Wise – мнения, въпроси и коментари (TransferWise)

През март 2021 година TransferWise (Трансферуайз) официално се преименува и ребрандира на Wise. В различни статии компанията може да се споменава както като Wise, така и като TransferWise, но и двете вече значат едно и също.

Традиционните банки в България и високите им такси вече са отживелица и е време да потърсим алтернатива.

Да, поддръжката на сметка с дебитна карта към нея в банката може да струва „само“ 3-4 лв. на месец, но не се знае каква ще бъде таксата ако искаме да изтеглим пари от банкомат, да използваме дебитната карта за онлайн пазаруване или пък да платим във валута. Ако сме в чужбина таксите стават още по-интересни и неясни.

А ако не беше европейската директива от преди няколко години, българските банки все още щяха да ни таксуват между 30 и 100 лева за всеки международен превод към чужбина.

Някои банки дори таксуват потребителите си за достъп до онлайн банкирането, което дори спестява време и пари на банковите клонове.

Не съм сигурен, че ми се говори за мудната и архаична система, за работното време на банковите клонове в България, както и за нежеланието им за промяна или цялостното им отношение към клиента.

Какво е Wise / TransferWise / Трансферуайз

Wise е алтернатива, която ни дава възможност да избягаме от традиционните банки. С Wise акаунт можем да изпращаме евтини международни преводи, да получаваме плащания в най-различни валути и да използваме дебитната карта към акаунта в цял свят. Можем да получаваме пари от трети лица, както и да изпращаме средства към тях, дори и те да нямат акаунт в Wise.

Присъедини се към групата ни във фейсбук, за да следиш последните публикации.


Регистрацията на акаунт отнема само няколко минути и е напълно безплатна. Тъй като Wise е финансова институция, е нужно да качим документ за самоличност и да въведем личните си данни, за да може профилът ни да бъде верифициран.

Можем да създадем както личен (на физическо лице), така и бизнес профил (на юридическо лице), като условията и предлаганите услуги са почти идентични.

Многовалутна сметка /
Borderless account

С регистрация в Wise, получаваме безплатно достъп до безгранична и многовалутна сметка. Чрез тази многовалутна сметка получаваме персонална сметка на наше име (на която ние сме титуляр) в следните валути:

 • Евро (с европейски IBAN)
 • Британски паунди със Sort код и сметка в UK
 • US долари с Routing number (ABA) в САЩ
 • Турска лира
 • И още румънски леи, унгарски форинт, австралийски, новозеландски, канадски и сингапурски долар.

Всички тези сметки са персонални (на наше име), безплатни и можем да получаваме плащания от Еврозоната, UK, USA и Турция или другите държави, без такси за нас и без такси за превалутиране. Тъй като сметките са персонални, ако получаваме работната си заплата в някоя от тези валути, можем да използваме съответната сметка за заплатата ни като основна сметка, напълно безплатно и без ограничения.

Изпращането на средства от един акаунт на друг в TransferWise е напълно безплатно, а за изпращането към външна банкова сметка има фиксирана такса, която е различна в зависимост от валутата, но е около 1 български лев, 1 US долар или под 1 евро.

Съхранение и разплащане с над 40 валути

Освен персоналните сметки в изброените валути, които са изцяло на наше име, можем да съхраняваме още над 40 различни валути в безграничната ни сметка, включително български левове, швейцарски франкове, китайски юани, японски йени и др.

Всяка една сметка в допълнителните валути може да бъде захранена чрез дебитна карта, кредитна карта или с банков превод, но само от сметка на наше име.

Захранването с банков превод е безплатно към всички валути, но ако искаме да захраним някоя от сметките с дебитна или кредитна карта, ще има някаква такса, обикновено около 0.5%. Таксите се променят постоянно и обикновено стават по-ниски, защото с увеличаващия брой потребители и преводи в Wise, успяват да договорят по-добри условия с останалите финансови институции. Но каквато и да е таксата, тя винаги е напълно прозразна и ясна още преди да сме извършили която и да е операция, за разлика от нормалните банки.

Основният недостатък за момента е, че само сметките, в 10-те изброени по-горе валути (EUR, USD, GBP, TRY, RON, HUF, AUD, NZD, SGD, CAD) са персонални, т.е. ние сме титуляр само за тези сметки. Съответно само те могат да се ползват за получаване на работна заплата и за получаване на средства от трети лица.

Това значи, че не можем да ползваме българската сметка за получаване на заплата в лева или да бъде захранвана от други хора. Също така титулярът на сметките за останалите 40+ валути е Wise, т.е. когато искаме да захраним накоя от тези сметки с банков превод, трябва да посочим както IBAN-а и данните на Wise, така и нашия референтен код като „основание за превод“, за да могат Wise да добавят средствата именно по нашата сметка. Което не е голям проблем, но все пак е леко неудобство.

Добрата новина е, че от Wise постоянно увеличават броя на валути с персонална сметка, на която ние сме титуляр, така че скоро може и българската сметка да се стане такава.

Евтини обмени между различните валути

Можем мигновено да преобразуваме средства от една валута в друга, като таксите са предварително известни и варират според валутите, които обменяме.

По-разпространените валути се обменят с по-ниска такса и обикновено са около 0.35% – 0.5%, като при по-нестандартните валутни двойки таксите могат да стигнат до 2-3%.

Например таксата при обмен на BGN > EUR, GBP > EUR или EUR > USD e 0.35%, а при BGN > PEN (перуански сол) – 1.10%. Таксите са динамични и се променят с времето, но винаги са предварително ясни и визуализирани в Wise.

Валутна двойка Такса за обмяна
EUR → USD 0.35%
USD → EUR 0.6%
EUR → GBP 0.3%
GBP → EUR 0.35%
BGN → EUR 0.35%
EUR BGN 0.55%
BGN → USD 0.40%

При всяко едно превалутиране Wise използва средния пазарен курс (т.н. mid-market rate) за съответната валута двойка. Mid-market rate е курсът, който излиза в Google за определена валута и курсът, който банките използват, когато обменят валута помежду си. Така освен фиксираната такса, нямаме скрити такси под формата на по-висок курс, „курс купува“ или „курс продава“ – нещо, с което банките си служат когато обменяме пари при тях, изпращаме международни преводи или просто плащаме в чужда валута с дебитната ни карта.

Всички такси на безграничния акаунт могат да се видят тук, а всички останали такси за обмяна на различните видове валута, за изпращане от акаунта ни или за зареждане на акаунта ни с различните методи, могат да се изчислят предварително тук.

Безконтактна MasterCard карта

Дебитната карта от Wise ни дава възможност да извършваме плащания навсякъде по света, като има следните характеристики:

 • Безконтактна;
 • Няма месечна и годишна такса (само такса за издаване от 5 GBP или малко над 10 лева);
 • До 2 безплатни тегления от банкомат (ATM) до £200 (или равностойността в друга валута) на месец;
 • Таксата след второто теглене е £0.5 и 1.75% след лимита от £200;
 • Без такса при извършване на плащане във валута, с която разполагаме в безграничната ни сметка;
 • 0.35% – 2% такса при извършване на плащане във валута, с която не разполагаме в сметката и е нужно автоматично превалутиране. Таксата за превалутиране е същата като тази ако обменяме валута директно в безграничната ни сметка;
 • Поддържа Apple Pay и Google Pay.

Различните разплащателни методи на картата (безконтакти плащания, с чип, онлайн плащания, теглене от банкомат) могат да се активират или деактивират индивидуално и за секунда от сайта на Wise или директно от приложението за Android или iOS. Можем да активираме само този начин на плащане, който използваме и да деактивираме останалите, за да получим допълнителна защита.

Всички такси на картата са налични в сайта на Wise.

Виртуална карта Wise

Освен физическа карта, Wise осигуряват и безплатни виртуални карти на клиентите си. Т.е. ако използваме дебитна карта единствено за онлайн покупки, можем да не поръчваме физическа карта, а да си активираме виртуална карта от платформата и да ползваме нея. Така дори ще спестим таксата за издаване на виртуална карта.

Виртуалните карти са особено полезни за онлайн разплащания, защото можем да използваме тях, вместо да даваме данните от физическата ни карта на случайни онлайн търговци.

Подобно на физическата карта, виртуалните карти от Wise също могат да бъдат добавени в Apple Pay и Google Pay.

Мобилни нотификации

За разлика от банките, повечето от които таксуват клиентите си за получаване на SMS-и при движения по сметката, с Wise получаваме мигновено нотификации на телефона когато заплатим с картата при търговец, когато получим или когато изпратим пари. Напълно безплатно, стига да използваме приложението.

Евтини международни преводи

Ако се чудим как да изпратим пари в чужбина или просто искаме да направим валутен превод, Wise предлага едни от най-добрите условия. Paysera също са добра алтернатива за преводи във валута с малко по-ниски такси за големи суми, но Wise е далеч по-удобен и лесен за използване.

Сигурност

Wise е институция, оторизирана и регулирана от Financial Conduct Authority (FCA) във Великобритания да издава електронни пари и да предоставя платежни услуги.

Средствата на потребителите задължително се съхраняват в ниско-рискови финансови институции – за Европа това е UK сметка в Barcleys, а в САЩ – сметка в Wells Fargo. Тези сметки са отделни от сметките, които Wise използва при осъществяване на бизнеса си.

Ако по някаква причина Wise спре да съществува, потребителите на платформата могат да си потърсят парите от съответната банка –  Barcleys или Wells Fargo. Но самите пари не са гарантирани от FSCS, затова при евентуален фалит на Barcleys или Wells Fargo, средствата едва ли ще могат да бъдат възвърнати. Затова и не би било разумно да съхраняваме спестяванията си в Wise, а да го използваме по-скоро като платформа за ежедневните ни и ежемесечните ни парични движения.

Лично мнение и впечатления

Wise е може би първата онлайн банка, която съм ползвал за електронен портфейл и за международни преводи.

За всичките тези години нямам никакви оплаквания и не съм имал никакви проблеми с тях. Картата винаги е работела безотказно и винаги съм знаел какви такси ще платя предварително за някой международен превод в различна валута.

Единственото нещо, което виждам като недостатък е, че нямаме собствен IBAN за българската сметка и съответно не можем да я използваме за получаване на работна заплата и за получаване на средства от трети лица. Това може би прави използването на Wise за основна банка невъзможно за повечето хора в България, но все пак е много удобно допълнение към основната ни банкова сметка, особено ако пътуваме често или правим разплащания в различни валути.

Тъй като използването на основната сметка е напълно безплатна, препоръчвам Wise на всеки, който иска онлайн банка, сметка в евро или възможност да прави международни преводи.

Заключение

Wise оперира от 2011 година и има над 10 млн. потребители, които придвижват милиарди долари на месец чрез платформата. Макар и средствата да не са гарантирани от FSCS, то дейността им е регулирана от Financial Conduct Authority в UK и разполагат с 14 офиса и над 2200 служители в 4 континента.

Лично за мен това би трябвало да ги прави достатъчно стабилни, за да им се доверя с няколкомесечния ми бюджет, ако ще ме улеснят и ако ще ми дадат шанс да имам по-малко допирни точки с традиционните банки.

Доколко платформата има смисъл за средностатистическия човек е трудно да се каже – всеки трябва да си прецени сам според вида на паричните му средства и операции. Ако оперира само в български лева, вероятно няма да види голяма полза, макар и многовалутната сметка и дебитната карта без месечни такси да са голям плюс и удобство.

Ако често боравим с валутни преводи, пътуваме или извършваме каквито и да е финансови операции в чужбина, със сигурност можем да си улесним живота, ползвайки платформата.

Впечатленията и оценките са отлични, както може да се види от над 50 000 коментара и мнения за Wise в платформата за оценяване Trustpilot.

Регистрацията е безплатна, а такси няма, затова всеки може да пробва и да я използва само ако му допадне. За регистрация, влез от тук.

Имаш въпрос?

Ако имате допълнителни въпроси по темата, споделете в коментарите и ще се опитам да отговоря. Ако Ви интересува нещо друго, за което все още няма статия в блога - попитай в страницата с въпроси.


18 мнения за “Wise – мнения, въпроси и коментари (TransferWise)”

 1. Здравейте,
  Първо искам да ви благодаря за интересната статия.
  Второ, искам да попитам дали знаете какви правомощия имат НАП (Национална Агенция по Приходите) по сметките на Wise?
  И аз като колегата от предишните коментари съм моряк и от доста време имаме противоречия с въпросната агенция и правителствата в България.
  Благодаря предварително!

  Отговор
  • Здравейте!
   Предполагам, че НАП нямат никакви правомощия върху Wise, тъй като Wise не е българска компания, но все пак оперират в ЕС и трябва да отговарят на местните законодателства. Със сигурност НАП могат да изискат и получат информация от Wise за някой техен клиент. А ако има съмнения за незаконни дейности, самите Wise могат да закрият сметката, а вероятно биха действали и според разпоредби на български съд. Какви точно проблеми имате с НАП?

   Отговор
 2. Здравейте, регистрирахме фирмен акаунт във Wise и направихме превод към нашпартньор – трябва ли да се подава статистическа форма за регистрация към БНБ?

  Отговор
  • Здравейте, тъй като Wise не е българска компания, отговорът по-скоро трябва да е „да, трябва“. Основанието за подаването трябва да е заради самото откриване на сметка в чужбина. Доколкото знам самият превод не подлежи на деклариране чрез статистическа форма, защото това май е било валидно само до 2016 година.

   Отговор
 3. Здравей те ще пътувам до турция за да използвам картата трябвали да заредя турксия бланс или може и в английския?
  Благодаря!

  Отговор
  • Здравейте! Не е нужна предварителна обмяна на валута, Wise автоматично ще вземе от този баланс, от който е най-изгодно.

   Отговор
 4. Здравейте!Преди дни изтеглих приложението Wise и исках да прехвърля пари ,но от приложението ми искат снимка на лична карта или паспорт.Искам да попитам това редно ли е,защото се притеснявам за личните си данни?

  Отговор
  • Здравейте! Нормално е и важи за всички подобни онлайн банки и финансови приложения. Няма как да Ви открият сметка без личен документ. По същия начин трябва да предоставите ЛК и ако сте във физически клон на банка или финансова институция, просто тук става дигитално.

   Отговор
 5. Моряк съм, дали ще ми е изгодно да си получавам заплатата във Wise. Как най лесно и с най ниска такса ще мога да си изтегля паритеUSD. Има ли и каква е таксата към Револют или плащане чрез PayPal

  Отговор
  • Получаването на пари е безплатно. Би трябвало да можете да си отворите USD баланс и да получавате заплатата в него. Вече след това зависи в коя държава сте и как искате да ги харчите (т.е. в каква валута). Ако ги харчите директно в USD през дебитната карта, няма да Ви струва нищо. Ако ги преобразувате в BGN/EUR, за да ги изтеглите към българска/еврова сметка (или да ги харчите чрез дебитната карта в тези валути), това ще струва около 0.5% - 0.7%.

   Отговор
 6. Много Благодаря за отговорите.
  Само още 1 въпрос,моля?
  Вчера исках,да захраня сметката си във WISE, от моя банкова сметка,за целта ми трябваше IBAN-а на моята сметка във WISE.Прегледах навсякъде,но така и не го открих.
  Може ли да ми кажете къде мога да видя IBAN-а на моята сметка във WISE.?
  Предварително ви благодаря.

  Отговор
  • За да можете да съхранявате определена валута, първо трябва да си откриете баланс за нея. Това става от главното меню Balances → Open a balance. След това трябва да натиснете върху валутата и ще се отвори нова страница.

   Ако сте открили баланс в някоя валута, в която можете да имате собствен IBAN (напр. евро, долар и т.н.), там ще имате Your EUR account details (или друго вместо EUR), което трябва да натиснете.

   Ако Wise не поддържа личен IBAN за тази валута, трябва да натиснете върху Add и да следвате инструкциите.

   Отговор
 7. Здравейте,имам няколко въпроса;
  1.Колко е максималната сума,която можем да преведем към наша сметка в Wise.
  2.Колко е максималният депозит, който можем да имаме във Wise.
  3.Как се получават пари във фирмен акаунт?Може ли от клиенти на фирмата да се получават парични преводи.Има ли ограничение на сумата ?
  4.Какъв е дневният,седмичният и месечен лимит за преводи и тегления от банкомат с карта на Wise

  Отговор
  • Здравейте!

   1.Колко е максималната сума,която можем да преведем към наша сметка в Wise.

   – Като цяло няма лимит при сумите за получаване, освен при няколко малки изключения;

   2.Колко е максималният депозит, който можем да имаме във Wise.

   – Няма лимити, но има такси при баланси над определена сума – в момента е 0.4% годишна такса при съхранение над €15000 за лични акаунти и над €70000 за бизнес акаунти;

   3.Как се получават пари във фирмен акаунт?Може ли от клиенти на фирмата да се получават парични преводи.Има ли ограничение на сумата ?

   – Фирменият акаунт представлява отделна банкова сметка от персоналната и е идентична с фирмените сметки във всяка друга банка. Получаването става както при всяка банкова сметка – чрез изпращане на пари по съответния IBAN на сметката;

   4.Какъв е дневният,седмичният и месечен лимит за преводи и тегления от банкомат с карта на Wise

   – Можете да видите лимитите в тази страница. В момента лимитът за 1 теглене е €1000, €1500 дневно и €3000 месечно.

   За всички тези въпроси (и стотици други) можете да откриете отговорите в help center раздела на Wise.

   Отговор
 8. Здравейте! Карта, завършваща на *3244 на името на Митко Иванов, е намерена в кв. Триъгълника. В случай, че лицето иска да се свърже на тел 0888005489 Елена Стаменова

  Отговор
  • Здравейте, редактирах коментара и скрих част от дадената информация – все пак става дума за дебитна карта. 🙂

   Отговор
   • Здравейте, колко е дневния лимит на картата при пазаруване? Защото днес ми изписа на касата ,че е 45£!?!?

    Отговор
    • Безконтактно дневният лимит е 500£, а с чип – 3000£ (като единично плащане може да е за максимум 2500£).

     Попитайте съпорта защо е така при Вас – може да Ви е била първа транзакция или все още да не сте извършвали нито едно плащане с чип + пин.

     Отговор

Вашият коментар