Как да се регистрираме и да търгуваме в Кракен

При покупка на криптовалути винаги трябва да избираме между скъпо и удобно или евтино и бавно. Лично за мен по-добре е да се избере по-бавния вариант по няколко причини.

Първо – няма нужда да прибързваме. Ако се включваме в крипто приключението, не би трябвало да го правим от днес за утре или да съжаляваме, че сме изпуснали евентуален ръст от 10% за един ден. Тук сме за съвсем различно нещо – нова финансова система.

Второ – бавната процедура е такава само първия път (защото се налагат регистрации в няколко сайта и съответно няколко валидации). След това процесът се оптимизира, а факторът „най-евтино“ си остава и за в бъдеще.

Като бонус, докато чакаме валидациите в отделните сайтове (и ако тепърва навлизаме в крипто света), можем да използваме времето да прочетем още нещо по темата – „как да си изберем портфейл“, „какво е блокчейн“, „какви са тея биткойн миньори“, „алтернативи на блокчейна“ и т.н.

Ако няма да съхраняваме криптовалутите на собствен портфейл, а по някаква причина искаме да ги оставим на сайта, от който сме ги купили, трябва задължително да сме се запознали с основните действия, които трябва да предприемем, за да се защитим срещу евентуални хакерски атаки. Повече информация има в следната статия.

Най-евтиният вариант за покупка на Bitcoin, Ether*, Litecoin или която и да е друга криптовалута, обикновено е да го направим на борса за криптовалути. Там освен, че цената е най-добра, лимитите за покупка и продажба са най-високи и има най-голям избор от различни криптовалути.

Тези борси наподобяват фондовите борси – за всяка една валута има купувачи със списък оферти купува и продавачи със списък оферти продава. Всеки предлага или търси определено количество за определена цена. Тъй като оборотите на големите борси са огромни, разликата между офертите „купува“ и „продава“ е минимална – от порядъка на 0.1%. За сравнение, при сайтовете за директна покупко-продажба или т.н. бързи варианти, разликата е 6-10%, което всъщност и оскъпява цената с 3-5%.

Пример: Ако един Лайткойн в сайт за директна продажба се продава за 110 лв. и се купува за 100 лв. (разлика 10%), то на криптоборсата и двете цени (купува и продава) биха били почти еднакви и по средата – около 105 лв. Следователно в сайта за директна продажба оскъпяването е с около 5%.

За да търгуваме на подобна борса е нужно да се регистрираме и да изпратим нормални пари (т.н. fiat пари, напр. Евро), с които да си купим криптовалутата. Има много борси, които не работят с традиционни пари и предлагат обмяна само на криптовалути (напр. купуваш Биткойн с Етери или продаваш Биткойн за Лайткойни). Други борси имат ограничения за фиат валутите спрямо държавата на потребителя. Тъй като сме в ЕС, най-лесно се работи с борси, които поддържат сметки в Евро.

Кракен е пример за такава борса. След регистрация и валидация на акаунта, можем да депозираме Евро и с него директно да купим някоя от следните валути:

 • Bitcoin (XBT/EUR)
 • Bitcoin Cash (BCH/EUR)
 • Dash (DASH/EUR)
 • Ether (ETH/EUR)
 • Ether Classic (ETC/EUR)
 • Litecoin (LTC/EUR)
 • Monero (XMR/EUR)
 • Ripple (XRP/EUR)
 • ZCash (ZEC/EUR)

За да започнем с регистрацията, отваряме Kraken.com, попълваме полетата и натискаме SIGN UP.

Ще получим код за активация на зададения мейл, който трябва да въведем в следващата стъпка. След като активираме акаунта с бутона ACTIVATE ACCOUNT и се логнем в сайта, първо трябва да отидем в страницата Get Verified.

Не можем да депозираме Евро без да си валидираме профила. Има ред причини защо това е необходимо, някои от които са банкови регулации, европейски изисквания и избягване на възможността някой да се регистрира с нашите данни или документи.

