Кракен – борса за криптовалути

При покупка на криптовалути винаги трябва да избираме между скъпо и удобно или евтино и бавно. Лично за мен по-добре е да се избере по-бавния вариант по няколко причини.

Първо – няма нужда да прибързваме. Ако се включваме в крипто приключението, не би трябвало да го правим от днес за утре или да съжаляваме, че сме изпуснали евентуален ръст от 10% за един ден. Тук сме за съвсем различно нещо – нова финансова система и инвестиции или спестявания в дългосрочен план.

Второ – бавната процедура е такава само първия път (защото може да се  наложат регистрации и валидации на профила в няколко сайта). След това процесът се оптимизира, а факторът „най-евтино“ си остава за постоянно.

Като бонус, докато чакаме валидациите в отделните сайтове (и ако тепърва навлизаме в крипто света), можем да използваме времето да прочетем още нещо по темата – „как да си изберем портфейл“, „какво е блокчейн“, „какви са тея биткойн миньори“, „алтернативи на блокчейна“ и т.н.

Ако няма да съхраняваме криптовалутите на собствен портфейл, а по някаква причина искаме да ги оставим на сайта, от който сме ги купили, трябва задължително да сме се запознали с основните действия, които трябва да предприемем, за да се защитим срещу евентуални хакерски атаки. Повече информация има в следната статия.

Най-евтиният вариант за покупка на Bitcoin, Ether, Litecoin или която и да е друга криптовалута, обикновено е да го направим на борса за криптовалути. Там освен, че цената е най-добра, лимитите за покупка и продажба са най-високи и има най-голям избор от различни криптовалути.

Тези борси наподобяват фондовите борси – за всяка една валута има купувачи със списък оферти купува и продавачи със списък оферти продава. Всеки предлага или търси определено количество за определена цена. Тъй като оборотите на големите борси са огромни, разликата между офертите „купува“ и „продава“ е минимална – от порядъка на 0.1%. За сравнение, при сайтовете за директна покупко-продажба или т.н. бързи варианти, разликата е 6-10%, което всъщност и оскъпява цената с 3-5%.

Пример: Ако един Лайткойн в сайт за директна продажба се продава за 110 лв. и се купува за 100 лв. (разлика 10%), то на криптоборсата и двете цени (купува и продава) биха били почти еднакви и по средата – около 105 лв. Следователно в сайта за директна продажба оскъпяването е с около 5%.

За да търгуваме на подобна борса е нужно да се регистрираме и да изпратим нормални пари (т.н. fiat пари, напр. Евро), с които да си купим криптовалутата. Има много борси, които не работят с традиционни пари и предлагат обмяна само на криптовалути (напр. купуваш Биткойн с Етери или продаваш Биткойн за Лайткойни). Други борси имат ограничения за фиат валутите спрямо държавата на потребителя. Тъй като сме в ЕС, най-лесно се работи с борси, които поддържат сметки в Евро.

Кракен е пример за такава борса. След регистрация и валидация на акаунта, можем да депозираме Евро и с него директно да закупим голям брой криптовалути. Списъкът с поддържани валути се променя постоянно, но някои от валутите, които можем да закупим директно с евро са Биткойн (XBT), Ether (ETH), Litecoin (LTC), Monero (XMR), Stellar (XLM), Link, Tezos (XTZ), Dash, BAT, OMG, Qtum, DAI, Nano, PAXG, Polkadot (DOT), UniSwap (UNI), YFI, Flow и много други.

Kraken регистрация

За да започнем с регистрацията, отваряме Kraken.com, отиваме на Create Account / Sign Up и попълваме нужните полета.

Kraken trading - sign up page

Ще получим код за активация на зададения мейл, който трябва да въведем в следващата стъпка. След като активираме акаунта с бутона Activate Account и се логнем в сайта, първо трябва да отидем в страницата Get Verified.

kraken exchange - verify page and verification levels

Kraken верификация

Не можем да депозираме Евро без да си валидираме профила. Има ред причини защо това е необходимо, някои от които са банкови регулации, европейски изисквания и избягване на възможността някой да се регистрира с нашите данни или документи.

Има няколко степени на верификация, като за да можем да търгуваме с Евро, ще трябва да се верифицираме до Intermediate. За целта най-вероятно ще трябва да предоставим следните документи:

 • документ за самоличност (лична карта или паспорт);
 • документ, показващ настоящ адрес (лична карта не върши работа, трябва фактура или друг документ, на която е записан адреса ни – например сметка за телефон, интернет, вода, банково извлечение и т.н.);
 • селфи с документа за самоличност + лист хартия с определен текст.

Просто трябва да следваме инструкците в страницата за верифициране и няма да имаме проблем. Ако пропуснем някоя стъпка и все пак решим да изпратим пари, те ще бъдат блокирани или „onhold“, докато все пак не направим верификацията (така обаче ще отнеме повече време).

Как да търгуваме в Kraken

След като сме приключили с всички верификации, отиваме в страницата Funding, където избираме Deposit за Euro (EUR).

За Deposit Method избираме някой от SEPA методите, като така ще получим банковите данни на Kraken, където трябва да преведем Евро.

примерни данни, IBAN-ът и Reference кода ще са различни за Вашия акаунт

За подробно описание как да изпратим възможно най-евтиния превод към борса, или за алтернативни методи ако банката ни блокира превода към Кракен, можем да проверим следната статия:

Как да изпратим евтино пари от България към биткойн борса

Избягването на скъпите такси на българските банки вече е възможно, с помощта на няколко нови онлайн алтернативи.

SEPA банковите преводи в ЕС обикновено отнемат до 1 работен ден, като ще получим имейл, когато парите пристигнат. Щом това стане, отиваме пак в Kraken и избираме криптовалутата, която искаме да си купим. Ако искаме да закупим Биткойн с евро, избираме XBT/EUR. Ако искаме да закупим Етер, избираме ETH/EUR.

Kraken trading - choose market

След това отваряме Trade и вътре избираме New Order.

Натискаме бутона Buy, въвеждаме колко биткойни искаме да закупим (може да закупим частица биткойн, например 0.01 или по-малко) и избираме Market, за да сме сигурни, че поръчката ни ще се изпълни на момента. При избор на Market, цената, по която ще купим, ще бъде най-добрата оферта продава в този момент. Ако изберем Limit, тогава можем да посочим желана от нас цена. В този случай поръчката ще се изпълни само ако в някой момент някой друг човек реши да продава на посочената от нас цена.

След като сме готови, натискаме Buy XBT with EUR и накрая потвърждаваме със Submit Order. До няколко секунди би трябвало да видим закупените биткойни в най-горната част на сайта или в страница Trade -> Overview.

Честито, вече си имате криптовалута. 🙂

17 мнения за “Кракен – борса за криптовалути”

  1. Ами продайте на същото място, от което сте купили. Вместо Buy, използвайте Sell. Не разбирам целта на коментара Ви.

   1. Здравейте,
    Когато проверя в книгата /Ledger/, виждам че има значение, купуваме /придобивайки/ – Receive или купуваме /за да търгуваме/ – Trade. Може ли да обясните по-подробно разликата. Възможно ли е закупена криптовалута да трупа лихва, престоявайки в Кракен?

    1. Здравейте,
     Не съм сигурен какво имате предвид с „книгата /Ledger/“. Ако говорите за съхранение, получаване и изпращане на криптовалити, може би говорите за хардуерен портфейл Ledger Nano S/Ledger Nano X и софтуерът, чрез който се управляват тези портфейли – Ledger Live. Отделно под „Ledger“ се разбира и блокчейна на определена валута – това е списъка с всички транзакции, които някога са правени с дадената валута и можем да гледаме на блокчейна на някоя валута като неговата „счетоводна книга“. Препоръчвам да видите няколко описания на термини и портфейли в тази статия.

     Конкретно по въпросите:
     – Ако имате някакъв портфейл за криптовалута (без значение дали хардуерен или на мобилно устройство), можете както да получавате криптовалута в него (чрез „Receive“), така и да изпращате криптовалута, ако вече имате такава (чрез „Send“). Получаването (Receive) просто показва публичния Ви адрес, на който можете да получите криптовалута чрез този портейл. Може да гледате на публичния адрес като на IBAN-а към някоя банкова сметка – всеки може да изпраща пари към нея, но само Вие можете да се разпореждате с тях.
     – Обикновено покупката на криптовалута става от определен сайт, който се занимава с това или т.н. борса за криптовалути (вижте различни методи и сайтове за покупка на биткойн). Но отделно, някои портфейли (или софтуерът за тях) предлагат възможност за покупка директно чрез приложението, чрез „Buy“ функционалността. Това обикновено не е препоръчително, защото таксите за покупка са високи, но всеки си преценява сам.
     – Да, Кракен има функционалност за трупане на „лихва“ към някои криптовалути, това е т.н. stake/staking, българският превод би бил „залагане“. В статията в Кракен има повече информация.

 1. Здревейте, статията Ви е много информативна и полезна. Разрових се в сайта на кракен- а и документа за доказване на жителство ми е най – труден, понеже нито имам сметки на мое име, нито телефон. Остават ми единствено банката и работодателя. Но тук е проблема не разбирам какъв документ да изискам от единия или от другия. Бихте ли могли да разясните ?

  1. Здравейте,
   В този случай не съм сигурен, че имате решение… Можете да опитате с банково извлечение (може и от онлайн банкирането), на което да е изписан адресът Ви, но не съм сигурен, че ще стане. Обикновено трябва все пак някаква сметка на Ваше име. Друг вариант е да опитате в Binance, но там също няма гаранция и нямам спомен дали искаха подобен документ. Ако не стане с извлечението, може би ще трябва да се примирите с някой от българските варианти, описани тук – https://outsidia.com/how-to-buy-bitcoin/ .

  1. Не разбирам въпроса, какво точно имате предвид? Ако обясните по-подробно, може да сме по-полезни.

   Ако вече имаме криптовалута, можем да я прехвърлим във всеки друг портфейл, който поддържа въпросната валута.

 2. Скрииншотовете с нивата на варификации най вероятно са стари и неактуални(пише че са от 2017). Към момента има при нива на верификация:
  Starter
  Provide personal info
  (1-2 minutes)

  Intermediate
  Provide ID
  (4-5 minutes)

  Pro
  Provide financial info
  (A few days)

  като на второ ниво пише, че теглянията са до $500K/day.

  Въпроса ми е има ли нещо друго в статията което не е актуално към момента?

  1. Здравейте,

   Борсите и сайтовете за криптовалути често променят визуално сайтовете си, затова снимките не винаги са 100% актуални. Но като цяло методологията си остава същата. Опреснили сме снимките и инфото, но в случая освен имената на нивата за верификация и техните лимити, няма голяма промяна.

   Поздрави!

 3. Здравейте от скоро имам няколко криптопортфеила с регистрация на адрес и карта в Англия но ми престои неочаквано прибиране в България. Въпросът ми е мога ли да сменя адреса и картата с български, и изобщо трябва ли да го правя.

  1. Би трябвало да можете да смените адреса и личната си карта по-всяко време, но не виждам причина да го правите. Когато даденият документ изтече, най-вероятно от съответната платформа ще Ви изискат актуален документ и тогава ще можете да дадете този, с който разполагате в този момент.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *