Как да изпратим евтино пари от България към биткойн борса

Най-лесните варианти за покупка на криптовалута от български граждани е да се използват сайтове като altcoins.bgxChange.bg и crypto.bg. Най-често възможностите в подобни сайтове са да се плати с банков превод, ePay или CASHTERMINAL.

При подобни сайтове обаче разликата в курсовете купува-продава е около 5-10%, което оскъпява покупката или продажбата на криптовалутата с 2.5-5%.

Единственият начин да избегнем подобни разлики в цените е да търгуваме на крипто борса, каквато е например Kraken* или Coinbase Pro. Те наподобяват фондовите борси – имат списък с оферти „купува“ и с оферти „продава“ и разликата между тях е нищожна, а таксите са под 0.3%.

Можем да депозираме определена сума в евро и да купуваме или продаваме бързо и с минимални такси. За да стигнат парите ни до там обаче има няколко препядствия – първо българските банки имат огромни такси за превод във валута и второ – доста банки и финансови институции не поддържат преводи към крипто борси.

Решението е да преминем през финансов посредник за преобразуване на левовете ни в евро и за изпращането им към съответната борса.

Coinbase Pro

Дебитна карта → Revolut (BGN›EUR) → Coinbase → Coinbase Pro

Coinbase е един от най-популярните сайтове за покупка на биткойн. След като се регистрираме в него, можем да използваме същия акаунт за да влезем в Coinbase Pro, където таксите са до 0.5%. Депозирането на средства става чрез банков SEPA превод. Можем да го направим директно към Coinbase Pro, но дори и да депозираме към Coinbase, средствата пак ще са налични в Coinbase Pro.

Най-добрият начин за депозиране в Coinbase/Coinbase Pro е чрез Revolut. Revolut е британска финтех компания, която предлага банкови услуги, в това число безплатна EUR сметка на наше име (задължително изискване ако искаме да преведем пари към борса за криптовалути), безплатни банкови преводи, безплатно теглене от АТМ до 450лв. на месец, както и безплатни преобразувания на валута до 11500лв. на месец.

Щом се регистрираме в Revolut и преминем през необходимата валидация, можем да добавим безплатно български лева с дебитна карта (които да преобразуваме в евро) или директно да закупим евро със същата карта. След като вече имаме евро в сметката ни в Revolut, просто трябва да го изпратим към Coinbase Pro, следвайки инструкциите там.

Забележка: Препоръчително е всички валутни преобразувания в Revolut (в това число и покупка на евро с карта) да става през работни дни, защото през всички почивни дни Revolut оскъпяват транзакцията с 0.5%.

Kraken

Kraken е друга популярна борса, която предлага голям избор от криптовалути. Но тъй като те не приемат депозити от Revolut, ще трябва да изпратим евро директно от банката ни, което може да излезе скъпо ако използваме българска банка.

Доскоро работеше следната схема, в която използвахме Paysera или Transferwise за превалутиране и след това Mistertango за осъществяване на евровия превод към Кракен), но Mistertango тотално фейлнаха, затова в никакъв случай не опитвайте да ги използвате. Ако намерите сигурна тяхна алтернатива, споделете я в коментарите.

Лева → Paysera (BGN›EUR) → Mistertango (?) → Kraken
Лева → Transferwise (BGN›EUR) → Mistertango (?) → Kraken


* За да изпратим банков превод към борса за криптовалути, трябва първо да сме преминали верификация на акаунта в съответната борса. Това се налага по редица регулаторни причини и всички борси, които оперират с традиционни пари, имат подобни изисквания. Обикновено трябва да си въведем имената, адрес, да изпратим снимка на лична карта или паспорт, както и документ удостоверяващ адреса от личната карта. Специално за Kraken, трябва да да си верифицираме акаунта от страницата Verify до Tier 3, включително и Photo confirmation частта (дори и да търгуваме с по-ниски лимити), като за удостоверение на адреса можем да използваме фактура за мобилен телефон или комунална услуга (могат да са на български).

Написаното по-горе да не се счита като препоръка за инвестиция. Инвестициите в криптовалути са изключително високорискови.
Ако все пак решите да инвестирате – не инвестирайте повече, от колкото сте готови да загубите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *