bitcoin hardware wallets compared

Сравнение на хардуерни портфейли за биткойн

Имаш въпрос?

Ако имате допълнителни въпроси по темата, споделете в коментарите и ще се опитам да отговоря.

Ако Ви интересува нещо друго за биткойн и криптовалутите, за други потенциални инвестиции, за ранното пенсиониране или за нещо, за което все още няма статия в блога - попитай тук.


9 мнения за “Сравнение на хардуерни портфейли за биткойн”

 1. Не разирам- Ако си купим хардуерен портфейл и решим да купим валута от сайт като Crypto.com, Binance.com и тн. можем ли да ги прехвърлим закупените валути в хардуерният портфейл и ако може то private key не остава ли и в сайта? И ако хардуерният ни портфейл съдържа само private key, а ние решим да го пазим на лист, нужен ли ни е реално за друго този хардуерен портфейл?

  1. Да, можете да изтеглите криптовалутата си от която и да е платформа, към който и да е портфейл (включително и хардуерен такъв). Прочетете началото на статията за различните видове портфейли за криптовалута – там има описание на някои термини и как точно работят нещата. Ако и след това нещо не Ви е ясно – попитайте отново. 🙂

   1. Да прочетох всяка ваша статия. Благодаря за цялата подробна информация, бързите отговори и отделено време!
    Не разбрах обаче ако хардуерният ни портфейл единствено съхранява нашият private key, то ако решим да си съхраняваме нашият private key на хартия, за какво ни хардуерният портфейл? И ако закупим крипто валута от сайтове като тези които дадох за пример, при покупката те ни дават public key и private key ние си ги записваме на хардуерният портфейл или на листче примерно и от сайта изтриват private key който са ни дали или остава и при тях?

    1. Не разбрах обаче ако хардуерният ни портфейл единствено съхранява нашият private key, то ако решим да си съхраняваме нашият private key на хартия, за какво ни е хардуерният портфейл?

     – Ръчното боравене с частни ключове е трудоемко, защото се допускат грешки и един частен ключ дава достъп само до 1 публичен адрес. Т.е. ако имаме 10 различни адреса или 10 различни криптовалути, ще трябва да съхраняваме 10 различни частни ключа. Което е рецепта за катастрофа.

     Всички портфейли вече работят с фраза за възстановяване от 12-24 думи и чрез нея могат да се генерират безкрайно много публични адреси и частни ключове за тях. Въвеждането на стандарта с фразата за възстановяване е именно да замести съхраняването на тези частни ключове на хартия и вместо това да съхраняваме само фразата за възстановяване.

     Ако искаме можем да генерираме подобна фраза и чрез мобилен портфейл или компютър, но тогава телефонът/компютърът ни ще има достъп до нея, а не знаем кой има достъп до устройството ни (Apple, Google, Microsoft, хакери, вируси и др.). Именно затова се препоръчва употребата на хардуерен портфейл.

     Единственото, което съхранява хардуереният портфейл, е тази фраза за възстановяване от 12-24 думи. Чрез нея хардуерният портфейл си генерира нови публични адреси и частни ключове за съответната валута при нужда.

     Съответно смисълът на хардуереният портфейл е да създаде фразата за възстановяване в изцяло офлайн среда, напълно изолирана от интернет. Генерирането ѝ става единствено на самото устройство по такъв начин, че никой компютър, телефон, хакер, вирус и т.н. не може да я достъпи, защото хардуерният портфейл (и съдържанието в него) е изолиран по специален начин.

     Затова е изключително важно ако ползваме хардуерен портфейл, след това да не записваме или въвеждаме фразата в телефони, компютри, сайтове, имейли, да не правим снимки на нея и изобщо фразата да не се докосва до нищо дигитално.

     И ако закупим крипто валута от сайтове като тези които дадох за пример, при покупката те ни дават public key и private key ние си ги записваме на хардуерният портфейл или на листче примерно и от сайта изтриват private key който са ни дали или остава и при тях?

     – Не съвсем. Когато закупим криптовалута в някой сайт, те я съхраняват при тях. Съответно те си имат лични фрази за възстановяване и съответни частни ключове и публични адреси, произлизащи от тях. Когато искаме да изтеглим закупеното крипто от някой сайт, трябва в сайта единствено да посочим публичен адрес, към който сайтът да изпрати криптовалутата. Ние ще сме взели публичния адрес от нашия портфейл (който както вече обясних ще работи с фраза за възстановяване и ще сме видяли тази фраза при първото използване на портфейла).

     След като сайта изпрати криптото от техния адрес към нашия, вече сайтът няма достъп до това крипто, защото не разполага с частния ключ за адреса, към който са изпратили средствата. Единствено ние имаме достъп до тези средства, защото единствено ние имаме достъп този публичен адрес и този портфейл (или по-точно до фразата, която се съхранява в него и която генерира адресите и ключовете).

     Надявам се да е станало ясно. 🙂

 2. Да, много благодаря за изчерпателният отговор! Много ми помогнахте! :))))

 3. О съжелявам, последно уточнение.. Ако въпреки всичко избера метода със записването ръчно на хартия, при покупката на валута от даден сайт, те в такъв случай до какво ще ми изпратят private key? До колкото разбрах от темите в сайта, трябва да имам задължително портфейл в който да се изпрати покупката, следователно няма как просто да си имам само аз private key записан само при мен на хартия?

  1. Никой никога не изпраща private key на никой. Прехвърля се криптовалута от един публичен адрес X към друг публичен адрес Y.

   Можете да закупите криптовалута в повечето борси и приложения и без да я изтегляте към Ваш портфейл, т.е. можете да закупите и тя да си остане на съхранение в борсата/сайта, от който я купувате.

   Но ако искате да я изтеглите и Вие да я съхранявате, трябва задължително да имате портфейл (хардуерен или не), който ще работи с въпросната фраза от 12-24 думи. Този портфйел ще Ви генерира публичен адрес и трябва да посочите в борсата/сайта, че искате да изтеглите криптовалутата към този публичен адрес. Можете да си свалите мобилния портфейл Trust Wallet и с „Receive“ върху Bitcoin ще можете да видите как изглежда първият адрес, който е генерирал портфейла Ви. Може това да Ви ориентира.

   На теория можете да си имате записан на хартия private key, но повечето портфейли вече не работят така и по-добре да не навлизаме в методики, които не са препоръчителни. Всички портфейли вече работят с фраза за възстановяване от 12-24 думи, не със самостоятелни private keys.

 4. То хубаво но мисля, че ако си избереш сама да си записваш паролите те няма къде да ти пратят валутата. Няма как според мен, защото дори и да ти пратят личен и публичен ключ за да си ги запишеш, те също ще го имат и няма как да се смени паролата.

  1. Именно. Борсата изпраща криптовалутата от публичен адрес, който тя контролира, към публичен адрес, който Вие контролирате. Борсата не изпраща частни ключове и пароли. Единствено трансферира крипто от един адрес към друг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *