TransferWise – модерната алтернатива на банките

Традиционните банки в България и високите им такси вече са отживелица и е време да потърсим алтернатива.

Да, поддръжката на сметка с дебитна карта към нея в банката може да струва „само“ 2-3 лв. на месец, но не се знае каква ще бъде таксата ако искаме да изтеглим пари от банкомат, да използваме дебитната карта за онлайн пазаруване или пък да платим във валута. А ако сме в чужбина таксите стават още по-интересни и неясни.

Нещата съвсем загрубяват ако искаме да направим международен превод към чужбина, защото тогава ще бъдем таксувани между 30 и 100 лева, а времето за изпълнение ще е доста неясно, особено ако се намираме около почивни дни.

Някои банки дори таксуват потребителите си за достъп до онлайн банкирането, което дори спестява време и пари на банковите клонове.

Не съм сигурен, че ми се говори за мудната и архаична система, за работното време на банковите клонове в България, както и за нежеланието им за промяна или цялостното им отношение към клиента.

Какво е TransferWise

TransferWise е алтернатива, която ни дава възможност да избягаме от банките. С TransferWise акаунт можем да изпращаме евтини международни преводи, да получаваме плащания в най-различни валути и да използваме дебитната карта към акаунта в цял свят. Ако искаме да получаваме пари от трети лица или да изпращаме средства към тях, то не е необходимо и те да имат акаунт в TransferWise.

Регистрацията на акаунт отнема само няколко минути и е напълно безплатна. Тъй като TransferWise е финансова институция, е нужно да качим документ за самоличност и да въведем личните си данни, за да може профилът ни да бъде верифициран.

Можем да създадем както личен (на физическо лице), така и бизнес профил (на юридическо лице), като условията и предлаганите услуги са почти идентични.

Многовалутна безгранична сметка /
Borderless account

С регистрация в TransferWise, автоматично и безплатно получаваме достъп до безгранична и многовалутна сметка. Това значи, че получаваме:

 • Европейски IBAN за сметка в евро
 • Британска сметка в паунди със Sort код
 • Американска сметка в US долари с Routing number (ABA)
 • Австралийска сметка в австралийски долари и BSB код

И всички сметки са персонални (на наше име), безплатни и можем да получаваме плащания от Еврозоната, UK, USA и Австралия, без такси за нас и без такси за превалутиране. Тъй като сметките са персонални, ако получаваме работната си заплата в някоя от тези 4 валути, можем да използваме съответната сметка за заплатата ни като основна сметка, напълно безплатно и без ограничения.

Изпращането на средства от един акаунт на друг в TransferWise е напълно безплатно, а за изпращането към външна банкова сметка има фиксирана такса, която е различна в зависимост от валутата, но е около 1 US долар, 1.50 български лева или под 1 евро.

Съхранение и разплащане с над 40 валути

Освен персоналните сметки в четирите валути, които са изцяло на наше име, можем да съхраняваме още над 40 различни валути в безграничната ни сметка, включително български левове, швейцарски франкове, китайски юани, японски йени, турски лири и др.

Всяка една сметка в допълнителните валути може да бъде захранена чрез дебитна карта, кредитна карта или с банков превод, но само от сметка на наше име.

Доскоро само захранването с банков превод беше безплатно, а с дебитна карта имаше малка такса от ~0.4%, но в момента изглежда, че българската сметка може да се зареди напълно безплатно дори и с дебитна карта. Таксите се променят постоянно и обикновено стават по-ниски, защото с увеличаващия брой потребители и преводи в TransferWise, успяват да договорят по-добри условия с останалите финансови институции. Но каквато и да е таксата, тя винаги е напълно прозразна и ясна още преди да сме извършили която и да е операция.

Евтини обмени между различните валути

Можем мигновено да преобразуваме средства от една валута в друга, като таксите са предварително известни и варират според валутите, които обменяме.

По-разпространените валути се обменят с по-ниска такса и обикновено са около 0.35% – 0.5%, като при по-нестандартните валутни двойки таксите могат да стигнат до 2-3%.

Например таксата при обмен на BGN > EUR, GBP > EUR или EUR > USD e 0.35%, а при BGN > PEN (перуански сол) – 1.10%. Таксите са динамични и се променят с времето, но винаги са предварително ясни и визуализирани в TransferWise.

Валутна двойка Такса за обмяна
EUR → USD 0.35%
USD → EUR 0.6%
EUR → GBP 0.3%
GBP → EUR 0.35%
BGN → EUR 0.35%
EUR BGN 0.55%
BGN → USD 0.40%

При всяко едно превалутиране TransferWise използва средния пазарен курс (т.н. mid-market rate) за съответната валута двойка. Mid-market rate е курсът, който излиза в Google за определена валута и курсът, който банките използват, когато обменят валута помежду си. Така освен фиксираната такса, нямаме скрити такси под формата на по-висок курс, „курс купува“ или „курс продава“ – нещо, с което банките си служат когато обменяме пари при тях, изпращаме международни преводи или просто плащаме в чужда валута с дебитната ни карта.

Всички такси на безграничния акаунт могат да се видят тук, а таксите за обмяна на всички видове валута – тук.

Безконтактна MasterCard карта

Update: От 20.05.2020г. дебитната карта вече няма да бъде безплатна и издаването й ще струва 12 лева / €6.

Дебитната карта от TransferWise ни дава възможност да извършваме плащания навсякъде по света, като има следните характеристики:

 • Безконтактна
 • Няма месечна и годишна такса (само такса за издаване от 12 лв.)
 • Безплатно теглене от банкомат (ATM) до £200 (или равностойността в друга валута) на месец и 2% след това
 • Без такса при извършване на плащане във валута, с която разполагаме в безграничната ни сметка
 • 0.35% – 2% такса при извършване на плащане във валута, с която не разполагаме в сметката и е нужно автоматично превалутиране. Таксата за превалутиране е същата като тази ако обменяме валута директно в безграничната ни сметка.

Различните разплащателни методи на картата (безконтакти плащания, с чип, онлайн плащания, теглене от банкомат) могат да се активират или деактивират индивидуално и за секунда от приложението на TransferWise за Android или iOS. Можем да активираме само този начин на плащане, който използваме и да деактивираме останалите, за да получим допълнителна защита.

Мобилни нотификации

За разлика от банките, повечето от които таксуват клиентите си за получаване на SMS-и при движения по сметката, с TransferWise получаваме мигновено нотификации на телефона когато заплатим с картата при търговец, когато получим или когато изпратим пари. Напълно безплатно, стига да използваме приложението.

Евтини международни преводи

Ако се чудим как да изпратим пари в чужбина или просто искаме да направим валутен превод, TransferWise предлага едни от най-добрите условия – с многократно по-евтини такси от банките. Paysera също са добра алтернатива за преводи във валута с малко по-ниски такси за големи суми, но TransferWise е далеч по-удобен и лесен за използване.

Сигурност

TransferWise е институция, оторизирана и регулирана от Financial Conduct Authority (FCA) във Великобритания да издава електронни пари и да предоставя платежни услуги.

Средствата на потребителите задължително се съхраняват в ниско-рискови финансови институции – за Европа това е UK сметка в Barcleys, а в САЩ – сметка в Wells Fargo. Тези сметки са отделни от сметките, които TransferWise използва при осъществяване на бизнеса си.

Ако по някаква причина TransferWise спре да съществува, потребителите на платформата могат да си потърсят парите от съответната банка –  Barcleys или Wells Fargo. Но самите пари не са гарантирани от FSCS, затова при евентуален фалит на Barcleys или Wells Fargo, средствата едва ли ще могат да бъдат възвърнати. Затова и не би било разумно да съхраняваме спестяванията си в TransferWise, а да го използваме по-скоро като платформа за ежедневните ни и ежемесечните ни парични движения.

Недостатъци

 1. Основният недостатък за момента е, че само сметките в EUR, USD, GBP и AUD са персонални, т.е. само те могат да се ползват за получаване на работна заплата и за получаване на средства от трети лица. Което значи, че не можем да ползваме българската сметка за получаване на заплата в лева или да бъде захранвана от други хора.Също така титулярът на сметките за останалите 40+ валути е TransferWise, т.е. когато искаме да захраним накоя от тези сметки с банков превод, трябва да посочим както IBAN-а и данните на TransferWise, така и нашия референтен код като „основание за превод“, за да могат TransferWise да добавят средствата именно по нашата сметка. Което не е голям проблем, но все пак е леко неудобство.
 2. Друг недостатък е, че не можем да активираме и деактивираме различните разплащателни методи на дебитната карта през уеб сайта, ами само през приложението за Android или iOS, което реално прави използването на приложението задължително.
 3. И последно, някои от картовите лимити са доста високи и за момента не могат да се намалят. Например лимитът за едно безконтактно плащане е 200 британски паунда и може дори да се увеличи до 400 паунда, но не може да се намали. Тук поне можем лесно да елиминираме притесненията ако имаме такива като просто деактивираме безконтактните плащания.

Заключение

TransferWise оперира от 2011 година и има над 4 млн. потребители, които придвижват над 4 млрд. долара на месец чрез платформата. Макар и средствата да не са гарантирани от FSCS, то дейността им е регулирана от Financial Conduct Authority в UK и разполагат с 11 офиса и над 1300 служители в 4 континента.

Лично за мен това би трябвало да ги прави достатъчно стабилни, за да им се доверя с няколкомесечния ми бюджет, ако ще ме улеснят и ако ще ми дадат шанс да имам по-малко допирни точки с традиционни банки.

Доколко платформата има смисъл за средностатистическия човек е трудно да се каже – всеки трябва да си прецени сам според вида на паричните му средства и операции. Ако оперира само в български лева, вероятно няма да види голяма полза, макар и изцяло безплатната дебитна карта и многовалутна сметка да са голям плюс и удобство.

Ако често боравим с валутни преводи, пътуваме или извършваме каквито и да е финансови операции в чужбина, със сигурност можем да си улесним живота, ползвайки платформата.

Впечатленията и оценките са отлични, както може да се види от над 50 000 коментара и мнения за TransferWise в платформата за оценяване Trustpilot.

Регистрацията е безплатна, а такси няма, затова всеки може да пробва и да я използва само ако му допадне. За регистрация, влез от тук.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *