Как да изпратим евтино пари от България към биткойн борса

Най-лесните варианти за покупка на криптовалута от български граждани е да се използват сайтове като altcoins.bgxChange.bg и crypto.bg. Най-често възможностите в подобни сайтове са да се плати с банков превод, ePay или CASHTERMINAL.

При подобни сайтове обаче разликата в курсовете купува-продава е около 5-10%, което оскъпява покупката или продажбата на криптовалутата с 2.5-5%.

Единственият начин да избегнем подобни разлики в цените е да търгуваме на крипто борса, каквато е например Kraken* или Coinbase Pro. Те наподобяват фондовите борси – имат списък с оферти „купува“ и с оферти „продава“ и разликата между тях е нищожна, а таксите са под 0.3%.

Можем да депозираме определена сума в евро и да купуваме или продаваме бързо и с минимални такси. За да стигнат парите ни до там обаче има няколко препядствия – първо българските банки имат огромни такси за превод във валута и второ – доста банки и финансови институции не поддържат преводи към крипто борси.

Решението е да преминем през финансов посредник за преобразуване на левовете ни в евро и за изпращането им към съответната борса.

Coinbase Pro

Дебитна карта → Revolut (BGN›EUR) → Coinbase → Coinbase Pro

Coinbase е един от най-популярните сайтове за покупка на биткойн. След като се регистрираме в него, можем да използваме същия акаунт за да влезем в Coinbase Pro, където таксите са минимални. Депозирането на средства става чрез банков SEPA превод. Можем да го направим директно към Coinbase Pro, но дори и да депозираме към Coinbase, средствата пак ще са налични в Coinbase Pro.

Най-добрият начин за депозиране в Coinbase/Coinbase Pro е чрез Revolut. Revolut е британска финтех компания, която предлага банкови услуги, в това число безплатна EUR сметка на наше име (задължително изискване ако искаме да преведем пари към борса за криптовалути), безплатни банкови преводи, безплатно теглене от АТМ до 450лв. на месец, както и безплатни преобразувания на валута до 11500лв. на месец.

Щом се регистрираме в Revolut и преминем през необходимата валидация, можем да добавим безплатно български лева с дебитна карта (които да преобразуваме в евро) или директно да закупим евро със същата карта. След като вече имаме евро в сметката ни в Revolut, просто трябва да го изпратим към Coinbase Pro, следвайки инструкциите там.

Забележка: Препоръчително е всички валутни преобразувания в Revolut (в това число и покупка на евро с карта) да става през работни дни, защото през всички почивни дни Revolut оскъпяват транзакцията с 0.5%.

Kraken

Сметка в лева → Paysera (BGN›EUR) → MistertangoKraken
Сметка в лева → Transferwise (BGN›EUR) → MistertangoKraken

Kraken е друга популярна борса, която предлага голям избор от криптовалути. Kraken не приемат депозити от Revolut, затова първо трябва да изпратим български лева в Paysera или Transferwise, там да ги преобраузваме в евро и от там да ги изпратим в Mistertango.

Причината да използваме и Mistertango е защото Paysera/Transferwise не позволяват директни преводи към крипто борси, а с Mistertango е възможно (от средата на 2018г. е нужно да активираме premium плана срещу 5 евро на месец, които се приспадат автоматично от баланса ни). След валидация на акаунта ни, ще получим сметка в EUR, с личен IBAN на наше име.

За да изпратим евтино пари от банковата ни сметка в лева към Mistertango (където да пристигнат в евро) можем да използваме Transferwise или Paysera. Препоръчвам първото за единични преводи (става по-лесно там) и второто ако правим често преводи или с по-големи суми (сайтът е малко по-сложен и валидацията е по-бавна, но предлага повече възможности).

Ако изберете TransferWise – с този линк получавате безплатен превод за сумата до £500 или равностойността в лева. След като въведем сумата, която искаме да преведем и IBAN-а ни от Mistertango (който сме взели след като акаунтът там ни е валидиран). TransferWise ще ни даде българска сметка в лева, по която да наредим превод от нашата българска сметка и един код за основание за плащането. Таксата за превод в лева обикновено е около 1 лев. След като изпратим парите от сметката ни към TransferWise, те ще ги преобразуват в евро и ще ги пратят към Mistertango. Щом пристигнат в Mistertango (обикновено на следващия работен ден), пускаме безплатен SEPA превод към Kraken и сме готови.

Ако изберете Paysera, трябва да валидирате акаунта си и да го захраните чрез нормален превод в лева от банката ни (от менюто “Add funds” в Paysera можем да видим IBAN-а и основанието за плащане). След като пристигнат (обикновено още същия ден ако сме наредили превода сутринта), трябва да ги преобразуваме от менюто “Currency exchange” в Paysera – става мигновено и лесно. И след като вече са евро – да ги изпратим безплатно от менюто “Transfer to a bank” към IBAN-а в Mistertango. Този превод отнема само няколко часа. Щом пристигнат в Mistertango, правим безплатен SEPA превод към Kraken и сме готови.


Банките освен, че имат супер висока такса за самия превод, също така печелят и от курса “продава” (който се различава от фиксинга по БНБ – 1.95583) при преобразуване на сумата от лева в евро.

Paysera печели само от лека разлика в курса, докато TransferWise работят с реалния курс, но имат такса за сумата над £500.


* За да изпратим банков превод към борса за криптовалути, трябва първо да сме преминали верификация на акаунта в съответната борса. Това се налага по редица регулаторни причини и всички борси, които оперират с традиционни пари, имат подобни изисквания. Обикновено трябва да си въведем имената, адрес, да изпратим снимка на лична карта или паспорт, както и документ удостоверяващ адреса от личната карта. Специално за Kraken, трябва да да си верифицираме акаунта от страницата Verify до Tier 3, включително и Photo confirmation частта (дори и да търгуваме с по-ниски лимити), като за удостоверение на адреса можем да използваме фактура за мобилен телефон или комунална услуга (могат да са на български).

Написаното по-горе да не се счита като препоръка за инвестиция. Инвестициите в криптовалути са изключително високорискови.
Ако все пак решите да инвестирате – не инвестирайте повече, от колкото сте готови да загубите.

Коментари