Ledger Nano S – хардуерен портфейл за Биткойн

 

Update 15.12.2018 г.:
Ledger Nano S временно се предлага в различни цветове, както и с отстъпка от 20% до 30% при поръчка на поне 2 броя.

Какво е Ledger Nano S

Последно поколение хардуерен портфейл

Ledger Nano S е хардуерен портфейл за Биткойн, Етериум и други криптовалути. Свързва се с компютъра чрез USB кабел и притежава малък дисплей за допълнително потвърждение на всяка транзакция чрез натискане на бутон върху самия портфейл.

Ledger Nano S - The secure hardware wallet

Когато притежаваме криптовалути, трябва да направим всичко възможно, за да защитим данните си и достъпа до тях. С Ledger, частните ключове (private keys) са абсолютно защитени, защото те никога не се показват и никога не напускат самото устройство. Всички чувствителни операции са изолирани в самия хардуер и са защитени с ПИН код. Транзакциите не могат да се манипулират и фалшифицират – те се потвърждават физически чрез вградения дисплей с просто натискане на копче върху устройството.

Плащания и автентикации

Ledger Nano S поддържа Биткойн, Лайткойн, Етериум и Етириум Класик приложения, като работи и с други криптовалути, базирани на блокчейна. Може да се изпращат и получават плащания, да се проверяват баланси и да се поддържат множество адреси за всяка една от валутите от едно единствено устройство. Nano S също така поддържа и FIDO® Universal Second Factor standard, който улеснява процеса по автентикация на поддържащи онлайн услуги като GMail, Dropbox или GitHub.

Сигурност

Хардуерният порфейл гарантира, че само собственикът може да достъпи акаунта в него, благодарение на ПИН кода, който се изисква при всяко включване към компютър.

Така, дори и някой да ни открадне хардуерния портфейл, няма да може да се сдобие с криптовалутите, които се съхраняват в него. А ние ще можем да си ги възстановим на друг Ledger Nano S или на друг портфейл, посредством тайната фраза за възстановяване (с която се сдобиваме при първоначалното конфигуруране на Ledger-а).

Инициализирането или възстановяването на конфигурациите се случва изцяло в защитената част на портфейла. Тайните ключове никога не са достъпни за външния свят. Те не са достъпни и не са известни нито за компанията Ledger, нито за трети страни.

С Ledger Nano S, порфейлът е децентрализиран и ние сами сме си банка.

Поддържащи приложения

Ledger Nano S работи, като върху него се инсталират допълнителни приложения за различните криптовалути или допълнителни фунционалности. В момента порфейлът поддържа следните валути:

 • Bitcoin
 • Ethereum
 • Litecoin
 • Dogecoin
 • Zcash
 • Dash
 • Stratis
 • Ripple
 • Bitcoin Cash
 • Komodo
 • Ethereum Classic
 • Posw
 • Ark
 • Expanse
 • Ubiq
 • PivX
 • Vertcoin
 • Viacoin
 • Neo
 • Stealthcoin
 • Bitcoin Gold

Постоянно се добавят и нови валути, така че поддържката се подобрява всеки месец.

Интеграция

Ledger Nano S работи със свои собствени десктоп порфейли за извършване на транзакции – т.н. Ledger Apps (които всъщност са безплатни Google Chrome приложения). Това са Ledger Wallet Bitcoin, Ledger Wallet Ethereum и Ledger Wallet Ripple.

Освен тях, Nano S поддържа интеграция и с Electrum, Mycelium, Copay, MyEtherWallet, GreenBits и BitGo.

Конфигуриране

 1. Свързване на Ledger Nano S

  След като свържем Nano-то с USB кабел към компютъра, просто трява да следваме  иструкциите на вградения дисплей. Може да изберем да направим нов портфейл, да импортнем Биткойн акаунт или Етериум акаунт. След като изберем някоя от опциите, трябва просто да продължим да следваме инструкциите на екрана и да избираме това, което желаем, чрез 2-та бутона над дисплея.

 2. Избор на ПИН код

  Следва избор на 4-цифров ПИН код, който ще се изисква всеки път, когато Nano S се свързва с компютър. ПИН кодът трябва да се потвърди и не трябва да го въвеждаме грешно след това, защото 3 последователни погрешни ПИН-а ще изтрият съдържанието на Nano S (валутите няма да се загубят, но ще могат да се възстяновят само с фразата за възстановяване).

 3. Резервно копие на фразата за възстановяване

  Следва запазване на 24-те думи за възстановяване в точния ред, в който са показани. Тази стъпка е изключително важна, защото чрез нея ще можем да си възстановим съдържанието на портфейла в случай на загуба или кражба. Портфейлът няма да ни позволи да довършим конфигурацията ако не сме потвърдили, че сме копирали и записали 24-те думи. За по-голяма сигурност портфейлът ще ни попита за някои от думите по време на конфигурацията. 24-те думи трябва да се съхраняват сигурно, защото всеки, които има достъп до тях, реално има достъп до целия портфейл. Препоръчително е да имаме повече от 1 резервно копие, като 24-те думи могат да се разделят на 2 х 12 и да се съхраняват на различни места.

 4. Инсталиране на Ledger приложения

  След като видим “Your device is now ready”, Nano-то е конфигурурано. Сега просто трябва да инсталираме някои от Ledger приложенията на компютъра, за да можем да ползваме портфейла. В браузъра Chrome трябва да инсталираме приложението Ledger Wallet Bitcoin Chrome app или Ledger Wallet Ethereum Chrome app. Инсталирането на тези приложения отнема няколко по секунди.

 5. Портфейлът е готов за използване

  Вече можем да ползваме Nano S портфейла, заедно с Chrome приложението от всеки компютър (дори и такъв с вируси) да изпращаме или да получаваме транзакции. Всяка транзакция ще бъде показвана в реално време на дисплея и ще трябва да се удостовери чрез едновременното натискане на двата бутона върху устройството.

  Предупрежение за измамни търговци

  Тъй като наличните устройства в официалния сайт често се изчерпват, много хора закупуват портфейла от други търговци, включително от eBay, Amazon, olx и т.н. Важно е да се знае, че това крие сериозни рискове за начинаещите, които искат да използват подобен портфейл, защото има много некоректни търговци, които преопаковат Ledger-а и слагат допълнителни (или други) инструкции в комплекта.

  Най-честата измама е в комплекта да намерите допълнително листче, на което са изписани 24 думи (или вече създаден ПИН код), които да използвате за хардуерния портфейл. От компанията Ledger никога няма да включат такива предварително генерирани думи, защото това крие огромен риск – всеки, който има достъп до тези думи, автоматично ще има и достъп до всичките валути, които се съхраняват в портфейла.

  Затова ако случайно попаднете на такъв комплект и видите подобни инструкции – направете снимки, докладвайте продавача в сайта на Ledger, изхвърлете въпросните думи и генерайте нови 24 думи. Това става като ресетнете Ledger-а. Можете да въведете 3 грешни ПИН-а, което ще стартира ново инициализиране и ще се генерират нови думи.

  Ако създадете нови 24 думи, портфейлът ще може да се ползва безопасно, но за да не рискувате, просто поръчвайте само от официалния сайт на Ledger. Дори и ако сайтът показва out of stock и в момента да няма налични бройки, щом се произведат, ще ги изпратят. По-добре да се изчака, но да сте сигурни на 100% в това, в което ще съхранявате парите си.


  Цената в момента е 195,99 лева с ДДС и включена доставка от официалния сайт.

Коментари