Как да купя биткойн

Има различни варианти за покупка на биткойн – от български сайт (с банков превод, EasyPay или Cashterminal), от борса, с мобилно приложение или с банкова карта (макар и не директно). Всеки си има предимства и недостатъци.

Покупка на биткойн от български сайт

Ако за първи път се сблъсваме с криптовалутите и искаме да се сдобием с някоя от тях по най-бързия и лесен начин, един от по-лесните варианти е чрез български сайт за директна продажба. Доскоро ставаше още по-лесно, но заради законови задължения, вече всички сайтове изискват верификация на профила (обикновено това представлява предоставяне на лична карта + селфи).

При тези сайтове цената обикновено е с 3-5% по-висока от пазарната, но пък можем да наредим директно превод в лева от банката ни и да си спестим поне таксите за превалутиране.

За покупка на биткойн от България, най-лесните варианти са чрез следните сайтове, като всички предлагат плащане по банков път без такса, а при повечето може да се плати и с Cashterminal (+ ~1% такса) или с Easypay (+3.6% такса).

  • bonex.bg – според сайта оскъпяването е около 1.5%, което е най-доброто от всички български сайтове, но се предлагат само по-основни криптовалути.
  • Altcoins.bg – имат най-голямо разнообразие от криптовалути, като предлаганите валути са Bitcoin, Ether, Litecoin, Stellar, Dash, Monero, zCash, Ripple и др. Оскъпяването за Bitcoin, Ether и Litecoin е 2.5 – 3%, а за останалите варира около 4 – 5%. Имат и физически магазин, в който се продават крипто портфейли.
  • crypto.bg – оскъпяването е само 2.5%, но често сайтът не работи.
  • xChange.bg – оскъпяването тук е с около 3%, като има възможност и за плащане с дигитален портфейл като phyre, A1 wallet и Pay by Vivacom. Предлагат се основни валути като Bitcoin, Ether, Litecoin и някои стейбъл койни. Верификацията на профила тук е автоматична, което значи, че покупката би станала по-бързо от други места.
  • Можем да използваме и фейсбук групи като тази за размяна на криптовалути, но това не се препоръчва за начинаещи, тъй като има по-голям риск да ни измамят ако не знаем точно какво правим.

Ако предпочетем този вариант, задължително е предварително да изберем портфейл, чрез който да съхраняваме криптовалутата. Когато купуваме биткойн или друга валута от подобен сайт, ще ни бъде поискан публичен адрес (public address), на който да бъдат изпратени средствата. Този адрес ще можем да намерим в портфейла, който сме избрали да използваме. Обикновено е в раздела Deposit или Add funds в повечето портфейли.

Покупка на биткойн чрез АТМ

Това е вариант ако искаме да направим покупка с кеш, като ако сме под определени лимити, дори не е нужна каквато и да е верификация.

Можем да намерим всички налични АТМ-и около нас в този сайт. Условията и таксите на всеки един от тях са различни, затова трябва да се информираме добре преди да отидем на място, но обикновено таксата е около 5%.

  • Биткойн АТМ-ите в Mall of Sofia, Mall Plovdiv и Delta Planet Mall (Варна) обикновено имат такса от 5-6%, но предлагат отстъпка от 30% за читателите на Outsidia с код OTS30.
  • Устройството на Интерпед в София обикновено е под 5% при покупка, но доста повече при продажба.
  • В The Mall е 4-5%, но няма изискване за предоставяне на телефони или документи дори и за по-големи суми.

Имайте предвид, че таксите при биткоматите варират много, затова винаги проверявайте предварително какви са те в coinatmradar.com.

Както при покупката от българкси сайт, тук също е задължително предварително да сме си избрали портфейл, като най-удачни в случая са мобилните портфейли, за да са ни подръка по време на покупката.

Покупка на биткойн с дебитна или кредитна карта

Обикновено не препоръчвам директната покупка на биткойн с карта, защото в повечето случаи има оскъпяване от поне 3-5% и лимитите са много по-ниски, но все пак има и такива възможности, които понякога са и изгодни.

Wirexapp.com е от най-добрите варианти за покупка с дебитна или кредитна карта. Таксата за покупка с карта е 1% (повече инфо тук), а надценката е около 1%. При първата покупка с карта има лимит от $50, но след като потвърдите картата си (трябва да вземете кода от първата транзакцията от извлечението Ви и да го въведете в приложението), това ограничение отпада.

Ако се регистирате в Wirex от този линк, ще получите малък бонус, с който можете да експериментирате.

Change Wallet е семпло и лесно за употреба приложение за Android и iOS, в което можем директно да купуваме Bitcoin, Litecoin, Ethereum и други. Таксата за Bitcoin покупка с карта е само 2.5%, а за другите валути има допълнителна такса от 0.5 – 1.5%.

Crypto.com също работи добре, но там таксата за покупка с карта е 3.5%. Мобилното приложение е препълнено с много неща и е малко объркващо при първа употреба, но реално всичко работи. Имало е моменти, в които премахват таксата от 3.5%, но това винаги е било временно решение, затова проверявайте таксите предварително.

Coinbase е платформа, в която лесно може да се закупи или продаде Bitcoin, Ethereum, Litecoin, XRP, Stellar и др., но таксата им за покупка с карта е 3.99%, като отделно ще ударят сериозно и в курса.

Coinbase е един от най-използваните варианти, но аз не бих ги препоръчал, защото са имали много съмнителни действия в миналото, а сега има и информация, че продават софтуер за анализиране на блокчейн транзакциите на американското правителство.

Покупка на биткойн най-евтино

Ако се чудите „как да купя биткойн“ най-евтино – за това също има няколко варианта, всичките са чужди платформи, работещи с евро.

Crypto.com нямат такса за покупка и продажба на Bitcoin, Ethereum и останалите криптовалути, а разликата в курса при Bitcoin изглежда пренебрежима (под 1%).
При валидиран акаунт ще получим персонална IBAN сметка в EUR, която можем да захранваме с евтини SEPA преводи от всяка банка в ЕС и след това да използваме баланса ни в евро за покупка на желаната криптовалута.

Change Wallet предлага покупко-продажбата на Bitcoin без такси, а за другите валути има такса от 0.5 до 1.5%. Не получаваме личен IBAN, но все пак можем да направим директно банков превод (без да забравяме да въведем референтния ни код (т.н. „основание за плащане“), отговарящ на акаунта ни).

Kraken е платформа за борсова търговия на криптовалути, където има огромен избор от валути, а таксите са под 0.3%. Можем да правим покупки по пазарни цени (market order) или ние да изберем цена и да оставим поръчката да се изпълни автоматично ако цената стигне до това, което сме задали (limit order).

За да преведем пари в платформата, можем да наредим обикновен банков SEPA превод, който би трябвало да струва само няколко лева. За съжаление, някои банки не извършват преводи към компании, занимаващи се с търговия на криптовалути, така че няма 100% гаранция дали този метод ще е успешен, но това важи частично и за преводите към другите платформи.

Coinbase Pro е друга платформа за борсова търговия на Coinbase, която може да се използва директно с акаунта от Coinbase.com. Можете да депозирате евро и да търгувате с такси до 0.5%.

Подобно обаче на Coinbase, вече не мога да ги препоръчам с чиста съвест и ги споменавам по-скоро информативно.

Забележка относно валутните преводи и Revolut:
Доскоро българските банки имаха неадекватно високи такси за валутни преводи (т.е. от левовата ни сметка да изпратим евро) и затова трябваше да прибягваме до посредници за превалутирането, каквито са Revolut.

Ако валутният курс на банката ни за евро е неизгоден, все още можем да се регистрираме в Revolut, които да използваме за преобразуване на лева в евро и за изпращането им към съответната платформа напълно безплатно.

Дебитна карта → Revolut (BGN›EUR) → Крипто платформа

Revolut са британска финтех компания, предлагаща банкови услуги, в това число безплатна EUR сметка на наше име, безплатни банкови преводи, безплатно теглене от АТМ до 450лв. на месец, както и безплатни преобразувания на валута до 11500лв. на месец.

В Revolut можем да добавим безплатно български лева с дебитна карта (които да преобразуваме в евро) или директно да закупим евро със същата карта. След като вече имаме евро в сметката ни в Revolut, просто трябва да го изпратим към банковта сметка на съответната платформа и така да закупим криптовалутата чрез най-изгодните условия.

Забележка: Препоръчително е всички валутни преобразувания в Revolut (в това число и покупка на евро с карта) да става през работни дни, защото през всички почивни дни Revolut оскъпяват транзакцията с 0.5%.

Алткойни

Changelly. След като вече имаме BTC или ETH и сега искаме да си купим някоя по-нестандартна валута, можем да използваме Changelly.com за преобразуване директно чрез следния панел, като таксата е под 0.5%. За потвърждение на транзакцията е нужно само да предоставим имейл.

Използвайте Changelly само за обмяна на една криптовалута към друга, а не за покупка с банкова карта, защото таксите там могат да са много високи.

Uniswap е платформа, която е изцяло децентрализирана, даваща възможност за обмяна на тоукъни в мрежата на Ethereum. Това значи, че ако искаме да заменим Ether за друг ERC20 тоукън или обратно, това е най-добрият вариант, защото е автоматичен, децентрализиран и таксата е само 0.3%.

Ако желаната криптовалута я няма в списъка на Changelly и Uniswap, можем да прегледаме и други варианти за покупка от тук.

Написаното по-горе да не се счита като препоръка за инвестиция. Инвестициите в криптовалути са изключително високорискови. Ако все пак решите да инвестирате – не инвестирайте повече, от колкото сте готови да загубите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *