Как да изпратим евтино пари от България към биткойн борса

Най-лесните варианти за покупка на криптовалута от български граждани е да се използват сайтове като xChange.bg, altcoins.bg и crypto.bg . Най-често възможностите в подобни сайтове са да се плати с банков превод, ePay или CASHTERMINAL.

Това, което може да е проблем за някои е, че при подобни сайтове разликата в курсовете купува-продава обикновено е около 5-10%, което оскъпява покупката или продажбата на криптовалутата с 2.5-5%.

Единственият начин да избегнем подобни разлики в цените е да търгуваме на крипто борса, каквато е например Kraken*. Те наподобяват фондовите борси – имат списък с оферти „купува“ и с оферти „продава“ и разликата между тях е минимална (около 0.1%).

Можем да депозираме определена сума в евро и да купуваме/продаваме бързо и с минимални такси. За да стигнат парите ни до там обаче има няколко препядствия – първо българските банки имат огромни такси за превод във валута и второ – доста банки и финансови институции не поддържат преводи към крипто борси.

Естествено има решение – просто трябва да преминем през 2 посредника и да направим 2-3 превода вместо да правим директно 1 от банката към борсата.


По същество:

  • Първо трябва да си направим акаунт в Mistertango** – те са онлайн банка и след валидация на акаунта получаваме безплатна** сметка в EUR, с личен IBAN на наше име (това е важно, защото борсите изискват преводът да е нареден лично от името на човека, не от името на посредника). Нямат такси за регистрация, нито за поддръжка. Mistertango са crypto-friendly и поддържат безплатни SEPA преводи в евро към различни крипто борси. От средата на 2018г. вече имат такса от 5 евро на месец ако искаме да изпращаме средства към борси, търгуващи криптовалути. Таксата се приспада автоматично от баланса като се удържа само ако за съответния месец е имало транзакции, свързани с биткойн борси.
  • Това, което остава, е да изпратим евтино пари от банковата ни сметка в лева от българската банка към Mistertango (където да пристигнат в евро). За тази цел има 2 варианта – препоръчвам първия за единични преводи (защото преводът става по-лесно там) и втория ако правим често преводи (сайтът е малко по-сложен и валидацията е по-бавна, но предлага повече възможности).
    • Вариант 1 – правим регистрация в TransferWise – с този линк получавате безплатен превод за сумата до £500 или равностойността в лева. След това въвеждаме сумата, която искаме да преведем и IBAN-а ни в Mistertango (който сме взели след като акаунтът там ни е валидиран). TransferWise ще ни даде българска сметка в лева, по която да наредим превод от нашата българска сметка и един код за основание за плащането. Таксата за превод в лева обикновено е около 1 лев. След като изпратим парите към тях, те ще ги преобразуват в евро и ще ги пратят към Mistertango. Щом пристигнат в Mistertango (обикновено на следващия работен ден), пускаме безплатен SEPA превод към Kraken и сме готови.
    • Вариант 2 – правим регистрация в Paysera. След като си валидираме акаунта можем да си захраним безплатно сметката вътре като наредим нормален превод в лева от банката ни (от менюто “Add funds” в Paysera можем да видим IBAN-а и основанието за плащане). Таксите за такъв превод обикновено са около 1 лев. След като пристигнат (обикновено още същия ден ако сме наредили превода сутринта), трябва да ги преобразуваме от менюто “Currency exchange” в Paysera – става мигновено и лесно. И след като вече са евро – да ги изпратим безплатно от менюто “Transfer to a bank” към IBAN-а в Mistertango. Този превод отнема само няколко часа. Щом пристигнат в Mistertango, правим безплатен SEPA превод към Kraken и сме готови.

Причината да изращаме парите от TransferWise/Paysera първо към Mistertango и едва от там към Kraken е, че първите не поддържат преводи директно към борси, на които се търгуват крипто валути. Затова и трябва да използваме Mistertango като посредник.

По-долу съм добавил таблица, която показва каква би била таксата ни при превод от €500 или €2500 ако използваме TransferWise/Paysera или нормален банков превод с няколко от най-популярните банки в България.

bankovi-taksi-alternativi-valuten-prevod
Реални такси при превод на €500/€2500 от българска сметка в лева чрез електронно банкиране

Банките освен, че имат супер висока такса за самия превод, също така печелят и от курса “продава” (който се различава от фиксинга по БНБ – 1.95583) при преобразуване на сумата от лева в евро.

Paysera печели само от лека разлика в курса, докато TransferWise имат курс, който често дори е по-добър от на БНБ, но имат 0.7% такса за сумата над £500.

За да изчисля истинската “Реална такса” при различните методи, съм използвал курса на БНБ за да преобразувам сумата от €500/€2500 евро и след това съм я извадил от това, което би ни излязло при различните посредници и банки. За суми до 2000-3000лв., най-евтиният вариант е TransferWise, за по-големи суми – Paysera.

Спестяването е около 40лв. на превод спрямо директно от българските банките.

* За да изпратим банков превод към борса за криптовалути, трябва първо да сме преминали верификация на акаунта в съответната борса. Това се налага по редица регулаторни причини и всички борси, които оперират с традиционни пари, имат подобни изисквания. Обикновено трябва да си въведем имената, адрес, да изпратим снимка на лична карта или паспорт, както и документ удостоверяващ адреса от личната карта. Специално за Kraken, трябва да да си верифицираме акаунта от страницата Verify до Tier 3, включително и Photo confirmation частта (дори и да търгуваме с по-ниски лимити), като за удостоверение на адреса можем да използваме фактура за мобилен телефон или комунална услуга (могат да са на български).

Написаното по-горе да не се счита като препоръка за инвестиция. Инвестициите в криптовалути са изключително високорискови.
Ако все пак решите да инвестирате – не инвестирайте повече, от колкото сте готови да загубите.

Коментари