Как да направим превод на пари по банкова сметка в чужбина

Преди няколко години българските банки бяха задължени да намалят таксите за изходящите и входящите преводи в евро за страни на територията на Европейското икономическо пространство, но за сметка на това таксите за превод в други валути (или извън ЕС и ЕИП) станаха още по-високи. Така дори и за най-малкия превод ще трябва да платим десетки и дори стотици лева в такси.

Т.е ако искаме да направим превод на пари по банкова сметка в Англия или САЩ, ще продължим да плащаме абсурдно високите такси на българските банки. Можем да продължим да ги използваме само ако искаме да направим превод в лева или евро в границите на ЕС, но за всички други валути и държави ни трябва алтернатива.

Изпращане на пари по банкова сметка в чужбина

Може да се стартира превода на пари до банкова сметка в чужбина диркетно от формуляра отдолу, като се избере до каква валута искаме да изпратим пари и натиснем ЗАПОЧНИ ПРЕВОД. По-надолу има и по-подробно описание за Wise, както и за това как да направим превода с тях в детайли.

Превод на пари с Wise

Последните години се появиха все повече нови компании във финансовия сектор (т.н. fintech стартъпи), които се опитват да детронират традиционните банки, предлагайки много по-добри условия. Това се отнася особено силно за изпращането на пари в чужбина.

Такъв пример е онлайн базираната платформа за международни парични преводи Wise (доскоро TransferWise). Услугата им е изключително проста и ефективна, като с тях можем да направим превод както от българска сметка до банкова сметка в чужбина, така и обратното – от чужбина до България. Таксите им за валути разлучни от евро са многократно по-ниски от тези на българските банки. Можем да натиснем върху ЗАПОЧНИ ПРЕВОД по-горе, да въведем желаната сума за трансфер и ще видим подробно каква би била такса.

След като се регистрираме в Wise и посочим до коя банка и лице искаме да изпратим пари (например до сметка в Англия), Wise ще ни предостави българска банкова сметка на Wise, към която да направим обикновен превод в лева.

Преводът, който ще заплатим от българската банка към Wise, ще бъде от порядъка на 1-2 лв. (нормалната такса за превод в лева) и когато Wise получат сумата в лева, ще я преобразуват в желаната валута и ще я изпратят към чуждестранната сметка, която сме посочили.

Таксата на Wise за услугата варира за различните валути, но най-често е около 0.5%. Има допълнителна такса, ако изпращаме пари директно с дебитна/кредитна карта, но във всички случаи таксите се виждат предварително и нищо не остава скрито, т.е. винаги знаем каква сума ще получи получателят.

Сравнение на реалните такси, които ще се платим, ако изпратим £500 и £2500 с Wise и с 5-те най-големи банки в България

Wise поддържат парични преводи до почти целия свят, т.е. изпращайки единствено лева и знаейки сметката на получателя, можем лесно да направим превод на пари по банкова сметка в чужбина до почти всяка една държава. Всичко това е много лесно, а таксата на Wise е предварително упомената и много по-ниска спрямо традиционните банки.

Стъпките, които трябва да направим за превода до банкова сметка в чужбина са следните:

 • Регистрация в Wise / TransferWise.
 • Избор на валута (BGN) и сума за изпращане, както и каква валута трябва да пристигне при получателя.
 • Да си попълним данните, както и име + IBAN номер на получателя.
 • Да изберем дали ще преведем парите с дебитна/кредитна карта или по банков път и да извършим превода.

Регистрация на акаунт в Wise

Първо трябва да отворим сайта на Wise и да се регистрираме. Ако правим личен акаунт, трябва да изберем Personal, а ако профилът ще е фирмен, тогава трябва да изберем Business. Вероятно във формата за регистрация ще трябва да посочим и държавата, на която сме граждани.

Създаване на превод

На следващата стъпка трябва да оформим самия превод – каква валута ще изпращаме (обикновено BGN ако ще правим превод от България), каква сума ще изпращаме и каква валута трябва да пристигне при получателя (ако ще изпращаме към Англия, тогава трябва да посочим GBP).

Където пише каква ще е таксата (fee), можем да изберем дали да направим Fast and easy transfer (т.е. бърз и лесен трансфер с дебитна/кредитна карта) или обикновен евтин банков трансфер към Wise, т.е. Low cost transfer. Ако сменяме между различните варианти, ще видим точно какви са таксите и ще можем да изберем как да извършим плащането.

Данни за изпращача и за получателя

В следващата стъпка трябва да посочим дали ще правим превод от Personal (лична) или Business (служебна) банкова сметка и да въведем съответните данни в страницата след това. Ако е Personal сметка – 3 имена, рожденна дата и адрес. За Business сметка данните са малко по-различни.

Другата стъпка е да изберем на кой ще изпращаме превода. Вариантите са:

 • Myself – ако ще правим превод към друга наша сметка;
 • Someone else – ако ще изпращаме към друго физическо лице, напр. приятел или член от семейството;
 • Business or charity – към фирма или благотворителна фондация.

След като изберем някое от трите, ще ни се отвори малък прозорец, където трябва да въведем име (2 имена или име на организация) и данни за банковата сметка на получателя.

В някой момент от процеса можем да видим допълнителна стъпка Verification и бъдем попитани за допълнителна информация – например за какво ще използваме текущия акаунт. Ако видим такава страница, можем просто да изберем някоя от опциите от падащото мено – Savings, Living expences, Family support или което и да е друго ще свършат работа.

Потвърждение и изпращане на превода

Предпоследната стъпка е да потвърдим дали въведените данни са правилни и евентуално да добавим основание за превода в полето Reference най-долу.

След като всичко изглежда наред и сме потвърдили с Confirm and continue, остава окончателно да изберем как ще извършим транзакцията – с банков превод, с дебитна или с кредитна карта. С банков превод няма допълнителна такса, като при плащане с дебитна или с кредитна карта таксата е между 0% и 0.5%, в зависимост от валутата, от която се изпраща превод.

При банков превод най-често парите стигат до получателя на следващия работен, а ако използваме карта – отнема само няколко часа. Банковите карти обикновено имат лимити (всяка банка има различни лимити за различните карти, които предлага), така че трябва да го имаме предвид ако искаме да изпратим по-голяма сума.

Ако сме избрали плащане с карта, просто трябва да въведем данните от картата ни в следващия прозорец и това е всичко.

А ако сме избрали варианта с банков превод, трябва за запишем данните от следващата страница и да ги използваме когато изпращаме пари от нашата банката или от онлайн банкирането ни.

Възможно е да бъдем попитани дали акаунтът, от който изпращаме, е лично наш, т.е. дали ние сме account holder или дали е споделен, т.е. joint account. Най-вероятно акаунтът, от който изпращаме, ще бъде лично наш, затова трябва да изберем Yes, I’m the account holder.

Можем да бъдем попитани и дали ще използваме онлайн банкиране или ще извършим превода в клон на банка, но реално няма голямо значение. В следващата стъпка ще се появи българска банкова сметка на Wise, към която трябва да изпратим средствата със специални инструкции (код за плащане или reference).

Полетата, които трябва да запишем и да използваме за превода са:

 • Payee name (получател);
 • Use this reference (основание за превода);
 • Amount to send (точната сума за изоращане в лева);
 • IBAN (банкова сметка);
 • Bank code (BIC/SWIFT).

След това отваряме онлайн банкирането на собствената ни банка, извършваме превод с горните данни и натискаме I’ve made my bank transfer. Или ако смятаме да извършим превода към Wise по-късно – I’ll transfer the money later.

След като направим превод с тези данни (или директно с кредитна/дебитна карта), Wise ще свърши останалото. Ще получи парите в лева, ще ги преобразува във валутата, която сме избрали за получаване и ще изпрати новата валута към сметката на получателя.

Това е всичко, парите са на път. 🙂

Изпращане на пари от чужбина до България

Може да се стартира превода на пари от чужбина до България още от тук, като се избере каква валута ще се изпраща от чужбина.

Стъпките при изпращане на пари от чужбина до България са следните:

 • Регистрация в Wise / TransferWise.
 • Избор на валутата и сумата, която искаме да изпратим, както и избор на BGN за валута за получаване.
 • Да си попълним данните, както и име + IBAN номер на получателя.
 • Да изберем дали ще преведем парите с дебитна/кредитна карта или по банков път и да извършим превода.

Като цяло стъпките са същите, както и при пращане на пари към чужбина, които са описани по-горе. Просто трябва да се регистрираме и да попълним необходимите данни. В описанието по-горе има снимки и подробни обяснения на български.

Например ако искаме да направим превод на пари от Англия до България, ще трябва да посочим, че искаме да изпратим GBP, а получателят да получи BGN. Така в Англия ще направим превод от английската ни банка към английската сметка на Wise в британски паунди, а щом Wise получи парите, ще направи превалутиране към лева и ще преведе парите към получателя в България.

Ако искаме да изпратим пари от Америка до България, ще получим американската сметка в US долари на Wise, към която да направим нормален превод в долари от която и да е банка в Щатите. Когато Wise получат доларите, те ще направят превалутиране и ще изпратят български лева към получателя в България.

Ако искаме да изпратим пари от Германия до България (или от друга държава, която използва Евро), ще получим IBAN номер на сметка в Евро, към който да се преведе еврото в чужбина. Wise ще получи еврото, ще направи превалутиране и ще изпрати български лева към получателя.

Таксата за получаване на пари от чужбина към България на Wise в повечето случаи е между 0.5% и 1%, като зависи от страната на изпращане. Таксата е винаги предварително показана и няма никакви скрити такси за превалутиране, получаване или каквото и да е друго. Всичко, което ще платим и което получателят ще получи, е предварително визуализирано докато оформяме превода.

За разлика от другите банки, Wise използва най-добрите курсове за обмяна на валута, затова няма да имаме скрито оскъпяване заради неправомерно високи или ниски курсове „продава“ или „купува“.

Ако използвате някой от линковете към Wise в тази статия, ще получите безплатен международен превод на стойност до 1000 лева.

Регистрирай се в Wise / TransferWise и направи своя първи превод на пари по банкова сметка в чужбина без високи такси.

Имаш въпрос?

Ако имате допълнителни въпроси по темата, споделете в коментарите и ще се опитам да отговоря. Ако Ви интересува нещо друго, за което все още няма статия в блога - попитай в страницата с въпроси.


Вашият коментар