Има няколко степени на верификация, като за да можем да търгуваме с Евро, ще трябва да се верифицираме до Tier 3, включително да извършим Photo Confirmation. За последното трябва да си направим селфи с документ и лист хартия с определен текст. За повече информация виж тук. Ако пропуснем тази стъпка и все пак решим да изпратим пари, те ще бъдат блокирани или „onhold“, докато все пак не направим верификацията (така обаче ще отнеме повече време).

В страницата Get Verified ще ни се отвори страница за активиране на акаунта до различните степени. Просто попълваме всичко до Tier 3 включително и чакаме за ръчна обработка там, където е нужно. Чакането обикновено е от няколко часа до ден.

За Tier 2 трябва да се даде документ с настоящ адрес. Лична карта не върши работа (тя е за Tier 3), но сметка за телефон или вода на наше име (с адрес върху нея) или банково удостоверение работят. Дори и на български.

След като сме приключили с всички верификации, отиваме в страницата Funding, където избираме Deposit и след това Euro (EUR).

За Deposit Method избираме Fidor Bank AG (SEPA), и ще получим банковите данни на Kraken, където трябва да преведем Евро.

примерни данни, IBAN-ът и Reference кода ще са различни за Вашия акаунт

Ако превеждаме от Mistertango, в полето Recipient account въвеждаме IBAN номера. След като въведем IBAN-а, ще ни се появи допълнително поле Recipient, в което пишем Kraken, Payward Ltd и накрая в Purpose of the payment копираме Reference кода (16 букви и цифри + kraken.com накрая).

За подробно описание как да изпратим възможно най-евтиния превод към борса, виж следната статия:

Как да изпратим евтино пари от България към биткойн борса

Избягването на скъпите такси на българските банки вече е възможно, с помощта на няколко нови онлайн алтернативи.

Банковият превод обикновено отнема 1 работен ден и ще получим имейл, когато парите пристигнат. Щом това стане, отиваме пак в Kraken и избираме от падащото меню криптовалутата, която искаме да си купим. Ако искаме Етери, избираме ETH -> ETH/EUR.

След това отваряме Trade и вътре избираме New Order.

Натискаме бутона Buy, въвеждаме колко Етери искаме да закупим (може да закупим частица от него, например 0.015) и избираме Market, за да сме сигурни, че поръчката ни ще се изпълни. При избор на Market, цената, по която ще купим, ще бъде най-добрата оферта продава в този момент. След като сме готови, натискаме Buy ETH with EUR и накрая потвърждаваме със Submit Order.

Ако сайтът е много натоварен, може да излезе грешка и поръчката ни да не е бъде записана. Ако това стане, трябва да рефрешнем страницата и да опитаме отново.

До няколко секунди би трябвало да видим закупените Етери в най-горната част на сайта или в страница Trade -> Overview.

Честито, вече си имате криптовалута. 🙂


*Макар да е известна като Ethereum/Етериум, валутата се казва Ether/Етер. Ethereum е самата мрежа, върху която работи валутата Ether. Ethereum не може да се купи или продаде, това става с Ether.

9 мнения за “Как да се регистрираме и да търгуваме в Кракен”

  1. Ами продайте на същото място, от което сте купили. Вместо Buy, използвайте Sell. Не разбирам целта на коментара Ви.

 1. Здревейте, статията Ви е много информативна и полезна. Разрових се в сайта на кракен- а и документа за доказване на жителство ми е най – труден, понеже нито имам сметки на мое име, нито телефон. Остават ми единствено банката и работодателя. Но тук е проблема не разбирам какъв документ да изискам от единия или от другия. Бихте ли могли да разясните ?

  1. Здравейте,
   В този случай не съм сигурен, че имате решение… Можете да опитате с банково извлечение (може и от онлайн банкирането), на което да е изписан адресът Ви, но не съм сигурен, че ще стане. Обикновено трябва все пак някаква сметка на Ваше име. Друг вариант е да опитате в Binance, но там също няма гаранция и нямам спомен дали искаха подобен документ. Ако не стане с извлечението, може би ще трябва да се примирите с някой от българските варианти, описани тук – https://outsidia.com/how-to-buy-bitcoin/ .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *