Transferwise - Wise - featured image

Wise – модерната онлайн банка

През март 2021 година TransferWise официално се преименува и ребрандира на Wise. В различни статии компанията може да се споменава както като Wise, така и като TransferWise, но и двете вече значат едно и също.

Традиционните банки в България и високите им такси вече са отживелица и е време да потърсим алтернатива.

Да, поддръжката на сметка с дебитна карта към нея в банката може да струва „само“ 3-4 лв. на месец, но не се знае каква ще бъде таксата ако искаме да изтеглим пари от банкомат, да използваме дебитната карта за онлайн пазаруване или пък да платим във валута. Ако сме в чужбина таксите стават още по-интересни и неясни.

А ако не беше европейската директива от преди няколко години, българските банки все още щяха да ни таксуват между 30 и 100 лева за всеки международен превод към чужбина.

Някои банки дори таксуват потребителите си за достъп до онлайн банкирането, което дори спестява време и пари на банковите клонове.

Не съм сигурен, че ми се говори за мудната и архаична система, за работното време на банковите клонове в България, както и за нежеланието им за промяна или цялостното им отношение към клиента.

Какво е Wise / TransferWise

Wise е алтернатива, която ни дава възможност да избягаме от традиционните банки. С Wise акаунт можем да изпращаме евтини международни преводи, да получаваме плащания в най-различни валути и да използваме дебитната карта към акаунта в цял свят. Можем да получаваме пари от трети лица, както и да изпращаме средства към тях, дори и те да нямат акаунт в Wise.

Регистрацията на акаунт отнема само няколко минути и е напълно безплатна. Тъй като Wise е финансова институция, е нужно да качим документ за самоличност и да въведем личните си данни, за да може профилът ни да бъде верифициран.

Можем да създадем както личен (на физическо лице), така и бизнес профил (на юридическо лице), като условията и предлаганите услуги са почти идентични.

Многовалутна безгранична сметка /
Borderless account

С регистрация в Wise, получаваме безплатно достъп до безгранична и многовалутна сметка. Чрез тази многовалутна сметка получаваме персонална сметка на наше име (на която ние сме титуляр) в следните валути:

 • Евро (с европейски IBAN)
 • Британски паунди със Sort код и сметка в UK
 • US долари с Routing number (ABA) в САЩ
 • Турска лира
 • И още румънски леи, унгарски форинт, австралийски, новозеландски, канадски и сингапурски долар.

Всички тези сметки са персонални (на наше име), безплатни и можем да получаваме плащания от Еврозоната, UK, USA и Турция или другите държави, без такси за нас и без такси за превалутиране. Тъй като сметките са персонални, ако получаваме работната си заплата в някоя от тези валути, можем да използваме съответната сметка за заплатата ни като основна сметка, напълно безплатно и без ограничения.

Изпращането на средства от един акаунт на друг в TransferWise е напълно безплатно, а за изпращането към външна банкова сметка има фиксирана такса, която е различна в зависимост от валутата, но е около 1 български лев, 1 US долар или под 1 евро.

Съхранение и разплащане с над 40 валути

Освен персоналните сметки в изброените валути, които са изцяло на наше име, можем да съхраняваме още над 40 различни валути в безграничната ни сметка, включително български левове, швейцарски франкове, китайски юани, японски йени и др.

Всяка една сметка в допълнителните валути може да бъде захранена чрез дебитна карта, кредитна карта или с банков превод, но само от сметка на наше име.

Захранването с банков превод е безплатно към всички валути, но ако искаме да захраним някоя от сметките с дебитна или кредитна карта, ще има някаква такса, обикновено около 0.5%. Таксите се променят постоянно и обикновено стават по-ниски, защото с увеличаващия брой потребители и преводи в Wise, успяват да договорят по-добри условия с останалите финансови институции. Но каквато и да е таксата, тя винаги е напълно прозразна и ясна още преди да сме извършили която и да е операция, за разлика от нормалните банки.

Основният недостатък за момента е, че само сметките, в 10-те изброени по-горе валути (EUR, USD, GBP, TRY, RON, HUF, AUD, NZD, SGD, CAD) са персонални, т.е. ние сме титуляр само за тези сметки. Съответно само те могат да се ползват за получаване на работна заплата и за получаване на средства от трети лица.

Това значи, че не можем да ползваме българската сметка за получаване на заплата в лева или да бъде захранвана от други хора. Също така титулярът на сметките за останалите 40+ валути е Wise, т.е. когато искаме да захраним накоя от тези сметки с банков превод, трябва да посочим както IBAN-а и данните на Wise, така и нашия референтен код като „основание за превод“, за да могат Wise да добавят средствата именно по нашата сметка. Което не е голям проблем, но все пак е леко неудобство.

Добрата новина е, че от Wise постоянно увеличават броя на валути с персонална сметка, на която ние сме титуляр, така че скоро може и българската сметка да се стане такава.

Евтини обмени между различните валути

Можем мигновено да преобразуваме средства от една валута в друга, като таксите са предварително известни и варират според валутите, които обменяме.

По-разпространените валути се обменят с по-ниска такса и обикновено са около 0.35% – 0.5%, като при по-нестандартните валутни двойки таксите могат да стигнат до 2-3%.

Например таксата при обмен на BGN > EUR, GBP > EUR или EUR > USD e 0.35%, а при BGN > PEN (перуански сол) – 1.10%. Таксите са динамични и се променят с времето, но винаги са предварително ясни и визуализирани в Wise.

Валутна двойка Такса за обмяна
EUR → USD 0.35%
USD → EUR 0.6%
EUR → GBP 0.3%
GBP → EUR 0.35%
BGN → EUR 0.35%
EUR BGN 0.55%
BGN → USD 0.40%

При всяко едно превалутиране Wise използва средния пазарен курс (т.н. mid-market rate) за съответната валута двойка. Mid-market rate е курсът, който излиза в Google за определена валута и курсът, който банките използват, когато обменят валута помежду си. Така освен фиксираната такса, нямаме скрити такси под формата на по-висок курс, „курс купува“ или „курс продава“ – нещо, с което банките си служат когато обменяме пари при тях, изпращаме международни преводи или просто плащаме в чужда валута с дебитната ни карта.

Всички такси на безграничния акаунт могат да се видят тук, а всички останали такси за обмяна на различните видове валута, за изпращане от акаунта ни или за зареждане на акаунта ни с различните методи, могат да се видят и изчислят предварително тук.

Безконтактна MasterCard карта

Дебитната карта от Wise ни дава възможност да извършваме плащания навсякъде по света, като има следните характеристики:

 • Безконтактна;
 • Няма месечна и годишна такса (само такса за издаване от 5 GBP или малко над 10 лева);
 • До 2 безплатни тегления от банкомат (ATM) до £200 (или равностойността в друга валута) на месец;
 • Таксата след второто теглене е £0.5 и 1.75% след лимита от  £200;
 • Без такса при извършване на плащане във валута, с която разполагаме в безграничната ни сметка;
 • 0.35% – 2% такса при извършване на плащане във валута, с която не разполагаме в сметката и е нужно автоматично превалутиране. Таксата за превалутиране е същата като тази ако обменяме валута директно в безграничната ни сметка;
 • Поддържа Apple Pay и Google Pay.

Различните разплащателни методи на картата (безконтакти плащания, с чип, онлайн плащания, теглене от банкомат) могат да се активират или деактивират индивидуално и за секунда от сайта на Wise или директно от приложението за Android или iOS. Можем да активираме само този начин на плащане, който използваме и да деактивираме останалите, за да получим допълнителна защита.

Всички такси на картата са налични в сайта на Wise.

Виртуална карта Wise

Освен физическа карта, Wise осигуряват и безплатни виртуални карти на клиентите си. Т.е. ако използваме дебитна карта единствено за онлайн покупки, можем да не поръчваме физическа карта, а да си активираме виртуална карта от платформата и да ползваме нея. Така дори ще спестим таксата за издаване на виртуална карта.

Виртуалните карти са особено полезни за онлайн разплащания, защото можем да използваме тях, вместо да даваме данните от физическата ни карта на случайни онлайн търговци.

Подобно на физическата карта, виртуалните карти от Wise също могат да бъдат добавени в Apple Pay и Google Pay.

Мобилни нотификации

За разлика от банките, повечето от които таксуват клиентите си за получаване на SMS-и при движения по сметката, с Wise получаваме мигновено нотификации на телефона когато заплатим с картата при търговец, когато получим или когато изпратим пари. Напълно безплатно, стига да използваме приложението.

Евтини международни преводи

Ако се чудим как да изпратим пари в чужбина или просто искаме да направим валутен превод, Wise предлага едни от най-добрите условия. Paysera също са добра алтернатива за преводи във валута с малко по-ниски такси за големи суми, но Wise е далеч по-удобен и лесен за използване.

Сигурност

Wise е институция, оторизирана и регулирана от Financial Conduct Authority (FCA) във Великобритания да издава електронни пари и да предоставя платежни услуги.

Средствата на потребителите задължително се съхраняват в ниско-рискови финансови институции – за Европа това е UK сметка в Barcleys, а в САЩ – сметка в Wells Fargo. Тези сметки са отделни от сметките, които Wise използва при осъществяване на бизнеса си.

Ако по някаква причина Wise спре да съществува, потребителите на платформата могат да си потърсят парите от съответната банка –  Barcleys или Wells Fargo. Но самите пари не са гарантирани от FSCS, затова при евентуален фалит на Barcleys или Wells Fargo, средствата едва ли ще могат да бъдат възвърнати. Затова и не би било разумно да съхраняваме спестяванията си в Wise, а да го използваме по-скоро като платформа за ежедневните ни и ежемесечните ни парични движения.

Заключение

Wise оперира от 2011 година и има над 10 млн. потребители, които придвижват милиарди долари на месец чрез платформата. Макар и средствата да не са гарантирани от FSCS, то дейността им е регулирана от Financial Conduct Authority в UK и разполагат с 14 офиса и над 2200 служители в 4 континента.

Лично за мен това би трябвало да ги прави достатъчно стабилни, за да им се доверя с няколкомесечния ми бюджет, ако ще ме улеснят и ако ще ми дадат шанс да имам по-малко допирни точки с традиционните банки.

Доколко платформата има смисъл за средностатистическия човек е трудно да се каже – всеки трябва да си прецени сам според вида на паричните му средства и операции. Ако оперира само в български лева, вероятно няма да види голяма полза, макар и многовалутната сметка и дебитната карта без месечни такси да са голям плюс и удобство.

Ако често боравим с валутни преводи, пътуваме или извършваме каквито и да е финансови операции в чужбина, със сигурност можем да си улесним живота, ползвайки платформата.

Впечатленията и оценките са отлични, както може да се види от над 50 000 коментара и мнения за Wise в платформата за оценяване Trustpilot.

Регистрацията е безплатна, а такси няма, затова всеки може да пробва и да я използва само ако му допадне. За регистрация, влез от тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *