Щатът Ню Йорк е напът да забрани копаенето на биткойн

Сенатът на Ню Йорк в петък одобри законопроект за забрана на добив (т.н. копаене) на криптовалути в щата.

По-конкретно, законопроектът призовава за прекратяване на операциите по добив, които използват метода PoW (Proof-of-Work), освен ако електроенергията не е от 100% възобновяеми източници. Чрез PoW метода се добиват основни крипто проекти като Bitcoin и Ethereum, но и много други.

Решението сега е в ръцете към губернатора Кати Хочул, която може или да наложи вето върху законопроекта, или да го подпише като закон. Ако бъде одобрен, Ню Йорк ще стане първият щат в САЩ, който забранява крипто добива.

Присъедини се към групата ни във фейсбук, за да следиш последните публикации.


Законопроектът, който премина през долната камара по-рано тази година, призовава за двугодишен мораториум за копаенето на криптовалути в щата. Причината за този проект са прокарваните тези, които свързват подобна дейност с опасения за въздействието ѝ върху околната среда.

Забрана, породена от опасенията за климата

Законопроектът има за цел да намали въглеродния отпечатък на Ню Йорк, който неговите поддръжници смятат, че идва от мръсни енергийни източници.

Но голяма част от електроенергията в Ню Йорк идва от ядрени и възобновяеми източници. Добивът в щата също прибягва до голяма степен до възобновяеми източници на енергия.

Законопроектът беше широко критикуван от крипто групи, а организации като Blockchain Association започнаха кампания срещу забраната.

Този законопроект за мораториум е убиец на работни места и изпраща ужасно послание към крипто предприемачите.

– Бари Силбърт, главен изпълнителен директор на Digital Currency Group, каза в туит

Про-крипто групите твърдят, че законопроектът може да прогони компаниите от Ню Йорк, като се отрази на икономиката му. Държавата вече е домакин на няколко минни операции.

Привържениците на криптовалутата също се опасяват, че законопроектът може да предизвика ефект на доминото в страната, като няколко други държави приемат подобни закони. В момента Съединените щати имат най-голям дял в глобалния хешрейт (това са матерматическите изчисления, които се извършват по време на добив) – около 38%.

На практика, опасенията на Ню Йорк са силно преувеличени и водени от грешно тълкуване на индустрията, защото според ESG проучване добивът на биткойн може да елиминира въглеродните емисии с 5.32% и дори да намали част от затоплянето на планетата.

Тексас може да се превърне в мека за миньорите

Тъй като Ню Йорк е готов да се противопостави на т.н. миньори, компаниите се ориентират предимно в Тексас. Щатът има крипто-приятелски законодателен орган, съчетан с по-достъпна енергийна мрежа и изобилие от възобновяема енергия.

Няколко миньори вече изграждат съоръжения в Тексас, а Argo Blockchain изгражда обект за близо 2 милиарда долара в щата.

Blockstream и Block също създава обект за добив в Тексас чрез партньорство с електрическия гигант Tesla.

Източник: Coingape

Имаш въпрос?

Ако имате допълнителни въпроси по темата, споделете в коментарите и ще се опитам да отговоря. Ако Ви интересува нещо друго, за което все още няма статия в блога - попитай в страницата с въпроси.


Вашият коментар