дали е споделен, т.е. joint account. Най-вероятно акаунтът, от който изпращаме, ще бъде лично наш, затова трябва да изберем „Yes, I’m the account holder“.

Можем да бъдем попитани и дали ще използваме онлайн банкиране или ще извършим превода в клон на банка, но реално няма голямо значение. В следващата стъпка ще се появи българска банкова сметка на Wise, към която трябва да изпратим средствата със специални инструкции (код за плащане или reference).

Полетата, които трябва да запишем и да използваме за превода са:

 • Payee name (получател);
 • Use this reference (основание за превода);
 • Amount to send (точната сума за изоращане в лева);
 • IBAN (банкова сметка);
 • Bank code (BIC/SWIFT).

След това отваряме онлайн банкирането на собствената ни банка, извършваме превод с горните данни и натискаме „I’ve made my bank transfer„. Или ако смятаме да извършим превода към Wise по-късно – „I’ll transfer the money later„.

След като направим превод с тези данни (или директно с кредитна/дебитна карта), Wise ще свърши останалото. Ще получи парите в лева, ще ги преобразува във валутата, която сме избрали за получаване и ще изпрати новата валута към сметката на получателя.

Това е всичко, парите са на път.

Изпращане на пари от чужбина до България

Чрез Wise можем както да изпращаме от България до Англия и до други страни в чужбина, така можем и от Англия или почти всяка друга страна до България.

Стъпките при изпращане на пари от чужбина до България са абсолютно същите:

 • Да се регистрираме в Wise / TransferWise.
 • Да изберем валутата и сумата, която искаме да изпратим, както и да посочим, че получателят трябва да получи български лева.
 • Да си попълним данните, както и име + IBAN номер на получателя за сметката в лева.
 • Да изберем дали ще преведем парите с дебитна/кредитна карта или по банков път и да извършим превода към Wise.

Например ако искаме да направим превод на пари от Англия до България, ще трябва да посочим, че искаме да изпратим GBP, а получателят да получи BGN. Така в Англия ще направим превод от английската ни банка към английската сметка на Wise в британски паунди, а щом Wise получи парите, ще направи превалутиране към лева и ще преведе парите към получателя в България.

Ако искаме да изпратим пари от Америка до България, ще получим американската сметка в US долари на Wise, към която да направим нормален превод в долари от която и да е банка в Щатите. Когато Wise получат доларите, те ще направят превалутиране и ще изпратят български лева към получателя.

Ако искаме да изпратим пари от Германия до България (или от друга държава, която използва Евро), ще получим IBAN номер на сметка в Евро, към който да преведем средствата. Wise ще получи Евро, ще направи превалутиране и ще изпрати български лева към получателя.

Таксата за получаване на пари от чужбина към България на Wise в повечето случаи е между 0.5% и 1%, като зависи от страната на изпращане. Таксата е винаги предварително показана и няма никакви скрити такси за превалутиране, получаване или каквото и да е друго. Всичко, което ще платим и което получателят ще получи, е предварително визуализирано докато оформяме превода.

За разлика от другите банки, Wise използва най-добрите курсове за обмяна на валута, затова няма да имаме скрито оскъпяване заради неправомерно високи или ниски курсове „продава“ или „купува“.

Ако използвате някой от линковете към Wise в тази статия, ще получите безплатен международен превод на стойност до 1000 лева.

Регистрирай се в Wise / TransferWise и направи своя първи превод на пари по банкова сметка в чужбина без високи такси.

Имаш въпрос?

Ако имате допълнителни въпроси по темата, споделете в коментарите и ще се опитам да отговоря. Ако Ви интересува нещо друго, за което все още няма статия в блога - попитай в страницата с въпроси.


Вашият коментар