online-bank-intermediaries

iCard

Най-актуалният и добре работещ метод в момента е iCard.com. Подобно на останалите посредници, в iCard.com можем да получим безплатен IBAN в няколко валути. Така ще можем да изпратим средства от българската ни банка към iCard.com, а от там към съответната борса, като SEPA преводът ще струва само 1 евро.

BG банка → iCard.comKraken

Mistertango

Mistertango бяха най-добрият вариант преди време, защото също предлагаха безплатен персонален IBAN и еврова сметка. Така можехме да изпратим евро към Mistertango, а от там – безплатно към която и да е крипто борса. В момента обаче Mistertango имат €5 месечна такса ако искаме да правим преводи от и към крипто борси, така че бих ги препоръчал само ако извършваме преводи за над €10 хил. годишно.

BG банка EUR → Mistertango (€5 месечно) → Kraken

Ако българската ни банка ни дава неизгоден курс „продава“ за евро, можем първо да изпратим парите към Paysera, там да ги обърнем в евро и от там към Mistertango.

BG банка → Paysera (BGN›EUR) → Mistertango (€5 месечно) → Kraken

Revolut

Revolut беше другият фаворит за посредник, защото предлагаше редица безплатни функционалности, включително и зареждане с дебитна карта.

Дебитна карта → Revolut (BGN›EUR) → Binance

Revolut обаче не поддържаше преводи към Kraken, а от 04.2021 г. вече официално не поддържа и Binance. Някои транзакции все още могат и да преминат, но ако искате да търгувате само в Kraken или Binance, вероятно по-добре да използвате друг метод.

Revolut са британска финтех компания, предлагаща банкови услуги, в това число безплатна EUR сметка на наше име, безплатни банкови преводи, безплатно теглене от АТМ до 450лв. на месец, както и безплатни преобразувания на валута до 11500лв. на месец.

В Revolut можем да добавим безплатно български лева с дебитна карта (които да преобразуваме в евро) или директно да закупим евро със същата карта. След като вече имаме евро в сметката ни в Revolut, можем да го изпратим безплатно чрез SEPA към която и да е еврова сметка в ЕС.

Забележка: Препоръчително е всички валутни преобразувания в Revolut (в това число и покупка на евро с карта) да става през работни дни, защото през всички почивни дни Revolut оскъпяват транзакцията с 0.5%.

Ситуацията с банковите преводи и посредниците се променя ежемесечно, затова бъдете готови всяка банка да Ви откаже превод към някоя борса. Добрата новина е, че винаги може да се намери както друга борса, така и  някоя нова онлайн посредническа банкова услуга.