Идеи за подаръци с грижа за любимите хора и околната среда

Статията е частично заимствана от сайта на WWF.bg

Понякога е доста трудно, времеемко и дори изнервящо да намерим перфектните подаръци за любимите ни хора… и още по-трудно e те да са и природосъобразни. Истината е, че най-смислените подаръци всъщност са най-простите.

Ето и няколко идеи.

Подарете преживяване. Заменете купуването на материални подаръци с преживяване за вашите любими хора. Превърнете празника, без значение дали е Коледа, рожден ден или друг момент от годината, в незабравим празник, като прекарвате повече време заедно с тях.

Или им направете подарък с кауза – така ще дарите щастие на повече от един човек, а и ще допринесете за нечия благородна мисия. Можете да станете закрилник на малко мече или на дивите животни към WWF.bg, както и да участвате в създаването на гори. А можете и да си харесате някоя от десетките смислени дарения с кауза в platformata.bg.

Намалете отпадъците като купувате подаръци без опаковка. Ако опаковането е неизбежно, изберете нещо без пластмаса или направено от рециклирани или рециклируеми материали. И не забравяйте торбите си за многократна употреба, за да донесете покупките вкъщи!

Помислете за материалите. Уверете се, че дървесината и хартията, от които са изработени подаръците, са направени от рециклирани или сертифицирани материали. Купуването на употребявани артикули, като дрехи, мебели и техника втора употреба, също са страхотни начини да подарявате по-устойчиво, тъй като спестявате ресурси от създаването на нови продукти.

Тествайте умението си да правите картички. Направете си сами картички и опаковки от стара хартия, вестници, ненужни платове и каквото ви роди въображението. В интернет можете да намерите огромно многообразие от техники. Защо не пробвате, например, фурошики – традиционен японски метод за опаковане чрез платове? А пък ако ръчното творчество не е вашето нещо, изберете картички и опаковки от FSC хартия.

Избягвайте нискокачествените пластмасови подаръци, които са произведени в Китай и пропътували през почти целия свят, само и само да достигнат захвърлени в някой ъгъл или дълбок шкаф.

Ако правите подаръци за деца и държите на нещо материално, наблегнете на играчките, които биха стимулирали тяхното развитие и мислене, като книги, дървени пъзели и книжки за оцветяване например, а не на играчки на батерии, при които децата предимно гледат играчките, но не е нужно да проявяват особено въображение или инициативност, за да играят с тях.

Весели празници!

 

Вашият коментар