Как да купя биткойн

Има различни варианти за покупка на биткойн – от български сайт (с банков превод, EasyPay или Cashterminal), от борса, с мобилно приложение или с банкова карта (макар и не директно). Всеки си има предимства и недостатъци.

Покупка на биткойн от български сайт

Ако за първи път се сблъсваме с криптовалутите и искаме да се сдобием с някоя от тях по най-бързия и лесен начин, можем да го направим чрез сайт за директна продажба.

При тези сайтове цената обикновено е с 3-5% по-висока от пазарната, но пък си спестяваме по-дългата процедура, която е необходима, ако искаме да закупим криптовалута най-евтино.

Ако предпочетем този вариант, задължително е предварително да изберем портфейл, чрез който да съхраняваме криптовалутата. Когато купуваме биткойн или друга валута от подобен сайт, ще ни бъде поискан публичен адрес (public address), на който да бъдат изпратени средствата. Този адрес ще можем да намерим в портфейла, който сме избрали да използваме. Обикновено е в раздела Deposit или Add funds в повечето портфейли.

За покупка на биткойн от България, най-лесните варианти са тези:

  • Altcoins.bg – плащането е по банков път, Cashterminal (+1.2% такса) или с Easypay (+3%), като предлаганите валути са Bitcoin, Ether, Litecoin, Stellar, Dash, Monero, zCash, Ripple и др. Оскъпяването за различните валути варира до 4 – 5%, но за Bitcoin, Ether и Litecoin е под 3%, което е от най-ниските в България.
  • bonex.bg – плащането е по банков път или EasyPay, оскъпяването е с около 3%.
  • crypto.bg – плащането е по банков път, Cashterminal (+1.2%) или EasyPay (+3%), а Bitcoin оскъпяването е само 2.5%. Доста често обаче този сайт не работи.
  • xChange.bg – оскъпяването тук е с около 3%, а плащането става по банков път, с Cashterminal (+1.5% такса) или с EasyPay (+3%).
  • Можем да използваме и фейсбук групи като тази за размяна на криптовалути, но това не се препоръчва за начинаещи, тъй като има по-голям риск да ни измамят ако не знаем точно какво правим.

Ще ъпдейтвам възможните варианти за покупка от България при получаване на нова информация и ще добавям нови сайтове, ако някой предложи работещи такива (само за директна покупка, без верифициране на акаунти и прочее).

Ако търсите истинска българска борса за криптовалути (а не просто сайт за покупко-продажба), такава вероятно няма да намерите, защото изискват сериозна и скъпа поддръжка, но можете спокойно да използвате сайтовете от списъка.

Покупка на биткойн с дебитна или кредитна карта

Обикновено не препоръчвам директната покупка на биткойн с карта, защото в повечето случаи има оскъпяване от поне 3-5% и лимитите са много по-ниски, но все пак има и такива възможности, които понякога са и изгодни.

Crypto.com в момента е най-добрият вариант, защото временно нямат такса за покупка с карта (обикновено е 3.5%). Мобилното приложение е препълнено с много неща и е малко объркващо при първа употреба, но реално всичко работи.

Ако се регистрирате от Crypto.com и заключите 50 MCO за Ruby дебитна карта, ще получите бонус от $50.

Change Wallet е семпло и лесно за употреба приложение за Android и iOS, в което можем директно да купуваме Bitcoin, Litecoin, Ethereum и други. Таксата за Bitcoin покупка с карта е само 2.5%, а за другите валути има допълнителна такса от 0.5 – 1.5%.

Coinbase са направили платформа, в която доста лесно може да се закупи или продаде Bitcoin, Ethereum, Litecoin, XRP, Stellar и др. Таксата им за покупка с карта е 3.99%, като отделно ще ударят сериозно и в курса, така че това не е най-евтиният вариант, но може би е най-лесният и бързият.

Ако се регистрирате от тук в Coinbase, ще получите бонус от $10 при първата покупка над $100.

Wirexapp.com е още един вариант за покупка с дебитна или кредитна карта. Таксите им са описани тук, а надценката им е около 1%. Ако се регистирате в Wirex от този линк, ще получите малък бонус, с който можете да експериментирате.

Покупка на биткойн най-евтино

Ако се чудите „как да купя биткойн“ най-евтино – за това също има няколко варианта, всичките са чужди платформи, работещи с евро.

Crypto.com нямат такса за покупка и продажба на Bitcoin, Ethereum и останалите криптовалути, а разликата в курса при Bitcoin изглежда пренебрежима (под 1%).
При валидиран акаунт ще получим персонална IBAN сметка в EUR, която можем да захранваме с евтини SEPA преводи от всяка банка в ЕС и след това да използваме баланса ни в евро за покупка на желаната криптовалута.

Change Wallet предлага покупко-продажбата на Bitcoin без такси, а за другите валути има такса от 0.5 до 1.5%. Не получаваме личен IBAN, но все пак можем да направим директно банков превод (без да забравяме да въведем референтния ни код (т.н. „основание за плащане“), отговарящ на акаунта ни).

Coinbase Pro е платформа за борсова търговия на Coinbase, която можете да използвате директно с акаунта ви от Coinbase.com. Можете да депозирате евро и да търгувате с минимални такси (до 0.5%) и без оскъпяване.

Забележка относно валутните преводи и Revolut:
Доскоро българските банки имаха неадекватно високи такси за валутни преводи (т.е. от левовата ни сметка да изпратим евро) и затова трябваше да прибягваме до посредници за превалутирането, каквито са Revolut.

Ако валутният курс на банката ни за евро е неизгоден, все още можем да се регистрираме в Revolut, които да използваме за преобразуване на лева в евро и за изпращането им към съответната платформа напълно безплатно.

Дебитна карта → Revolut (BGN›EUR) → Крипто платформа

Revolut са британска финтех компания, предлагаща банкови услуги, в това число безплатна EUR сметка на наше име, безплатни банкови преводи, безплатно теглене от АТМ до 450лв. на месец, както и безплатни преобразувания на валута до 11500лв. на месец.

В Revolut можем да добавим безплатно български лева с дебитна карта (които да преобразуваме в евро) или директно да закупим евро със същата карта. След като вече имаме евро в сметката ни в Revolut, просто трябва да го изпратим към банковта сметка на съответната платформа и така да закупим криптовалутата чрез най-изгодните условия.

Забележка: Препоръчително е всички валутни преобразувания в Revolut (в това число и покупка на евро с карта) да става през работни дни, защото през всички почивни дни Revolut оскъпяват транзакцията с 0.5%.

Алткойни

Changelly. След като вече имаме BTC или ETH и сега искаме да си купим някоя по-нестандартна валута, можем да използваме Changelly.com директно чрез следния панел (таксата е само 0.5%), но ако желаната криптовалута я нама и в списъка на Changelly, можем да прегледаме и други варианти от тук.

Uniswap е децентрализиран протокол, осигуряващ ликвидност на тоукъни в мрежата на Ethereum. Ако искаме да заменим Ether или ERC20 тоукън за друг, това е може би най-добрият вариант, защото е автоматичен и децентрализиран.

Написаното по-горе да не се счита като препоръка за инвестиция. Инвестициите в криптовалути са изключително високорискови. Ако все пак решите да инвестирате – не инвестирайте повече, от колкото сте готови да загубите.

Коментари