Как да си купим биткойни или други криптовалути

Пазарната капитализация на всички криптовалути за 2017 година се увеличи от $18 млрд. до $600 млрд., а еуфорията през цялата година беше огромна. Едва ли е имало медия, която да не е отразила криптопазара по един или друг начин. За едни това е огромен балон, който ще се спука всеки момент, за други е възможност веднъж в живота и най-добрата инвестиция, която някога са правили. А за трети, е началото на промяната.

Дали е Биткойнът е балон? Може би. Но той е наричан така през целия му живот за последните 9 години, а за това време пазарната му капитализация (цената за 1 Биткойн, умножена по всички Биткойни в обръщение) нарастна до $250 млрд. Досега “балонът” се е спуквал множество пъти и цената е спадала дори с до 90%. Винаги обаче след това се е възстановявала и е последвал ръст, по-висок и от предишните върхове. Какво ще се случва за напред, никой не може да предвиди.

Факт е обаче, че блокчейн технологията (това, което се крие зад повечето криптовалути) е истинска и вече се използва в реалния живот и има безброй приложения. Заедно с това, ежедневно се появяват нови криптовалути, всяка от които се опитва да реши даден проблем. Не всички са перспективни и голяма част от тях са измамни схеми, но с повечето неща в живота е така и с времето можем да се научим да виждаме през тях.

Еуфорията около криптовалутите често се сравнява с dotcom балона през 2000-та година, затова можем да направим аналогия с компаниите, в които се е инвестирало тогава. Много от тях изобщо не са били перспективни и съотвено много пари са били загубени, но добрите компании, тези с работещи продукти, ги има и днес, с още по-високи цени.

Все пак не трябва да забравяме, че Биткойн е измислен не за бърза печалба, а за да даде алтернатива на сегашната финансова система – алтернатива, която е децентрализирана и независеща от банките и правителствата.

При всички положения е важно ако инвестираме в Биткойн или някоя друга валута, да го правим само след задълбочен анализ – каква е идеята на криптовалутата, има ли екип, как се развива разработката досега, какъв е планът за следващите години, има ли партньорства с големи компании и др. След като сме свършили всичко това, вече е време за пазаруване.

На първо място трябва да решим коя криптовалута искаме да си купим.

Bitcoin, Ether, Litecoin

Ако сме се спрели на някоя от по-популярните, каквито са Bitcoin (BTC), Ethereum (Ether, ETH), Dash, Ripple (XRP), Litecoin (LTC), Monero (XMR) и Zcash, имаме 2 метода (бърз и лесен или евтин), като за всеки има отделна статия.

Как да си купим биткойни или етери бързо и лесно

Ако за първи път се сблъсваме с криптовалутите и искаме да се сдобием с някоя от тях по най-бързия и лесен начин, можем да го направим чрез сайт за директна продажба.

Как да си купим биткойни или етери най-евтино

Варианти за покупка - много. Но кой е най-изгоден?

Други криптовалути

Ако искаме някоя по-нестандартна валута, първо трябва да си закупим Bitcoin или Ethereum, които след това да заменим за желаната от нас валута. За покупка на BTC или ETH можем да използваме някой от изброените по-горе методи.

В момента Ethereum е по-добрият избор за връзка от лева/евро към другите криптовалути, защото транзакциите са по-бързи и таксите по-ниски. Препоръчвам Вие също да използвате него, за да спестите и време, и пари.

След като вече имаме закупени Етери, отново имаме 2 варианта – в зависимост от това колко разпространена е търсената от нас валута.

Популярни валути – директна смяна с Changelly

Ако търсената от нас валута се поддържа от Changelly, можем директно и лесно да я закупим срещу Етерите, които вече притежаваме. Можем да използваме както сайта им, така и директно следната форма. Таксите са само 0.5%, а валутните курсове изглежда са от най-добрите, защото се взимат директно от няколко борси.

За да получим новата валута от Changelly, трябва вече да имаме портфейл за нея, защото е необходимо да въведем адреса за получаване в стъпката Recipient info.

Changelly за момента поддържат Ethereum (ETH), Monero (XMR), Zcash (ZEC), Dash, Litecoin (LTC), Bitcoin Cash (BCH), Bitcoin Gold (BTG), EOS, Expanse (EXP), Lisk (LSK), Power Ledger (POWR), Syscoin (SYS) и др. Можем да разменяме всяка една от поддържаните валути за всяка друга от тях.

По-екзотични валути

Ако търсим нещо по-екзотично, след като сме се сдобили с Ethereum, трябва да предприемем няколко стъпки.

  1. Намираме в коя борса се търгува търсената криптовалута и си правим регистрация там.
  2. Изпращаме закупените ETH към борсата.
  3. Закупуваме желаната криптовалута срещу нашите ETH.

Борсите са много, като някои от по-известните, които поддържат повече на брой криптовалути, са:

  • Binance (една от най-добрите за момента);
  • Kraken (поддържа депозити и покупка с евро);
  • Bitfinex, Bittrex, OkEx (всичките в топ 10 по оборот) и др.

Ще обясня по-подробно процедурата, като дам пример с борсата Binance и криптовалутата IOTA, която се предлага там срещу BTC или ETH. Това е една от най-добрите борси в момента за размяна на криптовалути и разполага с голямо разнообразие, затова препоръчвам нея като първи вариант. Постоянно се добавят нови валути и интерфейсът е много лесен за използване.

След като отворим сайта, трябва да се уверим, че не сме на фалшив такъв, затова първо проверяваме дали URL-a започва с https://www.binance.com и дали има зелен надпис Secure пред него. Ако всичко е наред, можем да продължим с регистрацията.

Щом активираме акаунта ни чрез имейла за потвърждение и се логнем в сайта, първо ще трябва да активираме 2FA (двустепенна оторизация), за да защитим профила си. Повече информация за защита на акаунтите при използване на криптоборси, можете да прочетете в тази тема.

Следващата стъпка е да отворим менюто Funds -> Deposits Withdrawals, да намерим ETH в списъка и да натиснем бутона Deposit вдясно. С това ще ни се покаже ETH адрес, на който можем да преведем нашите ETH. Получаването на ETH в Binance обикновено отнема не повече от 10-20 минути.

След като сме получили ETH в борсата, от главното меню отваряме Exchange -> Basic. В прозореца вдясно избираме ETH, а в полето за търсене под него пишем IOTA (или друга валута, която се търгува срещу ETH). Ще се появи валутна двойка IOTA/ETH, която трябва да натиснем, за да отворим пазара за нея.

В следващата стъпка само трябва да отидем до секцията Buy IOTA и да натиснем върху Market. Когато правим Market поръчка, ще купим автоматично по най-добрата цена в момента на поръчката и гарантирано поръчката ще се изпълни веднага. След това можем да натиснем бутона 100%, с който ще продадем всичките ETH, които имаме, а за тях ще получим IOTA. Ако искаме, можем да купим по-малка част с някой от другите бутони или ако напишем изрично брой IOTA в полето Amount.

Щом натиснем Buy IOTA, отнема само няколко секунди преди поръчката да се изпълни. След това можем да отворим отново Funds -> Deposits Withdrawals, за да се уверим, че поръчката наистина е преминала и вече притежаваме IOTA.

Успех!

Написаното по-горе да не се счита като препоръка за инвестиция. Инвестициите в криптовалути са изключително високорискови.
Ако все пак решите да инвестирате – не инвестирайте повече, от колкото сте готови да загубите.

Коментари