Пукет – докъдето водят всички пътища в Тайланд

Също както към Рим в Италия, така и към Пукет водят всички пътища в Тайланд. Островът се е превърнал в събирателна точка за туристите, тъй като на него и от него могат да се правят много неща. Има няколко курорта с красиви плажове, еднодневни екскурзии до още по-екзотични острови, нощен живот, забавления, историческа част, места за разходка и още много атракции, по които да си изхарчиш батите (тайландската пара).

Първо малко общи впечатления от Тайланд. Още с преминаването на границата усетихме, че тук развитието е направило крачка напред спрямо Камбоджа и Виетнам.

Вметка 1: Камбоджа също ни се стори един курс по-напред от Виетнам, но там бяхме твърде за кратко, за да имаме основателни твърдения. За столицата Пном Пен чух едно момче, което обикаля Азия за няколко месеца, да казва, че много му е харесала и би се върнал там с удоволствие. Същото казвам и аз, защото я бяхме подценили и останахме само една нощ, което ми беше крайно недостатъчно. Просто градът си има своя атмосфера.

В Тайланд е цивилизация. Няма боклуци по улиците, дори напротив, на места се събират отпадъци за рециклиране, сградите са по-големи и измазани, местните не ядат и не спят на земята или пода, не във всички ресторанти чиниите се мият в легени, пълно е с големи хипермаркети и магазини, хората говорят английски.

Вметка 2: За сравнение – във Виетнам беше трудно да намерим откъде да си купим дори сапун, а с едно момиче от рецепцията си говорихме чрез гугъл преводача на телефона й.

Е, бъркотията от кабелите и в Тайланд си е все същата. 🙂

След кратка нощувка в Банкок, който видяхме по залез и завинаги ще запомня тази златиста мегаполисна гледка, при която върховете на всички небостъргачи са обагрени в последните лъчи на слънцето, продължихме към Пукет.

Вметка 3: Рано сутринта в 6 ч., пътувайки към автогарата, видяхме десетки хиляди хора да се стичат в една посока. Попитахме таксиметровия шофьор какво се случва? След кратко колебание какво точно го питаме, схвана въпроса и отговори – „А, хората! Кралят умря и всички отиват да се помолят за душата му“. Кралят е мъртъв от преди една година, но хората все още отдават почит към него.

По пътя спряхме за почивка в нещо като крайпътен търговски център.  Слизайки от автобуса, шофьорът настоятелно ме упъти към един  конкретен ресторант. (Да, знам, че имате договорка да им водите клиенти, но искам сама да си избера място!) Видях обаче, че всички от нашия автобус влизат там, показвайки билета си. Същото направихме и ние. Оказа се, че имаме включен обяд. Настаниха ни на една маса с част от останалите, донесоха ни прибори и чинии, сипаха ни супа и изстудена вода и така, редом с местните, хапнахме и ние, не лошо. Ресторанът даже беше по-луксозен от някои, в които бяхме яли досега.

Патонг – звук, светлина и третия пол

Патонг е най-популярният град на остров Пукет и вероятната причина затова, някога е бил хубавия плаж, но днес вече е нощният живот. Същата като на нашия Слънчев бряг съдба. В събота вечер е цяло препядствие да преминеш по централната улица „Бангла роуд“, където хиляди ръце те придърпват в различни посоки – от ресторанти за хранене, през барове за пиене, стриптийз заведения, пин-понг шоу (не искате да знаете какво е, но проверете в Гъгъл, ако се осмелите), продавачи на сувенири, нощни клубове, тай масажи и каквото се сетите още (и за каквото не се сетите). Смесващата се музика от различните барове е толкова силна, колкото са и шарени светлините из цялата улица, и спираш да виждаш и чуваш поне още 500 метра след като си преминал по нея. Първия ден изпаднах в шок, после обаче започнах да се наслаждавам и да харесвам тази суматоха. Някак подхождаше на мястото. Какво пък, лято е (макар и през зимата), пълно е с млади хора, всеки е весел и иска да се забавлява. Има достатъчно други спокойни места, трябва едно и за купон.

Някъде там измежду множеството хора, е закодиран т. нар. трети пол. Само бяхме чували, че в Патонг, а и на други места в Тайланд, е пълно с трансджендъри, или още жени, които са всъщност мъже, или поне някога са били мъже, и които обаче по нищо не се отличават. Не бях сигурна как точно си представям, че трябва да изглежда един такъв човек, затова и може би в началото изобщо не ги забелязвах. Дори напротив, навсякъде виждах едни красиви, стройни и поддържани жени. С времето обаче започнахме да ги разпознаваме, макар до последно да оставаше леко съмнение. А може би и нямаше значение. Нека всеки бъде такъв, какъвто се чувства, че е. Но остава удивлението как една трансформация на пола вече може да бъде извършена почти до съвършенство.

Вметка 4: Защо има толкова много трансджендъри в Тайланд ли, ами защото тук са по-добре социално интегрирани. Всъщност броят им не е повече, отколкото в останалите страни по света, само видимостта им е по-значителна. Причините са няколко. Една от основните е будизмът, който изповядват 95 процента от хората в Тайланд и който допуска, че за да достигнеш нирвана, може да се преродиш няколко пъти, като е възможно да си роден в погрешно тяло. Будизмът отхвърля също така сексът като цяло, така че не третира трансексуалните като по-грешни от останалите.

Друга причина е икономическата рентабилност. Трансджендърите се срещат само в големите градове, най-вече в препълнените с туристи Банкок и Пукет, където са популярни секс услугите и лейдибой шоутата. Те са добре приети и в сфери като козметика, мода, сервитьорство, които са доста доходоносни. Затова и родителите са склонни да приемат транформация на пола на своето момче, ако това ще означава, че той ще изпраща много пари за семейството.

Не знам атракция или изпитание за мъжете (особено за тези без половинка) е преминаването покрай масажистките. Тук са популярни т. нар. масажи с хепи енд и ако имаш късмета да се разхождаш сам по улиците на Патонг, можеш да бъдеш сигурен, че ще бъдеш съблазнен от предлагаща масаж с екстри тайландка. Салоните с момичета са почти на всяка крачка, а те са насядали на столове отпред и подканват почти всеки преминаващ. На моменти дори изкушаването на клиенти е толкова дръзко, че се стига до директно дърпане, пощипване и прегръщане. А чуе ли се оглушително провикване „Тай масаааж“ от няколко жрици едновременно, значи със сигурност от някоя посока наближава само мъжка компания, готова или не да бъде покорена.

Плажът на Патонг е с дълга ивица, осеяна, по стара азиатска традиция, с палми от край до край, които правят чудна естетсвена сянка през деня.  Тук за първи път видях отлив и макар да не оставя безкрайна пустош като по филмите, отдръпнатото количество вода все пак е значително и малко или много променя ландшафта на брега. За мен беше любопитно да наблюдавам как неусетно за няколко часа морето се отдръпва, а нивото на водата да остава все до кокалчето на глезена колкото и навътре да влизаш. (Е, тук преувеличих малко. Наистина доста вървиш, но все пак в един момент стига до коляното 🙂 )

Такъв е Патонг – красив, шарен, различен, необуздан. Интересен е да се види и преживее. Но не го препоръчваме за хора с малки деца! 🙂

Ката и Карон – курорти за пример

През последните години долепените един до друг курорти Ката и Карон се препоръчват много по-усилено по форумите, отколкото Патонг. Именно заради също толкова хубавите плажове с дълга ивица, но и заради по-голямото спокойствие там. Макар за моите разбирания място, което е препълнено с ресторанти, сергии със сувенири и много хотели, да не се категоризира изобщо като спокойно. Просто липсва лудницата от нощните барове на Патонг, но многобройността на туристите е подобна. Затова пък са идеални за търсещите хем нещо интересно, хем почивка.

Издигащите се веднага след плажа хълмове, правят Ката и Карон още по-симпатични, тъй като от всеки балкон на хотелите се разкрива красива гледка от високо.

Малките бижута на Пукет

По криволичещите очертания на Пукет се крият няколко малки плажа, които са неговите истински бижута. Freedom Beach се намира в национален парк, заради което е труднодостъпен и се заплаща такса. Paradise Beach също е малък, красив и труден за откриване плаж, макар напоследък да става популярен заради Full Moon партитата, които се състоят всеки месец при пълнолуние. Nai Harn Beach е другата малка скъпоценност, носеща спокойствието на азиатската екзотика, както и Yanui Beach с формата си на човка. От носа на острова Promthep Cape се разкрива красива гледка към близкия остров Ко Ман. Всички те си струват да бъдат разгледани, дори и да е за кратко, както беше и в нашия случай – взехме си мотор под наем и в рамките на един ден ги обиколихме.

Phuket Town – градът с история

На остров Пукет се намира и едноиммения град Пукет, който е един от най-старите в Тайланд, но много често е пренебрегван от туристите. Той обаче е вълнуваща комбинация от старо и ново, спокойствие и динамика. През деня животът в града тече на бързи обороти, докато вечер всичко утихва в няколко заведения и барчета в старата му част. Там е и неговата най-голяма забележителност – малките  колоритни сгради в сино-португалска архитектура (хибриден архитектурен стил, съчетаващ китайски и португалски модел) . Те са построени в ерата на западния империализъм през 16-ти век, когато португалците се заселват в града, известен по това време с добива си на калай, извършван предимно от китайски миньори. Така се раждат тези красиви неподражаеми постройки.

Изпълнен с много малки ресторантчета и сладкарнички, заедно с архитектурата си, Пукет много напомня на разходка в европейско градче. Местните също сякаш живеят повече по западен модел – модерни, мобилни и активни. Вечер около 22 ч. затварят повечето обекти и не ти остава нищо друго за правене, освен да се насладиш отново на сменящите цветовете си кукленски къщички, които обаче се побират в точно две преки.

В неделя е по-различно! Тогава на най-централната от малките сино-португалски улички се намества неделният пазар. В южна Азия има традиция в определен ден от седмицата на централно място да се състои т. нар. пътуващ пазар. В друг град е в четвъртък, в трети е в сряда и т.н. Оживлението на улица „Thalang“ в Пукет в неделя е наистина голямо, а разнообразието – още по-голямо. Сувенири, храна – от суши до бургери, прясно изцедени сокчета, дрехи, театър на живо, музика и т.н., и т.н.

За изненада, в четвъртък, петък и събота в Пукет се състои друг от поредицата „пътуващи пазари“, само че този път доста по-малък и на не толкова централно място. И какво излиза, пазар няма само понеделник и вторник. А уж интригата на този тип пазари се крие в това, че са рядко. 😀

Хитовите острови Koh Phi Phi и James Bond

Всички сме гледали филма „Плажът“ с Лео ДиКаприо. Е, въпросният плаж – Maya Beach, се намира тук, на остров Koh Phi Phi в залива Пханг Нга. Онази идиалистична представа за мястото, далеч от цивилиацията, хората и ежедневието, или е била само във филма, или е била такава преди него. След излъчването му, островът става толкова желана дестинация, че днес се е превърнал в това.

Maya Beach

Иначе островът си е все същият, но тази масовост убива усещането, което място като това трябва да носи, затова ние решихме да си запазим представата за плажа от филма и не я разрушихме с посещение на място. Еднодневни ексурзии до Koh Phi Phi се предлагат не само от Пукет, но от почти всяка друга точка в Tайланд и съседните държави. Същото важи и за James Bond Island – по-скоро скала, отколкото остров, която нашумява заради включването й във филма „Мъжът със златния пистолет“ с Джеймс Бонд, откъдето идва и името й.

Phang Nga Bay

Целият залив Пханг Нга е обсипан с многобройни малки парчета земя, образуващи безброй пещери и тунели насред изомрудените води на Андаманско море. Безброй екскурзии включват посещението на подобни екзотични кътчета и именно затова повечето пътуващи към Тайланд се отбиват през Пукет, който граничи със залива. Освен това, на острова има и голямо летище, правещо връзка с полети до други места и държави в региона, така че всеки лесно може да обогати програмата си по всевъзможни начини.

Вметка 5: AirAsia предлагат евтини полети за около 50 долара до други места в Тайланд, или близките Малайзия, Индонезия, Сингапур, Камдобжа, Виетнам и др. Затова туристите, идвайки насам, рядко се застояват повече от три-четири дни на едно място, а използват възможността да разгледат повече точки от Азия. Единствено, може би руснаците наистина идват тук за дълга почивка от седмица-две. Тях ще ги видите отново по най-хубавите и скъпи комплекси.

П.С. Този пост се получи малко хаотичен и разпилян. Пишех без много да обмислям кое след кое е логично да следва, а така както съм запомнила нещата. Но пък може би и престоят ни тук е такъв. Един ден е едно, на следващия е съвсем различно.  🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *