Как да изпратим евтино пари от България към биткойн борса

Най-лесните варианти за покупка на биткойн от български граждани е да се използват сайтове като altcoins.bg, xChange.bg и crypto.bg. Най-често възможностите в подобни сайтове са да се плати с банков превод, ePay или CASHTERMINAL.

При подобни сайтове обаче разликата в курсовете купува-продава е около 5-10%, което оскъпява покупката или продажбата на криптовалутата с 2.5-5%. Това не е проблем ако ще боравим със 100-200 лева, но започва да става при по-сериозни суми.

Единственият начин да избегнем подобни разлики в цените е да търгуваме на крипто борса, каквато е например Kraken или Binance. Те наподобяват фондовите борси – имат списък с оферти „купува“ и с оферти „продава“ и разликата между тях е нищожна, а таксите са под 0.3%.

Можем да депозираме определена сума в евро и да купуваме или продаваме бързо и с минимални такси. За да стигнат парите ни до там обаче има едно основно препядствия – българските банки, които отказват преводи от и към повечето крипто борси.

Решението е да преминем през допълнителна онлайн банка, където да преведем парите от българската ни сметка и от там – към съответната борса. Евентуално можем да използваме посредника и за превалутиране от лева към евро, в случай че банката ни не ни осигурява изгоден курс продава за евро.

Binance

Binance е може би най-голямата борса за търговия с криптовалута и там таксите са пренебрежимо ниски. Депозирането на средства става чрез банков SEPA превод, но ако случайно банката ни блокира превода, можем да използваме Revolut като посредник, които за момента не блокират преводи към Binance.

Дебитна карта → Revolut (BGN›EUR) → Binance

Revolut са британска финтех компания, предлагаща банкови услуги, в това число безплатна EUR сметка на наше име, безплатни банкови преводи, безплатно теглене от АТМ до 450лв. на месец, както и безплатни преобразувания на валута до 11500лв. на месец.

В Revolut можем да добавим безплатно български лева с дебитна карта (които да преобразуваме в евро) или директно да закупим евро със същата карта. След като вече имаме евро в сметката ни в Revolut, можем да го изпратим безплатно чрез SEPA към която и да е еврова сметка в ЕС.

Забележка: Препоръчително е всички валутни преобразувания в Revolut (в това число и покупка на евро с карта) да става през работни дни, защото през всички почивни дни Revolut оскъпяват транзакцията с 0.5%.

Kraken

Kraken е една от най-популярните борси, която предлага голям избор от криптовалути. Можем да опитаме да наредим превод директно от българската ни банкова сметка, но ако банката го блокира, трябва да потърсим други методи (Revolut не позволява преводи към Kraken).

Преди време Mistertango предлагаха безплатен персонален IBAN и еврова сметка. Така можехме да изпратим евро към Mistertango, а от там – безплатно към която и да е крипто борса. В момента обаче Mistertango имат €5 месечна такса ако искаме да правим преводи от и към крипто борси, така че бих ги препоръчал само ако извършваме преводи за над €10000 годишно.

BG банка EUR → Mistertango (€5 месечно) → Kraken

Ако българската ни банка ни дава неизгоден курс продава за евро, можем първо да изпратим парите към Paysera, там да ги обърнем в евро и от там към Mistertango.

BG банка → Paysera (BGN›EUR) → Mistertango (€5 месечно) → Kraken

Друг вариант, който можем да опитаме е чрез iCard.com. Подобно на Revolut, в iCard.com също можем да си създадем безплатен IBAN в няколко валути и да ги използваме като посредник, подобен на Mistertango, но безплатно. Този вариант обикновено работи ако искаме да прехвърлим пари от борса към българска банкова сметка, но все още няма достатъчно опити за обратното, затова споделете в коментарите ако имате допълнителни наблюдения.

BG банка → iCard.comKraken

За да изпратим банков превод към която и да е борса за криптовалути, трябва първо да сме преминали верификация на акаунта в съответната борса. Това се налага по редица регулаторни причини и всички борси, които оперират с традиционни пари, имат подобни изисквания. Обикновено трябва да си въведем имената, адрес, да изпратим снимка на лична карта или паспорт, селфи, както и документ удостоверяващ адреса от личната карта. Специално за Kraken, трябва да да си верифицираме акаунта от страницата Verify до Tier 3, включително и Photo confirmation частта (дори и да търгуваме с по-ниски лимити), като за удостоверение на адреса можем да използваме фактура за мобилен телефон или комунална услуга (могат да са на български).

Написаното по-горе да не се счита като препоръка за инвестиция. Инвестициите в криптовалути са изключително високорискови.
Ако все пак решите да инвестирате – не инвестирайте повече, от колкото сте готови да загубите.

14 мнения за “Как да изпратим евтино пари от България към биткойн борса”

 1. Българските банки вече нямат големи такси при изпращане на SEPA преводи, струват колкото левов превод в България (около 1 лев).

  Проблемът е, че някои отказват преводи към криптоборси.

  На banki точка link има отзиви на потребители, но няма много тествани банки. Изненадващо ДСК разрешава преводи към криптоборси, а ПИБ – не. Очаквах да е обратното.

  1. Така е, статията вече не е толкова релевантна, колкото беше до 2020-та година. Но информацията в banki.link също вече не се актуализира, а отделно вече и ДСК не позволяват преводи към борси. Трябва ново универсално решение, като съм се опитал да опиша най-актуалните и евтини методи за покупка в тази статия.

   П.П. Статията е ъпдейтната с най-актуалните методи и инфо. 🙂

  1. Coinbase е обикновено мобилно приложение (или уеб сайт) за покупка или продажба на биткойн, което е предназначено за масовия потребител. Там покупката/продажбата става с 1 натискане на бутон „купи“ или „продай“, като цената е предварително определена от сайта. Таксите са доста високи (3.99% ако не ме лъже паметта).

   Coinbase Pro е платформа тип „борса“, където множество потребилите пускат поръчки за покупка и продажба на валутата на различни цени. Освен, че можете да купите веднага чрез т.н. „Market order“ на най-добрата цена в момента, също така можете да направите поръчка „Limit order“ на определена цена и поръчката да се изпълни само ако въпросната цена бъде достигната. Таксите там са 0.50% или значително по-ниски.

   И двете платформи работят с един и същ профил/регистрация.

 2. Полезна информация, но защо трябва да верифициираме до Tier 3 своя Kraken акаунт? Никъде не видях да пише такова изискване за каквото и да е.

  1. Това е изискване от страна на Кракен за потребителите, които депозират евро. Сигурен съм, че съм го виждал описано някъде из сайта или условията им. Ако не сте се верифицирали, а опитате да изпратите пари, ще Ви пишат имейл, че трябва да се верифицирате, преди да получите средствата в баланса Ви. Не е фатално ако не сте се верифицирали и изпратите депозит, просто ще се забавят малко повече нещата.

 3. Здравейте!
  При Euro wallet Deposit в coinbase какво да въведа в полето Name of bank? С верифициран Revolut съм, та просто Revolut ли да напиша?
  А в полето Name of account кое име да въведа – името ми както е coinbase или в Revolut?

  1. Здравейте,
   За „Name of bank“ би следвало да въведете „Revolut Ltd“, а за „Name of account“ – Вашето име (което би трябвало да е едно и също както в Revolut, така и в Coinbase, иначе няма да се получи превода).
   Можете и да влезете директно в https://pro.coinbase.com – ако не ме лъже паметта там не се изискваше въвеждане на банка, от която ще изпращате пари, ами директно излизаше IBAN и reference, по които да се изпрати евро от която и да е банка.

  2. Въпросът е, че верифицираният ми Revolut в Payment Methods е представен като New Bank (тук в скобите е IBAN-a) и толкоз.
   Опитах с въвеждане Revolut – няма резултат. Изписва 1-3 days, но така и не получих имейл за извършен депозит нито от Coinbase, нито от Revolut. Опитах с въвеждане New Bank както ми фигурира в Payment Methods – същият резултат. Само не съм опитал с въвеждане „New Bank ( IBAN-a както е записан )“.
   Наистина странно. И никъде в нета или YouTube няма инфо.

   1. Честно казано не разбирам точно какво правите и защо не Ви се получава. Ако искате да депозирате евро, просто трябва да отидете на „EUR“ в Coinbase, да натиснете „Deposit“. Там ще излезе информация като recipient name, recipient IABN, reference number и т.н., които след това да въведете в Revolut при опит да изпратите евро от там. Това клипче е малко старо, но показва какво трябва да търсите в Coinbase – https://www.youtube.com/watch?v=GUJN5glUD5o .

 4. Отправих писмено запитване, но вместо да е последвано от отговор, минути по-късно бивя изтрито. Не разбирам…

  1. Не сме изтривали запитвания. Просто коментарите подлежат на одобрение от администратор и затова може да Ви изглежда, че е изчезнал. 🙂

  1. Отваряте приложението crypto.com, там търсите Transfer -> Deposit -> Fiat -> Euro. Там някъде би трябвало да Ви се появи IBAN. Този IBAN е на Ваше име, така че можете да получавате пари по него от всяка друга банка. После отваряте Revolut, там търсите нещо от сорта на Send -> Bank accounts -> Add recipient. На „Add recipient“ добавяте данните си от crypto.com – IBAN-а и името Ви трябва да са достатъчни, ако е нужно още нещо, вижте детайлите в crypto.com. След като добавите recipient-а, натискате върху него, избирате колко пари искате да изпратите и send. В общи линии е това.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *