Актуална инвестиционна измама с криптовалути

Вече говорих лично с няколко човека, които са измамени по този начин, така че тази схема е особено актуална в момента. Бъдете изключително предпазливи и внимавайте, за да не попаднете и вие в нея.

Присъедини се към групата ни във фейсбук, за да следиш последните публикации.


Измамата

Някой „успешен инвеститор“, „форекс трейдър“ или друг човек се свързва с вас на лично съобщение във Facebook/Instagram/Messenger/Telegram/друго и ви обещава сериозни печалби, ако последвате примера или препоръките му. Алтернативно можете и да видите коментар във фейсбук група как някой печели много и за повече информация да се свържете с него.

Обменяте няколко съобщения и ви убеждават да инвестирате, за да започнете да печелите. За целта ви „помагат“ да си създадете биткойн или крипто портфейл на телефона. Малко след това инвестирате някаква сума, например 500 лева, с която трябва да купите биткойн или някоя друга криптовалута (няма значение каква).

При покупката на криптовалутата, трябва да въведете публичен адрес (public address), към който да се изпрати криптовалутата. Така че взимате този public address от портфейла, който сте създали с помощта на човека преди малко. Алтернативно (но не задължително), съветникът ви може да ви помогне и да ви изпрати лично адреса. Въвеждате го в сайта за покупката на криптовалута, плащате сумата с картата ви (или с банков превод) и малко след това сумата се „появява“ в портфейла ви.

Всичко изглежда добре. Веднага след това или в рамките на следващите няколко дни сумата в портфейла ви започва да се увеличава. Бързо нараства няколко пъти, като може да достигне и до 10-20 хил. лева. Виждате сумата лично в портфейла си, така че всичко изглежда реално.

нереална печалба от инвестиция

Докато изведнъж цялата сума не изчезне или пък не се опитате да ги изтеглите и портфейлът ви покаже грешка или съобщение и не ви позволява подобно действие.

Ако пишете на човека, който ви е вкарал в тази ситуация, ще започне да ви дава всякакви различни обяснения и е много вероятно да ви каже, че трябва да инвестирате още някаква сума, за да се отключат предишните средства, да ви даде ПИН за теглене, да си верифицирате портфейла или някаква друга измислица.

Каквото и да правите, в никакъв случай не изпращайте и не инвестирайте още пари по този начин и към този портфейл, защото и те ще бъдат 100% изгубени.

Реалността

Истината е, че парите ви са били изгубени още от момента, в който сте платили криптовалутата с тях.

Когато сте създавали портфейла в началото и човекът ви е „помогнал“ за това, всъщност не сте си създали ваш собствен портфейл на вашия телефон, а измамникът просто ви е споделил данни за неговия портфейл. С други думи, той ви е дал възможност да гледате (но не и да контролирате) неговия портфейл.

По този начин, когато сте направили покупката на криптовалутата и е трябвало да въведете публичен адрес, към който да се прехвърли тя, този публичен адрес е водел към НЕГОВИЯ портфейл, а не към ваш портфейл. Т.е. вие всъщност сте използвали неговия портфейл и купувайки криптовалутата, тя е била изпратена директно към него.

И тъй като той все пак ви е споделил данни за неговия портфейл, вие сте можели да виждате какво има в този портфейл. Когато следващите дни сумата се е увеличавала, човекът просто е пращал допълнително пари в портфейла, за да изглежда, че се натрупва някаква печалба.

Така, когато виждате в портфейла натрупана сума от десетки хиляди лева (която всъщност си е сума в неговия портфейл), е много по-вероятно да му изпратите още пари, за да ви „отключи“ спечелената сума и да ви даде достъп до нея. Това естествено няма да стане. Измамникът вече е откраднал първоначално инвестирата от вас сума и единствената му цел сега е да ви заблуди допънително и да ви накара да превете още пари по същия начин.

НЕ ГО ПРАВЕТЕ, ЗАЩОТО СЪС СИГУРНОСТ ЩЕ ИЗГУБИТЕ И ТЯХ.

Всичко, което сте инвестирали по този начин и сте прехвърлили към този портфейл, вече е 100% загубено. Няма смисъл да се опитвате да си го върнете. Не можете да си вземете парите от сайта, в който сте купили криптовалутата, защото вие сте направили истинска покупка. Просто сте сложили чужд адрес, към който да се изпрати закупеното. Сайтът не е виновен за това, нито портфейлът. Виновен е единствено човекът, който ви е измамил.

Какво да направите и как да се предпазите

Изтрийте портфейла, за да не ви заблуждава и за да не изпратите още криптовалута по погрешка към него.

Споделете информация за начина, по който са ви намерили и сте комуникирали и предупредете хората в социалните мрежи, за да не попаднат на същия човек или в същата схема. Напишете коментар по-долу или пост в групата във фейсбук, за да помогнете и на други хора.

Ако все пак искате да инвестирате в биткойн, препоръчвам ви да прочетете следната статия, в която съм описал откъде можете да го закупите сигурно, как да го съхранявате по най-добрия начин и как да се предпазите от повечето измами.

как да инвестирам в биткойн и какво да правя

Реших да инвестирам в биткойн, сега какво?

Биткойн е най-добрата форма на пари, създавана някога и никога не е твърде късно да започнете да го използвате. За последните 10 години това е и най-добрият актив за спестяване и предпазване срещу обезценяването на традиционните валути.

Ако имате нужда от биткойн портфейл, можете да прочетете статията Как да си създадем биткойн портфейл или да си свалите портфейла Muun Wallet и да използвате него. Той е един от най-лесните за получаване и изпращане на биткойн и няма да ви трябва помощ от никой.

Като цяло когато и да си създавате някакъв крипто портфейл, винаги го правете самостоятелно, защото иначе има огромен риск човекът, който ви помага, да се сдобие с достъп до портфейла ви. Можете да четете ръководства в интернет, но никога не се доверявайте на хора, които ви дават инструкции на лични съобщения, защото така могат да ви измамят много по-лесно. Повече по темата има в статията за крипто портфейлите, където съм разгледал и описал различните типове портфейли, как работят и кои са най-сигурните.

Ако вече сте си свалили Muun Wallet и искате да си закупите биткойн, просто се регистирайте в някой легитимен сайт за покупка на биткойн – например Altcoins.bg и направете покупка, като за Aдрес за получаване въведете публичния адрес, който портфейла Muun ще ви покаже при натискане на бутона Receive.

Ако имате нужда от друга помощ за портфейли, биткойн или нещо друго по темата, можете да попитате в някой публичен форум или в някоя фейсбук група като тази на блога. Приемате съвети САМО от публични коментари, които могат да бъдат проверени от останалите четящи. Игнорирайте ВСИЧКИ съвети и „помощ“ на лични съобщения, защото именно те ще са хората, които ще се опитат да ви измамят, скрито от останалите.

Имаш въпрос?

Ако имате допълнителни въпроси по темата, споделете в коментарите и ще се опитам да отговоря. Ако Ви интересува нещо друго, за което все още няма статия в блога - попитай в страницата с въпроси.


Вашият коментар