Трите фази на мечия пазар

Попадна ми много смислено и точно описание от @jasonyanowitz на текущата ситуацията, както и на мечия пазар по принцип и затова го споделям по-долу (преведено на български).

Присъедини се към групата ни във фейсбук, за да следиш последните публикации.


Има 3 фази на мечия пазар. Тъкмо влязохме във втората.

Фаза 1: Развихрянето

Вълнението (и алчността) от бичия пазар все още са налице.

Всякакви сценарии се появяват и развихрят седмици след седмици. Активите все още имат долна граница или „дъно“. Пазарните капитализации намаляват, но компаниите не вземат трудни решения (напр. прекратяване разработката на някои продукти, съкращения).

Нещата все още изглеждат наред.

Фаза 1 не се усеща като мечи пазар. Усеща се все едно цените са се върнали до по-реалистични нива. Инвеститорите продължават да наливат капитал, разработчите продължават да градят…

Като цяло, животът е хубав. Единствено „слабите ръце“ продават.


Фаза 2: Принудителна капитулация

Тук започва да става грозно.

Сценариите и историите замират. Цените падат с 90%… и после с още 90%. Започват масови съкращения. Медиите и циниците се надигат и активизират. Смеят се и викат „Казах ти!“.

Luna и UST ни доведоха до Фаза 2.

В тази фаза дори и „диамантените ръце“ стават принудителни продавачи. Продават не защото искат, а защото трябва. Celsius не иска да продава, но може да му се наложи да продава. Ще има и други фондове, компании и индивиди като Celsius.

Във фаза 2 всеки ръст в цената бива мигновено занулен. Всеки ръст е „скок на мъртвата котка“.

Компаниите, които се нуждаят от високи цени на токените им, за да функционират, ще бъдат смачкани. Основателите, които купуват свои собствени токени, за да поддържат проектите си и цената им… ще бъдат също смачкани.

Колкото по-ниски са цените, толкова по-силни стават мечките (продавачите). Колкото по-силни са мечките, толкова по-ниска е цената. Създава се порочен кръг.

Във фаза 2 цените се сриват яростно.

Вълнението се заменя с гняв.


Фаза 3: Бездънно изтощение

След максималната болка идва максималното изтощение.

Няма отскоци в цената. Няма разкази и различни сценарии. Цените се консолидират странично или бавно се движат надолу. Обстановката е скучна и мудна.

На дъното гневът се заменя с мълчание.

По време на фаза 3 ще искате да си тръгнете. А регулаторите ни мачкат, докато сме на земята. Любимите ви крипто дегенерати в Twitter не обелват и дума.

Постепенно инвеститорите тихо спират да алокират капитал. А талантливите разработчици напускат сцената. Компании фалират и прекратяват дейността си.

Поставяте под въпрос всичко, което сте мислили и правили.

Фаза 3 е най-трудната за оцеляване.

Ако сте компания, направете всичко необходимо, за да прескочите трапа.

Ако сте разработчик, продължете да се интересувате и да се информирате. Намерете други разработчици. Градете заедно.

Ако сте инвеститор, разработете свои собствени идеи. Заложете и инвестирайте в хора, в които вярвате.

Не изпускайте от поглед голямата картина. Разработваме нов отворен свят, в който не е нужно да искаме разрешение за всяко нещо. Това ще отнеме десетилетия, а не години.

Изключете компютъра, „отдалечете“ се от всичко, отидете на разходка.

Просто не се предавайте.


Много талантливи хора се отказват. Но който остане, бива възнаграден.

За да изградим нещо истинско, ще трябва да останем на фронта и да оцелеем доста дълго време, за да стигнем до там. А нещата ще се влошат, преди да се подобрят.

Източник: @jasonyanowitz

Имаш въпрос?

Ако имате допълнителни въпроси по темата, споделете в коментарите и ще се опитам да отговоря. Ако Ви интересува нещо друго, за което все още няма статия в блога - попитай в страницата с въпроси.


Вашият коментар