Домашно приготвени почистващи препарати

Знаем ли какво всъщност изчистваме, когато чистим вкъщи и използваме все по-мощни препарати? Според основната идея в книгата Яжте мръсно, водим прекалено силна война срещу микробите около нас, което в крайна сметка унищожава не само лошите микроби, ами и всички останали, от които реално имаме нужда и които по един или друг начин биха ни предпазили от вредните щамове.

Почистващите препарати са добър пример за вманиачаването ни към чистота, но според д-р Джош Акс (автор на книгата) това има крайно негативни последствия, защото повечето конвенционални препарати за миене съдържат и редица токсични химикали.

В книгата има и специално място за безвредни и домашано приготвени почистващи препарати, част от които ще копирам тук. Например сместа с етерични масла от чаено дърво и лимон е универсална – почиства подове, мивки, различни повърхности и дори тоалетни.

Използвайки подобни рецепти с естествени материали не само че ще ни предпази от вредното влияние на силните препарати, ами и ще освежи и подхрани допълнително кожата ни. Всички съставки могат да се намерят лесно в интернет или в здравословните магазини, но препоръчвам да се купуват само такива, които са високо оценени и по възможност с доказан произход.

Продават се комплекти от няколко вида етерични масла, като така лесно можем да видим кои от тях ни допадат и кои можем да използваме в ежедневието ни (напр. комплект от 12 различни етерични масла или друг от 8 масла – и двата са с високи оценки).

Рецепта за препарат за съдове

  • 1/2 чаша течен кастилски сапун (д-р Акс препоръчва сапуните Dr. Bronner, но има и много други варианти, които могат да са много по-евтини, включително и в разфасовка от 5 кг.)
  • 1/2 чаша вода
  • 1 с.л. бял оцет
  • 2 капки етерично масло по избор

Измиващ препарат за ръце

Рецепта за препарат за почистване

Рецептата за препаратът за почистване е лесна и бързо изпълнима. Смесваме всичко и използваме. Преди употреба трябва да се разклаща.

Пробиотична паста за зъби

Рецепта за домашен душгел

Съставките се разбъркват до гладка консистенция.

Шампоан с розмарин и мента

Съставките се разбъркват добре и след това сместа се разклаща преди употреба.


Ако тези рецепти ви харесват, можете да намерите още рецепти за лавандулов сапун, лосион за тяло, мехлем за масажи, загряващ балсам, спрей за след слънчеви изгаряния и други в самата книга. В сайта на д-р Джош Акс има допълнителни рецепти за маски за лице, соли за вана, балсами за коса и др.

Внимание

Както при всеки друг продукт, ако забележите дразнене, спрете да го използвате веднага. Етеричните масла и другите продукти са натурални, но могат да причинят алергични реакци, затова при въвеждането на нов продукт трябва да се подхожда с повишено внимание. Етеричните масла са силно потентни и високо концентрирани, затова и минимално количество от тях обикновено е достатъчно за постигане на желания ефект. Ако усещате дискомфорт от някое етерично масло, просто го заменете с друго ако рецептата позволява.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *