Как да купя биткойн

Има различни варианти за покупка на биткойн – от български сайт (с банков превод, EasyPay или Cashterminal), от борса, с мобилно приложение или с банкова карта (макар и не директно). Всеки си има предимства и недостатъци.

Покупка на биткойн от български сайт

Ако за първи път се сблъсваме с криптовалутите и искаме да се сдобием с някоя от тях по най-бързия и лесен начин, можем да го направим чрез сайт за директна продажба.

При тези сайтове цената обикновено е с 3-5% по-висока от пазарната, но пък си спестяваме по-дългата процедура, която е необходима, ако искаме да закупим криптовалута най-евтино.

Ако предпочетем този вариант, задължително е предварително да изберем портфейл, чрез който да съхраняваме криптовалутата. Когато купуваме биткойн или друга валута от подобен сайт, ще ни бъде поискан публичен адрес (public address), на който да бъдат изпратени средствата. Този адрес ще можем да намерим в портфейла, който сме избрали да използваме. Обикновено е в раздела Deposit или Add funds в повечето портфейли.

За покупка на биткойн от България, най-лесните варианти са тези:

  • Altcoins.bg – плащането е по банков път или с Easypay (+3% такса) като предлаганите валути са Bitcoin, Ether, Litecoin, Stellar, Dash, Monero, zCash, Ripple и др. Оскъпяването за различните валути варира до 6%, но за Bitcoin, Ether, Litecoin и Dash е само 2.3 – 3%, което е от най-ниските в България.
  • bonex.bg – плащането е по банков път или EasyPay, оскъпяването е с 2.5-3%.
  • crypto.bg – плащането е по банков път, Cashterminal (+1.2%) или EasyPay (+3%), а Bitcoin оскъпяването е само 2.5%.
  • xChange.bg – оскъпяването тук е с 2.5 – 3.5%. плащането става по банков път, с EasyPay (+3% такса) или с Cashterminal (+1.5% такса). Покупката на Bitcoin (BTC) е автоматизирана и трябва единствено да изберете желаното количество и да посочите биткойн адрес, на който да се изпрати закупеното количество. Поръчки за други криптовалути също са възможни, но за момента стават ръчно по имейл.
  • Можем да използваме и фейсбук групи като тази за размяна на криптовалути, но това не се препоръчва за начинаещи, тъй като има по-голям риск да ни измамят ако не знаем точно какво правим.

Ще ъпдейтвам възможните варианти за покупка от България при получаване на нова информация и ще добавям нови сайтове, ако някой предложи работещи такива (само за директна покупка, без верифициране на акаунти и прочее).

Ако търсите истинска българска борса за криптовалути (а не просто сайт за покупко-продажба), такава вероятно няма да намерите, защото изискват сериозна и скъпа поддръжка, но можете спокойно да използвате сайтовете от списъка.

Покупка на биткойн с дебитна или кредитна карта

Обикновено не препоръчвам директната покупка на биткойн с карта, защото има оскъпяване от поне 5% и лимитите са много по-ниски, но все пак има и такива възможности ако просто търсим удобство.

Coinbase са такъв вариант и са направили платформа, в която доста лесно може да се закупи или продаде Bitcoin, Ethereum, Litecoin, XRP, Stellar и др. Таксата им за покупка с карта е 3.99%, като отделно ще ударят сериозно и в курса, така че това не е най-евтиният вариант, но може би е най-лесният и бързият.

Ако се регистрирате от тук в Coinbase, ще получите бонус от $10 при първата покупка над $100.

Crypto.com са друг вариант за покупка с карта. Мобилното им приложение е малко по-объркващо и тромаво, но таксата за покупка с карта е 3.5% и курсът изглежда е малко по-добър.

Wirexapp.com е още един вариант за покупка с дебитна или кредитна карта. Таксите им са описани тук, а надценката им е около 1%. Ако се регистирате в Wirex от този линк, ще получите малък бонус, с който можете да експериментирате.

Покупка на биткойн най-евтино

Ако се чудите „как да купя биткойн“ най-евтино – за това също има няколко варианта, всичките с чужди платформи, работещи с евро.

Change Wallet е приложение за Android и iOS, в което можем директно да купуваме Bitcoin, Litecoin, Ethereum и няколко други без такси и с много ниска надценка (под 1%). За целта трябва да депозираме евро, с което да направим покупката.

Ако използвате този линк за Change Wallet, ще получите €10 бонус с първата си покупка.

Ако имаме еврова сметка, можем директно да си заредим баланса в Change Wallet. Ако не (и ако искаме да ни излезе най-евтино), трябва първо да се регистираме в Revolut, които да използваме за преобразуване на лева в евро и за изпращането им към Change Wallet.

Revolut са британска финтех компания, предлагаща банкови услуги, в това число безплатна EUR сметка на наше име, безплатни банкови преводи, безплатно теглене от АТМ до 450лв. на месец, както и безплатни преобразувания на валута до 11500лв. на месец.

В Revolut можем да добавим безплатно български лева с дебитна карта (които да преобразуваме в евро) или директно да закупим евро със същата карта. След като вече имаме евро в сметката ни в Revolut, просто трябва да го изпратим към Change Wallet и да закупим криптовалутата без такси.

Забележка: Препоръчително е всички валутни преобразувания в Revolut (в това число и покупка на евро с карта) да става през работни дни, защото през всички почивни дни Revolut оскъпяват транзакцията с 0.5%.

Дебитна карта → Revolut (BGN›EUR) → Change Wallet

Crypto.com също могат да се използват за покупка на някои от основните криптовалути, включително Bitcoin, Ethereum и др. Нямат такса за покупка и продажба, а разликата в курса при Bitcoin изглежда пренебрежима (под 1%).
При валидиран акаунт ще получим персонална IBAN сметка в EUR, която можем да захранваме с евтини SEPA преводи от всяка банка в ЕС и след това да използваме баланса ни в евро за покупка на желаната криптовалута.

Дебитна карта → Revolut (BGN›EUR) → Crypto.com

Coinbase Pro е платформа за борсова търговия на Coinbase, която можете да използвате директно с акаунта ви от Coinbase.com. Можете да депозирате евро (използвайки Revolut) и да търгувате с минимални такси (до 0.5%) и без оскъпяване.

Дебитна карта → Revolut (BGN›EUR) → Coinbase → Coinbase Pro

Забележка относно валутните преводи от български банки и Revolut:
Доскоро българските банки имаха неадекватно високи такси за валутни преводи (т.е. от левовата ни сметка да изпратим евро) и затова трябваше да прибягваме до посредници за превалутирането – каквито са Revolut или  Paysera.

Вече това не е така и макар и да можем да продължим да ползваме въпросните посредници (например за да получим малко по-добър курс лева-евро), вече можем директно да пуснем превод от банковата ни сметка в лева към Change WalletCrypto.com или Coinbase Pro, без да се чувстваме силно прецакани от банката ни.

Алткойни

След като вече имаме BTC или ETH и сега искаме да си купим някоя по-нестандартна валута, можем да използваме Changelly.com директно чрез следния панел (таксата е само 0.5%), но ако желаната криптовалута я нама и в списъка на Changelly, можем да прегледаме и други варианти от тук.

Написаното по-горе да не се счита като препоръка за инвестиция. Инвестициите в криптовалути са изключително високорискови. Ако все пак решите да инвестирате – не инвестирайте повече, от колкото сте готови да загубите.

Коментари