Как да си купим биткойни или етери бързо и лесно

Ако за първи път се сблъсваме с криптовалутите и искаме да се сдобием с някоя от тях по най-бързия и лесен начин, можем да го направим чрез сайт за директна продажба.

При тези сайтове цената обикновено е с 3-5% по-висока от пазарната, но пък си спестяваме една доста по-дълга процедура, която е необходима, за да закупим криптовалута най-евтино.

Ако все пак сме преценили, че сме склонни да заплатим по-високата цена, предпочитаме да не се натоварваме с допълнителни процедури и просто искаме валутата възможно най-бързо и лесно, тогава продължаваме надолу.

Избор на портфейл

Преди да пристъпим към покупката, трябва да сме си осигурили дигитален портфейл, на който ще ни изпратят съответната валута. Има десетки различни портфейли, като обикновено всяка валута си има отделен, но има и такива, които поддържат няколко валути едновременно. Силно препоръчително е да не ползваме десктоп вариант, ако сме с Windows, защото тази операционната система е много по-податлива на вируси и malwares. В такъв случай, най-добре да използваме някое мобилно приложение за Android/iOS.

Ако искам да закупим и съхраняваме само биткойни, можем да си изберем портфейл от списъка в bitcoin.org. Подредени са по категории за различни операционни системи и има кратко описание за всеки от тях.

За всички останали случаи препоръчвам някой от вариантите, които поддържат няколко валути. Така не е нужно да мислим за различни приложения ако ще притежаваме различни криптовалути, няма да имаме различни бекъп фрази и като цяло поддръжката и шансът за грешка ще е сведен до минимум.

По-известните варианти, поддържащи няколко криптовалуи, са Jaxx Blockchain Wallet (Android, iOS, Mac) и Coinomi Wallet (само за Android, скоро и за iOS), но както вече казах, изборът е голям. Ако смятате да притежавате криптовалути за повече от 200-300 лв., задължително инвестирайте в хардуерен портфейл като Ledger Nano S. Нищо не е по-сигурно от него.

Изберете си портфейл и следвайте инструкциите вътре в него за backup, така че да си защитите средствата и да можете да си ги възстановите на ново устройство при евентуална загуба на сегашното.

Купуване на Биткойн

За покупка от България, най-лесните варианти са тези:

  • xChange.bg – оскъпяването тук е с 2.5 – 3.5%. плащането става по банков път, с EasyPay (+3% такса) или с Cashterminal (+1.5% такса). Покупката на Bitcoin (BTC) е автоматизирана и трябва единствено да изберете желаното количество и да посочите биткойн адрес (wallet), на който да се изпрати закупеното количество. Адресът можете да намерите в приложението, което сте избрали за Ваш дигитален портфейл. Поръчките за Ether (ETH) също са възможни, но за момента стават ръчно по имейл. Работи се по интеграцията на ETH в автоматизирана система в сайта, така че скоро ще става по-лесно.
  • crypto.bg – плащането е с Cashterminal (+3%) или EasyPay (+3%), а Bitcoin оскъпяването е само 2%, което го прави най-евтиният вариант в момента.
  • Altcoins.bg – плащането е по банков път или с Easypay (+3% такса) като предлаганите валути са BitcoinEther, Litecoin, StellarDash, Monero, zCash и Ripple и др. Оскъпяването за различните валути варира до 6%, но за Bitcoin, Ether, Litecoin и Dash е само 2.6 – 3%.
  • cryptobank.bg – плащане по банков път, банкомат или EasyPay (+3%). Предлагат се Bitcoin, Ether, Litecoin, Dash, Bitcoin Cash, Dogecoin. Оскъпяването за всички криптовалути е 2 – 3%.
  • Bitcoinhouse – оскъпяването e 5 – 5.5%, а плащането е на място в офис (гр. София, бул. Васил Левски 100А). Може да се закупи Bitcoin, Ether (Ethereum), Litecoin, Ripple и Zcash.
  • coinfixer.com – в момента са възможни само разплащания в брой и то само в София. И комисионите са доста високи – над 6 – 7%. Временно не работи.
  • bitcoinsatthemoment.com – предлага се Bitcoin, Litecoin и Ether, а оскъпяването е 5 – 6%. Поръчката не е автоматизирана и ще се свържат с Вас, след като я пуснете.
  • Changelly.com – макар да предлага директна покупка на криптовалути с дебитна или кредитна карта, препоръчвам да го използвате само за смяна на една криптовалута с друга (таксата за това е само 0.5%), защото курсовете на алткойните при покупка с карта са доста неизгодни.
  • Можем да използваме и фейсбук групи като тази за размяна на криптовалути, но това не се препоръчва за начинаещи, тъй като има по-голям риск да ни измамят ако не знаем точно какво правим.

Ще ъпдейтвам възможните варианти за покупка от България при получаване на нова информация и ще добавям нови сайтове, ако някой предложи работещи такива (само за директна покупка, без верифициране на акаунти и прочее).

Покупка с дебитна или кредитна карта

Като цяло няма много и добре работещи варианти за покупка на криптовалута с дебитна или с кредитна карта, затова и избягвам да препоръчам такива. Просто винаги таксите ще са високи, винаги ще имате по-ниски лимити при пазаруване, а борсите, които предлагат такава възможност, ще имат много неизгодни курсове за покупка и продажба.

Много хора препоръчват Coinbase за покупка на криптовалута с карта. Факт е, че наистина предлагат такава възможност и са направили платформа, в която доста лесно може да се закупи или продаде Bitcoin, Ethereum, Litecoin и Bitcoin Cash. Таксата им за покупка с карта е 3.99%, като отделно ще ударят сериозно и в курса, но статията е за бърза и лесна покупка, така че цената тук няма значение.

Ако все пак искате да се регистрирате и да пазарувате там, ще получите бонус от $10 при първата покупка над $100 ако се регистрирате от тук.

Алткойни

Ако вече имаме BTC или ETH и сега искаме да си купим някоя по-нестандартна валута, която не е налична чрез горните методи, можем да проверим как да стане от тук.

Написаното по-горе да не се счита като препоръка за инвестиция. Инвестициите в криптовалути са изключително високорискови.
Ако все пак решите да инвестирате – не инвестирайте повече, от колкото сте готови да загубите.

Коментари