Портфейл за криптовалути

За да притежаваме биткойн, етер или някоя друга криптовалута, трябва първо да сме си осигурили дигитален портфейл, на който ще съхраняваме съотвената валута.

Има безброй различни портфейли, като обикновено всяка валута си има отделен, но има и такива, които поддържат няколко валути едновременно. Силно препоръчително е да не инсталираме портфейл на компютър с операционна система Windows, защото тя е много по-податлива на вируси и malwares и би било несигурно ако съхраняваме криптовалута така.

При криптовалутите реално не съхраняваме валутата в самия портфейл. Да вземем за пример биткойна – всички биткойни в обръщение се намират в биткойн блокчейна. В него се съхранява информация за всички извършени транзакции от създаването му и можем да мислим на него като на дигитална счетоводна книга. Копие на тази „счетоводна книга“ се намира на хиляди компютри по целия свят и именно това го прави толкова сигурен и практически невъзможен за манипулации. Ако един човек реши да промени записите в блокчейна в неговото копие, всички останали комютри в мрежата ще разпознаят различното копие и ще го отхвърлят като невалидно.

В блокчейна (т.н. счетоводна книга) е записано всеки един публичен адрес колко биткойна съдържа. Когато сме създали въпросния публичен адрес, сме получили и частен ключ (private key), чрез който можем да изпращаме средствата от този публичен адрес към друг.

И тук идва момента на портфейлите. Единственото, което се намира в даден портфейл (без значение от вида му), е частният ключ, с който можем да „отключим“ публичния адреса и да изпратим биткойните от него на друго място.

Хардуерни портфейли

Хардуерните портфейли безспорно са най-сигурният вариант за боравене с биткойн или друга дигитална валута. При него частните ключове са изолирани в специален защитен чип и всички чувствителни операции са изолирани от интернет и от компютъра, към който сме свързани. Дори и компютърът да е заразен с вируси, хардуерният портфейл и информацията в него е напълно защитена.

Ако смятаме да притежаваме криптовалути за повече от 100-200 лв., задължително трябва да се инвестира в хардуерен портфейл като Ledger Nano S (цената му е колкото на хубав кожен портфейл 🙂 ).

Други алтернативни варианти са Ledger Nano X, който е новата му версия с bluetooth или Trezor.

Ledger Nano X

Мобилни портфейли

Ако не можем да се сдобием с хардуерен портфейл, можем да използваме и мобилно приложение за Android/iOS, но само за по-малки суми.

Ако ще съхраняваме само биткойни, можем да си изберем портфейл от списъка в bitcoin.org. Подредени са по категории за различни операционни системи и има кратко описание за всеки от тях. Blockstream Green (iOS / Android) е един нелош вариант.

Ако искаме да съхраняваме различни криптовалути (а не само биткойн), би било много по-лесно ако използваме някой портфейл, който поддържа няколко валути. Така не е нужно да мислим за различни приложения, няма да имаме различни бекъп фрази и като цяло поддръжката и шансът за грешка ще е сведен до минимум.

По-известните варианти, поддържащи няколко криптовалуи, са Trust Wallet, Coinomi Wallet (Android / iOS) и Jaxx Blockchain Wallet, но изборът е голям – потърсете в интернет и четете коментари и ревюта на потребители.

Уеб базирани портфейли

Друг вариант за портфейл е да съхраняваме криптовалута ни (по точно частните ключове за нея) в уеб портфейли, което макар и лесно (защото ще се логваме с потребителско име и парола), не е никак препоръчително за големи суми. В този случай реално се доверяваме на 100% на сайта, който ще използваме.

А това е много рисково, защото не можем да получим никакви гаранции за състоянието на сайта в бъдеще и за възможността да си възстановим средствата ако се случи нещо с него. Поради тази причина, не мога да препоръчам нито един уеб портфейл като достатъчно сигурен..


Изберете си портфейл и следвайте инструкциите вътре в него за backup, така че да си защитите средствата и да можете да си ги възстановите на ново устройство при евентуална загуба на сегашното.